24 Ekim 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Rojin Kabaiş’in ölümünün araştırılması önergesi reddedildi

Rojin Kabaiş’in ölümünün araştırılması önergesi reddedildi

Haberton - Haberton
16 Ekim 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Rojin Kabaiş'in ölümünün araştırılması önergesi reddedildi
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Rojin Kabaiş’in ölümünün araştırılması önergesi reddedildi.

TBMM Genel Kurulu, ‘Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere Meclis Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da, DEM Parti grubunun TBMM Başkanlığına sunduğu, ‘Rojin Kabaiş’in ölümüyle ilgili dosyada yaşanan bütün eksikliklerin araştırılması’ başlıklı önergesi reddedildi.

‘HER ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMÜ AYDINLATILMAMIŞ BİR CİNAYETTİR’

Önergenin gerekçesini açıklamak üzere DEM Parti grubu adına söz alan Öznur Bartın, Rojbin Kabaiş’in fotoğrafıyla kürsüye çıktı. Bartın, “Her şüpheli kadın ölümü aydınlatılmamış bir cinayettir. Önümüzde duran dosya yalnızca bir öğrencinin, bir evladın, genç bir kadının kaybını anlatmıyor; devlet mekanizmalarının ihmali, delillerin zedelenmesi ve soruşturmanın sistematik bir biçimde yönlendirilmesinin belgesidir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş 27 Eylül 2024’te kaybolmuş, 15 Ekim 2024’te kaybolduğu yerden 24 kilometre uzaklıktaki Van Gölü kıyısında cansız bedeni bulunmuştur. Aradaki 18 gün, kapatılan kapıların eksik aramaların ve geciktirilen adaletin kronolojisidir. Adli Tıp raporları dosyanın en çarpıcı alanıdır. İstanbul Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesinin 1 Kasım 2024 tarihli raporu Rojin’in bedeninde 2 farklı erkek DNA’sı tespit etti ancak ilk raporda örneklerin hangi bölgeden alındığı açıklanmadı ve ‘Şüpheli bulgu yoktur’ denildi” ifadelerini kullandı.

‘EMPATİ YAPMAK BİLE İNSANIN BEYNİNİ PATLATIYOR’

Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Birol Aydın, Öznur Bartın, Kabaiş’in fotoğrafıyla kürsüden ayrılırken, geri dönerek fotoğrafı yeniden kürsüye bıraktı. Aydın, “Rojin’in sönüp gitmesinin üzerinden 1 yıl geçti. Sabah babası Nizamettin Bey’i aradım. Bir an empati yapmak bile insanın beynini patlatıyor; insanı yüreği, sabrı parçalanırcasına kendinden geçiriyor. 2025 yılındayız. Her yerin kamera olduğu, bu kadar teknolojinin geliştiği bir zamanda biz bugün ihmalleri, ihtimalleri, şüpheleri konuşuyoruz. Oysa bizim, bu imkanlarla bugün bu faillerin canının nasıl yandığını görmek ve konuşmak durumunda kalmamız gerekiyordu. Nasıl bir hal? Bakın, bu meselede bırakın failleri, en küçük ihmalleri olanların bile parmaklarının nasıl kırıldığını burada konuşmuş olmamız, görmüş olmamız gerekirdi” diye konuştu.

‘BU ÖLÜMLERDE DELİLLER YETERİNCE İNCELENMİYOR’

İYİ Parti grubu adına söz alan Edirne Milletvekili Mehmet Akalın ise Rojin Kabaiş, Aleyna Çakır, Rabia Naz, Nadira Kadirova ve Şule Çet’in hayalleri olduğunu ancak erkek egemen duvarlarına çarptığını ifade etti. Akalın, “Bu ölümlerde deliller yeterince incelenmiyor, raporlar çelişkilerle dolu ve failin lehine yorumlanıyor. Her defasında sistem, maalesef, yaşamını savunamayan kadını değil suç işleyen erkeği koruyor. Bu tablo, sadece bireysel bir trajedi değil hukuk devletinin sistematik bir erozyonudur” dedi.

‘ADALETE GÜVEN SARSILDI’

Bir kadının ölümünü kürsüde andığı için çok üzgün olduğunu aktaran CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, “Tıpkı onlarca, yüzlerce kadın gibi Rojin’in yaşam hakkı elinden alındı. Bu ülkede bir kadının hayatta kalması bile politik bir meseleye dönüştü. Çünkü cinayetlerin faili, sadece bireyler değil kadını ikincil gören zihniyet, cezasızlığı olağanlaştıran bir sistem, suskunlukla beslenen bir düzen. Diğer kadın cinayetlerinde de gördüğümüz gibi Rojin’in katlinden sonra yaşanan adli eksiklikler nedeniyle bir kez daha adalete güven sarsıldı. Dosya savunma makamından saklanarak Rojin’in intihar ettiği üzerine bir algı yaratıldı; deliller saklandı, raporları eksik düzenlendi, olay yeri özenle incelenmedi” değerlendirmesinde bulundu.

‘KADINA ŞİDDETİ ÖNLEME KOMİSYONUMUZDA İNCELENSİN’

AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım, Kabaiş ile ilgili yargı sürecini aktararak, “Bir hukukçu kardeşiniz olarak, milletvekili arkadaşınız olarak söylüyorum, şüpheli bir vakıadan bahsediyoruz; evet, bu bir cinayet mi, değil mi, kaza mı, başka bir sebebi mi var; zaten araştırdığımız konu bu. Eğer, ‘cinayet’ diyorsanız neden cinayet olduğunu ortaya koymamız lazım, hep beraber ortaya koymamız lazım; kazaysa neden kaza, normal ölümse neden normal ölüm olduğunu ortaya koymamız lazım. Buraya gelip, ‘Her şüpheli kadın ölümü bir cinayettir’ ifadesini kullanmak, doğru bir ifade bu ama eksik bir ifadedir. Her şüpheli kadın ölümü bir cinayet değildir, her şüpheli insan ölümü bir cinayettir. Kadın ve erkek ayrımı üzerinden de cinayetleri yarıştırmayalım. Evet, önergeye destek veriyoruz ama ortada zaten kadına şiddetle ilgili kurmuş olduğumuz bir komisyonumuz var; bu oranın konusu. Ayrıca, bir daha komisyon kurmanın anlamı yok. Bunu getirirler kadına şiddeti önleme komisyonumuz var orada detaylı bir şekilde incelensin” ifadelerini kullandı.

Genel Kurul’da muhalefet milletvekilleri, AK Parti’li Yıldırım’ın ‘Önergeye destek veriyoruz’ sözleri üzerine, AK Parti grubunun önergeyi onaylaması gerektiğini belirtti. Yıldırım ise komisyonu işaret ettiğini ifade etti.

Önergenin ardından Genel Kurul, ‘Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif’ üzerinde görüşmelerini sürdürüyor.

Etiketler: Kadın Cinayeti
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Vizyondaki filmler 17-24 Ekim 2025

Sonraki Haber

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu’nda gündem dış politika

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Öne Çıkan

Şarkıcı Nev hayatını kaybetti

24 Ekim 2026
Öne Çıkan

Maltepe’de yangında ölen Halil İbrahim’in akrabası: Anne, baba bir evladını kurtarıyor, diğerini kurtaramıyor

24 Ekim 2026
Fransa'da gösterilerde 135 gözaltı: 70 bin kolluk kuvveti sahada
Öne Çıkan

Fransa’da gösterilerde 135 gözaltı: 70 bin kolluk kuvveti sahada

24 Ekim 2026
Sermaye piyasası soruşturması: Taha Çakmak tutuklandı
Öne Çıkan

Sermaye piyasası soruşturması: Taha Çakmak tutuklandı

24 Ekim 2026
Maden ocağındaki grizu patlamasında ölen 2 işçi toprağa verildi
Öne Çıkan

Maden ocağındaki grizu patlamasında ölen 3 işçi toprağa verildi

24 Ekim 2026
'Ailekart' aracılığıyla 56 milyar lirayı aşkın kaynak aktarıldı
Öne Çıkan

‘Ailekart’ aracılığıyla 56 milyar lirayı aşkın kaynak aktarıldı

24 Ekim 2026
Sonraki Haber
TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu'nda gündem dış politika

TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu'nda gündem dış politika

En Güncel Haberler

Necati Arabacı’ya 15,5 yıl hapis cezası
Yerel Haberler

Necati Arabacı’ya 15,5 yıl hapis cezası

24 Ekim 2026
17 yıldır kayıp olan kadına ait, altında insan kemikleri bulunan ev kundaklanmış
Yerel Haberler

17 yıldır kayıp olan kadına ait, altında insan kemikleri bulunan ev kundaklanmış

24 Ekim 2026
Ceviz toplamak için çıktığı ağaçtan düşüp öldü
Yerel Haberler

Ceviz toplamak için çıktığı ağaçtan düşüp öldü

24 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bir araya gelip Sevda Dinler’in öldürülmesine tepki gösterdiler

24 Ekim 2026
Yaşam

Artvin sınırında Sahara Geçidi’ne tünel yapılmasını istediler

24 Ekim 2026
Yaşam

6’ncı Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

24 Ekim 2026
Yaşam

Çocuğun yetişkin havuzunda boğulma tehlikesi geçirdiği olaya ilişkin bilirkişi raporu: Tedbirsizlik

24 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Otomobille hastaneye götürülürken yolda öldü

Otomobille hastaneye götürülürken yolda öldü

- Haberton
24 Ekim 2026

Kayseri'nin Hacılar ilçesinde rahatsızlan Miyase Baktır (91) otomobille hastaneye götürülürken yolda hayatını kaybetti. Olayın şüpheli bulunması üzerine polis ekipleri araçta...

Altın değerindeki baharat safranın bilinmeyen faydaları! Bilim insanları araştırıyor: Herkes için güvenli mi?

Dünya Çocuk Felci Günü: Bir zamanlar binlerce çocuğu felç ediyordu! 2026’da tehlike hâlâ devam ediyor

Türkiye’de sigara kullanımında alarm! Yeni yasaklar gündemde, bilim dünyasından peş peşe uyarılar

Zihnimiz bizi nasıl yanıltıyor? Günlük hayatta fark etmeden yaptığımız 12 düşünme hatası

Güncel Haber

Necati Arabacı’ya 15,5 yıl hapis cezası

Necati Arabacı’ya 15,5 yıl hapis cezası

24 Ekim 2026
17 yıldır kayıp olan kadına ait, altında insan kemikleri bulunan ev kundaklanmış

17 yıldır kayıp olan kadına ait, altında insan kemikleri bulunan ev kundaklanmış

24 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton