17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Parlamentoda çözemiyorsak, referanduma gidelim  

Parlamentoda çözemiyorsak, referanduma gidelim  

Haberton - Haberton
4 Kasım 2022
- Politika
Okuma Süresi:8 dakikalık okuma
A A
0
Parlamentoda çözemiyorsak, referanduma gidelim  

Parlamentoda çözemiyorsak, referanduma gidelim  

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Samimiyseniz, parlamentoda bu işi çözemiyorsak, referanduma gidelim. Kadınlarımızın başlarının açık veya örtük olması tabii bir haktır” dedi.  

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) iş birliğinde düzenlenen 5’inci Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı. Ana teması ‘Kültürel Kodlar ve Kadın’ olarak belirlenen zirvenin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Erdoğan’ın yanı sıra zirvede eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KADEM Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu yer aldı. 

ÜLKEMİZDE TEK BİR KADININ HAYATINI KAYBETMESİNİ ASLA KABUL EDEMEYİZ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkelerin pek çoğunda nüfusun kırsaldan şehirlere yığılması ve kitlelerin aynı iletişim kanallarından beslenerek hayat biçimlerini ve hayallerini şekillendirmesi de bu dayatmayı beslemektedir.

Öyle ki, bunun dışındaki her türlü kültürel davranış bir anda kendini küresel bir linçe tabi tutulurken burada görebilmektedir. Sosyal medya mecralarının ülkelerin siyasi tercihlerini yönlendirmedeki etkilerinden çok daha fazlası kadın konusu başta olmak üzere sosyal ve kültürel alanlarda yaşanmaktadır.

Artık bu mesele sadece bilim insanlarının, sivil toplum kuruluşlarının ilgi alanı olmaktan çıkıp insanlığın topyekün gündem başlığı haline gelmesi gereken bir seviyeye ulaşmıştır. Gelişmiş ülkelerin dışarıya verdiği imajın tersine, kadına yönelik cinayet, şiddet, ayrımcılık gibi konularda hala ciddi sorunlar yaşadıklarını biliyoruz.

Biz elbette ülkemizde tek bir kadının bile sırf cinsiyeti yüzünden şiddete uğramasını hele hele hayatını kaybetmesini asla kabul edemeyiz. Aynı şekilde ülkemizi sanki kadına yönelik şiddetin ve cinayetin dört bir yanında kol gezdiği bir yer gibi sunanların aslında kendi içlerindeki çürümeyi gözlerden kaçırmaya çalışmasını da kabul edemeyiz” dedi.

Erdoğan, “Kadınların dışlandığı bir dünya, insanlığın yarısından feragat etmiş demektir. Bu da hem fıtrata, hem inancımıza hem de hayatın bizatihi kendi işleyişine aykırı bir anlayıştır” diye konuştu.  

Parlamentoda çözemiyorsak, referanduma gidelim  

KADINLARIMIZI GÜÇLENDİRECEK POLİTİKALARIMIZI UYGULAMAYI SÜRDÜRÜYORUZ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz kadının içinde yer almadığı hiçbir alanda insanlığın hayrına neticeler elde etmenin veya bunları sürdürülebilir kılmanın mümkün olmadığına inanıyoruz. Bu anlayışla kadınlarımızı güçlendirecek politikalarımızı kararlılıkla uygulamayı sürdürüyoruz.

Yürüttüğümüz mücadelede en büyük desteği gördüğümüz kadınlarla, siyasetten ekonomiye her alanda çok daha büyük başarılar elde edeceğimiz bir geleceğin bizi beklediğinden şüphe duymuyorum. Eksiklikleri, aksaklıkları, yanlışları düzelterek bugüne kadar devrim niteliğinde pek çok değişimi nasıl ülkemizin ve kadınlarımızın hanesine yazdırmışsak bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz.

20 yılda asırlık eser ve hizmet kazandırdık derken ne mübalağa ediyoruz ne de sınırlı alandaki başarılarımızdan söz ediyoruz. Türkiye demokrasi ve kalkınma atılımıyla geldiği ileri seviye, hayatın her alanını insanlarımızın tamamını kapsayan sonuçlarıyla, hep beraber geleceğimize umutla ve güvenle bakabilmemizi sağlıyor.

Bu süreçte elde ettiğimiz en olumlu ve iftihar verici başarılardan biri de kadınlarımızın hak ve özgürlüklerini genişletme konusunda gerçekleştirdiğimiz devrimlerdir” ifadelerini kullandı.  

“Anayasamızdan başlayarak, mevzuatımızın tamamını bu doğrultuda yenilerken asıl büyük değişimi zihinlerde sağladığımıza inanıyorum” diyen Erdoğan, kadın politikalarının sağlam zemine oturmasını sağlayan çalışmalardan bazılarını hatırlattı.  

İKNA ODALARINI KURANLAR BAŞÖRTÜSÜ SORUNUNU ÇÖZELİM DİYOR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yıllar yılı başörtü düşmanı olan ve üniversitelerimizde ikna odalarını kuranların kimler olduğunu bilmiyor muyuz? Bu ikna odalarını kuranlar şimdi de geldiler, başörtü sorununu çözelim diyorlar. Ne kadar güzel. Bak nereden, nereye geldik. Ben şimdi yeni bir teklif daha yaptım. Hadi bakalım.

Bu seçimde, kaç tane başörtülü milletvekili adayı çıkaracaksın? Şaşırmayın. Bunu söyledim ya, başörtülü milletvekili adayı da koyar. Rozet takmaya başladı. Milletvekili adayı da koyar. Ne kadar güzel. Meclisten bir zamanlar bunların ağababaları başörtülü kardeşimizi kovmadılar mı? Atın bu kadını dışarı demediler mi?

Aynı zihniyet değil miydi? Bütün bu oyunlar, bozuldu. Artık çark, geri dönmeye başladı. Gel anayasa yapalım. Bu anayasayı yaparken, başörtülü başı açık her hangi bir ayrıma gitmeden hak ve özgürlükler noktasında bütün kızlarımız, kadınlarımız anayasa teminatı altında bu süreci yaşasınlar” diye konuştu.  

GEL BUNU ANAYASA İLE YAPALIM DİYORUZ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Arkadaşlarımız ziyarete gittiler. Şu anda gerek yok dediler. Ne olacak? Seçimden sonra bunu çalışalım dediler. Bir gece yarısı kalktın, yasal düzenleme yapalım dedin. Sen gece yarısı dedin biz ise yıllardır bunu düşünüyoruz zaten. Gel bunu anayasa düzenlemesiyle yapalım diyoruz.

Verelim el ele, bu işi bitirelim. Bir daha da kimse bunu gündemine almasın. Niye kaçak dövüşüyorsunuz. Her zaman bunların işi istismar siyaseti. Çeyrek asır önce hayal bile edilemeyecek bu özgürlük iklimini ülkemize kazandırırken, partimizi kapatma tehdidi dahil nelerle karşılaştığımı millet çok iyi biliyor” dedi.  

KADINLARIMIZIN BAŞLARININ AÇIK VEYA ÖRTÜK OLMASI TABİİ BİR HAKTIR 

“Çeyrek asır önce hayal bile edilemeyecek bu özgürlük iklimini ülkemize kazandırırken, partimizi kapatma tehdidi dahil nelerle karşılaştığımı millet çok iyi biliyor” diyen Erdoğan, “Bir süre önce tüm bu mücadelelerde vesayetin ve faşizmin temsilcisi olarak karşımıza çıkan bir siyasi parti başkanı kadınlarımızın başörtüsü meselesini yeniden gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Samimiyseniz, parlamentoda bu işi çözemiyorsak, referanduma gidelim. Kadınlarımızın başlarının açık veya örtük olması tabii bir haktır” dedi.  

Kadınlarımızın başlarının açık veya örtük olması tabii bir haktır. Nasıl havayı soluyorsak, suyu içiyorsak, giyiniyorsak ibadetlerimizi yerine getiriyorsak, kadınlarımızın inançlarından dolayı başlarını örtmeleri de aynı derecede tabi bir durumdur. Bunun için ne anayasada, ne kanunlarda herhangi bir düzenleme yapmaya ihtiyaç yoktur. Olmaması gerekir. Niye?

Devletin tüm kurumlarında başörtülü kardeşlerimiz var mı? Artık hakimlerimiz, savcılarımız,  polisimiz, askerimiz var mı? Bütün bunlar var. Yaptık da ne oldu? Türkiye yıkıldı mı, gök kubbe çöktü mü? Tam aksine, hepsi şimdi çok daha huzurluyuz, rahatız, akademilerde, üniversitelerde başörtülü profesörlerimiz var mı, var. Demek ki yapınca oluyormuş” ifadelerini kullandı.  

PARLAMENTODA ÇÖZEMİYORSAK, REFERANDUMA GİDELİM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye yıkılmadı. Kimse Türkiye’yi dinamitleyemedi. Yeter ki biz ön açalım. Ön açtığımız zaman bu ülke çok daha güçlü bir şekilde geleceğe yürüyecektir. Ülkemizde geçmişte yaşanan bu kötü görüntüleri ve tartışmaları da dönemin ikliminin bir parçası olarak kabul edip hepsini geride bıraktığımızı var saymak istiyorduk. Son tartışma vesilesiyle bir kez daha gördük ki.

Ülkemizde artık kökünün kuruduğunu umduğumuz habis zihniyet, tüm çirkinliğiyle hala pusuda beklemekte. Biz de tartışmaya cevabımızı, bu meseleyi anayasal bir güvenceye kavuşturmayı teklif ederek verdik. Yaptığımız hazırlığı, mecliste gurubu bulunan siyasi partilerin tamamına götürerek bu konudaki samimiyetimizi ortaya koyduk. Hatta daha ileri gittik.

Gel samimiyseniz, parlamentoda bu işi çözemiyorsak, referanduma gidelim. Millet, evelallah en doğrusunu söyler. Gidelim millete. Bakalım millet ne diyor. Millete gitmeyi de bunlar pek kabul edemezler. Millete gidileceği zaman o sandıktan neler çıkabileceğini iyi düşünüyorlar” diye konuştu.  

UZLAŞMA SAĞLANIRSA KADINLARIMIZ VE ÜLKEMİZ KARLI ÇIKACAKTIR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Teklifimiz üzerinde kapsamlı bir uzlaşma sağlanabilirse bundan kadınlarımız ve ülkemiz inanın çok karlı çıkacaktır. Bizim arzumuz bu düzenlemenin insanın beklentilerine uygun şekilde, en geniş mutabakatla meclisimizden geçmesidir. Uzlaşma sağlanamaması halinde ise ifade ettiğim gibi bu meseleyi milletimizin takdirine sunmanın yollarını arayacağız.

Ülkemizi bu tür konuların bırakın trajedi haline dönüştürülmesini, tartışılması ayıbından da kurtaracak köklü bir çözümü anayasamıza kazandırmayı ümit ediyoruz. Ülkemizi tek parti faşizminin kodlarını kıra kıra bugünlere getirmeyi başardık.

Türkiye Yüzyılı programımızla vatandaşlarımızın tamamıyla birlikte, başı açık, başı örtülü, bu tartışmayı başta olmak üzere kadınlarımızın tüm meselelerini de çözerek ülkemizi çok daha ileriye taşımakta kararlıyız” ifadelerini kullandı.  

Etiketler: Recep Tayyip Erdoğan
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Canan Kaftancıoğlu’na 2 yıl 4 ay hapis istemi

Sonraki Haber

Yaralı madencilerden Taner Şen, hayatını kaybetti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız
Politika

Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız

16 Temmuz 2026
Tarım ve Orman Bakanlığı 1874 personel alımı sürecini başlatıyor
Politika

Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alımı sürecini başlatıyor

16 Temmuz 2026
Bakan Güler, Kuveyt Genelkurmay Başkanı Al-Shuraian'ı kabul etti
Politika

Bakan Güler, Kuveyt Genelkurmay Başkanı Al-Shuraian’ı kabul etti

16 Temmuz 2026
Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi
Politika

Devlet Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi

16 Temmuz 2026
Bakan Gürlek: Sivil toplum, hukuki denetimden kaçmanın kalkanı olamaz
Politika

Sivil toplum, hukuki denetimden kaçmanın kalkanı olamaz

16 Temmuz 2026
Bakan Kurum'un ismi, Malatya'da caddeye verildi
Politika

Bakan Kurum’un ismi, Malatya’da caddeye verildi

16 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Yaralı madencilerden Taner Şen, hayatını kaybetti

Yaralı madencilerden Taner Şen, hayatını kaybetti

En Güncel Haberler

Eskişehir’de komşu iki aile arasında kavga: 1’i polis 11 yaralı
Yerel Haberler

Eskişehir’de komşu iki aile arasında kavga: 1’i polis 11 yaralı

17 Temmuz 2026
Fatih'te binanın çatısındaki baz istasyonunda çıkan yangın söndürüldü
Yerel Haberler

Fatih’te binanın çatısındaki baz istasyonunda çıkan yangın söndürüldü

17 Temmuz 2026
Tekirdağ'da devrilen TIR'ın sürücüsü öldü
Yerel Haberler

Tekirdağ’da devrilen TIR’ın sürücüsü öldü

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Gençlik ve Spor Bakanlığı 550 personel alımı yapacak

17 Temmuz 2026
Yaşam

TÜBİTAK’tan köy okullarına bilim ve teknoloji desteği

16 Temmuz 2026
Yaşam

Tekirdağ açıklarında yunuslar görüntülendi

16 Temmuz 2026
Yaşam

Zeytinburnu’nda taksici cinayetinde ilk duruşma

16 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Trabzonspor’un yeni transferi Cenk Özkaçar Trabzon'da

Trabzonspor’un yeni transferi Cenk Özkaçar Trabzon’da

- Haberton
16 Temmuz 2026

Trabzonspor'un İspanya'nın Valencia kulübünden transfer ettiği milli savunma oyuncusu Cenk Özkaçar, Trabzon'a geldi. Havalimanında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özkaçar, bordo-mavili...

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

Eskişehir’de komşu iki aile arasında kavga: 1’i polis 11 yaralı

Eskişehir’de komşu iki aile arasında kavga: 1’i polis 11 yaralı

17 Temmuz 2026
Fatih'te binanın çatısındaki baz istasyonunda çıkan yangın söndürüldü

Fatih’te binanın çatısındaki baz istasyonunda çıkan yangın söndürüldü

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton