7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Şahbaz’dan, Sezeryan doğum oranlarındaki artışa ilişkin açıklama

Şahbaz’dan, Sezeryan doğum oranlarındaki artışa ilişkin açıklama

Haberton - Haberton
24 Nisan 2025 - Güncellenme Tarihi 20 Mayıs 2025
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Şahbaz'dan, Sezeryan doğum oranlarındaki artışa ilişkin açıklama
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz’dan sezeryan doğum oranlarındaki artışa ilişkin basın açıklaması.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz’ın basın açıklaması şu şekilde;

“Doğal Olan Normal Doğumdur” yazılı bir flamayı binlerce erkeğin bulunduğu bir stadyumda futbolcuların eline vererek toplumsal farkındalık yaratmaya çalışmak tam da AKP iktidarının icraatı olabilirdi. Bu uygulama kadın bedeni üzerinde tahakküm kurmaya çalışan, kadının ne giyeceğine, kaç çocuk doğuracağına, nasıl doğuracağına erkeklerin karar verdiği çağdışı ataerkil zihniyetin dışavurumudur.

Sağlık Bakanlığını sezeryan ve normal vajinal doğum oranlarındaki değişimi iyi incelemeye davet ediyoruz. Yıllar içindeki değişime baktığımızda, Sezeryanla doğum oranlarının 2001’de %21 iken, Sağlıkta Dönüşüm programı ile birlikte 2010 yılında %43’e, 2023 yılında %61.5 oranına yükseldiğini görüyoruz. Bu arada özel hastanelerde sezeryanle doğum oranı da 2023 yılında %78.1’dir.

Ülkemizde sezeryan ile doğum oranları çok yüksektir ama bunun nedenlerini sorgulanmadan, sadece sezeryanla doğum yaptığı için kadını başarısız anne olarak nitelendirerek, binlerce erkeğin bulunduğu stadyumlarda erkek futbolcuların eline “Doğal Olan Normal Doğumdur” flaması tutuşturup toplumsal baskı kurmaya çalışarak ve doktoru cezalandırarak çözüm oluşturulamaz.

AKP’nin sağlık politikalarında yıllar içinde kadın sağlığında gelinen noktaya bakalım; İlk icraat olarak kadın sağlığı için son derece önemli olan Aile Planlaması merkezleri kapatılmıştır. Bu merkezlerde ve sağlık ocaklarında ücretsiz olarak dağıtılan Doğum Kontrol Hapları, prezervatifler, rahim içi araç uygulamaları ulaşılamaz hale gelmiştir.

Sağlıkta Dönüşüm programı ile 1. Basamak Sağlık hizmetlerinden ebeler çekilmiştir. Önceden hemen her sağlık ocağında görev yapan, doğum kontrol yöntemlerini öğreten, spiral takan, gebelerin takibini yapan, tansiyon, aşı programlarını, gebeliği takip eden ebelerin sayısı yok denecek kadar azalmıştır.

Aile Sağlığı Merkezlerinde ebe kadrosu bulunmamaktadır. Öncelikle gebeler artık doğum öncesinde ebelerin takibinden, psikolojik, tıbbi desteğinden mahrum kalmıştır. Doğum öncesi takiplerin neredeyse tamamı ulaşabildiği kadarıyla hastanelerde gerçekleştirilmektedir. Bu da gebelerin, korkularını aşmadan, gerekli tıbbi, bilgi ve psikolojik desteği alamadan yani doğuma hazır olmadan sürece girmesi ve sezeryanla doğum oranlarında artışa neden olmaktadır.

Normal Vajinal Doğum tecrübeli ebeler ve Kadın doğum hekimleriyle 24 saat acil doğum hizmetinin verildiği, altyapısı güçlü klinikler ve hastaneler gerektirir. Bunun karşılığı Doğumevi olarak da adlandırılan, ülkemizde nerdeyse her ilde bulunan, tecrübeli ebeleri ve uzman doktorlarıyla güçlü kadroları olan yüz yıllık geçmişe sahip Kadın Hastalıkları Doğum ve Çocuk Hastaneleridir. Bu hastaneler Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte kapatılmıştır. Örneğin Bakırköy’ün merkezindeki Bakırköy Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapatılarak yerine AVM yapılmıştır. Ankara’da, Zekai Tahir Burak, Etlik Zübeyde Hanım, Telsizler, Ulucanlar, İzmir’de, Bursa, Kocaeli, Adana, Mersin, Isparta, Eskişehir, Antalya, Manisa, Elazığ ve ismini sayamadığım illerimizdeki Kadın Doğum ve Çocuk Hastaneleri kapatılmış, personeli kentin kilometrelerce uzağında bulunan şehir hastanelerine taşınmıştır.

Çoğu hastanede Kadın Doğum Klinikleri içi boşaltılarak doğum hizmeti veremez hale gelmiştir. Doğumda kamu sağlık hizmetleri ulaşılabilir olmaktan uzaklaşmıştır. Halk, şehir merkezinde
bulunan özel hastanelere gitmeye zorlanmıştır.

Özel Hastaneler ticari kar beklentisi, yetersiz kadroları ve tecrübesiz ebeleriyle uzun saatler vajinal doğum takibi yapmaya uygun değildir. Saatlerce doğum takibi yapmak yerine yarım saat
gibi kısa bir sürede sezeryan ameliyatı ile doğum gerçekleştirilmektedir.

Özelde ya da devlette hekimler performans baskısı ve ağır çalışma yükü altında, hastaya uzun zamanlar ayıramadığı için kısa sürede sezeryanla doğumu tercih etmektedir.

Bu arada doğru bilgilendirilmeyen, doğuma hazır hale gelmeyen hastalar da ağrıdan sancıdan kaçınmak, kısa sürede garanti sağlıklı bebek beklentisi ile ağrısız ve risksiz doğum anlayışı ile sezeryan ameliyatını tercih etmektedir.

Kadın Doğum hekimlerimiz en fazla malpraktis davaları ile karşı karşıya kalan hekim grubudur. En ufak bir komplikasyonda malparktis ve tazminat baskısı, uzun ve yıpratıcı yargı süreçleri nedeniyle hekimler normal vajinal doğum yerine sezeryan doğumu tercih etmektedir. “Ben elimden gelen her şeyi yaptım, sezeryanla doğum gerçekleştirdim ama yine de komplikasyon gelişti başka yapabileceğim bir şey yoktu” diyerek kendini savunmakta, malpraktis ve tazminat cezalarından kaçınmaya çalışmaktadır.

Sağlığı özelleştiren, ticari bir meta haline getiren AKP iktidarının sağlık politikaları neden, sezeryanle doğum oranlarındaki bu artış sonuçtur.

Ülkede Doğumevlerini, Kadın Doğum Hastanelerini kapatan Sağlık Bakanlığı, kadınları normal doğum yapmamakla suçlamaktadır. Sezeryanla doğum yapan kadınları başarısızlıkla niteleyen medya paylaşımları yapmaktadır. Tüm bu nedenleri sorgulamadan ve sistemi düzeltmeden sadece doktorlara yaptırım uygulayarak ya da kadınlara başarısız anne nitelemesi ile toplumsal baskı uygulayarak sezeryan doğum oranlarını düşürmeye çalışmak doğru değildir, çözüm de değildir.

Doğum tıbbi bir durumdur ve bir kadının nasıl doğuracağına kendisi ve doktoru, ebesi birlikte karar verecektir.

Çözüm önerilerimizi de sıralamak istiyoruz,

⁃ Doğum öncesi 1. Basamak Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapacak ebeler tarafından yakın takip ile eğitim, tıbbi ve psikolojik destek sağlanarak doğum korkusu aşılmalı, hasta doğuma hazır hale gelmelidir.

⁃ Uzun saatler alan doğum takibini ve doğumu gerçekleştirecek tecrübeli ebe ve Kadın Doğum hekimlerinden oluşan güçlü uzman kadroları ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastaneleri kolaylıkla ulaşılabilir lokasyonlarda tekrar açılmalıdır. Bu hastanelerde güçlü altyapısı ve tecrübeli, güçlü kadroları ile saatler süren doğum eylemi güven içinde gerçekleşebilmelidir.

⁃ Kadın Doğum hekimlerini doğum eyleminde yaşanan komplikasyonlar karşısında malpraktis ve milyonlarca lira tazminat davalarından koruyucu yasal ve ekonomik altyapı oluşturulmalıdır.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Erdoğan, UEFA İstanbul Temsilciliği’nin açılış töreninde konuştu

Sonraki Haber

2024-2025 Sultanlar Ligi Voleybol Sezonu tamamlandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Hakan Fidan'dan Netanyahu'ya sert mesaj: "Gazzeliler Gazze'de yaşamaya devam edecek"
Politika

Hakan Fidan’dan Netanyahu’ya sert mesaj: “Gazzeliler Gazze’de yaşamaya devam edecek”

6 Ağustos 2026
Bakan Kacır: Son 23 yılda örnek kalkınma hamlesine imza attık
Politika

Son 23 yılda örnek kalkınma hamlesine imza attık

6 Ağustos 2026
Cevdet Yılmaz: Milli Yetkinlik Hamlesi ile küresel bir yetenek ağı oluşturuyoruz
Politika

Milli Yetkinlik Hamlesi ile küresel bir yetenek ağı oluşturuyoruz

6 Ağustos 2026
AK Parti'li Sırakaya: Gurbetçilerin gümrük sahasını terk etme süresi 29 dakika
Politika

Gurbetçilerin gümrük sahasını terk etme süresi 29 dakika

6 Ağustos 2026
Bakan Bayraktar'dan 'Terörsüz Türkiye' mesajı
Politika

Bakan Bayraktar’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı

6 Ağustos 2026
CHP Grup Başkanvekili Sevda Erdan Kılıç, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Fotoğraf:Ankara,(DHA)
Politika

CHP’li Kılıç: Çerçeve yasaya attığımız imza açık bir çek değil, tarihi bir sorumluluktur

6 Ağustos 2026
Sonraki Haber
2024-2025 Sultanlar Ligi Voleybol Sezonu tamamlandı

2024-2025 Sultanlar Ligi Voleybol Sezonu tamamlandı

En Güncel Haberler

Eskişehir'de kazasının ardından çıkan bıçaklı kavga kameraya yansıdı: 2 yaralı
Yerel Haberler

Eskişehir’de kazasının ardından çıkan bıçaklı kavga kameraya yansıdı: 2 yaralı

7 Ağustos 2026
Eskişehir'de alkollü sürücü aydınlatma direğine çarptı; 1 yaralı
Yerel Haberler

Eskişehir’de alkollü sürücü aydınlatma direğine çarptı; 1 yaralı

7 Ağustos 2026
Çanakkale Boğazı’nda gemi arızası
Yerel Haberler

Çanakkale Boğazı’nda gemi arızası

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da sıcak ve nem bunalttı

6 Ağustos 2026
Yaşam

9 yaşındaki otizmli Asilhan, Kur’an okumayı öğrendi

6 Ağustos 2026
Yaşam

Tekerlekli sandalyeli genel cerrahın yaşam öyküsü Amerikan tıp dergisinde

6 Ağustos 2026
Yaşam

Gölde kaybolan kişinin cansız bedeni bulundu

6 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

MGK'dan 'Terörsüz Türkiye' mesajı: Tarihi sürecin yeni aşaması masada

MGK’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı: Tarihi sürecin yeni aşaması masada

- Haberton
6 Ağustos 2026

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı'nın ardından yayımlanan bildiride, “Terörsüz Türkiye ve Terörsüz Bölge hedeflerine...

Güneş lekeleri kalıcı mı? Nasıl geçer? Ciltte oluşan lekeler hakkında bilinmesi gerekenler

Göz seyirmesi neden geçmez? Uzun süren göz kapağı atmasının olası nedenleri

Aç karnına kahve içmek zararlı mı? Bilimsel araştırmalar ne diyor?

Sosyal medya detoksu gerçekten işe yarıyor mu? Araştırmalar dikkat çeken sonuçlar ortaya koyuyor

Güncel Haber

Eskişehir'de kazasının ardından çıkan bıçaklı kavga kameraya yansıdı: 2 yaralı

Eskişehir’de kazasının ardından çıkan bıçaklı kavga kameraya yansıdı: 2 yaralı

7 Ağustos 2026
Eskişehir'de alkollü sürücü aydınlatma direğine çarptı; 1 yaralı

Eskişehir’de alkollü sürücü aydınlatma direğine çarptı; 1 yaralı

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton