27 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Pandemide aile arasında iletişim ağını kurduk

Pandemide aile arasında iletişim ağını kurduk

Haberton - Haberton
22 Ekim 2020 - Güncellenme Tarihi 25 Ağustos 2021
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
TOY-KOOP Başkan Ender Mıcık, pandemi döneminde insanlar evden çıkmayı pek tercih etmediği için aile içi iletişimin arttığını söyledi.

TOY-KOOP Başkan Ender Mıcık, pandemi döneminde insanlar evden çıkmayı pek tercih etmediği için aile içi iletişimin arttığını söyledi.

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Mıcık, Aile içi iletişim çok hızlandı. Pandemide aile arasında iletişim ağını kurduk, bu da sektör olarak grup oyunlarının pik yapmasına yol açtı. Yani ‘yok sattı’ diyebiliriz.

Türkiye Oyuncak Kooperatifi (TOY-KOOP) Başkanı Ender Mıcık, pandemi döneminde vatandaşların evlerine kapanmasıyla oyuncak sektörünün hareketlendiğini söyledi. Ailelerin pandemi nedeniyle bir arada olduğunu ve bu durumun grup oyunlarının satışını pik noktaya ulaştırdığını söyleyen Mıcık, “Aile içi iletişim çok hızlandı. Bu da sektör olarak grup oyunlarının pik yapmasına yol açtı. Yani ‘yok sattı’ diyebiliriz. Oyuncağın satışını bir kenara bırakalım toplum olarak iletişim ağını kurmuş olduk aileler arasında” dedi.

TOY-KOOP Başkan Ender Mıcık, pandemi döneminde insanlar evden çıkmayı pek tercih etmediği için aile içi iletişimin arttığını söyledi. Bazen şerlerin hayra dönüşebileceğini söyleyen Mıcık, daha önce insanların ellerinde tablet, bilgisayar, cep telefonları ile bir kenara çekilip, kendi bireysel dünyasında empati kurmadan kendi hayatını yaşamaya çalıştığını ifade etti. Ailelerin pandemi nedeniyle bir arada olduğunu belirten Mıcık, bu durumun grup oyunlarının satışını pik noktaya ulaştırdığını kaydetti. Mıcık, “Aile içi iletişim çok hızlandı.

Bu da sektör olarak grup oyunlarının pik yapmasına neden oldu. Yani yok sattı diyebiliriz. Sektör aslında buna hazırlıklı değildi. Çünkü bu grup oyunları, genelde sektörün kışın sattığı ürünler. İnsanların eve kapandığı dönemde çok pik yapardı. Ama bu sefer komple ailece olması stok anlamında biraz sıkıntı yaşattı. Çıkan mal gidiyor ve siparişlere yetişemez duruma gelindi. En azından ben şunu görüyorum, oyuncağın satışını bir kenara bırakalım toplum olarak iletişim ağını kurmuş olduk aileler arasında. Çocuk, anne, baba bu duyguları paylaştılar. Bu oyuncak sektörü adına da ülkemiz adına da sevindirici bir durum.”

‘OYUNCAĞI EĞİTİM ARACI OLARAK GÖRMELİYİZ’

Türkiye’nin oyuncağa çocuk başına en az harcama yapan ülkeler arasında bulunduğunu söyleyen Ender Mıcık, şöyle konuştu:

“Bunun için de bir tablet bilgisayar veya bir telefonla çocuğu oyalamaya çalışılıyor. Ama baktığımız zaman ileriye dönük, bugün aile ekonomisine biraz daha o şekilde katkısı olabilir diye düşünebiliriz. Ama ileriye dönük baktığımız zaman bunun çocukların gelişiminde çok büyük zararlar olduğunu göreceğiz.

Çünkü oyunlar genelde hep savaş ve kavgayla ilgili oyunlar. Bugün oyuncak aslında oynayarak öğrenilen bir emtia. Bir obje olarak görmemiz lazım. Çünkü çocuk bununla oynadığı zaman işte ışığıyla, sesiyle, müziği ile elle dokunarak kendi bir hayal gücünü kuruyor. Bunun en bariz örneğini geçen Gaziantep Teknofest’te gördük.

Belki orda o çocuklar şu anda mühendis olacaklar. İşte bunları bu hayal gücü ile buraya getirdiler. Onun için oyuncağı biraz eğitim aracı olarak görmek lazım. Hem bu çocukların empati kurmasını, grup olarak bir arada oyun oynamasını sağlıyor. Biz mesela ufakken mahalle oyunları oynayarak yetiştik. Biraz canlılık vardı. Şu anda arkadaşlık diye bir şey kalmıyor. Herkes bir arada olduğu zaman bakıyorsunuz WhatsApp ile görüşüyor. Sanki böyle başka bir şey oldu bu teknoloji. Bunun için oyuncağa önem vererek çocuklarımızı oyuncakla eğitmemiz lazım. Oyuncak dediğim gibi aile bütçeleri için baya bir sıkıntı yaratıyor. Dünyada İngiltere en fazla oyuncağa para harcayan ülke, 438 dolar yıllık çocuk başı oyuncak harcaması. Bizde ise 15 dolar civarında.”

‘OYUNCAKTA KDV’NİN DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ’

TOY-KOOP Başkan Ender Mıcık, hükümetin geçen günlerde bazı ürünlerde vergi düşürdüğünü, aynı düşüşü oyuncakta da beklediklerini söyledi. Mıcık, “Oyuncak oynayalım öğrenelim, aslında bir nevi öğreti aracı. Biz burada KDV’nin düşmesini bekliyoruz. Oyuncakta KDV düştüğü zaman en azından çocukları tabletlerden, telefonlardan, bilgisayarlardan kurtararak hem eliyle, gözüyle, sesiyle sağlayan bir emtia, oyuncak. Geçmişe dönük bile çocuklar oyuncak ile oynuyormuş. Bir tahta bile bir oyuncak yaratabiliyordu. Ama şu anki çocukların öyle bir heyecanı yok. Türkiye’ye baktığımız zaman bugün sanayicilerin alt yapısı böyle gelişmiştir. Ama şu anki nesil ise elinde telefon hayalinde başka bir şey yok. Bireysel tek başına ileriye dönükte toplumsal faaliyetler de büyük bir sıkıntı olacak bu” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Toplam ağır hasta sayımız 1.504

Sonraki Haber

60 ülkeye mermer ihraç ediliyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Ticaret Bakanlığı'nda turunçgil ticareti ele alındı
İş Dünyası

Ticaret Bakanlığı’nda turunçgil ticareti ele alındı

27 Ekim 2026
Bakanlık yanıltıcı ilanı affetmedi: "İkaz dikkate alınmadı, cezayı 2 katına çıkardık"
İş Dünyası

Bakanlık yanıltıcı ilanı affetmedi: “İkaz dikkate alınmadı, cezayı 2 katına çıkardık”

27 Ekim 2026
HDI Sigorta ve Veri Enstitüsü’nden 'Türkiye’de Sigorta Okuryazarlığı Araştırması'
İş Dünyası

HDI Sigorta ve Veri Enstitüsü’nden ‘Türkiye’de Sigorta Okuryazarlığı Araştırması’

27 Ekim 2026
Electrolux, The Swedish Home deneyimiyle geleceğin ev yaşamına ışık tuttu
İş Dünyası

Electrolux, The Swedish Home deneyimiyle geleceğin ev yaşamına ışık tuttu

27 Ekim 2026
Lezita, SIAL Paris 2026'da Avrupa pazarındaki büyüme hedeflerini öne çıkardı
İş Dünyası

Lezita, SIAL Paris 2026’da Avrupa pazarındaki büyüme hedeflerini öne çıkardı

27 Ekim 2026
Mcdodo yanmayan, patlamayan ilk powerbank'i tanıttı
İş Dünyası

Mcdodo yanmayan, patlamayan ilk powerbank’i tanıttı

27 Ekim 2026
Sonraki Haber
Mermer ile bölgede yaklaşık 11 bin kişiye iş imkanı sunulurken, ülke ekonomisine de yılda yaklaşık 230 milyon dolar katkı sağlanıyor.

60 ülkeye mermer ihraç ediliyor

En Güncel Haberler

Bakan Güler'den Yunanistan ve Ege mesajı: "Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz"
Politika

Bakan Güler’den Yunanistan ve Ege mesajı: “Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz”

27 Ekim 2026
Eksperler, tamirciler ve araç sahipleri şebeke kurmuş: 65 şüpheli hakkında işlem!
Gündem

Eksperler, tamirciler ve araç sahipleri şebeke kurmuş: 65 şüpheli hakkında işlem!

27 Ekim 2026
Avcılar'da bıçaklı kavgada husumetlisini öldüren şüpheli Esenyurt'ta yakalandı
Yerel Haberler

Avcılar’da bıçaklı kavgada husumetlisini öldüren şüpheli Esenyurt’ta yakalandı

27 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da su altı ekosistemini koruma projesi: ‘Üç Adalar’ saha ziyareti gerçekleştirildi

27 Ekim 2026
Yaşam

Datça’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

27 Ekim 2026
Yaşam

‘Polisiz’ deyip 1,2 kilo altını alarak dolandıran 3 şüpheli tutuklandı: “14 yıllık emeğimizi istiyorum”

27 Ekim 2026
Yaşam

Bingöl’de 7 büyüklüğünde deprem senaryolu tatbikat

27 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

30 üniversiteye 'TYÇ logosu' kullanım hakkı

30 üniversiteye ‘TYÇ logosu’ kullanım hakkı

- Haberton
27 Ekim 2026

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından, ilgili yükseköğretim programları kalite güvencesi süreçlerini tamamlayan 30 üniversiteye 'Türkiye Yeterlilikler...

Okulda akran zorbalığı, tehdit ve şiddet varsa ne yapılmalı? Veliler nereye şikâyet edebilir, öğrencilere hangi cezalar uygulanır?

Sonbaharda zihninizi dinlendiren 7 farkındalık egzersizi! Doğada mindfulness ile stresten uzaklaşmanın yolları

Kasım indirimleri öncesi e-ticarette büyük hareketlilik bekleniyor! Gözler yılın en yoğun alışveriş döneminde

Türkiye’de saatler neden geri alınmıyor? Kalıcı yaz saati uygulamasının günlük yaşama etkileri

Güncel Haber

Bakan Güler'den Yunanistan ve Ege mesajı: "Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz"

Bakan Güler’den Yunanistan ve Ege mesajı: “Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz”

27 Ekim 2026
Eksperler, tamirciler ve araç sahipleri şebeke kurmuş: 65 şüpheli hakkında işlem!

Eksperler, tamirciler ve araç sahipleri şebeke kurmuş: 65 şüpheli hakkında işlem!

27 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton