6 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - ‘Sadık Ahmet’ filminin basın toplantısı yapıldı

‘Sadık Ahmet’ filminin basın toplantısı yapıldı

Haberton - Haberton
13 Kasım 2023
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
‘Sadık Ahmet’ filminin basın toplantısı yapıldı

‘Sadık Ahmet’ filminin basın toplantısı yapıldı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Yunanistan’daki Batı Trakyalı Müslüman Türklerin demokratik hakları için yıllarca mücadele veren merhum Dr. Sadık Ahmet’in hayatını anlatan TRT ortak yapımı ‘Sadık Ahmet’ filminin basın toplantısı düzenlendi. Filmin basın toplantısında konuşan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, “Derdi olan işler yapmaya gayret ediyoruz” dedi. Film, 29 Aralık’ta tüm Türkiye’de izleyiciyle buluşacak.

1947 yılında Gümülcine’de doğan ve tıp eğitimi aldıktan sonra Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türklerinin birçok hakkının devlet tarafından hiçe sayılmasına karşı siyasi bir mücadele sürdüren Dr. Sadık Ahmet’in hikâyesi TRT ortak yapımı ‘Sadık Ahmet’ filmiyle izleyiciyle buluşacak.

Batı Trakyalı Müslüman Türk azınlığın efsanevi lideri Dr. Sadık Ahmet’in hayatı ve uğruna savaş verdiği mücadelenin etkileyici hikayesini beyazperdeye taşıyan filmin basın toplantısı İstanbul’da gerçekleşti. TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısına; TRT yönetimi, filmin yapımcısı Mahmut Cüneyt Göz, kreatif yapımcısı Muhammet Usta, yönetmen Hakan Yonat, filmin oyuncularından Turgay Aydın, Nur Fettahoğlu, Ozan Akbaba, Renan Bilek, Erkan Can, Suzan Kardeş, Doğukan Güngör, Taner Rumeli ve Burak Satıbol, Sadık Ahmet’in oğlu Levent ve kızı Funda Sadıkahmet ile çok sayıda üst düzey medya temsilcisi katıldı.

SOBACI: KAMU YAYINCISI OLARAK MİSYON YÜKLÜ İŞLER YAPIYORUZ

Toplantıda açıklamalarda bulunan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, kamu yayıncılığının gereği olarak misyon yüklü işler yapmaya ve yaptıkları her işin arkasında bir dert yüklenmeye çalıştıklarını ifade ederek, bunun en önemli göstergelerinin prime time’da yaptıkları diziler ve ortak yapım filmleri olduğunu söyledi.  Sobacı, “Biz 2022 yılında ve 2021 yılında reytingler arasında Prime Time‘ı birinci olarak tamamladık. Özellikle ortak yapımlarımız üzerinde konuşmak gerekirse aslında rakamlar bize bu teveccühü gösteriyor.

TRT ortak yapımların 2022 ve 2023 yıllarındaki başarısına da değinen Sobacı, “2022 ve 2023 yıllarında 46 tane TRT ortak yapımı filmimiz beyazperdeye girdi ve bu filmlerle 383 film festivalinde 178 ödül kazandık. 2022 ve 2023 yıllarına baktığımızda 2022’de vizyona giren TRT ortak yapımları toplam 7 milyon izleyiciye ulaştı. 2022 yılında 7’si animasyon, 4 tanesi ana akım olmak üzere 11 filmi beyaz perdeye aktardık. Geçtiğimiz yıl vizyonda en çok izlenen 10 filmden sadece 4 tanesi yerli film iken, bunun 3 tanesi TRT ortak yapımıydı. Benzeri tabloyu aslında 2023 yılı içerisinde de izlemeniz mümkün. 2023 yılı itibarıyla yerli filmler bugüne kadar 7 milyon 500 bin izleyiciye ulaştı. 7 buçuk milyonun 4 buçuk milyonunu TRT ortak yapımı filmler” diye konuştu.

12 Punto’nun Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu olduğunu söyleyen Sobacı, senarist yetiştirmenin ve gençleri özellikle yapımcı yapmak üzerine geliştirilen bu projeyi TRT olarak gerçekleştirdiklerini aktardı.

‘Sadık Ahmet’ filminin basın toplantısı yapıldı

“SADIK AHMET FİLMİNİ YAPMAK, BAĞIMSIZLIĞIMIZIN KISITLANMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİMİZİN İLANIDIR”

Sadık Ahmet’in hayatının beyazperdeye aktarılmasının TRT için önemine değinen Sobacı, “Sadık Ahmet filmini yapmak, kimliğimizin gölgelenmesine ve bağımsızlığımızın kısıtlanmasına asla izin vermeyeceğimizin ilanıdır. Sadık Ahmet bizim için bu anlama geliyor. Sadık Ahmet bir doktor olarak Batı Trakya’da aslında sadece fiziki yaraları iyileştirmemiş aynı zamanda asimile edilme, yok sayılma veya milliyetinden yoksun bırakılma gibi kitlesel acıları da iyileştirecek bir mücadelenin içerisine girmiş. Bu yüzden bizim için önemli bir projenin basın toplantısı gerçekleştiriyoruz.

Türk azınlıkların çektiği sıkıntıları Yunanistan’ın sınırlarını aşarak tüm dünyaya duyurma mücadelesi vermiş, hayatından feragat etmiş yakın tarihteki önemli bir şahsiyet üzerine konuşuyoruz. O yüzden mümkün olduğunca titizlikle ve yoğun bir çalışmayla Sadık Ahmet filmini bir an önce beyazperdeye getirmeye gayret ettik. Filmimizin yolu açık olsun.  TRT olarak, Türkiye’nin kamu yayıncısı olarak Sadık Ahmet’in hikayesini, tarihimizi, kimliğimizi, kültürel zenginliklerimizi anlatmaya, bu yolda çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Bunun bir kez daha altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

GÖZ: 6 AY HAZIRLIK, 8 BUÇUK HAFTA SET SÜRDÜ

Filmin yapımcısı Mahmut Cüneyt Göz ise filmin Batı Trakya Türklerinin siyasi liderliğini yapmış olan Sadık Ahmet’in hayat hikayesini anlatan biyografik bir film olduğuna değinerek “6 aylık bir hazırlık sürecinden geçtik. Daha sonra sekiz buçuk hafta süren bir set sürecimiz oldu. Yaklaşık 2 buçuk ay kadar da post prodüksiyon sürecimizi tamamlamış olacağız. Filmimiz 29 Aralık‘ta vizyona girecek, emeği geçen tüm oyuncularımıza, senaristimize, yönetmenimiz dahil tüm ekibimize çok teşekkür ederim” dedi.

“BABAM BENİM ELİMDE VEFAT ETTİ”

Dr. Sadık Ahmet’in oğlu Levent Sadıkahmet ise babasının kendi ellerinde vefat ettiğini anlatarak “Sadık Ahmet birleştirici bir liderdi. Biz çok zor günler geçirmiş bir aileyiz. Babam benim elimde vefat etti. Kız kardeşim Funda’yı kötü şartlar altında o arabadan çıkarmak bana nasip oldu. Babam vefat etmeden önce ‘ben sana tertemiz bir isim bırakacağım. Ona leke getirmezsen başta anavatan Türkiye olmak üzere size her kapı açılır’ dedi. Ben Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne rahmetli babam, dava arkadaşları ve Türk dünyası adına teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.  

SADIKAHMET: 28 YIL SONRA BENİ BABAMLA KUCAKLAŞTIRDIĞI İÇİN TRT’YE MİNNETTARIM

Dr. Sadık Ahmet’in kızı Funda Sadıkahmet ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendilerine sahip çıktığını söyleyerek “Biz zor koşullardan geldik. Bu soy ismi şerefle taşımaya gayret ettik. Bizlerden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Türkiye Cumhuriyeti’ne, TRT’ye, yapımcı, yönetmen ve oyuncularımıza teşekkür ederim. 28 yıl sonra beni babamla kucaklaştırdığınız için size minnettarım” dedi.

Filmde Sadık Ahmet’i canlandıran Turgay Aydın da “Böyle bir adamı oynamak benim için büyük bir şans. Çok heyecanlıyım, ekip çok iyiydi. Herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Başrol oyuncularından Nur Fettahoğlu ise “Türk diasporasının çok önemli isimlerinden olan Dr. Sadık Ahmet’in yaşamından bir kesiti sizlerle paylaşıyor olmak benim için onur verici. İnşallah bu yolda mücadele veren insanlara bir nebze olsun ışık olabiliriz” ifadelerini kullandı.

FİLMİN ÇEKİMLERİ EDİRNE’DE YAPILDI 

Senaryosunu Mert Dikmen’in kaleme aldığı, yönetmen koltuğunda Hakan Yonat’ın oturduğu filmin yapımcılığını Mahmut Cüneyt Göz, proje tasarımı ve kreatif yapımcılığını ise Muhammet Usta üstleniyor. Dr. Sadık Ahmet’i ise oyuncu Turgay Aydın canlandırıyor. Edirne’de çekimleri tamamlanan filmin oyuncuları arasında; Nur Fettahoğlu, Erkan Can, Ozan Akbaba, Renan Bilek, İlker Aksum, Taner Rumeli, Burak Satıbol, Uğur Yücel, Erdal Beşikçioğlu, Suzan Kardeş ve Doğukan Güngör gibi başarılı isimler yer alıyor.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bakan Fidan, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ni kabul etti

Sonraki Haber

Anayasa’yı her gün savunmaya devam edeceğiz

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Loft Art’ın 5’inci yılına özel ‘Arşiv’ sergisi kapılarını açtı: Sanatseverleri bekliyor
Kültür ve Sanat

Loft Art’ın 5’inci yılına özel ‘Arşiv’ sergisi kapılarını açtı: Sanatseverleri bekliyor

5 Ekim 2026
Slash 14 yıl sonra İstanbul'da konser verecek
Kültür ve Sanat

Slash 14 yıl sonra İstanbul’da konser verecek

5 Ekim 2026
Türk Telekom Selfyfest’26 üniversite kampüslerinde başlıyor
Kültür ve Sanat

Türk Telekom Selfyfest’26 üniversite kampüslerinde başlıyor

5 Ekim 2026
Dr. Turhan Güldaş’ın ‘Saniye Saniye En Muhteşem Versiyonunu Yarat’ kitabı okurlarla buluştu
Kültür ve Sanat

Dr. Turhan Güldaş’ın ‘Saniye Saniye En Muhteşem Versiyonunu Yarat’ kitabı okurlarla buluştu

5 Ekim 2026
UNESCO 'Yaşayan İnsan Hazinesi' ödüllü Mehmet Gürsoy: Çini göz musıkisidir; notaları ise laleler ve güllerdir
Kültür ve Sanat

UNESCO ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ödüllü Mehmet Gürsoy: “Çini göz musıkisidir; notaları ise laleler ve güllerdir”

5 Ekim 2026
Godiva, 100’üncü yılını Ekrem Yalçındağ imzalı özel sanat koleksiyonuyla kutluyor
Kültür ve Sanat

Godiva, 100’üncü yılını Ekrem Yalçındağ imzalı özel sanat koleksiyonuyla kutluyor

5 Ekim 2026
Sonraki Haber
Anayasa'yı her gün savunmaya devam edeceğiz

Anayasa'yı her gün savunmaya devam edeceğiz

En Güncel Haberler

Bursa'da kontrolden çıkan otomobil bariyerin üzerinde yan durdu
Yerel Haberler

Bursa’da kontrolden çıkan otomobil bariyerin üzerinde yan durdu

6 Ekim 2026
Fatih’te 2 katlı bina alev alev yandı: 1 ölü
Yerel Haberler

Fatih’te 2 katlı bina alev alev yandı: 1 ölü

6 Ekim 2026
Yola çıkan çocuk, kazaya neden oldu
Yerel Haberler

Yola çıkan çocuk, kazaya neden oldu

6 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bursa’da sevgilisi tarafından boğazı kesilerek öldürülen Gökçe için yürüyüş düzenlendi

6 Ekim 2026
Yaşam

Çorum’da kaza: 1 ölü, 2 yaralı

5 Ekim 2026
Yaşam

Nefes borusuna yiyecek kaçan öğrencisini Heimlich manevrasıyla kurtardı

5 Ekim 2026
Yaşam

Ovacık’ta yaylaya kar yağdı

5 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Fatma Betül Sayan Kaya ve İlyas Kaya’dan TMSF’ye gönüllü iade

Fatma Betül Sayan Kaya ve İlyas Kaya’dan TMSF’ye gönüllü iade

- Haberton
5 Ekim 2026

Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya'nın yatırımlarının anapara dışındaki kısmını bugün gönüllülük esasına göre TMSF’nin isteğe bağlı iade...

4 gün çalışma 3 gün tatil modeli Türkiye’de uygulanabilir mi?

Ekrandaki güzellik, gerçek hayata sızıyor

Türk Tabipleri Birliği nedir? Türkiye’nin sağlık politikalarındaki rolü, etkisi ve tartışmalar

Arabanız sürekli su eksiltiyorsa dikkat: Motor arızasının habercisi olabilir

Güncel Haber

Bursa'da kontrolden çıkan otomobil bariyerin üzerinde yan durdu

Bursa’da kontrolden çıkan otomobil bariyerin üzerinde yan durdu

6 Ekim 2026
Fatih’te 2 katlı bina alev alev yandı: 1 ölü

Fatih’te 2 katlı bina alev alev yandı: 1 ölü

6 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton