25 Ağustos 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Spor Haberleri - Rekor öncesi Kuzey Marmara Otoyolu’nda özel hazırlık

Rekor öncesi Kuzey Marmara Otoyolu’nda özel hazırlık

Haberton - Haberton
9 Eylül 2021
- Spor Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Rekor öncesi Kuzey Marmara Otoyolu'nda özel hazırlık

Rekor öncesi Kuzey Marmara Otoyolu'nda özel hazırlık

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kuzey Marmara Otoyolu Guinness Dünya Rekoru’na ev sahipliği yaptı

Türkiye’nin dört şeritli en uzun tünelleri olan Kuzey Marmara Otoyolu Çatalca Mevki T1 ve T2 tünelleri, Guinness Dünya Rekoru’na ev sahipliği yaptı. 40 kişilik özel bir ekibin özenle çalıştığını söyleyen Kuzey Marmara Otoyolu Genel Müdürü Aynur Uluğtekin, “Tüneller iki gün drone ve kamera yerleşimi ile uçuşa hazırlandı” dedi.

Dünyanın en önemli gösteri pilotlarından biri olarak kabul edilen Red Bull sporcusu İtalyan Dario Costa ‘Tunnel Pass’ projesinde, Kuzey Marmara Otoyolu, Çatalca Mevki T1 tünelinden 43,44 saniyede geçerek dünyada havacılık tarihinde yeni bir sayfa açtı.

Dario Costa, dikkat çekici performansıyla birçok ilke imza atarken ‘Uçak ile En Uzun Tünel Uçuşu’ dünya rekorunu kırdı ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Rekorun perde arkasında ise yoğun bir hazırlık süreci, geniş bir ekip çalışması ve büyük heyecan vardı.

BÜYÜK HAZIRLIK YAPILDI

4 Eylül Cumartesi gün doğumunda Kuzey Marmara Otoyolu, Çatalca Mevki T1 ve T2 tünellerinden geçerek uçan Dario Costa’nın uçuşu öncesinde büyük hazırlık yapıldı. Uçuşun mentörlüğünü, Tunnel Pass projesindeki bir havacılık efsanesi olan Macar gösteri ve yarış pilotu Red Bull sporcusu Peter Besenyei üstlendi. Yapılan araştırmalar neticesinde bu konuda 20 yılı aşkın uçuş deneyimi ve sayısız havacılık başarısı olan, 5 bin saatten fazla uçuşu gerçekleştiren, İtalyan Akrobasi Şampiyonası’nın en üst kategorisini kazanan ve Red Bull Air Race Challenger Class’a katılarak galibiyet alan Dario Costa seçildi.

40 KİŞİLİK ÖZEL EKİP ÇALIŞTI

Kuzey Marmara Otoyolu Genel Müdürü Aynur Uluğtekin, dünyada büyük yankı uyandıran rekorun perde arkasını anlattı:

“Projeyi, Red Bull ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ortaklaşa yapmaya karar verirken, rekor denemesi öncesinde yer tespiti ve hangi tünellerin kullanılacağına dair saha gezileri yapıldı. Daha sonra zemin, tünelin teknik özellikleri ve proje planları üzerinden yarış kurgulandı. 40 kişilik özel bir ekip bu konuda her türlü ayrıntıyı göz ardı etmeden çözüm yolları belirlendi ve 4 Eylül 2021 tarih olarak belirlendi. Tünel, Kuzey Marmara Otoyolu Bakım İşletme tarafından trafiğe kapatıldı. Ve iki gün drone ve kamera yerleşimi ile uçuşa hazırlandı.

DÜNYADA SES GETİRDİ

Çekimler için bir yılı aşkın bir süredir çalışmalar yapıldığı kaydedildi. Uçuş öncesi 48 saat aralıksız kontrolle hava durumu ve rüzgâr takip edildi. Tüm bu çalışmaların ardından rekor denemesi 4 Eylül sabahı 06.36’da gerçekleştirildi. Kuzey Marmara Otoyolu (KMO) bakım İşletme ekibinde 45 kişinin görev aldığı rekor denemesi haberi dünyaca ünlü birçok ajans tarafından kullanıldı. Özelikle yeni bir ‘Uçak ile En Uzun Tünel Uçuşu’ Guinness Dünya Rekoru’ kırılması tüm dünyada büyük ses getirdi.

Rekor öncesi Kuzey Marmara Otoyolu’nda özel hazırlık

KONFORLU VE GÜVENLİ

Türkiye’nin bu uzunluktaki dört şeritli ilk ve tek tünelleri olarak, Kuzey Marmara Otoyolu, Çatalca Mevki T1 ve T2 tünelleri güvenli ve konforlu yapısıyla da tercih edildi. Uçuşun gerçekleştiği T1 tünelinin uzunluğu sağ taraf 1704 metre, sol taraf 1722 metre, T2 tünelinin uzunluğu ise 562 metre sol taraf 545 metre. Dünyanın en geniş kesitli tünelleri şerit genişliği 3,75 metre ve tünel içerisinde dört şerit mevcut. Platform genişliği 16 metre, gabari ise 5 metre. Tünellerin yapımı üç yıl sürdü. 09 Mart 2020 tarihinde trafiğe açıldı.”

RİSKLERİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN ÇALIŞILDI

Tünellerde gerçekleştirilen bu yarış, riskleri de içinde barındırdığı için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Uluğtekin, “Bunları minimuma indirmek için bir seneye yakın bir çalışma yapıldı. Bütün hesaplar en ince ayrıntılarına kadar düşünüldü. Uçuş esnasında güvenlik maksimum seviyeye çıkarıldı. Ayrıca iki adet ambulans, tünel için yangın söndürme için motorize ekipmanlar ve saha güvenliği bakım işletme müdürlüğünce kontrol altına alındı” dedi. 

RÜYA GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ

Dario Costa, gerçekleştirdiği muhteşem performansının ardından “Tünel geçişinin en zorlu kısmı, tünelin sadece bir çıkışı olmasıydı. Daha önce ben de dahil kimse bir tünelin içinde uçmayı denememişti. O sebeple kafamda her şeyin beklenildiği gidip gitmeyeceği konusunda büyük bir soru işareti vardı. Dolayısıyla bu geçişi yapabilmek hem büyük bir rahatlama hem de büyük ama çok büyük bir mutluluk. Benim için bir rüyanın daha gerçeğe dönüşmesiydi. Motoru ilk çalıştırdığım andan itibaren bu işi hakkıyla yapmam gerektiğini biliyordum.

Kafamda tasarladığım tüm adımları takip ettim. Tünele ilk girdiğim anda yan rüzgâr nedeniyle uçak sağa kaydı. İşte o anda her şey benim için yavaşladı. Uçağı yeniden eski konumuna getirmeye odaklandım. Sonra her şey aklımda hızlanmaya başladı. Şöyle bir geriye baktığımda bu proje inanılmaz bir yolculuktu. Çok duygusaldı. Bu sadece Dario Costa’nın yaptığı bir uçuş değildi. Bu, 40 kişinin hayata geçirdiği bir projeydi. Bu tür performanslarda ancak çok çalışarak başarıya ulaşabilirsiniz. Çok çalışmamızın karşılığını da aldık. Benim için bu, gerçekten büyük hayaller kurabileceğinizin ve çaba harcarsanız başarabileceğinizin kanıtıdır” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İnsansız savaş uçağımız devrim olacak

Sonraki Haber

Bakan Yanık: 170 milyon TL ödeme yapıyoruz

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Kocaelisporlu futbolculardan maç sonu değerlendirmeleri
Spor Haberleri

Kocaelispor’da galibiyet sevinci! Futbolculardan taraftara özel mesaj

25 Ağustos 2026
Kocaelispor - Amed Sportif Faaliyetler maçının ardından
Spor Haberleri

Kocaelispor-Amed maçının ardından teknik direktörlerden çarpıcı açıklamalar

25 Ağustos 2026
Kocaelispor evinde hata yapmadı! Amed Sportif Faaliyetler’i 2 golle geçti
Spor Haberleri

Kocaelispor evinde hata yapmadı! Amed Sportif Faaliyetler’i 2 golle geçti

25 Ağustos 2026
Ekenler Beton Sivasspor - Manisa FK: 2-2
Spor Haberleri

Sivas’ta 4 gollü mücadele! Sivasspor ile Manisa FK yenişemedi

25 Ağustos 2026
Corendon Alanyaspor, AEK'dan Paolo Fernandes'i 1 yıllığına kiraladı
Spor Haberleri

Corendon Alanyaspor, AEK’dan Paolo Fernandes’i 1 yıllığına kiraladı

24 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 48 numaralı Muğlaspor forması takdim edildi
Spor Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 48 numaralı Muğlaspor forması takdim edildi

24 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Bakan Yanık: 170 milyon lira ödeme yapıyoruz

Bakan Yanık: 170 milyon TL ödeme yapıyoruz

En Güncel Haberler

Fransa'da liselerde cep telefonu yasaklandı
Dış Haberler

Fransa’da liselerde cep telefonu yasaklandı

25 Ağustos 2026
ABD: İran'a karşı ‘ekonomik dışlama’ operasyonu başlatıldı
Dış Haberler

ABD, İran’a karşı ‘ekonomik dışlama’ operasyonu başlattı

25 Ağustos 2026
Yağmur altı istasyonu’ndan zamanın küskünlüğüne: Şair Zafer Arduçoğlu’nun şiir yolculuğu
Yazarlar

Yağmur altı istasyonu’ndan zamanın küskünlüğüne: Şair Zafer Arduçoğlu’nun şiir yolculuğu

25 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mevlit Kandili Çamlıca ve Eyüpsultan’da idrak edildi

25 Ağustos 2026
Yaşam

Komşuların keserli, yumruklu kavgası kamerada

25 Ağustos 2026
Yaşam

Kütahya’da kontrolden çıkan TIR refüje çıktı! Sürücü araçta sıkıştı

25 Ağustos 2026
Yaşam

Kütahya’da sportif balıkçılar 7 günlük kampta tuttukları 12 balığı doğaya saldı

24 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kayseri'de yolcu otobüsü ile akaryakıt tankeri çarpıştı: 2’si ağır 35 yaralı

Kayseri’de yolcu otobüsü ile akaryakıt tankeri çarpıştı: 2’si ağır 35 yaralı

- Haberton
25 Ağustos 2026

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde yolcu otobüsü ile akaryakıt tankerinin çarpıştığı kazada 2'si ağır 35 kişi yaralandı. Kaza, saat 04.00 sıralarında Osman...

Çamaşırlarınız yıkandıktan sonra neden kötü kokuyor? En sık yapılan hatalar ve kesin çözümleri

Telefonunuz çaldığında tehlike başlamış olabilir: Dolandırıcıların yeni yöntemi numaranın çok ötesinde

Ayağa kalkınca neden başımız döner? Göz kararmasının arkasındaki gizli fizyolojik ve tıbbi nedenler

İstifa eden çalışan hangi haklarını kaybeder? İş Kanunu’na göre istifa ve fesih rehberi

Güncel Haber

Fransa'da liselerde cep telefonu yasaklandı

Fransa’da liselerde cep telefonu yasaklandı

25 Ağustos 2026
ABD: İran'a karşı ‘ekonomik dışlama’ operasyonu başlatıldı

ABD, İran’a karşı ‘ekonomik dışlama’ operasyonu başlattı

25 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton