26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Prematüre ikizler, anjiyo ile hayata tutundu

Prematüre ikizler, anjiyo ile hayata tutundu

Haberton - Haberton
21 Ocak 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Prematüre ikizler, anjiyo ile hayata tutundu
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Hatay’da yaşayan Hanife Hekimoğlu’nun dünyaya getirdiği prematüre ikizlerde kalp rahatsızlığı tespit edildi. İkizler, anjiyo ile tedavi edilerek sağlıklarına kavuştu.

Hatay’da yaşayan Hanife-Ercan Hekimoğlu çifti, 3 kız çocuklarının ardından 8 yıl sonra ikiz bebek beklediklerini öğrendi. İkiz gebelik nedeniyle yapılan kontroller sırasında erken doğum riski saptanınca anne Hanife Hekimoğlu, Ankara’daki Bilkent Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Hanife Hekimoğlu, geçen yıl 22 Ekim’de 30 hafta 5 günlük olan ikiz bebeklerini prematüre olarak dünyaya getirdi. İkizlerden 1 kilo 580 gram olarak doğan Duru ile 940 gram doğan Defne’de kalp rahatsızlıkları belirlendi. Pulmoner kapak darlığı bulunan Duru’ya doğumdan sonra 4’üncü gün, aort koarktasyonu saptanan Defne’ye yeterli kiloya ulaşınca 36’ncı günde anjiyo uygulaması yapıldı. İkizler, bir süre yoğun bakımda kaldıktan sonra sağlıklarına kavuşarak taburcu edildi.

‘YAŞAMALARINI, DOĞMALARINI BEKLEDİK’

Hanife Hekimoğlu, hamileliği boyunca düzenli olarak kontrollerine gittiğini söyleyerek, “8 yıldan sonra gelen bir gebelik olduğu için bizim için sürpriz oldu. Sonra bekledik; yaşamalarını bekledik, doğumlarını bekledik. Duru doğdu, bir dakika sonra Defne doğdu. Çok tuhaf bir duyguydu. İkisinin de yaşama şansı çok düşüktü. Kalple ilgili ilk sorunları öğrendiğimde ise çok üzüldüm. Zaten anne karnındayken de hep küçük olanla sıkıntımız vardı ama kalple ilgili bir sıkıntımız yoktu. Doğduktan sonra ikisinde de sıkıntı olduğunu öğrendik. Ama yapacak bir şey yoktu, ‘Allah’ın dediği olur’ dedik. ‘Rızkı varsa zaten yaşarlar, peşine düşeriz’ dedik. Anjiyo oldular. Çok uzun bir süreçti. Çok bekledim. Çok şükür, şimdi çok iyiler. Duru’yu 47 gün, Defne’yi ise 69 günde kuvözden aldım” dedi.

‘HER İKİ GİRİŞİM DE BAŞARILI OLDU’

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. İbrahim Ece ise prematüre ikiz bebeklerin 30 haftalık doğduklarını söyleyerek, “Bebeklerden biri 940 gram, diğeri 1500 gram doğdu. Oldukça düşük doğum ağırlıklı bebeklerdi. Bunun yanı sıra her ikisinde de konjenital kalp hastalığı vardı. Defne’de aort koarktasyonu dediğimiz şah damarının darlığı mevcuttu. Duru’da tam tersi olarak pulmoner arter kapağında darlık vardı. Bunlar, önemli konjenital kalp hastalıklarıydı ve müdahale edilmesi gerekiyordu. Ekibimizle birlikte uygun zamanı bekledik. Öncelikle Duru’ya müdahale ettik. Balon anjiyoplasti dediğimiz, anjiyoda balonla genişletme işlemini uyguladık.

Kasık damarından girerek işlemi gerçekleştirdik. Duru’nun durumu Defne’ye kıyasla bizim açımızdan biraz daha kolaydı. Prematüre olmaları, erken doğmaları ve düşük doğum ağırlıklı olmaları zaten başlı başına ek risk oluşturuyordu ancak işlem başarılı geçti. Ardından Defne’yi işleme aldık. Defne’nin işlemi daha zordu çünkü atar damarını kullanmak zorundaydık. Şah damarında darlık olduğu için femoral arter dediğimiz kasık atar damarını kullanamazdık. Kilosu nedeniyle bu damar hayati risk oluşturuyordu. Bu nedenle boyun atar damarını kullanmak zorunda kaldık. Çok küçük bir kılıf kullanarak bu işlemi başardık. Kateter kullanmadan, özel bir teknikle işlemi gerçekleştirdik. Her iki girişim de başarılı oldu” diye konuştu.

‘ŞAH DAMARININ DARLIĞI NADİR GÖRÜLÜR’

İki bebeğin de şu an sağlıklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ece, “Her iki bebeği de anne kucağına verebildik. Prematüre bebeklerde bu tür durumlar çok sık gördüğümüz durumlar değildir. İkiz bebeklerde şah damarının darlığı ya da pulmoner arter darlığı nadir görülür. Prematüre bebeklerde doğumdan sonraki ilk 72 saatten sonra rutin olarak ekokardiyografi yapıyoruz. Bu bebeklerde kalpte üfürüm olması ve klinik sıkıntılar nedeniyle yenidoğan ekibinin erken tespitiyle daha erken dönemde tanı koyduk. Tedavi sürecinde de bundan sonra takip gerektiriyor. Açtığımız damarlar geçici olarak açık kalabildiği için çocuk büyüdükçe tekrar daralma ihtimali olabilir. Bu vakalar, cerrahi şansı olmayan prematüre bebeklerde girişimsel tedavilerin uygun koşullarda hayat kurtarıcı olabileceğini göstermesi açısından önem taşımaktadır” dedi.

‘DİKKATLİ BİR MUAYENE İLE KALBİ YORMADAN GÜZEL BİR SONUÇ ELDE ETTİK’

Bilkent Şehir Hastanesi Yenidoğan Klinik Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Suna Oğuz da “Bu ikiz bebeklerimiz, ‘ikizden ikize transfüzyon’ dediğimiz farklı bir tanıyla erken doğan kardeşler. Bizim için önemli olan, bu ikiz kardeşlerin mevcut durumlarıydı. Yoğun bakıma yatış nedenleri birçok yenidoğan prematüre sorunuyla ilişkili olabilirdi. Ancak dikkatli bir muayene ve öncelikli müdahale ile komplike olmadan, erken dönemde, kalbi yormadan güzel bir sonuç elde ettik. Kardeşlerden biri, anne karnında da daha fedakar olan küçük kardeşimiz, yaklaşık 2’nci ayında taburcu oldu. İkizlerimizin tedavi sürecini diğer vakalardan ayıran önemli bir özellik de ikinci kardeşteki durumun semptom olmadan ortaya çıkmasıydı. İlk kardeşte zaten bir kalp hastalığı olduğu için tarama yapılıyordu ve bu sayede tespit edildi” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Mihriban ve Naile Büşra’nın cinayet şüphelisinin kardeşi de tutuklandı

Sonraki Haber

Bayrağa yapılan saldırı 86 milyona yapılan saldırıdır

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler
Sağlık Haberleri

Göz kapağı egzaması neden olur? En Etkili çözümler

26 Nisan 2026
Glütensiz beslenme herkes için sağlıklı bir tercih mi?
Sağlık Haberleri

Glütensiz beslenme herkes için sağlıklı bir tercih mi?

26 Nisan 2026
Diz kireçlenmesi nedeniyle ameliyat oldu, 4 saat sonra yürümeye başladı
Sağlık Haberleri

Diz kireçlenmesi nedeniyle ameliyat oldu, 4 saat sonra yürümeye başladı

26 Nisan 2026
SMA Tip 2 hastası Fidan Ebrar: Arkadaşlarım gibi koşup oynamak istiyorum
Sağlık Haberleri

SMA Tip 2 hastası Fidan Ebrar, Srkadaşları gibi koşup oynamak istiyor

25 Nisan 2026
‘Lazer göz cerrahisinde kişiye özel detaylı analiz şart’
Sağlık Haberleri

Lazer göz cerrahisinde kişiye özel detaylı analiz şart

25 Nisan 2026
Samsun’da ani kalp durmalarına karşı 3 noktaya yerli şok cihazı yerleştirildi
Sağlık Haberleri

Samsun’da ani kalp durmalarına karşı 3 noktaya yerli şok cihazı yerleştirildi

24 Nisan 2026
Sonraki Haber
Bayrağa yapılan saldırı 86 milyona yapılan saldırıdır

Bayrağa yapılan saldırı 86 milyona yapılan saldırıdır

En Güncel Haberler

Adana’da epilepsi hastası düştüğü nehirde hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Adana’da epilepsi hastası düştüğü nehirde hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
Ertan Torunoğulları: 'Sakın ha sezonu' herkese hayırlı olsun
Spor Haberleri

Ertan Torunoğulları: ‘Sakın ha sezonu’ herkese hayırlı olsun

26 Nisan 2026
Kerkük'te zincirleme trafik kazası: 6 ölü, 16 yaralı
Dış Haberler

Kerkük’te zincirleme trafik kazası: 6 ölü, 16 yaralı

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Küçükçekmece Sahili’nde yunuslar görüntülendi

26 Nisan 2026
Yaşam

Dev derbide ‘Dezenformasyona kırmızı kart’ mesajı

26 Nisan 2026
Yaşam

Elazığ’da dolu yağışı etkili oldu

26 Nisan 2026
Yaşam

Gaziantep’te dolu yağışı etkili oldu

26 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Uçakta rahatsızlanan pilot nedeniyle acil iniş

Uçakta rahatsızlanan pilot nedeniyle acil iniş

- Haberton
26 Nisan 2026

İngiltere'den Türkiye’ye sefer yapan Jet2 Airlines’e ait Belfast-Antalya uçuşunu gerçekleştiren yolcu uçağı, pilotun rahatsızlanması üzerine Antalya Havalimanı’na acil iniş yaptı....

Kadına şiddet vakalarında artış iddiası: Gerçek tablo ne?

Gençlerde anksiyete ve depresyon artıyor mu? Uzmanlar uyardı

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahte nasıl ayırt edilir?

Orta Doğu’da tansiyon yükseliyor: Türkiye nasıl etkilenecek?

Güncel Haber

Küçükçekmece Sahili'nde yunuslar görüntülendi

Küçükçekmece Sahili’nde yunuslar görüntülendi

26 Nisan 2026
Adana’da epilepsi hastası düştüğü nehirde hayatını kaybetti

Adana’da epilepsi hastası düştüğü nehirde hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton