25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Projemiz Avrupa’daki en büyük boru hattı projesi

Projemiz Avrupa’daki en büyük boru hattı projesi

Haberton - Haberton
29 Nisan 2024
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Projemiz Avrupa'daki en büyük boru hattı projesi

Projemiz Avrupa'daki en büyük boru hattı projesi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kalyon Holding’in yapımını üstlendiği Romanya’nın Karadeniz kıyısı – Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesiyle ilgili konuşan Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, “Avrupa’da halihazırda devam eden en büyük boru hattı özelliğini taşıyor projemiz” diye konuştu.

Romanya’nın Karadeniz kıyısı – Podişor Doğal Gaz Boru Hattı ihalesini Kalyon Holding, 2020 yılında uluslararası rakiplerini geride bırakarak kazandı. Proje, Romanya’nın Karadeniz’de yer alan doğalgaz rezervlerinde yapacağı kapasite artırımıyla çıkaracağı ilave gazın ülkenin iç kesimlerindeki bağlantı noktalarına ulaştırılmasını kapsıyor. Proje Avrupa Birliği’nin (AB) ve Romanya’nın artan gaz ihtiyacının karşılanması ve enerji arz güvenliği açısından önem taşıyor. SNTGN Transgaz ile geçen yıl imzaların atılmasının ardından projenin inşası geçtiğimiz Haziran ayında başlamıştı.

Cumartesi günü, ‘Karadeniz – Podişor Doğal Gaz Hattı Boru İndirme Töreni’ düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, SNTGN Transgaz Genel Müdürü Ion Sterian, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanvekilli Lütfi Elvan ve holding yetkilileri katıldı. Törende açılış konuşmasını yapan Murathan Kalyoncu, katılımcılara Kalyon Holding tarafından yapılan projeleri gösteren bir video izlettirdi. Boru indirme töreninin ardından Murathan Kalyoncu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“PROJEMİZİN YÜZDE 23’ÜNÜ TAMAMLAMIŞ OLDUK İLK BORULARIMIZI TOPRAĞA İNDİRDİK”

Gazetecilere projeyi değerlendiren Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, “Burada bugün ilk boru indirme törenini yaptığımız doğalgaz boru hattı inşaatımız özellikle Avrupa’nın gaz bağımsızlığı için çok önemli bir boru hattı burası. Çünkü bu hem Romen tarafının Karadeniz’i keşfettikleri doğalgazın Avrupa’ya temini, hem de Türk gazının Avrupa tarafından kullanılması gerektiği takdirde küçük Köstence gibi kasabaların temini konusunda çok kritik bir proje burası. Projemiz 308 kilometre uzunluğunda, yaklaşık 100 bin ton çelik boru kullanıyoruz.

Bu boruların büyük bir çoğunluğunu Türkiye’den temin ediyoruz. Burada bizim Kalyon İnşaat olarak tercih edilmememizin en önemli sebeplerinden bir tanesi Türkiye’de edindiğimiz gerek TANAP boru hattındaki deneyimimizi, gerek Silivri su altı doğalgaz depolama tesisinde edindiğimiz birikimimizle burada teknik olarak tercih edilen müteahhit firması olduk, mühendisliğimizi ön plana katarak. Bu konuda burada çalışmalara daha hızlı, daha güvenilir şekilde devam etmeye çalışıyoruz.

Doğalgaz boru hattı tabii ki çok kolay bir iş değil; çok teknik bir iş. Çünkü boruları toprağın altına indirdikten sonra müdahale etmesi çok mümkün olmuyor. Burada biz yaklaşık 20 bin conta kaynağı yapıyoruz ve bu kaynakların daha sonrasından gaz kaçırma ihtimali çok büyük risk teşkil ediyor. O yüzden büyük bir özveriyle ve güven sağlayacak şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Burada bugün projemizin yüzde 23’ünü tamamlamış olduk; ilk borularımızı toprağa indirdik. 308 kilometrenin 300 kilometresini bugün toprağımıza indirmiş olduk” dedi.

“ROMANYA’NIN DOĞALGAZ İHTİYACININ YARISINA YAKININI BU DOĞALGAZ BORU HATTIYLA TEMİN EDECEKLER”

Bir gazetecinin boru hattının kapasitesini ve Avrupa’nın en büyük boru hattı projesi olmasını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Murathan Kalyoncu, “Avrupa’da halihazırda devam eden en büyük boru hattı özelliğini taşıyor projemiz. Burada 12 milyar metreküp bir gaz temini sağlayabilecek bir altyapıya sahip. 48 inçlik borularımızla beraber Romanya’nın doğal gaz ihtiyacının yarısına yakınını bu doğalgaz boru hattıyla temin edecekler” yanıtını verdi.

“KEŞFETTİĞİMİZ REZERV ROMENLERİN REZERVİNİN YAKLAŞIK 8 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE”

İki ülke açısından projenin istihdama katkısı ve Romanya-Türkiye arasındaki enerji ilişkilerine projenin katkısı nasıl olur sorusuna ise Murathan Kalyoncu, “Türkiye hem konumu gereğiyle hem de mühendislik kapasitesi gereğiyle Avrupa için vazgeçilmez bir ülke konumuna gelmiştir artık. Çünkü buradaki boru hattı Türkiye’de keşfedilen doğalgazın da bizim keşfettiğimiz rezervimiz Romenlerin rezervinin yaklaşık 8 katı büyüklüğünde. Bu gaz bağımsızlığı için çok önemli bir rol oynamakta.

Buradaki istihdamda da şu anda havalar kışı geçirdik malumunuz. Çok fazla sahada operasyonumuz olamadı. 400 kişiyle çalıştık sahada. Önümüzdeki dönemde bin 200 kişiye kadar çıkacak. Tabii ki mühendislikten bahsettik, Türk mühendisliğinden bahsettik. Burada en kilit merkez personelimizi ve mühendis kadromuzun hepsini Türkiye’den getirdik. 100’e yakın Türk personelimiz var. Geri kalanları Romenler tarafından karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

“DOĞU AVRUPA’DAKİ OPERASYONUMUZ İÇİN BİR MERKEZ OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ”

Gelecekte Türkiye-Romanya arasında yeni projelerin olup olmayacağının sorulması üzerine Kalyoncu, “Kesinlikle olur. Çünkü biz Romanya’ya geldik. Bu Romanya’daki ilk projemiz. Romanya’dan ziyade Batı Avrupa için bir merkez olarak görmek istiyoruz. Doğu Avrupa’daki operasyonumuz için bir merkez olarak görmek istiyoruz. Burada ve civardaki ülkelerde, Moldova da dahil olmak üzere çok yakından bakıyoruz. Aynı şekilde Katar’da da doğalgazla alakalı takip ettiğimiz bir iş var. O da çok büyük bir iş. İnşallah güzel haberlerini yakın zamanda alırsınız” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

THY’den Airbus ve Rolls-Royce ile stratejik iş birliği

Sonraki Haber

Erhan Usta istifa etti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

İş Dünyası

Türkiye genelinde dron eğitim merkezleri kuracağız

25 Nisan 2026
İş Dünyası

Yeni teşvikler Türkiye için yeni bir atılım süreci başlatabilir

25 Nisan 2026
'OYAKKENT Silüet, ulaşım ve yaşamın merkezinde konumlanıyor'
İş Dünyası

OYAKKENT Silüet, ulaşım ve yaşamın merkezinde konumlanıyor

24 Nisan 2026
'Yüzyılın Konut Projesi'nde İstanbul'un kurası yarın çekiliyor
İş Dünyası

‘Yüzyılın Konut Projesi’nde İstanbul’un kurası yarın çekiliyor

24 Nisan 2026
Baykar'ın yeni platformları K2 Kamikaze İHA ve dolanan mühimmat Sivrisinek sahaya çıktı
İş Dünyası

Baykar’ın yeni platformları K2 Kamikaze İHA ve dolanan mühimmat Sivrisinek sahaya çıktı

24 Nisan 2026
Astons, 2025 Yunanistan gayrimenkul piyasası raporunu açıkladı
İş Dünyası

Astons, 2025 Yunanistan gayrimenkul piyasası raporunu açıkladı

24 Nisan 2026
Sonraki Haber
Erhan Usta istifa etti

Erhan Usta istifa etti

En Güncel Haberler

Diyarbakır’da MHP’ye 500 kişi katıldı
Yerel Haberler

Diyarbakır’da MHP’ye 500 kişi katıldı

25 Nisan 2026
Geleneksel yağlı güreş müsabakaları Gaziantep’te başladı
Spor Haberleri

Geleneksel yağlı güreş müsabakaları Gaziantep’te başladı

25 Nisan 2026
İstanbul merkezli 20 ilde telefon dolandırıcılarına operasyon: 66 şüpheli tutuklandı
Öne Çıkan

İstanbul merkezli 20 ilde telefon dolandırıcılarına operasyon: 66 şüpheli tutuklandı

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Durdurulan minibüste 60 tabanca ile mühimmat ele geçirildi

25 Nisan 2026
Yaşam

Afiş asarken üst geçitten düşüp, otomobilin altında kalarak öldü

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Galatasaray Kulübü'nün 2026-2027 dönemi bütçesi kabul edildi

Galatasaray Kulübü’nün 2026-2027 dönemi bütçesi kabul edildi

- Haberton
25 Nisan 2026

Galatasaray'ın Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen yıllık olağan bütçe toplantısında, Haziran 2026-Mayıs 2027 dönemini kapsayan bütçe üyelerin oyuna sunuldu. Yapılan oylama...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Diyarbakır’da MHP’ye 500 kişi katıldı

Diyarbakır’da MHP’ye 500 kişi katıldı

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton