6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Reals mi? Reels mi?

Reals mi? Reels mi?

Mihail Goragor - Mihail Goragor
28 Ocak 2025
- Yazarlar
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Reals mi? Reels mi?
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bir sabah gözlerini açıyorsun. Telefon, başucunda seni bekliyor. Elin hemen ona gidiyor. Uykunun son kırıntılarıyla ekranı açıyorsun.

“Biraz bakayım, zaten sabah sabah kim ne paylaşmış olabilir ki?” diyorsun. Ama işte tam o an, o ilk Reels karşına çıkıyor. Bir kedi videosu. Aman ne tatlı! Gözlerin gülüyor, içinden “Ah ne şeker şey!” diyorsun. Parmağın istemsizce yukarı kayıyor. Sonraki video: Komik bir dans. “Bunu kaydedeyim, belki arkadaşlara atarım,” diyorsun. Hemen ardından bir yemek tarifi geliyor; basit, pratik, herkes yapabilir. Derken, başka bir şey… Başka bir şey daha… Ve bir bakıyorsun, yarım saat geçmiş. Gözlerin hâlâ mahmur ama zaman gitmiş. Oysa sadece birkaç dakikalığına bakacaktın, değil mi?

Şimdi dürüst olalım. Bu durum sana tanıdık geldi mi? Gelmez olur mu, hepimizin başına geliyor. Telefonu bir elimize alıyoruz, sanki bir girdaba kapılıyoruz. Videolar bitmiyor. Bitmiyor çünkü bitmeyecek şekilde tasarlanmış. Ama asıl mesele şu: Bunlar bitmiyor diye bizim zamanımız da bitmez sanıyoruz. Halbuki öyle değil. O anlarda, farkında olmadan hayatımızın küçücük bir parçasını o ekrana bırakıyoruz.

Bir gün oturup düşündün mü, bu kısa videolar sana gerçekten ne katıyor? Hadi bir itiraf edelim: Çok az şey. Belki bazen bir tarif öğreniyoruz ya da bir şeylere gülüyoruz. Ama çoğunlukla, ekranın karşısında sadece boş boş kaydırıyoruz. Ve sonra kafamız dolmuş gibi hissediyoruz, ama aslında hiçbir şey dolmamış. Sadece vakit geçmiş.

Ama sorun sadece geçen zaman değil. Sorun, o videoların bizi nasıl değiştirdiği. Mesela fark ettin mi, artık hiçbir şeye odaklanamıyoruz. Eskiden bir kitabın başına oturup saatlerce okurduk. Şimdi bir sayfa bile okumak zor geliyor. Hemen sıkılıyoruz, hemen dikkatimizi dağıtacak bir şeyler arıyoruz. Çünkü beynimiz o kısa videolara alıştı. Her şey hızlı, her şey anlık. Bir şeyden diğerine atlamak normal oldu. Ama bu, bizi sabırsız, dikkatsiz ve tembel bir hale getiriyor.

Bir de sosyal hayatımızı nasıl etkiliyor, ona bakalım. Mesela bir kafeye gittin, arkadaşlarınla buluştun. Masaya bir bak; herkes telefonunda. Kimse gerçekten orada değil. Sohbet yok, göz göze gelmek yok. Çünkü herkes Reels’te. Oysa telefonlarımızı bırakıp birbirimize dönsek, o anı yaşasak, belki çok daha güzel şeyler olacak. Ama bunu yapmıyoruz. Ve böyle böyle, gerçek anları kaçırıyoruz.

Beni asıl üzen bir şey daha var: Bu videoların ruhumuza zarar vermesi. Evet, ruhumuza. Çünkü orada sürekli mükemmel hayatlar görüyoruz. Güzel insanlar, lüks yaşamlar, kusursuz ilişkiler. Ve istemesek de kendimizi kıyaslıyoruz. “Ben neden onlar gibi değilim?” diyoruz. “Benim hayatım neden böyle değil?” Halbuki orada gördüklerinin çoğu gerçek değil. Kurgu, filtre, sahne arkası. Ama biz bunları unutuyoruz ve kendimizi boş yere mutsuz ediyoruz.

Bir de işin üretkenlik tarafı var. Hepimiz bir şeyler yapmak, bir şeyler başarmak istiyoruz. Belki bir hobi edinmek, bir şeyler öğrenmek, hayallerimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Ama bunun yerine, saatlerimizi telefona gömülü geçiriyoruz. Ve sonunda, “Zamanım yok,” diyoruz. Oysa zamanımız var. Sadece onu yanlış yerlere harcıyoruz.

Şimdi diyeceksin ki, “Tamam, ama ne yapalım? Reels izlemeyelim mi?” Hayır, tabii ki izleyebilirsin. Hepimiz izliyoruz. Ama mesele, bunu bir sınır içinde tutmak. Telefonu bir kenara koymayı öğrenmek. Hayatı biraz ekranın dışından izlemek. Mesela yürüyüşe çık. Etrafına bak. Bir arkadaşını ara, yüz yüze konuş. Bir kitap al eline, sayfalarını çevir. Hayatın o küçük detaylarını fark et. Çünkü gerçek mutluluk o Reels’lerde değil. Gerçek mutluluk, hayatın içinde.

Şunu unutma: O videolar hiç bitmeyecek. Ama senin zamanın sınırlı. Her dakikan değerli. O dakikaları, gerçekten sana iyi gelen şeylere harca. Telefonuna değil, hayatına odaklan. Çünkü hayat, o ekranın ötesinde yaşanıyor. Ve o hayatı kaçırmamak, senin elinde.

Etiketler: Sosyal Medya
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Başlıyoruz; Cumhurbaşkanı adayımızı belirleyeceğiz

Sonraki Haber

Halit Ergenç ile Rıza Kocaoğlu’na ‘Yalan Tanıklık’ soruşturması

Mihail Goragor

Mihail Goragor

Şair, yazar, masalcı ve eğitimci olan Mihail Goragor Malatya'da dünyaya geldi. Uzun yıllar yazarlık atölyeleri tiyatro çalışmaları ve farklı türlerde eserler ortaya koydu. Dört Ufuk Çizgisi Platformunun kurucu başkanlığını ve Şairler Topluluğunun Temsilciliğini yaparak Türk Edebi- yatı alanında önemli roller aldı.

İlgili Haberler

Yazarlar

Şiddetin kadını, kızı, ırkı olmaz!

5 Haziran 2026
Yazarlar

Diploma yetmiyor: Gençler neden yeni becerilere muhtaç?

5 Haziran 2026
Ankara'nın sabah şifresi: "Hüdayda" ile mesaiye doğru
Yazarlar

Ankara’nın sabah şifresi: “Hüdayda” ile mesaiye doğru

5 Haziran 2026
Yazarlar

Diplomalı muhabir olarak bildiriyorum

4 Haziran 2026
Yazarlar

Haziran hazinleri

4 Haziran 2026
Zeynep Koltuk’tan samimi açıklamalar: “Kendi içime sinmeyen işi kabul etmem”
Yazarlar

Zeynep Koltuk’tan samimi açıklamalar: “Kendi içime sinmeyen işi kabul etmem”

4 Haziran 2026
Sonraki Haber
Halit Ergenç ile Rıza Kocaoğlu'na 'Yalan Tanıklık' soruşturması

Halit Ergenç ile Rıza Kocaoğlu'na 'Yalan Tanıklık' soruşturması

En Güncel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu
Yerel Haberler

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp 'yatırım dolandırıcılığı' yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp ‘yatırım dolandırıcılığı’ yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

- Haberton
5 Haziran 2026

İstanbul merkezli 27 ilde, banka yöneticileri ve yatırım uzmanlarının isim ve fotoğraflarını izinsiz kullanarak 'sahte yatırım grupları' oluşturan şüphelilere yönelik...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton