16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - “Rotası Anıt projesinde 20 milyon ağaç taradık”

“Rotası Anıt projesinde 20 milyon ağaç taradık”

Haberton - Haberton
22 Kasım 2021 - Güncellenme Tarihi 5 Mayıs 2022
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
"Rotası Anıt projesinde 20 milyon ağaç taradık"

"Rotası Anıt projesinde 20 milyon ağaç taradık"

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bunge Gıda Türkiye Ülke Lideri Turgut Yeğenağa Rotası Anıt projesi kapsamında şu ana kadar 20 milyon ağaç tarandığını kaydetti

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 25. Komili Hasat festivali gerçekleştirildi. Bunge Gıda Türkiye Ülke Lideri Turgut Yeğenağa, kültür rotası projesinde kapsamında anıt ağaçların tespiti için 20 milyon zeytin ağacının tarandığını belirterek, “Şuan tescilli 82 ağacımız var. İlave olarak 227 zeytin ağacı daha gelecek” dedi. Etkinlik kapsamında keşkek döven ünlü şef Ömür Akkor ise, tereyağına fazla alışıldığını belirterek, zeytinyağının pek bilinmeyen 2 kullanım şeklini anlattı.

Ayvalık ilçesinde Komili firması tarafından geleneksel hale getirilen 25. Hasat festivali gerçekleştirildi. Festival kapsamında zeytinin dalından toplanıp, yağ haline gelmesine kadar geçen süreçteki aşamalar; katılımcıların birebir olarak hissedip, yaşaması sağlandı. Zeytin bahçesinde hasat devam ederken, Sunay Akın da bölge kültürü, zeytin ve tarımın önemini vurgulayan bir anlatım yaptı, tarihten de örnekler verdi. Yörük geleneğinde kullanılan mor cepkeni anlatan Sunay Akın, “Yörük kızının çeyizinde yer alan mor cepken, kadın eğer kocası da tarafından ezilirse, şiddete uğrarsa mor cepkenini alır, giyer. Uğradığı şiddeti bu şekilde anlatır, erkekte bir daha toplum içine çıkamaz” dedi.

" Sadece sağlık bakımından değil, bizim kendi ulusal kimliğimiz de açısından da zeytinyağı bence dünyada Anadolu'nundur"
” Sadece sağlık bakımından değil, bizim kendi ulusal kimliğimiz de açısından da zeytinyağı bence dünyada Anadolu’nundur”

ÖMÜR ŞEF’TEN TEREYAĞINA ALTERNATİF 2 ÖNERİ

Hasat sırasında öğle yemeği ise ünlü şef Ömür Akkor tarafından keşkek dövülerek hazırlandı. Katılımcılara, keşkek, pilav ve nohut ikram edildiği programda, Ömür Akkor, zeytinyağının Anadolu ürünü olduğunu vurguladı. Zeytinyağının sağlıklı bir ürün olduğuna da dikkat çeken Akkor, tereyağının kullanıldığı alanlarda zeytinyağının denenmesi tavsiyesinde bulundu. Akkor, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bizim yeni ispatımız zeytinyağının aslında Anadolu menşeili olduğu. Zeytinyağı için Adıyaman’dan Gaziantep, Kilis, Akdeniz faunası, Tarsus oradan iç taraflara, 2000-2500 yıl önce Burdur Sagalassos, oradan Ege kıyılarına yani hem gezdiği, hem de kültürünü oluşturduğu, çok çok eski bir Anadolu gıdası diyebiliriz. Sadece sağlık bakımından değil, bizim kendi ulusal kimliğimiz de açısından da zeytinyağı bence dünyada Anadolu’nundur. Anadolu’dan dünyaya yayılmıştır ve bizim kimliğimizi taşır. Anadolu kimliğini taşır. O yüzden bizim için bu hasat çok önemli. Zeytin, sağlık özelliklerinin yanı sıra felsefi olarak da önemli bir hale geliyor. Zeytinyağı sağlıklıdır. Cilde çok iyi gelir.

Çocukları zeytinyağı ile silersin, kemikleri daha dayanıklı olur, cildi daha güzelleşir. Ömür uzatır, damar tıkanıklığı yapmaz. Bunların hepsini zaten biliyorduk ama artık şunu biliyoruz ki menşei Anadolu’dur. Mesela dedemin Kilis’te zeytinyağı mahselesi vardı. Babaannem burada üretilen yağları kullanarak, bulgur pilavının üzerine mutlaka zeyt tavlardı. Biz zeyt olarak tabir ederdik. Yani zeytinyağını biraz ısıtır, sonra bulgurun üzerine döker, rayihayı bulgur pilavının içine verirdi. Bu yöntemi eski bir gelenek olarak keşkekte de kullanacağız. Mesela Hititler, bal ve zeytinyağını bir arada tüketiyorlar. Biz tereyağına o kadar alıştık ki, bal ve zeytinyağını da mutlaka izleyicilerin denemesini öneririm. Zeytinyağı şifa” dedi.

 Sunay Akın da bölge kültürü, zeytin ve tarımın önemini vurgulayan bir anlatım yaptı, tarihten de örnekler verdi
Sunay Akın da bölge kültürü, zeytin ve tarımın önemini vurgulayan bir anlatım yaptı, tarihten de örnekler verdi

20 MİLYON ZEYTİN AĞACI İNCELENDİ, 309’U ANIT AĞAÇ OLARAK KAZANDIRILIYOR

25. Zeytin Hasat Festivaline katılan Bunge Gıda Türkiye Ülke Lideri Turgut Yeğenağa, önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz sene 200 bin tonun altında olan zeytinyağı rekoltesinin, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından 240 bin ton olarak açıklandığını söyledi.

Geçtiğimiz sene 200 bin tonun altında olan zeytinyağı rekoltesinin iklim şartları ve bakım çalışmalarıyla yükseldiğini belirten Yeğenağa, yoğun bir şekilde çalışmalara devam ederek önümüzdeki sene rekoltenin artması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Yaklaşık 20 milyon zeytin ağacı üzerinde inceleme yaptıklarını açıklayan Yeğenağa; “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte gerçekleştirilen anıt ağaç projesi kapsamında yaşlı ağaçları kayıt altına alıyoruz. 2018 yılında başlayan Kültür Rotası Anıt ağaç projesinde yaklaşık 20 milyon ağaç taradık. Şuan tescilli 82 ağacımız var.

İlave olarak 227 zeytin ağacı daha gelecek. Kanunen zeytin ağaçları kesilemezken, sökülerek yerleri değiştirilebiliyor. Bu ağaçlar tescillendikten sonra ise yerleri de değiştirilemiyor ve koruma altına alınabiliyor. Ağaçları tararken biz farkına vardık ki, bu ağaçların ya da bu bölgelerin hep bir anlatacak hikayesi var. Bizim toplumumuzla da bağdaşan birçok kültürel değer var. Dolayısıyla bir Kültür Rotası yapmaya karar verdik. Bu kültür rotamız ile beraber lezzet sürdürülebilirlik kısmını şeflerimiz anlatırken, bölgenin tarihiyle beraber hikayeler kısmının anlatımını da Sunay Akın Bey gerçekleştirerek projemize destek veriyor” dedi.

Hasat festivali programında dalından topladıkları zeytinleri fabrikaya götüren ve yağ haline dönüşümünü izleyen katılımcılara, kendi hasat ettikleri zeytinden elde edilen yağlar şişelenerek verildi.

Etiketler: Balıkesir
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Şentepe’ye 3 Yenimahalle evi

Sonraki Haber

Tekvando Poomsae Şampiyonası’nda Türkiye üçüncü oldu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Üsküdar'da 19 Mayıs coşkusu; Pinhani konser verecek
Kültür ve Sanat

Üsküdar’da 19 Mayıs coşkusu; Pinhani konser verecek

15 Mayıs 2026
Liseli Zeynep'in kara kalem çalışmaları kent müzesinde sergileniyor
Kültür ve Sanat

Liseli Zeynep’in kara kalem çalışmaları kent müzesinde sergileniyor

15 Mayıs 2026
TV+ mayıs ayı içeriklerini paylaştı
Kültür ve Sanat

TV+ mayıs ayı içeriklerini paylaştı

15 Mayıs 2026
Kadınların el emeği motifleri, dev Türkiye haritasına dönüştü
Kültür ve Sanat

Kadınların el emeği motifleri, dev Türkiye haritasına dönüştü

15 Mayıs 2026
Necip Fazıl’ın 90 yıl önce kaleme aldığı 'Bir Adam Yaratmak' beyazperdede
Kültür ve Sanat

Necip Fazıl’ın 90 yıl önce kaleme aldığı ‘Bir Adam Yaratmak’ beyazperdede

15 Mayıs 2026
“Kemeraltı’nın büyüsü” konuşulacak
Kültür ve Sanat

“Kemeraltı’nın büyüsü” konuşulacak

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Tekvando Poomsae Şampiyonası'nda Türkiye üçüncü olduTekvando Poomsae Şampiyonası'nda Türkiye üçüncü oldu

Tekvando Poomsae Şampiyonası'nda Türkiye üçüncü oldu

En Güncel Haberler

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama
Yerel Haberler

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

16 Mayıs 2026
Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı
Yerel Haberler

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı
Yerel Haberler

Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Erdemli Vadisi’nde selin zarar verdiği alanlara ‘imece’ usulü tadilat

15 Mayıs 2026
Yaşam

Tekirdağ’da 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla ‘Gençlik Yürüyüşü’

15 Mayıs 2026
Yaşam

Mehmetçikten, dost ve müttefik ülkelerle ortak eğitim

15 Mayıs 2026
Yaşam

Muğla’da engellilerin askerlik sevinci

15 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Samsunspor’da 1 antrenör ve 4 futbolcuyla yollar ayrılıyor

Samsunspor’da 1 antrenör ve 4 futbolcuyla yollar ayrılıyor

- Haberton
15 Mayıs 2026

Samsunspor, sanal medya hesaplarından 1 antrenör ve 4 futbolcu ile yollarını ayırdığını açıkladı. Samsunspor, antrenör Luis Boa Morte ile futbolcular...

Instagram keşfete nasıl düşülür? 2026 algoritmasının öne çıkardığı kritik detaylar

Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Telefon ve sosyal medya beyni nasıl etkiliyor?

Panik atak anında ne yapılır? İşte uzmanların hayat kurtaran önerileri

İngilizce nasıl geliştirilir? Dizi izlemek gerçekten işe yarıyor mu?

Güncel Haber

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

16 Mayıs 2026
Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton