5 Ekim 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Ramazan sonrası ‘kademeli öğün artırımı’ tavsiyesi

Ramazan sonrası ‘kademeli öğün artırımı’ tavsiyesi

Haberton - Haberton
5 Nisan 2024
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Ramazan sonrası ‘kademeli öğün artırımı’ tavsiyesi

Ramazan sonrası ‘kademeli öğün artırımı’ tavsiyesi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bahçeşehir Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Uzm. Dyt. Ecenur Özkul Erdoğan’dan ramazan sonrası ‘kademeli öğün artırımı’ tavsiyesi.

Ramazan boyunca vücudun iki öğünlük beslenme düzenine alıştığını bu nedenle bir anda çok fazla öğün tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik uzmanı Ecenur Özkul Erdoğan, “Özellikle sahurda 30 gün boyunca uyanıldığı için alışkanlık oluyor ve muhtemelen bireyler bundan sonraki 10 gün boyunca sahur saatlerinde aç uyanabilir. Bu durumda mümkün olduğunca yataktan çıkmadan 1 bardak su içip geri uykuya geçmek en doğrusu olur. Bu dönemde yavaş yavaş kademeli bir beslenme programına geçilmeli” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Uzm. Dyt. Ecenur Özkul Erdoğan, Ramazan boyunca beslenme düzeninin değiştiğini ve normal beslenme düzenine geçişte öğünlerin kademeli olarak artırılması gerektiğini söyledi.

“BİR ANDA ÇOK FAZLA ÖĞÜN TÜKETMEMEK GEREKİYOR”

Ramazan’dan sonra bir anda çok fazla öğün tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dyt. Erdoğan, “Ramazan sonrası iki öğünlük uzun bir programdan çıkıyoruz. Bu nedenle bir anda çok fazla öğün tüketmemek gerekiyor. Özellikle sahurda 30 gün boyunca uyanıldığı için alışkanlık oluyor ve muhtemelen bireyler bundan sonraki 10 gün boyunca sahur saatlerinde aç uyanabilirler. Bu durumda da mümkün olduğunca yataktan çıkmadan 1 bardak su içip geri uykuya geçmek en doğrusu olur. Zaten zamanla bu istek azalır. Bu yüzden yavaş yavaş kademeli olarak bir beslenme programına geçmek gerekiyor” dedi.

“VÜCUT HİÇBİR ZAMAN SUSUZLUĞA ALIŞAMAZ”

Su tüketiminin hem Ramazan’da hem de rutinde bireyleri en çok zorlayan şeylerden biri olduğuna değinen Uzm. Dyt. Erdoğan, “İnsan vücudu az yemeğe alıştığı gibi susuzluğa alışması mümkün değil. Vücut ne yazık ki hiçbir zaman susuzluğa alışamaz. Su vücutta en yoğun toksin attıran öğe, yani siz ne kadar az su içiyorsanız vücudunuzda o kadar çok toksin birikiyor. Bu yüzden de mümkün olduğunca su içmek lazım” diye konuştu.

SU TÜKETİMİNDE 8-10 BARDAĞA KADAR KADEMELİ ARTIŞA GEREK YOK

Ecenur Özkul Erdoğan, vücudun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için idrar kontrolünün önemli olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“İdrarın rengine bakılması gerekiyor. İdrar renginin beyaza yakın şeffaf olması lazım. Eğer renk çok sarıya gidiyorsa çok büyük bir susuzluk içerisinde olduğunu anlıyoruz. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmesini öneriyoruz. 8-10 bardağa kadar kademeli bir artışa da gerek yok. Çünkü bu zaten vücudun ihtiyacı olandır. Eğer daha fazlasına ihtiyaç duyuyorlarsa orda kademeli artış yapabilirler.”

Bahçeşehir Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Uzm. Dyt. Ecenur Özkul Erdoğan'dan ramazan sonrası ‘kademeli öğün artırımı’ tavsiyesi.
Bahçeşehir Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Uzm. Dyt. Ecenur Özkul Erdoğan’dan ramazan sonrası ‘kademeli öğün artırımı’ tavsiyesi.

BAYRAM İKRAMLARINDA ‘YARIM PORSİYON’ KURALI

Bayram ikramlarında dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Uzm. Dyt. Erdoğan, “Evimize geleni ağırlamayı çok seviyoruz ama ne yazık ki her zaman ikram ettiğimiz şeyler onların sağlığı için iyi olmuyor. Genelde meyve veya sütlü tatlılar yerine şerbetli tatlılar ikram ediliyor. Mümkün olduğunca meyve veya sütlü tatlı tercih etmek çok daha iyi olur çünkü besin değeri yüksek ama şerbetli tatlı yenilecekse her zaman yarım porsiyon kuralı diyoruz. İkram edilen 2 dilim baklava tam porsiyonsa 1 dilim baklava ile yetinmek öncesinde ve sonrasında 1 bardak su içmek, tokluk ve tatmin hissinin gelmesini beklemek çok daha sağlıklı olur” diye konuştu.

BAYRAMDA SIVI TÜKETİMİNDE DE ‘NİTELİK’ ÖNEMLİ

Asitli içeceklere de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dyt. Erdoğan, “Bunlar da sıvı ama ne yazık ki su değiller. Yine hem şeker hem de kafein içerdikleri için vücuttan su attırırlar. Ayrıca da kalori içerikleri çok yüksektir, o yüzden mümkün olduğunca ikramlarda şekersiz olmak koşulu ile çay ve kahveyi ön plana almak gerekir. Ek olarak mutlaka her bir bardak çaydan ya da kahveden sonra bir bardak su tüketmek gerekiyor” dedi.

RAMAZAN SONRASI KİLO ALIMINA DİKKAT

“Ramazan boyunca bireyler ister kilo almış olsun ister vermiş olsun uzun bir açlık süresinden bahsettiğimiz için büyük oranda bir metabolizma yavaşlaması görüyoruz” diyen Uzm. Dyt. Erdoğan, “Zayıflayan kişiler metabolizmanın yavaşlaması ile birlikte iştah kaybı yaşadıkları için zayıflıyor; kilo alanlar ise bu iştah kaybını yaşamıyorlar, ama yine metabolizmaları zayıfladığı için kilo almış oluyorlar. Her iki durumda da eski beslenme düzenine dönmek kilo aldıracaktır. Yemek yaparken yemeği tattığımız için veya başka şeyleri fark etmeden yediğimiz için 500-600 kaloriye kadar farkında olmadan tüketebiliyoruz. Bu kalorilerden öğün saatlerini kaçırmadan, uygun düzenlerde beslenerek uzak durulabilir” ifadelerini kullandı.

“SPOR METABOLİZMA İÇİN BİR NİMET”

Spor ve yürüyüşün her aşamada metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olduğunu söyleyen Uzm. Dyt. Erdoğan, “Hem kalori yaktırır hem de kas oranını artırdığı için genel olarak metabolizmamızı hızlandırır. O yüzden sporun özellikle de Ramazan sonrası yavaşlayan metabolizma için bulunmaz bir nimet diyebiliriz. Spor için hiçbir şey yapılamıyorsa bile yürüyüş için zaman ayrılması gerekir” dedi.

SON YILLARIN POPÜLER BESLENME ŞEKLİ: ‘ARALIKLI ORUÇ’

Aralıklı orucun son zamanlarda çok popüler olduğunu söyleyen Uzm. Dyt. Erdoğan, “Ramazan’da bunun çok güzel örneklerinden biri. O yüzden Ramazan boyunca kilo verildiyse özellikle de hafif kilolu ve obez bireyler için bu şekilde devam ettirmek sağlıklı olabilir. Fakat saatleri ayarlamak lazım. Sabah kahvaltılarını sahur yerine 09:00-10:00 civarlarında güne başladığı saatlerde yapmak; sonrasında da 5-6 gibi akşam yemeğini bitirmek, iftardan sonra normalde önerdiğimiz ara öğünü de iptal edip 2 öğün şeklinde güne devam etmek çok daha sağlıklı bir alternatif olabilir. Böylelikle aralıklı oruca da kilo vermeye de devam etmiş olurlar” diye konuştu.

BAYRAM GÜNÜ BESLENME REÇETESİ

Bayram günü için örnek bir beslenme şekli paylaşan Uzm. Dyt. Ecenur Özkul Erdoğan, tüketilecek besinlerin niteliğinin ve dengeli olmasının çok önemli olduğunu belirterek şunları ekledi:

“Mümkün olduğunca sebze ve protein ağırlıklı beslenmek gerekiyor. Tabağımızın yarısı mutlaka sebzelerden oluşsun. Ek olarak peynir yumurta gibi kaliteli proteinleri eklemeyi ihmal etmeyelim. Bunun yanında zeytin, ceviz, badem gibi kaliteli yağlar da içersin. Yanına da bir iki dilim tam tahıllı ekmeklerden eklersek çok güzel bir kahvaltı örneği olacaktır bizim için. Eğer sonrasında da bayram boyunca ikramlar tüketilecekse akşam yemeği daha hafif zeytinyağlılarla salatalarla geçirilip gün burada noktalanabilir.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

‘Hakkını veriyor abim’ paylaşımındaki silahlı yakalandı

Sonraki Haber

Baykar vergiler ve yaptığı bağışlarla ekonomiye katkı sağladı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

ZEISS’ten göz cerrahisinde yeni dönem: Katarakt ve astigmat tek operasyonda tedavi edilebilecek
Sağlık Haberleri

ZEISS’ten göz cerrahisinde yeni dönem: Katarakt ve astigmat tek operasyonda tedavi edilebilecek

5 Ekim 2026
KAYD’dan Meme Kanseri Farkındalık Ayı’na özel kampanya: “Bi’ Erken Tanı Meselemiz Var”
Sağlık Haberleri

KAYD’dan Meme Kanseri Farkındalık Ayı’na özel kampanya: “Bi’ Erken Tanı Meselemiz Var”

5 Ekim 2026
Medipol, Meme Kanseri Farkındalık Ayı ve Dünya Yürüyüş Günü kapsamında etkinlik düzenledi
Sağlık Haberleri

Medipol, Meme Kanseri Farkındalık Ayı ve Dünya Yürüyüş Günü kapsamında etkinlik düzenledi

4 Ekim 2026
Ürolojide yeni bir dönem başlıyor: Robotik cerrahi, yapay zekâ ve kişiye özel tedaviler
Sağlık Haberleri

Ürolojide yeni bir dönem başlıyor: Robotik cerrahi, yapay zekâ ve kişiye özel tedaviler

4 Ekim 2026
Çocuklarda dikkat sorunu büyüyor: Sorun ekran süresi mi, dijital uyaranlar mı?
Sağlık Haberleri

Çocuklarda dikkat sorunu büyüyor: Sorun ekran süresi mi, dijital uyaranlar mı?

4 Ekim 2026
‘Obezite, birçok hastalığı beraberinde getirebiliyor'
Sağlık Haberleri

‘Obezite, birçok hastalığı beraberinde getirebiliyor’

3 Ekim 2026
Sonraki Haber
Baykar vergiler ve yaptığı bağışlarla ekonomiye katkı sağladı

Baykar vergiler ve yaptığı bağışlarla ekonomiye katkı sağladı

En Güncel Haberler

Öğretmenin rolü değişiyor: Yapay zekâ çağında eğitim yeniden şekilleniyor
Bilim & Teknoloji

Öğretmenin rolü değişiyor: Yapay zekâ çağında eğitim yeniden şekilleniyor

5 Ekim 2026
ENAG Eylül ayı enflasyonunu açıkladı: Yıllık oran yüzde 46,61’e geriledi
Öne Çıkan

ENAG Eylül ayı enflasyonunu açıkladı: Yıllık oran yüzde 46,61’e geriledi

5 Ekim 2026
Ataşehir Belediyesi'ne operasyon; gözaltına alınan 13 kişi adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

Ataşehir Belediyesi’ne operasyon; gözaltına alınan 13 kişi adliyeye sevk edildi

5 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İzmirli çocuklar su altı dünyasını keşfetti

5 Ekim 2026
Yaşam

“Ata Aile Etkinlik Merkezi” kapılarını açtı

5 Ekim 2026
Yaşam

ABB’den Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne özel etkinlik

5 Ekim 2026
Yaşam

Başkent’in gözdesi ATA Çiftliği hafta sonu doldu taştı

5 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bosna Hersek'te seçim sonuçları açıklandı

Bosna Hersek’te seçim sonuçları açıklandı

- Haberton
5 Ekim 2026

Bosna Hersek'te yapılan genel seçimde, Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyeliğini Denis Becirovic, Hırvat üyeliği Darijana Filipovic ve Sırp üyeliği de...

Arabanız sürekli su eksiltiyorsa dikkat: Motor arızasının habercisi olabilir

Garanti belgesini kaybedenler dikkat: Ürün gerçekten garanti dışı mı kalıyor?

Kiralık ev arayanlar dikkat: Sahte ilanı anlamanın 10 kritik yolu

e-Devlet’te adınıza açılmış dava var mı? Saniyeler içinde kontrol edebilirsiniz

Güncel Haber

Öğretmenin rolü değişiyor: Yapay zekâ çağında eğitim yeniden şekilleniyor

Öğretmenin rolü değişiyor: Yapay zekâ çağında eğitim yeniden şekilleniyor

5 Ekim 2026
ENAG Eylül ayı enflasyonunu açıkladı: Yıllık oran yüzde 46,61’e geriledi

ENAG Eylül ayı enflasyonunu açıkladı: Yıllık oran yüzde 46,61’e geriledi

5 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton