28 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Pandemi döneminde baş ağrılarında artış

Pandemi döneminde baş ağrılarında artış

Haberton - Haberton
26 Şubat 2021
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Pandemi döneminde baş ağrılarında artış

Pandemi döneminde baş ağrılarında artış

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Pandemi dönemiyle birlikte baş ağrılarında artış yaşandığı günlük poliklinik başvurularının 2 kat artıp, yüzde 30’lara ulaştığı bildirildi.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, tansiyon, beyin tümörü, beyin kanaması ve son dönemde koronavirüs gibi belirli bir hastalığa bağlı olarak gelişen ikincil baş ağrılarında pandemi dönemiyle birlikte artış yaşandığını belirterek, günlük poliklinik başvurularının 2 kat artıp, yüzde 30’lara ulaştığını bildirdi. Özellikle nevralji olarak adlandırılan 3’üncü tip baş ağrılarında tedaviye cevap vermemesi durumunda tüm dişlerini çektiren, hatta intihara giden vakalarla karşılaştıklarını bildiren Prof. Dr. Arlıer, kişilerin dikkat etmesi gereken hayati belirtileri anlattı.

Toplumda hemen herkeste görülen baş ağrısı şikayetlerinin, pandemi dönemiyle birlikte stres, evde hareketsiz kalma, koronavirüs korkusu gibi nedenlerle daha çok arttığı belirtildi. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, ciddi hastalıkların ön belirtisi olması nedeniyle toplumsal olarak önemli bir sorun olan baş ağrılarında, tedaviye cevap vermemesi durumunda intihara kadar giden vakalarla karşılaştıklarını söyledi.

Hafife alınmaması ve dikkat edilmesi gereken hayati belirtiler gösteren baş ağrılarının 3 grupta sınıflandırıldığını belirten Arlıer, “Primer denilen birincil baş ağrısı, beynin kendisinden kaynaklı, başka bir hastalıkla ilişkisi olmayan migren, gerilim, küme baş ağrısı gibi çeşitleri olan gruptur.

Sekonder denilen ikincil baş ağrıları, nedeni belli bir hastalığa bağlı olarak, mesela bugünlerde koronadan, enfeksiyondan ve buna bağlı olarak ortaya çıkan, sinüzit, guatr, tansiyon, beyin tümörü, beyin kanaması gibi hastalıklardan olan baş ağrılarıdır. 3’üncü tip baş ağrısı ise nevraljilerde sıklıkla da trigeminal nevraljide görülen ani şimşek çakar gibi saniyeler süren saplanıcı baş ağrılarıdır” dedi.

‘TÜM DİŞLERİNİ ÇEKTİREN HASTALAR VAR’

3’üncü tip nevralji türü baş ağrılarında yarım saatten 2 saate kadar uzayabilen, dayanamayacak kadar çok şiddetli ağrıların yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, şöyle konuştu:

Pandemi döneminde baş ağrılarında artış
Pandemi döneminde baş ağrılarında artış

“Nevralji türü baş ağrıları beynin sinirinin kendi kendine ağrı liflerini uyarması, bazen bir damar yapısının ağrı bölgesine dokunması, bazen de kendiliğinden, araştırıldığında hiçbir neden bulunamayan çok şiddetli ağrıya sebep olabiliyor. Özellikle trigeminal nevraljide yüz sinirlerinde bıçak sokması, kafada elektrik çarpması, şimşek çakması gibi dayanılmayacak kadar ve şiddetli ağrı sebebiyle yaptıkları işi bırakacak kadar ağrıları oluyor. Hatta bu nevralji ağrılarında dişten kaynaklı zannederek tüm dişlerini çektiren hastalar oluyor.”

‘DEPRESYON VE İNTİHARA EĞİLİM OLUYOR’

Bu durumda tedaviye cevap vermeyen hastaların depresyon ve intihara kadar sürüklenebildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Arlıer, “Sarada da kullanılan birtakım ilaçlarla, ameliyatla ya da sinirleri öldürecek, uyuşturacak lokal müdahalelerle tedaviler deneniyor. Ama bazı hastalar, bu tür tedavilere de çok cevap vermiyor ve ağrılar hayatlarında dayanılmayacak noktaya gelip, hastalarda canlarına kastetmeye kadar ilerleyebiliyor. En sonunda tedaviye cevap vermez ise şiddetli ataklar günde defalarca arka arkaya geldiği için hastalarda depresyon ve arkasından intihara eğilim ve intihar eden hastalarımız oluyor” diye konuştu. 

‘POLİKLİNİKLERE BAŞVURULAR 2 KAT ARTTI’

Nedeni belirli bir hastalığa bağlı olarak gelişen sekonder denilen ikinci grup baş ağrılarında ise özellikle son dönemde ciddi bir artış yaşandığını kaydeden Arlıer, “Özellikle sekonder baş ağrıları dediğimiz enfeksiyona, hareketsizliğe, gerilime ve depresyona bağlı bu süreçlerin tetiklediği baş ağrıları sıklığında şu anda toplumda adeta patlama yaşandı. Bu korona, pandemi, hareketsizlik, stres ve diğer faktörlere bağlı polikliniklerimizde artık baş ağrısı sıklığı çok görülmeye başlandı. Yüzde 15 olan başvurular ikiye katlandı ve şu an yüzde 30 kadar hastamız günlük baş ağrısı sebebiyle polikliniklerimize başvuruyor” dedi.

DİKKAT EDİLECEK HAYATİ BELİRTİLER

Birçok baş ağrısının iyi huylu olabildiğini, ancak hayatı tehdit eden beyin enfeksiyonu, tümör, kanama gibi durumların da ön habercisi olabileceğine işaret eden Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, dikkat edilmesi gereken hayati belirtileri şöyle sıraladı:

“Eğer hayatlarında yaşadıkları en ağır ağrıyı yaşıyorlarsa, ağrısı 40 yaşından sonra başlamışsa, tek taraflıysa, sabahları artıyorsa, bulantı, kusma, bir tarafta uyuşukluk, kuvvetsizlik, dengesizlik, çift görme, ateş gibi belirtiler eşlik ediyorsa bu kişilerin, altında ciddi bir sebep olabileceğini düşünerek acilen hekime başvurmaları gerekir. Özellikle bu tür baş ağrılarını hayati kabul etmeyi ve bu belirtiler olduğunda mutlaka araştırılmasını öneririz.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Yediemin otoparkı yüzde yüz doluluğa ulaştı

Sonraki Haber

Tezyin sergisi Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Samsun’da 17 yaşındaki hastanın göğsü ameliyatla düzeltildi
Sağlık Haberleri

Samsun’da 17 yaşındaki hastanın göğsü ameliyatla düzeltildi

27 Ekim 2026
Deriner Barajı'nda 'meme kanserinde erken tanı' mesajı
Sağlık Haberleri

Deriner Barajı’nda ‘meme kanserinde erken tanı’ mesajı

27 Ekim 2026
Sağlık Haberleri

‘Konuşma bozukluğu inme belirtisi olabilir’

27 Ekim 2026
Edirne'de Meme kanseri farkındalığı için ‘Pembe Dostluk Maçı’
Sağlık Haberleri

Edirne’de Meme kanseri farkındalığı için ‘Pembe Dostluk Maçı’

27 Ekim 2026
Hastanelerde kağıt onam devri bitti: e-Nabız ve SMS ile onam dönemi başladı
Sağlık Haberleri

Hastanelerde kağıt onam devri bitti: e-Nabız ve SMS ile onam dönemi başladı

27 Ekim 2026
Böbrekleri koruyarak bacak damarlarındaki tıkanıklığı açtılar
Sağlık Haberleri

Böbrekleri koruyarak bacak damarlarındaki tıkanıklığı açtılar

27 Ekim 2026
Sonraki Haber
Tezyin sergisi Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde

Tezyin sergisi Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde

En Güncel Haberler

Beyoğlu'nda 5 katlı metruk bina çöktü -1
Yerel Haberler

Beyoğlu’nda 5 katlı metruk bina çöktü -1

28 Ekim 2026
Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı
Yerel Haberler

Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

28 Ekim 2026
Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
Yerel Haberler

Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

27 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da su altı ekosistemini koruma projesi: ‘Üç Adalar’ saha ziyareti gerçekleştirildi

27 Ekim 2026
Yaşam

Datça’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

27 Ekim 2026
Yaşam

‘Polisiz’ deyip 1,2 kilo altını alarak dolandıran 3 şüpheli tutuklandı: “14 yıllık emeğimizi istiyorum”

27 Ekim 2026
Yaşam

Bingöl’de 7 büyüklüğünde deprem senaryolu tatbikat

27 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye derbi sonrası sert yanıt: “Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!”

- Haberton
27 Ekim 2026

Süper Lig'in 9’uncu haftasında dün evinde Fenerbahçe'yi 2-1 mağlup eden Galatasaray, karşılaşmanın ardından meydana gelen olaylara ilişkin kulübün resmi internet...

Okulda akran zorbalığı, tehdit ve şiddet varsa ne yapılmalı? Veliler nereye şikâyet edebilir, öğrencilere hangi cezalar uygulanır?

Sonbaharda zihninizi dinlendiren 7 farkındalık egzersizi! Doğada mindfulness ile stresten uzaklaşmanın yolları

Kasım indirimleri öncesi e-ticarette büyük hareketlilik bekleniyor! Gözler yılın en yoğun alışveriş döneminde

Türkiye’de saatler neden geri alınmıyor? Kalıcı yaz saati uygulamasının günlük yaşama etkileri

Güncel Haber

Beyoğlu'nda 5 katlı metruk bina çöktü -1

Beyoğlu’nda 5 katlı metruk bina çöktü -1

28 Ekim 2026
Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

28 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton