23 Temmuz 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Gündem - Sahada, yangınla mücadelede en önemli paydaşlarımız muhtarlarımızdır

Sahada, yangınla mücadelede en önemli paydaşlarımız muhtarlarımızdır

Haberton - Haberton
2 Temmuz 2026
- Gündem
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Karacabey: Sahada, yangınla mücadelede en önemli paydaşlarımız muhtarlarımızdır

Karacabey: Sahada, yangınla mücadelede en önemli paydaşlarımız muhtarlarımızdır

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, muhtarların yangınlarla mücadele sırasında araziyle ilgili verecekleri bilgilerin çok kıymetli olduğunu belirtti.

Bekir Karacabey, “Dolayısıyla bizim sahada, yangınla mücadelede en önemli paydaşlarımız değerli muhtarlarımızdır. Muhtarlarımızdan isteğimiz şudur ki; sizlerin sözü dinleniyor. Özellikle gençlerimizin, çocuklarımızın yangına sebebiyet verecek uzak durmalarının sağlanması, hasattan sonra arta kalan anızların yakılmaması veya tarla bahçe temizliği gibi faaliyetler neticesinde çıkan atıkların yakılmaması konusunda vatandaşları uyarmamız gerekiyor” dedi.

Bursa Valiliği ve Orman Genel Müdürlüğü iş birliğinde 600 muhtara orman yangınları hakkında konferans verildi. Etkinliğe Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şahin Biba, Bursa Orman Bölge Müdürü Erdal Şahan, AFAD Bursa İl Müdürü Mehmet Buldan ve muhtarlar katıldı. Programda konuşma yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yan mevsiminin gelmesiyle birlikte orman yangınları bakımından kritik bir mevsime girdiklerini belirterek, “Geçtiğimiz yıl Bursa’da maalesef birçok yerde yaşanan orman yangınları hala zihinlerimizde tazeliğini koruyor. Onlarca metre yüksekliğe çıkan alevlerin ne gibi felakete sebep olduğu, o güzelim ormanlarımızı nasıl yok ettiğini birçoğumuz maalesef canlı olarak gördük. Çok küçük bir kıvılcımla başlayan yangının ne büyük bir felakete sebep olduğunu da yaşayarak maalesef en acı bir şekilde öğrenmiş olduk. Yanan sadece ağaçlar değildi. Orman ekosisteminin içerisindeki canlı varlıkların tamamı, hayvanlarıyla beraber hatta toprağın hemen altında bulunan mikroorganizmaların da birçoğu yangınlar sırasında zarar gördü” dedi.

Orman Yangınlarıyla Mücadelede Vatandaşlara Da İş Düşüyor

Yanan bölgelerde orman ekosisteminin tekrardan oluşması için en iyi ihtimalle 40 yıl beklemek gerektiğini söyleyen Karacabey, “Türkiye ortalaması 80 yıl. Dolayısıyla yangının ne kadar büyük bir felakete sebep olduğu maalesef bilinenin çok çok daha ötesinde. Orman yangınlarıyla mücadele bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de orman varlığı olan ülkelerin maalesef en büyük problemlerinden birisi ve bu problem her geçen gün giderek daha zorlaşıyor, kangren haline geliyor. Dolayısıyla orman yangınlarıyla mücadele konusunda bütün vatandaşlarımıza, hepimize çok önemli görevler ve sorumluluklar düşüyor. Orman yangınını söndürmek tabii ki Orman Genel Müdürlüğü olarak bizim hem yasal görevimiz ve sorumluluğumuz hem de eğitimini almış olmamız, elimizdeki imkanlar sebebiyle de bizim görevimiz. Fakat önemli bir husus var ki orman yangınıyla mücadele sadece yangını söndürmekle alakalı değil. Orman yangınıyla mücadele esasen yangından çok önce başlaması gereken bir çalışma” ifadelerini kullandı.

Yangınların Yüzde 94’Ü İnsan Eliyle Çıkıyor

Orman yangınlarıyla mücadeleyi, yangın öncesi çalışmalar, yangının söndürülmesi, yangın sonrası tekrar ağaçlandırma çalışması olarak 3 başlıkta toplandığını ifade eden Karacabey, “Tabii bu aşamaların hepsi çok önemli ama eğer biz birincisinde yani yangını önleme faaliyetlerinde başarılı olabilirsek, yangın söndürmekle hiç uğraşmamış olacağız ve sonrasındaki tekrar ağaçlandırma faaliyetlerine de ihtiyaç kalmayacak. Orman yangınlarının uzun yıllar ortalamasına baktığımız zaman yüzde 94’ü insan eliyle çıkıyor ve bunun yalnızca yüzde 8’lik kısmı kasıtlı. Geri kalan yüzde 88’lik kısmı ise maalesef ihmal ve dikkatsizlik neticesinde çıkan yangınlar. Yani ‘Bundan bir şey olmaz’ diye yapılan yanlışlarla çıkan yangınlar maalesef bu ormanlarımızın yok olmasına sebep olan temel faktör. İşte o ‘Bir şey olmaz’ denilen şeyler çok büyük felaketlere sebep oluyor” diye konuştu.

Yangın Sezonuna 28 Uçak, 119 Helikopter ve 14 İHA İle Hazırız

Okullarda öğrencilere farkındalık dersleri verildiğini de söyleyen Karacabey, “Özellikle orman yangınıyla mücadelede kullanacağımız hava ve kara aracımızın sayısını tekrar gözden geçirerek, iklim değişikliğinin etkilerini göz önünde bulundurarak 28 uçak, 119 helikopter ve 14 İHA’yı yangın mevsiminde hazır ettik. Hava araçlarımızın bir seferde havadan su atma kapasitesini 462 tona kadar çıkardık. Ülkemiz genelinde ormanın derinliklerinde hava ve kara araçlarının suyu kısa sürede yangına atabilecekleri 4 bin 852 ayrı noktada yangın havuzları oluşturduk. Bu havuzların kapasitesi 300 ton ile 3 bin ton arasında değişen büyüklüklerde bulunuyor. Asıl mücadele alevlerle göğüs göğüse mücadele eden orman kahramanları. Biz orman kahramanlarının gücünü arttırmak maksadıyla 1953 arazöz, 2 bin 766 ilk müdahale aracı 878 iş makinesiyle de yer ekiplerimizi tahkim ettik, güçlendirdik ve 28 bin personelimiz yaz aylarında sadece orman yangınlarıyla mücadele odaklı çalışıyor. Tabii sadece bizim personelimiz değil, bugün sayıları 140 bini aşan ve şu anda aramızda bulunan görevden değil, gönülden aramızda bulunan orman yangını gönüllülerimiz de orman yangınlarıyla mücadelemizdeki en büyük destekçilerimiz” diye konuştu.

Muhtarlarımızdan İsteğim Vatandaşları Bilgilendirsinler

Tüm bu teknik ve teknolojik imkanların yanında yangın alanında bölge halkı ve muhtarların bilgilerinin de çok kıymetli olduğunu belirten Karacabey, “Köylülerimizin, özellikle muhtarlarımızın yangın sırasında bize gösterecekleri bir patika, bir su yolu, bir avcı yolu kayıtlarda haritalarda yer almayan bilgiler. Muhtarlarımızın bize oralarda verecekleri basit gibi görünen bilgi, orman yangınlarıyla mücadelemizdeki başarımızı son derece önemli etkileyen unsurlardır. Dolayısıyla bizim sahada, yangınla mücadelede en önemli paydaşlarımız değerli muhtarlarımızdır. Muhtarlarımızdan isteğimiz şudur ki; sizlerin sözü dinleniyor. Özellikle gençlerimizin, çocuklarımızın yangına sebebiyet verecek uzak durmalarının sağlanması, hasattan sonra arta kalan anızların yakılmaması veya tarla bahçe temizliği gibi faaliyetler neticesinde çıkan atıkların yakılmaması konusunda vatandaşları uyarmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bekir Karacabey’in konuşmasının ardından AFAD Bursa İl Müdürü Mehmet Buldan ve Bursa Orman Bölge Müdürü Erdal Şahan muhtarlara sunum gerçekleştirerek, orman yangınları hakkında bilgilendirme yaptı.

Etiketler: AFADBursaOrmanOrman YangınıTürkiyeYangın
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

CHP, asgari ücretin 45 bin 800 TL olmasını teklif ediyor

Sonraki Haber

İş Bankası’ndan sürdürülebilir tarım için uluslararası kaynak

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Yangın riskine karşı 16 bin 500 kilometre orman yolu temizlendi
Gündem

Yangın riskine karşı 16 bin 500 kilometre orman yolu temizlendi

23 Temmuz 2026
Boğulma tehlikesi geçiren çocuğu amatör balıkçı kurtardı; o anlar kamerada
Gündem

Boğulma tehlikesi geçiren çocuğu amatör balıkçı kurtardı; o anlar kamerada

23 Temmuz 2026
8 üniversiteye yeni rektör atandı
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 8 üniversiteye yeni rektör atandı

23 Temmuz 2026
Üniversite tercihi geleceğinizi şekillendiren en önemli kararlardan biri
Gündem

Üniversite tercihi geleceğinizi şekillendiren en önemli kararlardan biri

23 Temmuz 2026
Antalya'da hissedilen sıcaklık 44 dereceyi buldu
Gündem

Antalya’da hissedilen sıcaklık 44 dereceyi buldu

22 Temmuz 2026
Afyonkarahisar'da orman yangını
Gündem

Afyonkarahisar’da orman yangını; Yoğun duman kent merkezinden de görüldü

22 Temmuz 2026
Sonraki Haber
İş Bankası'ndan sürdürülebilir tarım için uluslararası kaynak

İş Bankası'ndan sürdürülebilir tarım için uluslararası kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Rubio'dan ‘İran’ açıklaması
Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Rubio’dan ‘İran’ açıklaması

23 Temmuz 2026
Trump: Husiler saldırılara devam ederse İran'ı sorumlu tutacağız
Dış Haberler

Husiler saldırılara devam ederse İran’ı sorumlu tutacağız

23 Temmuz 2026
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi’den Trump'a yanıt
Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünden Trump’a yanıt

23 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kapıkule’de ‘Pomeranian’ cinsi 5 köpek yavrusu ele geçirildi

23 Temmuz 2026
Yaşam

Samsun’da AFAD’ın siren testi gerçekleştirildi

23 Temmuz 2026
Yaşam

YTB Başkanı Turus: Yurt dışındaki vatandaşlarımız bizim öz varlığımız

23 Temmuz 2026
Yaşam

1100 dönümlük alan, ‘Antalya Tarım Teknokenti’ ile tarım inovasyon merkezine dönüşecek

23 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Ahbap Derneği soruşturmasında 6 kişi ifadeye çağırıldı

Ahbap Derneği soruşturmasında 6 kişi ifadeye çağırıldı

- Haberton
23 Temmuz 2026

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Ahbap Derneği soruşturması kapsamında Fatih Altaylı , Şahan Gökbakar , Ruşen Çakır , Hazal Kaya , Özlem...

Sabah aynaya bakınca yüzünüz şiş mi görünüyor? Masum sebep de olabilir, ciddi hastalığın habercisi de

Bilimsel araştırmalar ortaya koydu! Mutlu insanların ortak alışkanlıkları şaşırtıyor

Aşırı sıcaklar kalbi zorluyor! Bu belirtileri hafife almayın

QR kod dolandırıcılığı nedir? Bir kare kod tüm bilgilerinizi ele geçirebilir

Güncel Haber

ABD Dışişleri Bakanı Rubio'dan ‘İran’ açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Rubio’dan ‘İran’ açıklaması

23 Temmuz 2026
Trump: Husiler saldırılara devam ederse İran'ı sorumlu tutacağız

Husiler saldırılara devam ederse İran’ı sorumlu tutacağız

23 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton