26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Rusya-Ukrayna savaşı ve bize öğrettikleri

Rusya-Ukrayna savaşı ve bize öğrettikleri

Onur Burak Kalyon - Onur Burak Kalyon
25 Şubat 2022
- Yazarlar
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Rusya-Ukrayna savaşı ve bize öğrettikleri

Rusya-Ukrayna savaşı ve bize öğrettikleri

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Rusya-Ukrayna savaşı ve bize öğrettikleri… Öyle bir coğrafyadayız ki bir günümüz durağan geçmiyor. Kuzeyimiz, güneyimiz, doğumuz batımız sürekli bir karmaşa içerisinde.

Sanırım bu toprakların kaderi buymuş; geçmişte de günümüzde de ve büyük olasılıkla gelecekte de…

Rusya-Ukrayna savaşı adım adım geliyordu ama çoğu kişi masada bu sorunun çözüleceğine inanıyordu. Kimse demiyordu ki Rusya, 190.0000 kişilik bir orduyu sınıra getirdikten sonra tekrar geri dönmesi onlar için büyük prestij kaybı olur diye. Bunu diyemedikleri gibi son on gündür seyrettiğimiz onca TV kanalında çıkan yorumcuların hiç biri de geçen gece ki Rusya saldırısının bu şekilde olabileceğini tahmin etmemişti.

Yok askeri strateji uzmanı, yok eski asker, yok uluslararası ilişkiler öğretim görevlisi, yok eski büyük elçi, yok Rusya veya Ukrayna uzmanı, yok o yok bu diye bu tartışma programlarına çıkanların hiç biri; Rusya, ülkenin hepsine birden saldırı düzenleyecek ve başkent Kiev’e girecek diye bir öngörüde bulunmadı.

Bu da demek oluyor ki bu programları seyretmek, genel kültür ve tarihi bilgi edinmenin haricinde boşa geçen zaman oluyor. Sadece bu konu değil daha önceki pek çok siyasi, ekonomik ve sosyal olayda da bu şekilde oldu ne yazık ki.

Bu savaşın sadece Türk televizyonlarındaki tartışma programları ve katılımcıların boş olduklarını göstermesi kadar bizlere yani Türk halkı ve devletine öğrettiği başka konuların da olduğu çok net.

Mesela Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ne hiç bir zaman güvenilmeyeceğini. Uzun yıllardır Ukrayna’yı Rusya’ya karşı kışkırtan, seni NATO’ya alacağız diye kandıran batı devletleri şu anda koca bir ülkeyi yalnız bırakmış durumdalar. Yıllardır en nefret ettiğim söylem olan “yapılanları kınıyoruz” demekten başka bir şey yaptıkları yok.

Hatta Rusya’ya bir ülkeyi istila etmesi ve o kadar can kaybına neden olması yüzünden kızmaktan öte, milyonlarca mülteci akınına neden oluyorsun diye kızmaktalar desek yanlış söylemeyiz. Yani yine kendilerini düşünüyorlar.

Bir diğer konu da; her ne kadar iki ülke ordusu arasında ağırlıksız bir güç farkı olmasına rağmen Rusya’nın bu kadar kolay bir şekilde başkente kadar gelebilmesi. Biz Suriyelilere kızıyorduk; ülkenizde savaş var ve siz buralara göç ediyorsunuz, ülkenizi boş bıraktınız diye. Ama Ukraynalıların da onlardan pek bir farkı olmadığını gördük.

Kaldı ki birisi iç savaş, diğeri başka bir ülke tarafından işgal edilmek olduğu halde. Yine bu durum bile Türk milletinin ne kadar büyük bir millet olduğunu gözler önüne seriyor. 15 Temmuz darbe girişiminde elinde sopayla tanka kafa tutan, balkondan levye ile F-16’ya saldıran bir halkız. Ve böyle bir savaş (Allah korusun) ülkemizde olsa neler yapabilirdik, düşünemiyorum bile !

Yıllardır kendim de dahil olmak üzere pek çok kişi orduya ve silahlanmaya neden bu kadar çok para harcadığımızı sorgulayıp dururuz. Ama bu savaş bir kez daha gösterdi ki; güçlü ordu bu coğrafyanın bir ülke için en önemli unsuru. Hiç bir şekilde taviz vermeden ordumuzu, silahlanmamızı modern ve bağımsız bir şekilde sürdürmeliyiz.

Rusya-Ukrayna savaşı ve bize öğrettikleri
Rusya-Ukrayna savaşı ve bize öğrettikleri

Bu demek değil ki ben savaş istiyorum, savaşa karşı değilim ama gördük ki etrafımız bir mayın tarlası ve ne zaman hangisinin patlayacağı belli değil. Güneyimizdeki sorunlarla boğuşurken bilemezdik ki kuzeyimiz de karışacak. İki gün sonra Balkanlar veya Ege’nin vahim durumlara gelmeyeceğini kim tahmin edebilir ? Her büyük ekonomik krizlerin sonunda büyük savaşların çıktığı tarihte yer alan bir gerçek.

Otuzlu yıllarda Amerika ve tüm dünyayı saran büyük buhranın sonunda 2. Dünya Savaşı, Amerika’da yaşanan ve sonrasında tüm dünya piyasalarını sarsan 2008’deki mortgage krizi sonunda art arda gelen Arap Baharı olayları ve Suriye savaşı ve şimdi de Koronavirüs yüzünden durgunluğa giren dünya ekonomisi ve Rusya-Ukrayna savaşı.

Umarım bu savaş diğer saydıklarım gibi daha fazla büyümeden, başka ülkelere sıçramadan son bulur. Ama bana öyle geliyor ki Amerika ve Rusya danışıklı dövüş olarak krizi bu duruma getirdiler. Belki aralarında gizli bir anlaşma bile olmuş olabilir. Keza belki Çin de bu anlaşmaya dahildir. Rusya, Ukrayna’ya, Çin, Tayvan’a, Amerika’da İran’a girmek üzerine bir denklem oluşturmuşlardır. Kim bilir ?

Burada yine ülkemiz ve ordumuz noktasına odaklanacak olursak; Türkiye’nin güçlü ordusunun çevre ülkeler ve batı için caydırıcı bir güç olarak dimdik ayakta durması gerçekten çok önemli. Bir Amerika veya Rusya ile baş edebilecek gücümüz olmasa da her ikisi de dahil olmak üzere hiç bir ülkenin kolay kolay göze alabileceği bir yem değiliz.

Burada şunun da altını çizmekte fayda var ki; yerli ve milli savunma sanayinin son beş yıldaki ivmelenmesi ve dışa bağımlılığın minimumlara inmesi gerçekten büyük bir zaferdir. Bunu belki şu an anlamıyoruz ama gelecekte çok daha iyi anlayacağız. Savunma ve güç faktörlerinin yanında dışa gidecek milyarlarca TL’lik bir para içeride kalıyor ve hatta bu sektörde yaptığımız ihracatlar ülke ekonomisine de büyük gelirler getiriyor.

Günümüzün popüler konularından S-400’lere de bir parantez açmak lazım. S-400’ün alınması çok önemliydi. Artık savaşlar roketlerle ve hava kuvvetleriyle üstünlük sağlanıp, piyadelerle kazanılıyor. Ukrayna savaşında da Rusya, önce roketler ve füzelerle Ukrayna’nın askeri güçlerini bertaraf ettirip devamında zırhlı araçlar ve askerlerini göndermiştir. Bu bakımdan çok iyi bir hava savunma sisteminizin olması çok önemli. Hatta mümkünse S-400’ler dışında Amerika da dahil olmak üzere başka ülkelerden başka sistemler daha alıp, ülkenin dört bir yanını bu sistemlerle koruma altına almalıyız. Ta ki milli sistemimizi devreye alana kadar.

Yine çok önemli bir konu var ki bu da göz ardı edilmemelidir. Rusya ve eski SSCB ülkelerinde müthiş bir demir yolu ağı vardır. Fabrikaların içlerine kadar girebilen bu ağ sayesinde yük ve insan taşımacılığı çok kolay ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Bu sayededir ki Rusya 190.000 kişilik bir orduyu ve dolayısıyla da silah ve aracı çok kısa bir süre içerisinde Ukrayna sınırlarına taşıyabilmiştir. Onuncu yıl marşımızda da söylendiği gibi demir ağlarla örmeliyiz tüm ülkeyi.

Yıllar önce okuduğum bir tarih kitabında Birinci Dünya Savaşında İngiltere’nin Osmanlı’yla aynı tarafta olmama nedenlerinden birinin, Osmanlı İmparatorluğu gibi geniş sınırları olan bir devletin; sınırlarını korumakta ve askerleri ile silahlarını bir yerden bir yere taşımakta zorluk çekeceğini düşünmeleri olması şeklinde yazıyordu. Aynı şekilde, bizim de Almanya’yı seçmemizin nedenlerinden biri olarak da bize bu demir yolu ağlarını kurmamıza yardım edeceğini söylemesi olarak belirtiliyordu. Umarım bu konu da gerekli ilgiyi görür ve ülkemizin her noktasına demir yolu ile ulaşım sağlanabilecek konuma gelir.

Yukarıda mültecilerden ve Ukraynalıların tıpkı Suriyeliler gibi savaşmadan hemen ülkelerinden kaçmalarından bahsetmiştim. Belki de bu savaş için tabiri caizse “alan memnun satan memnun” da diyebiliriz.

Rusya hiç bir direnç bile görmeden ülkeyi işgal edip, Ukrayna’yı bölecek ya da kendi boyunduruğu altında bir yönetime devredecek.

Ukrayna’daki Rus yanlısı olmayan Ukraynalılar da uzun yıllardır süregelen ekonomik sorunlarından bıktıkları için batıya geçip, Avrupa Birliği ülkesi ülkelere mülteci olarak göç ederek bu ülkelerin vatandaşı olarak Avrupa Birliği’ne girmiş olacaklar. Bu arada savaştan kaçan insanların arasında gerçekten çok önemli bilim insanları olduğu unutulmamalıdır. 2. Dünya Savaşı’nda Almanya ve Nazilerden kaçan bilim insanları sayesinde Amerika’nın geldiği noktalar göz önüne alındığında şu anki göçmen dalgasında ülke olarak biz de o tarz insanlara ve ailelerine dost bir şekilde kucak açıp imkanlar verirsek bize sağlayacakları faydalar da bir şekilde düşünülmelidir.

Farkındayım çok uzun bir yazı oldu ama inanın elimden geldiğince kısa tutmaya çalıştım. Tarihe geçecek çok önemli ama bir o kadar da hüzünlü anlara şahitlik ettiğimiz bu günlerin en kısa sürede bitmesi, savaşın minimum sayıda yaralı ve can kaybı ile son bulması dileğiyle hepinize sağlıklı ve barış dolu günler diliyorum.
SAVAŞA HAYIR !!!

Etiketler: RusyaRusya Ukrayna SavaşıSavaşSuriyeUkrayna
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ümitcan Uygun’a 4 yıl 10 ay hapis

Sonraki Haber

Koronavirüs tablosu 25 Şubat 2022

Onur Burak Kalyon

Onur Burak Kalyon

Onur Burak Kalyon, 1978 Ankara doğumlu. İlk, orta, lise, üniversite öğrenimini yine Ankara’da tamamladı. Son yılları yönetici pozisyonunda olmak üzere 17 yıldır alanlarının lideri olan çeşitli ulusal ve uluslararası kurumsal şirketlerde çalışmakta. Spor, müzik, sinema ve fotoğrafçılık başlıca zevkleri ve hobilerini oluşturmakta.

İlgili Haberler

Yazarlar

Sahi mutluluk nedir?

25 Nisan 2026
Ah nerede o eski bayramlar...!
Yazarlar

Ah nerede o eski bayramlar…!

23 Nisan 2026
23 Nisanlar silinmez!
Yazarlar

23 Nisanlar silinmez!

23 Nisan 2026
23 Nisan: Geleceğin sahiplerine bırakılan en büyük miras
Yazarlar

23 Nisan: Geleceğin sahiplerine bırakılan en büyük miras

23 Nisan 2026
Okulda niteliğin azalma nedenleri
Yazarlar

Okulda niteliğin azalma nedenleri

23 Nisan 2026
Son damladan öncesi
Yazarlar

Son damladan öncesi

23 Nisan 2026
Sonraki Haber
Koronavirüs tablosu 25 Şubat 2022

Koronavirüs tablosu 25 Şubat 2022

En Güncel Haberler

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı
Yerel Haberler

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

26 Nisan 2026
Avcılar'da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Avcılar’da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
Trabzon'da boks maçında kavga kamerada
Spor Haberleri

Trabzon’da boks maçında kavga kamerada

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Merih Demiral’lı Al-Ahli üst üste ikinci kez AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu

Merih Demiral’lı Al-Ahli üst üste ikinci kez AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu

- Haberton
25 Nisan 2026

Al-Ahli - Machida Zelvia: 1-0 Milli futbolcu Merih Demiral’ın formasını giydiği Al-Ahli, Afc Şampiyonlar Ligi finalinde Japonya ekibi Machida Zelvia’yı...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

26 Nisan 2026
Avcılar'da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Avcılar’da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton