25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Rusya-Ukrayna savaşı dünya barışını tehdit ediyor

Rusya-Ukrayna savaşı dünya barışını tehdit ediyor

Haberton - Haberton
14 Mayıs 2024
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Rusya-Ukrayna savaşı dünya barışını tehdit ediyor

Rusya-Ukrayna savaşı dünya barışını tehdit ediyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, “Rusya-Ukrayna savaşı dünya barışını tehdit ediyor” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefanchuk ile görüşmesinde, Rusya ve Ukrayna’nın Karadeniz’de Türkiye’ye komşu iki önemli ülke olduğunu belirterek, “Bu savaşın devam etmesinin çok ağır bir insani bedeli olduğunu görüyoruz. Bu savaş maalesef yalnızca Rusya’nın Ukrayna’ya savaşı değil ve eğer devam ederse bütün batı dünyası ile Rusya arasında bir savaş olma potansiyeli taşıyor. Bu savaş üzerinden dünyayı rahatsız edecek bir büyük 3’üncü savaşın fitilini ateşleyecek çok önemli bir çatışma potansiyelinin mevcudiyeti dünya barışını tehdit ediyor” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefanchuk ile TBMM’deki makamında bir araya geldi. Görüşmede, AK Parti Ankara Milletvekili ve 27’nci Dönem Türkiye ve Ukrayna Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Yıldırım Tuğrul Türkeş ile Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasil Mironoviç Bodnar yer aldı. Kurtulmuş, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bir an önce bitirilmesi gerektiğini belirterek, “Savaşın, Ukrayna’ya çok ağır bedeller ödettiğini biliyoruz. 10 binlerle ifade edilen insani kayıplar, yakılmış, yıkılmış şehirler ve harap olmuş altyapının Ukrayna’ya çok büyük fiziki ve beşeri bir maliyeti olduğunun farkındayız. Bir an evvel Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın bitirilmesi, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü temin edilerek, kalıcı ve onurlu bir barışın temin edilmesi için Türkiye olarak büyük gayret sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından ilhakının uluslararası hukuka aykırı olduğuna dikkat çekerek, “Hem Kırım Tatarı dostlarımızın hem de Ukrayna hükümetinin yanında olduğumuzu ifade ettik. Kırım Tatarları, Gagavuz ve Ahıska Türkleri ile aramızda kopmaz tarihi kültürel ilişkiler vardır. Bu unsurlar, Ukrayna devletinin önemli parçalarıdır, bileşenleridir. Ukrayna içerisinde özellikle yerel halklar yasasının çıkarılması ile birlikte, bu halklara verilen hakların bizim için fevkalade önemli olduğunu bu yüzden de Ukrayna hükümetine teşekkür ettiğimizi ifade ediyoruz. Tabii sadece Kırım’ın ilhakı değil, Ukrayna’nın doğu eyaletlerinin Rusya tarafından hukuksuz bir şekilde ilhakını da tanımadığımızı her platformda ifade ediyoruz. Bir an evvel barışın sağlanarak, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün temin edilmesi ve bu ilhak edilen toprakların da asli statüsüne dönmesinin en doğru yol olduğu kanaatindeyiz” diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, "Rusya-Ukrayna savaşı dünya barışını tehdit ediyor" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, “Rusya-Ukrayna savaşı dünya barışını tehdit ediyor” dedi.

‘BARIŞ İÇİN OLAĞANÜSTÜ GAYRET SARF ETTİK’

Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesinde olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Bundan sonraki süreçte temel hedefimiz, bir an evvel bu savaşın sonlandırılarak Ukrayna’nın yeniden imar edilmesidir. Türkiye olarak amacımız dostumuz Ukrayna halkının yanında yer alarak, Ukrayna’nın ayağa kalkma sürecine destek verebilmektir. Ayrıca, Türkiye olarak pozisyonumuzu tekraren gündeme getiriyoruz. Rusya ve Ukrayna, Karadeniz’de komşumuz olan iki önemli ülke. Bu savaşın devam etmesinin çok ağır bir insani bedeli olduğunu görüyoruz.

Bu savaş maalesef yalnızca Rusya’nın Ukrayna’ya savaşı değil ve eğer devam ederse bütün batı dünyası ile Rusya arasında bir savaş olma potansiyeli taşıyor. Bu savaş üzerinden dünyayı rahatsız edecek bir büyük 3’üncü savaşın fitilini ateşleyecek çok önemli bir çatışma potansiyelinin mevcudiyeti dünya barışını tehdit ediyor. Onun için ilk andan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız, Dolmabahçe’de anlaşma aşamasına gelinmişti. Her iki ülke arasında mekik diplomasisi uygulayarak iki ülkenin bir masa etrafında bir araya gelmesi ve gerçekten adil, kalıcı, iki tarafın da kabul edebileceği onurlu bir barışın temin edilmesi için olağanüstü bir gayret sarf ettik. Türkiye olarak her platformda bu çabayı ortaya koyduk” dedi.

‘ERDOĞAN’I BARIŞ ZİRVESİNE DAVET ETTİK’

Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefanchuk ise “Savaşın başından beri Sayın Cumhurbaşkanının, hükümetin, Meclisin ve halkın, Ukrayna’da kalıcı ve adil barışın sağlanması için çok fazla girişimi ve katkıları oldu, çok minnettarız. Hepimiz barışı istiyoruz; ancak barışı doğru tanımlamalıyız. Kurbanın anlaşmaya zorlandığı veya topraklarından vazgeçmeye zorlandığı bir barış, barış mıdır ve ne kadar kalıcıdır. Sayın Cumhurbaşkanınızın da ifade ettiği gibi, sağlanacak barış sürdürebilir olmalıdır. Bu nedenle biz barış formülümüzü oluşturduk ve bu bağlamda bir barış zirvesi düzenlenecek. Umuyoruz ki Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan da davetimizi kabul edip, bizzat teşrif edecektir” diye konuştu.

Etiketler: Numan KurtulmuşRusya Ukrayna Savaşı
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bekçiyi dövüp, tarladaki traktör ve trafoları ateşe verdiler

Sonraki Haber

Mersin Limanı’na 16 bin angus cinsi sığır geldi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Tekin: Fiziki tedbirlerle sorunu çözeceğimizi düşünürsek büyük yanılgı içerisine girmiş oluruz
Politika

Fiziki tedbirlerle sorunu çözeceğimizi düşünürsek büyük yanılgı içerisine girmiş oluruz

25 Nisan 2026
Bakan Fidan: ABD/İsrail-İran Savaşı’nda iki haftalık ateşkesi memnuniyetle karşıladık
Politika

ABD/İsrail-İran Savaşı’nda iki haftalık ateşkesi memnuniyetle karşıladık

25 Nisan 2026
Bakan Bak: Formula 1 artık Türkiye’de olacak
Politika

Formula 1 artık Türkiye’de olacak

24 Nisan 2026 - Güncellenme Tarihi 25 Nisan 2026
Belçika Ekonomik Misyonu, Türkiye ziyareti öncesi basın toplantısı gerçekleştirdi
Politika

Belçika Ekonomik Misyonu, Türkiye ziyareti öncesi basın toplantısı gerçekleştirdi

24 Nisan 2026 - Güncellenme Tarihi 25 Nisan 2026
Dervişoğlu: İYİ Parti'nin hedefi milleti birleştirmek
Politika

İYİ Parti’nin hedefi milleti birleştirmek

24 Nisan 2026
Bakan Çiftçi: Bağımlılıkla mücadeleyi çok boyutlu yaklaşımla ele alıyoruz
Politika

Bağımlılıkla mücadeleyi çok boyutlu yaklaşımla ele alıyoruz

24 Nisan 2026
Sonraki Haber
Mersin Limanı'na 16 bin angus cinsi sığır geldi

Mersin Limanı'na 16 bin angus cinsi sığır geldi

En Güncel Haberler

Öne Çıkan

Bakanlık’tan 81 ile genelge: Okullarda x-ray, turnike ve panik butonu dönemi

25 Nisan 2026
Babadağ Ultra Maratonu, ilk gün yarışları start aldı
Spor Haberleri

Babadağ Ultra Maratonu, ilk gün yarışları start aldı

25 Nisan 2026
Kartepe Evleri ön satışa çıkıyor
Yerel Haberler

Kartepe Evleri ön satışa çıkıyor

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

AFAD: 30 bin çadır Sudan’da ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Poyraz: Sevgi tek başına engeli aşmaz

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da kamyonetin çarptığı 3 yaşındaki çocuk öldü

25 Nisan 2026
Yaşam

Tay, ölen annesinin başından ayrılmadı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bu hakem, bu derbiye göre bir hakem değil

- Haberton
25 Nisan 2026

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, “FIFA kokartı olmayan, sezon içinde gösterdiği performansı, saha içindeki duruşu tartışmalı bir hakemi bu maça...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Bakanlık’tan 81 ile genelge: Okullarda x-ray, turnike ve panik butonu dönemi

25 Nisan 2026
AFAD: 30 bin çadır Sudan'da ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı

AFAD: 30 bin çadır Sudan’da ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton