26 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Prof. Dr. Aslan: Troya tümüyle Anadolu kenti

Prof. Dr. Aslan: Troya tümüyle Anadolu kenti

Haberton - Haberton
16 Kasım 2021
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Prof. Dr. Aslan: Troya tümüyle Anadolu kenti

Prof. Dr. Aslan: Troya tümüyle Anadolu kenti

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Prof. Dr. Rüstem Aslan “Troya’nın, Troya Savaşı’nın geçtiği dönem ve öncesinde tümüyle Anadolu kenti olduğunu görüyoruz” dedi

Troya Kazıları Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Troya Müzesi’nde ‘Ezineli Yahya Çavuş Belgeseli Galası ve Gençlerle Buluşması’ndaki “Troya Anadolu’dur” sözünün çok doğru tespit olduğunu söyledi. Arslan, “Özellikle Manfred Korfmann dönemi kazılarıyla ama aynı zamanda Hitit arşiv belgelerinin de incelenmesi ve yorumlanmasıyla Troya’nın, Troya Savaşı’nın geçtiği dönem ve öncesinde tümüyle Anadolu kenti olduğunu görüyoruz. Bu tespiti Sayın Cumhurbaşkanı’nın yapmış olması, Anadolu kültür tarihi açısından, Türk arkeolojisi açısından çok önemlidir” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troya Kazıları Başkanı Prof. Dr. Aslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Troya Müzesi’nde cumartesi akşamı katıldığı ‘Ezineli Yahya Çavuş Belgesel Galası ve Gençlerle Buluşması’ndaki “Öncelikle belirtmek isterim Troya, Anadolu’dur. Troya, Anadolu’da yaşamış tüm halklar gibi bizi de temsil eden bir geçmişin sembolüdür” sözlerinin çok doğru tespit olduğunu belirtti.

"Öncelikle belirtmek isterim Troya, Anadolu'dur"
“Öncelikle belirtmek isterim Troya, Anadolu’dur”

‘MÜZENİN AÇILMASI TROYA ÖYKÜSÜNÜN ANLATILMASINDA DÖNÜM NOKTASI’

Prof. Dr. Aslan, Troya’nın, 150 yıllık kazı süresince arkeoloji camiası ve Anadolu kültür tarihi açısından birçok önemli keşif ve buluntuya şahitlik ettiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18 Mart 2019’da Troya Müzesi’ni açmasının ise Troya öyküsünün anlatılmasında ve buluntuların sergilenmesinde çok önemli dönüm noktası olduğunu söyleyen Aslan, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın Troya Müzesi’ndeki Ezineli Yahya Çavuş Galası’nda söylediği, ‘Troya Anadolu’dur’ tespiti çok doğru bir tespittir ve Anadolu kültür tarihi açısından önemlidir.

Çünkü özellikle son 20-25 yıldaki Manfred Korfmann dönemi kazılarıyla da ama aynı zamanda Hitit arşiv belgelerinin de incelenmesi ve yorumlanmasıyla Troya’nın, Troya Savaşı’nın geçtiği dönem ve öncesinde tümüyle bir Anadolu kenti olduğunu görüyoruz. Arkeolojik buluntularıyla ve yazılı belgeleri görüyoruz. Bu tespiti Sayın Cumhurbaşkanı’nın yapmış olması, Anadolu kültür tarihi açısından, Türk arkeolojisi açısından çok önemlidir” diye konuştu. 

‘TROYA SAVAŞI, ANADOLU SAVUNMASIDIR’

Troya’daki yerleşim tarihinin 5 bin yıl önce başlayıp, farklı katman ve evrelerle kısmen bugüne kadar geldiğini belirten Prof. Dr. Aslan, “Aslında Troya’nın, yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesinden itibaren hem çanak çömlekle hem diğer buluntularla bir Anadolu kültür coğrafyası içinde olduğunu biliyoruz ancak buradaki en önemli konu Homeros’un 2 bin 800 yıl önce yazıya geçirdiği İlyada destanında bu kentin öyküsünü anlatmasıdır. Nedir bu kentin öyküsü? İlyada destanında anlatılan Troya savaşıdır.

Troya savaşı aslında, Troya’nın; Hitit İmparatorluğu’nun yardımıyla Anadolu’dan pek çok güçlerin yardımıyla Akhalılara karşı verdiği bir savaştır. Hitit arşiv belgelerinin incelenmesiyle de aslında bu savaşın bir doğu-batı savaşı olduğunu görüyoruz ve Troya bu savaşta Hitit arşiv belgeleriyle de görüldüğü gibi bir Anadolu kentidir. Troya savaşı, bir Anadolu savunmasıdır” dedi. 

" Troya savaşı, bir Anadolu savunmasıdır"
” Troya savaşı, bir Anadolu savunmasıdır”

‘ÇANAKKALE SAVAŞLARI ASLINDA SON TROYA SAVAŞIDIR’

“Aslında Çanakkale Boğazı’nın olduğu coğrafyada, Troya savaşından sonra bizim tarihlendirmemiz ve Homeros’un İlyada destanında anlatılan savaş M.Ö. yaklaşık 1200 yıllarıdır” diyen Aslan, şunları söyledi:

“Yani 3 bin 200 yıl önce olduğu kabul edilen bu savaştan sonra burada pek çok farklı çetin savaşlar olmuştur. Bunların en sonuncusu Çanakkale Savaşları’dır. Çanakkale Savaşları ile aslında hem neden hem içerik olarak bir analiz yaptığımızda, o savaşın bu savaş olduğunu görüyoruz. Zaten bu tür yorumlar ve analizler, pek çok eski çağ tarihçisi tarafından da yapılmaktadır. Yani Çanakkale Savaşları, aslında yine eski kazı başkanı Korfmann’ın deyimiyle son Troya Savaşı’dır. Çanakkale ve Troya savaşlarına baktığımızda ortak bazı noktalar söz konusudur. Özellikle İlyada Destanı’ndaki anlatımlar Anadolu’nun 22 farklı bölgesinden askerlerin, insanların Troya’yı savunmak için buraya geldiğini anlatmaktadır. Çanakkale Savaşları’nda da tüm Anadolu’dan, Osmanlı Devleti’nin tüm köşesinden askerlerin Çanakkale Boğazı’nı, Anadolu’yu savunmak için bu bölgeye geldiğini biliyoruz.”

‘VERİLEN DESTEKLERİ BÜYÜK TEŞEKKÜR İLE KARŞILIYORUZ’

Anadolu’da yürütülen kazılarda Cumhurbaşkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Türk Tarih Kurumu’nun sağladığı teknik destek ve İÇDAŞ ana sponsorluğunda çalışmaların 12 aya yayıldığını belirten Prof. Dr. Aslan, “Bu çok olumludur. Özellikle Troya gibi önemli yerlerin korunmasında, araştırmasında ve yayına hazırlanmasında çok çok önemlidir. Bu açıdan biz verilen bu destekleri büyük bir teşekkür ile karşılıyoruz. Tabi burada aktif kazılar ve kazıların değerlendirilmesi ve yorumlanması süreci söz konusu. Bu seneki kazılar çok verimli geçti. Özellikle Çanakkale Arkeoloji Müzesi ile birlikte de aynı zamanda yaptığımız alandaki kazılar, Troya‘nın Tunç Çağı ile ilgili dönemleriyle pek çok açıdan yeni yeni sonuçlar bize gösteriyor. Önümüzdeki yıllardaki kazılarda Troya’nın Hitit dönemi, Troya’nın Troya Savaşı dönemiyle ilgili çok daha ilginç buluntularla karşılaşacağımızı umuyorum” dedi.

Etiketler: CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Plastik kirliliği Caretta carettaları tehdit ediyor

Sonraki Haber

Kaybolan yörük kız Müslüme 7’nci gününde aranıyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Ankara'da 'Türkiye Yüzyılı’nda Kardeşlik Konseri' gerçekleştirildi
Kültür ve Sanat

Ankara’da ‘Türkiye Yüzyılı’nda Kardeşlik Konseri’ gerçekleştirildi

26 Haziran 2026
Sümela Manastırı'nda bakım çalışmalarının ilk etabı tamamlandı
Kültür ve Sanat

Sümela Manastırı’nda bakım çalışmalarının ilk etabı tamamlandı

25 Haziran 2026
Vanlı tiyatrocu, '30 günde 30 farklı tek kişilik oyun' ile rekora hazırlanıyor
Kültür ve Sanat

Vanlı tiyatrocu, ’30 günde 30 farklı tek kişilik oyun’ ile rekora hazırlanıyor

25 Haziran 2026
Vizyondaki filmler 26 Haziran-3 Temmuz 2026
Sinema Haberleri

Vizyondaki filmler 26 Haziran-3 Temmuz 2026

25 Haziran 2026
Başkentte Yaz Festivali’nin ikincisi gerçekleştirildi
Kültür ve Sanat

Başkentte Yaz Festivali’nin ikincisi gerçekleştirildi

24 Haziran 2026
Teknolojiden uzak, anılara yakın; köy evinde 70'lere yolculuk
Kültür ve Sanat

Teknolojiden uzak, anılara yakın; köy evinde 70’lere yolculuk

24 Haziran 2026
Sonraki Haber
Kaybolan yörük kız Müslüme 7'nci gününde aranıyor

Kaybolan yörük kız Müslüme 7'nci gününde aranıyor

En Güncel Haberler

Avcılar'da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi
Yerel Haberler

Avcılar’da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi

26 Haziran 2026
Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı
Yerel Haberler

Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı

26 Haziran 2026
Kütahya’da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi
Yerel Haberler

Kütahya’da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi

26 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Sazlığa düşen tayı kurtarmak için suya atladı; o anlar kamerada

26 Haziran 2026
Yaşam

Iğdır’da Kerbela şehitleri anıldı

25 Haziran 2026
Yaşam

Meslek lisesi, elektriğini güneşten karşılıyor

25 Haziran 2026
Yaşam

Deprem şehidi babasının izinden giden Şehriban, polis oldu

25 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu

- Esra Sinem Karataş
25 Haziran 2026

Modern dünyanın en büyük yanılgılarından biri, insanın aradığını dışarıda bulacağını sanmasıdır. Daha çok kazanmak, daha çok görünmek, daha çok sahip...

Duş alma sıklığı sağlık açısından önemli mi? Uzmanlar doğru dengeyi açıkladı

Emekli maaşında yeni düzenleme gelir mi? Gözler kritik tarihte

Telefon bataryası neden hızlı tükenir? En yaygın 7 hata

Sıcaklıklar neden mevsim normallerinin üzerine çıktı? Uzmanlar kritik nedenleri açıkladı

Güncel Haber

Avcılar'da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi

Avcılar’da dron destekli ‘Huzur Uygulaması’ gerçekleştirildi

26 Haziran 2026
Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı

Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı

26 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton