16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Pandemide anksiyete bozukluğu yüzde 28 arttı

Pandemide anksiyete bozukluğu yüzde 28 arttı

Haberton - Haberton
30 Mart 2022 - Güncellenme Tarihi 13 Mart 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Pandemide anksiyete bozukluğu yüzde 28 arttı

Pandemide anksiyete bozukluğu yüzde 28 arttı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden Psikolog İ. Eylül Eyüboğlu, “Pandemide anksiyete bozukluğu yüzde 28 civarında artış meydana geldi” dedi.

Pandemi nedeniyle dünyada anksiyete bozukluğu vakalarında yüzde 28 civarında artış meydana geldiğini söyleyen Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden Psikolog Eylül Eyüboğlu, “Anksiyete bozukluğunun oluşması için kişinin büyük bir travma geçirmiş olması gerekmez. İnsanlar üst üste yaşadıkları stres ve yorgunluk sebebiyle de anksiyete bozukluğu yaşayabilirler” dedi.

Pandeminin hepimiz için alışık olmadığımız, kontrolümüzde gelişmeyen ve yoğun sıkıntı veren bir dönem olduğunu ifade eden Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden Psikolog İ. Eylül Eyüboğlu, “Bu dönemle birlikte herkesin hayatında değişimler meydana geldi. Yapılan araştırmalara göre, pandemide anksiyete bozukluğu vakalarında yüzde 28 civarında artış meydana geldi” diye konuştu.

KAYGI BİR SAVUNMA MEKANİZMASIDIR

Anksiyete bozukluğu hakkında konuşabilmek için öncelikle anksiyetenin ne anlama geldiğinin bilinmesi gerektiğini işaret eden Psikolog Eylül Eyüboğlu, “Dilimize ‘kaygı’ olarak çevrilen anksiyete; insanların tehlikeli olarak algıladığı bir durum karşısında otomatik olarak geliştirdikleri bir savunma mekanizmasıdır” dedi.

ANKSİYETE, TEHLİKE OLMASA BİLE BEYNE SİNYAL GÖNDERTİR

Anksiyeteye sahip olmayan bir canlı olmadığını hatta ciddi bir tehlike karşısında anksiyetenin hayatta kalmamızı sağladığına dikkat çeken Psikolog Eylül Eyüboğlu, anksiyete bozukluğunu ise bir yangın dedektörüne benzeterek şu bilgileri paylaştı:

“Her yangın dedektörü belirli bir miktar dumanla karşılaştığında uyarı vermeye başlar ancak anksiyete bozukluğu bulunan bireylerin yangın dedektörü normalde tetiklenmeyecek kadar küçük bir dumanda bile uyarı vermeye başlar. Bu durum, anksiyete bozukluğu olan bireylerin vücudu ve beyninin ortada gerçek bir sıkıntı yokken bile savunma mekanizmasını devreye soktuğunu gösterir.”

Pandemide anksiyete bozukluğu yüzde 28 arttı
Pandemide anksiyete bozukluğu yüzde 28 arttı

PANİK ATAK KRİZLERİ GÖRÜLEBİLİR

Anksiyete bozukluğu olan kişilerde yoğun, sürekli, devam eden bir endişe hali görüldüğünün altını çizen Psikolog Eyüboğlu, bu endişe halinin kendini panik atak krizleriyle göstermeye meyilli olduğunu; bu durumun da kontrol edilmesi ve yönetilmesinin zor olduğunu vurguladı.

Anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerin gündelik işlerinin aksayabileceğini, planlarının bozulabileceğini belirten Psikolog Eyüboğlu, “Anksiyete bozukluğunun oluşması için kişinin büyük bir travma geçirmiş olması gerekmez. İnsanlar üst üste yaşadıkları stres ve yorgunluk sebebiyle de anksiyete bozukluğu yaşayabilirler” dedi.

HERKES PSİKOLOJİK AÇIDAN FARKLI ŞEKİLDE ETKİLENDİ

Pandemide anksiyete bozukluğunda ciddi bir artış meydana geldiğini belirten Psikolog Eyüboğlu, şu açıklamalarda bulundu:

“Pandemide enfekte olanlar, enfekte olan bir yakını olanlar, yakınlarını kaybedenler ya da enfekte olmayıp sadece pandemiye maruz kalanlar psikolojik açıdan farklı biçimlerde etkilendi. Alışık olmadığımız bir yaşam biçimi, kararlarımızı kendi irademizle veremememiz, başkalarına bağlı olmamız, belli bir biçimde yaşamamızı gerektiren katı kurallar, planlarımızın ve hayallerimizin elimizde olmadan iptal edilmesi veya ertelenmesi bunlara sebebiyet veren faktörlerden bazılarıdır.

Çözümü elimizde olan, değiştirilebilir durumlar bireye daha az stres verir. Ancak belirsizlik, çaresizlik yorucu ve yıpratıcıdır. Pandemiyle birlikte yalnızca çaresizlik ve ölüm kaygısı değil, uzakta yaşayan sevdikleriyle temasın azalması sonucu araya mesafelerin girmesi sonucunda kaygı, evden çıkma ile ilgili kaygılar, insanların birbirlerine karşı olan güvensizliğinin artışı, geçim ile ilgili kaygılar gibi birçok durum da anksiyete bozukluklarının oluşmasını tetikledi.”

ANKSİYETENİN NASIL YÖNETİLECEĞİ ÖĞRETİLEBİLİR

Hayatımızı önemli ölçüde etkileyen anksiyete bozukluğunun tedavisinin psikoterapi, ilaç ya da kombine tedavi şeklinde olduğunu belirten Psikolog Eyüboğlu, “Hangisinin en uygun olacağına uzman karar verir. Bu durumdaki kişinin çevresi tarafından anlaşılmaya, ilgi ve destek görmeye ihtiyacı vardır. Tedavi sürecinde aile tutumları da çok önemlidir. Eleştiri ve baskı faktörü ortadan kalkmalıdır. Anksiyete bizim tamamen ortadan kaldırmak istediğimiz bir kavram değildir, bireye anksiyetenin nasıl azalacağının ve nasıl yönetileceğinin öğretilmesi ana unsurdur” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Etiketler: Vaka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

‘Endometriozis’ hastalığına erken teşhis uyarısı

Sonraki Haber

Blok zincir teknolojileri masaya yatırıldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Lokman Hekim Akay Hastanesi’nde Toumai cerrahi robotu ile torasik kurulum gerçekleştirildi
Sağlık Haberleri

Lokman Hekim Akay Hastanesi’nde Toumai cerrahi robotu ile torasik kurulum gerçekleştirildi

16 Mayıs 2026
‘Her 3 yetişkinden biri hipertansiyon hastası’
Sağlık Haberleri

Her 3 yetişkinden biri hipertansiyon hastası

16 Mayıs 2026
Sağlık Haberleri

Obezite oranları Türkiye’de hızla artıyor

16 Mayıs 2026
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Karahan: Sanal medyada kanser hastalarını suistimal edenler olabilir
Sağlık Haberleri

Sanal medyada kanser hastalarını suistimal edenler olabilir

15 Mayıs 2026
Uzmanı uyardı: Şekli değişen benler dikkate alınmalı
Sağlık Haberleri

Uzmanı uyardı: Şekli değişen benler dikkate alınmalı

15 Mayıs 2026
‘Çölyak her yaşta ortaya çıkabiliyor’
Sağlık Haberleri

Çölyak her yaşta ortaya çıkabiliyor

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Blok zincir teknolojileri masaya yatırıldı

Blok zincir teknolojileri masaya yatırıldı

En Güncel Haberler

Avustralya'da köpek balığı saldırısı: 1 ölü
Dış Haberler

Avustralya’da köpek balığı saldırısı: 1 ölü

16 Mayıs 2026
Erzincan'da aşırı yağış, ekili arazileri vurdu
Yerel Haberler

Erzincan’da aşırı yağış, ekili arazileri vurdu

16 Mayıs 2026
ABD'de bir eve uçak düştü: 2 ölü
Dış Haberler

ABD’de bir eve uçak düştü: 2 ölü

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kilis’te engelli bireyler, 1 gün için asker oldu

16 Mayıs 2026
Yaşam

Efes-2026’da topçu ve havan atışları yapıldı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Görme engelli anne, kızına okuyabilmek için kabartma kitap hazırlıyor

16 Mayıs 2026
Yaşam

Nefes borusuna et parçası kaçan turisti, restoran sahibi Heimlich manevrasıyla kurtardı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakan Tekin: Eğitim sisteminde kültüre daha fazla yer açmak için çalışıyoruz

Eğitim sisteminde kültüre daha fazla yer açmak için çalışıyoruz

- Haberton
16 Mayıs 2026

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak kültürün ve kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasına büyük...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Kilis'te engelli bireyler, 1 gün için asker oldu

Kilis’te engelli bireyler, 1 gün için asker oldu

16 Mayıs 2026
Avustralya'da köpek balığı saldırısı: 1 ölü

Avustralya’da köpek balığı saldırısı: 1 ölü

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton