15 Temmuz 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Raydan çıkan demokrasinin bir millete yaşattığı acı son…

Raydan çıkan demokrasinin bir millete yaşattığı acı son…

Ayça Simay Dinçer - Ayça Simay Dinçer
22 Ağustos 2021
- Yazarlar
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Raydan çıkan demokrasinin bir millete yaşattığı acı son...

Raydan çıkan demokrasinin bir millete yaşattığı acı son...

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Demokrasi bir devletin içerisinde barındırdığı milletin yaşam döngüsünde çimento taşıdır. Raydan çıkan demokrasinin bir millete yaşattığı acı son…

Ona sahip çıkılmaz ise raydan çıkan her demokrasinin içerisinde beslenen milletlerin ve  liderlerin  dünyaya neler yaşattığını insanlık literatürüne acı, felaket ve tamiratı zor durumlarını anlatan tarih kitaplarının acı sayfalarında yerlerini almıştır. Atatürk bir asker olduğu halde mümkün olduğu kadar savaşın dışında kalmak isterdi. Şu sözlerinin derin anlamı vardır: “Mutlaka şu ve bu sebepler için, milleti savaşa sürüklemek taraftan değilim. Savaş zorunlu ve hayati olmalıdır. Gerçek kanaatim şudur: Milleti savaşa götürünce vicdanımda azap duymamalıyım, öldüreceğiz diyenlere karşı, ölmeyeceğiz diye savaşa girebiliriz.

Lakin millet hayatı tehlikeye maruz kalmıyorsa savaş cinayettir” demiştir. Ancak; yakın tarihimize baktığımızda bunun en acı örneği Nazi Almanya’sıdır.  I. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa‘da yaşanan moral çöküntüsü ile birlikte yükselen radikalizm, ırkçılık, savaşlar, işgaller, ekonomik krizler, sosyal bunalımlar vb nedenler devletlerin sonlarını hazırlamıştır. İşte bu düzensizlik, anarşi ve istikrarsızlıklar disipline dayalı rejimlere yol açtı. Batı Avrupa ülkeleri soldan sağa radikal bir kayış başladı. Almanya’da Adolf Hitler’in iktidarı ele geçirmesiyle Nazi rejimi Almanya’ya resmen hakim oldu. 

İktidara adım adım 

Adolf Hitler, siyaset hayatına 1919’da Alman İşçi Partisine( DAP) üye olmasıyla başladı. Bu partinin 1920’de Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisine (NSDAP) dönüşmesiyle devam etti ve 1921’de parti başkanlığına yükseldi.1923’te Nazi iktidarı yolunda ilk kıvılcım Fransa’nın, savaş borçlarını ödemediği gerekçesiyle Almanya’nın Ruhr bölgesini işgali; Weimar yönetiminin sorumlu tutuldu. Hitler’e göre bu sorumluluk “ulusal devrim”i başlatmıştır. İkinci kıvılcım; 1929 buhranı ile 6 milyon işsizi olan; kolonilerini kaybetmiş; yüksek enflasyona sahip bir ülke profili vardır. Hitler, iktidar yolunda tüm bu olumsuzluklarla baş edemeyen hükümete ve kızgın halka karşı mutlak güç kazanmak için mükemmel fırsatı ve zamanı yakalamıştır. Hitler için her şey stratejiktir. Her görev belli bir amaca hizmet eder. 

Hitler’in iktidar yolundaki büyük propagandası 

Versailles Antlaşması küçük düşürücüdür. 

Weimar demokrasisi sınıf çatışması ve bölünmesi yaratıyor. 

Doğru demokrasi liderini takip eden halktan geçer. 

Marksistlere, Komünistlere, Bolşeviklere, Sosyalistlere karşıtlık. 

Yahudilerin inkar edilmesi. 

Bu arada Alman solu Komünistler ile Sosyalistler arasındaki iktidar mücadelesi nedeniyle zayıftır. Tüm bunları fırsat bilen Naziler, milliyetçisini, liberalini, sağcısını, solcusunu tüm kitleleri peşinden koşturacak. 

Her şey bilinçli

İnsanların tehdit altında hissettiğinde güçlü ve otoriter bir lider aradığının farkında olan Hitler;1928 yılında mecliste 12 sandalyeye sahipken 1933’te Almanya’nın Şansölyesi olmuştur. Artık Führer unvanına da sahip olan Adolf Hitler’e bu kadarı yetmedi. Mutlak güç ve tam iktidarı arzulayan Hitler, halka seçim çağrısı yaparak  (mevcut durumda milliyetçilerle koalisyon ) seçimlerin ardından oyların % 44’ünü aldı ve tarihe damgasını vuran Nazi devrimini başlattı. Böylelikle o çok hayal ettiği III. Reich (imparatorluk) kuruldu. Devlet kuruldu ancak Hitlerin mutlak güce ulaşması için bundan daha fazlasına ihtiyacı vardı..

Adolf Hitleri her konuşmasında sinirli görürüz. Jest ve mimiklerini ustaca kullanır, konuşmalarında hangi hareketlerini yapacağına günlerce çalışır ve kendi fotoğraflarını çektirerek bunları kayıt ettirirdi. Savaşla adam olunacağına inanan Hitler, hep üniforma giyerdi. Tek tip insan yaratmaktır amacı aslında. Peki ya Avrupa’daki orta sınıf erkeklerin bıraktığı bıyıkları? Kitlelere ben sizdenim mesajı vererek onlarla bağ kurmasında büyük etken oluşturur. Her konuşmasında vurguladığı gibi ‘Ben benim, sen de bensin. Biz kolektif bir organizmayız’. Böylelikle hareketlerini bir nevi markalaştırdı. 

Dış politika izleri

Raydan çıkan demokrasinin bir millete yaşattığı acı son...
Raydan çıkan demokrasinin bir millete yaşattığı acı son…

Hitler, yaşam alanı olarak tanımladığı büyük Nazi emperyalizmi çerçevesinde imparatorluk hedefi için birçok devleti işgal etmiş halkına da türlü işkenceler yaparak onları kontrol altında tutmaya çalışmıştır. Yahudileri, kendi tanımladığı Ari (ironiktir ki Hitler, Kavgam kitabında “uzun boylu, geniş omuzlu, sarışın” betimlediği ve kendisinin uymadığı ırktır.) ırkın doğal düşmanları olduğuna ve Avusturya’daki krizinde sorumluları olarak ilan ederek aynı zamanda kendi antisemitizmini(Yahudi karşıtlığı) marksizm karşıtlığı ile birleştirerek sosyalizmin, özellikle de liderleri arasında birçok Yahudi bulunduran Bolşevizmin, keskin hatlarını tanımladı.

Almanya’nın uğradığı askeri bozgundan 1917(Büyük Rus devrimi) Devrimlerini sorumlu tutarak Yahudileri de Alman İmparatorluğu’nun askeri yenilgisinin ve sonuç olarak ortaya çıkan ekonomik problemlerin de suçlusu kabul etti. 

Almanya’nın Avusturya İlhakı ve Çekoslovakya işgali tesadüf değil stratejiktir. Küçük resimde görünen Avusturya’daki madenleri ele geçirme düşüncesi varken ;Büyük resimde görünen Avrupa’da yeni bir <<Kıtasal Sistem>> yaratarak, Avrupa’nın kaynaklarını ,sanayisini ,işgücü potansiyelini yönetmek, koordine etmek ve kullanmaktır. Bu Hitler için bir Avrupa kalesi aynı zamanda imparatorluk kurma hedeflerinin de başlangıcıdır. 

Büyük hüsran…

Tüm dünyaya bela olma hedefinde ilerleyen Nazi Almanya’sının bazı hesapları tutmaz. II.Dünya Savaşı’nda altın Nazi çağını yaşayan Almanya’nın hesaplarını İngiltere bozar. Savaş sırasında İngiltere’ye savaş ilan eden Almanya stratejik hata yapar. İngiltere, kendi hava sis taktiklerini bastırarak Alman teçhizatlarını vurur. Alman hava kuvvetleri ilk darbeyi almıştır.1941 yılında ağır kış şartları altında SSCB’yi işgali başlamış ancak Moskova’ya ulaşamayan Alman hareketi güneye, Kafkasya’ya yönelmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nın Almanya-SSCB mücadelesi kısmı Almanya’nın Avrupa’daki üstünlüğünü sona erdirmiştir çünkü Sovyetler Almanya’ya karşı işbirliği içinde(İngiltere) yer almıştır. 

Sonuç

Almanya için savaşın yıkımı silahsızlandırma; askersizleştirme; Nazisizleştirme; savaş suçlularının cezalandırılması; Savaş sanayinin barış ekonomisini destekleyecek şekilde düzenlenmesi; Donanmanın tahrip edilmesi gibi kötü sonuçlar doğururken Naziler için bu çok büyük bir yıkım olmuştur. 

Hitler’e gelecek olursak: Almanya’nın yenilgisinin kesinleşmesi sonrası 1945’te eşi ile birlikte intihar etmiştir. Sovyet ordusunun cesetlerini bulup teşhir edeceklerini ve Moskova ‘da heykel yapacaklarına inandığı için yakılmalarını vasiyet eder. 

Şu okuduklarımıza bakarak oturduğumuz yerden Hitler gibi bir zorbanın cazibesine ben kapılmazdım, deli saçması gibi şeyler söylemek kolaydır. Almanya halkı için Hitler budur:Nazi Almanya’sı Hava Kuvvetleri Komutanı olan Hermann Göring, Hitler için şöyle demiştir: Ben vicdansız biriyim. Benim vicdanım Adolf Hitler’dir. 

Hitlerin dediği gibi; 

“Bugün Almanya, Yarın Tüm Dünya”  

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Benim babam ölmez

Sonraki Haber

Değer vermek

Ayça Simay Dinçer

Ayça Simay Dinçer

Ayça Simay Dinçer, 18 Şubat 1999 yılında Ankara'da doğdu. Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde 3.sınıf öğrencisi. Ahbap ve Toplum Gönüllüleri ile birlikte savaş mağduru olan çocuklara ve annelere gönüllü bir şekilde yardım ve ortak programlar yaptı. Teknoloji alanında Bilkent ve ODTÜ start-up zirvelerine katıldı. Ankara Üniversitesinin düzenlemiş olduğu II. Avrupa Birliği ve Türkiye – Avrupa Birliği İlişkileri Yaz Okulu'na katılım göstermiș olup Jean Monnet Chair'dan sertifika almaya hak kazandı.

İlgili Haberler

Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?
Yazarlar

Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?

15 Temmuz 2026
Sisifos çok mutlu !
Yazarlar

Sisifos çok mutlu!

15 Temmuz 2026
Kızılay aktarmasında bir dünya turu: "La bebe kapının önünde birikme yapma, ilerle!"
Yazarlar

Kızılay aktarmasında bir dünya turu: “La bebe kapının önünde birikme yapma, ilerle!”

15 Temmuz 2026
Adresiniz yoksa, yaşamıyorsunuz! (Lütfen sistemi kilitlemeyiniz)
Yazarlar

Adresiniz yoksa, yaşamıyorsunuz! (Lütfen sistemi kilitlemeyiniz)

14 Temmuz 2026
Bugünün sessiz çocukları, yarının gururu olabilir
Yazarlar

Bugünün sessiz çocukları, yarının gururu olabilir

14 Temmuz 2026
Koşu bandındaki sapiens: Hayırdır inşallah?
Yazarlar

Koşu bandındaki sapiens: Hayırdır inşallah?

14 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Değer vermek

Değer vermek

En Güncel Haberler

Ece Güner'in emniyet ifadesi ortaya çıktı; "İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum"
Öne Çıkan

Ece Güner’in ifadesi ortaya çıktı; “İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum”

15 Temmuz 2026
Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?
Yazarlar

Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?

15 Temmuz 2026
Sisifos çok mutlu !
Yazarlar

Sisifos çok mutlu!

15 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

15 Temmuz şehidi Şirin Diril, mezarı başında anıldı

15 Temmuz 2026
Yaşam

Şehit polis memuru oğlunun mezar taşını öpüp, dua etti

15 Temmuz 2026
Yaşam

İstanbul’da taksicilerden 253 araçlık 15 Temmuz demokrasi konvoyu

15 Temmuz 2026
Yaşam

Öğrencilerden 15 Temmuz şehidi için hatim

15 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TCMB Başkanı Karahan, TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle buluştu

TCMB Başkanı Karahan, TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle buluştu

- Haberton
15 Temmuz 2026

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi....

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

Ece Güner'in emniyet ifadesi ortaya çıktı; "İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum"

Ece Güner’in ifadesi ortaya çıktı; “İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum”

15 Temmuz 2026
Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?

Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?

15 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton