26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Pakdemirli, Elektronik Hayvan Takip Sistemi’ni tanıttı

Pakdemirli, Elektronik Hayvan Takip Sistemi’ni tanıttı

Haberton - Haberton
8 Ekim 2021 - Güncellenme Tarihi 9 Ekim 2021
- Politika
Okuma Süresi:10 dakikalık okuma
A A
0
Pakdemirli, Elektronik Hayvan Takip Sistemi'ni tanıttı_

Pakdemirli, Elektronik Hayvan Takip Sistemi'ni tanıttı_

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, büyükbaş hayvanlarda ilk kez uygulamaya başlanacak ‘Elektronik Hayvan Takip Sistemi’nin’ tanıtım programına katıldı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘Elektronik Hayvan Takip Sistemi’nin kendisine ait bir proje olduğunu belirterek, “Elektronik Hayvan Takip Sistemi, hayvanınızın nerde olduğunu, beslenip beslenmediğini, doğum, gebelik, kızgınlık gibi biyolojik durumlarının ne olduğunu takip eden ve ilgililere bildiren bir sistemdir” dedi. 

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Karaman’da büyükbaş hayvanlarda ilk kez uygulamaya başlanacak ‘Elektronik Hayvan Takip Sistemi’nin’ tanıtım programına katıldı. Sistemin uygulandığı tesiste konuşan Pakdemirli, şunları söyledi:

“Akıllı küpe esasen bana ait bir fikir, bir projedir. Ancak bu projeyi ete kemiğe büründürenler ise bizim mühendislerimiz, bizim bilim insanlarımızdır. Bu proje TAGEM, AselsanNet ve Ankaref ortaklığı ile uygulamaya hazır hale getirildi. İşte hepimizin elinde bir cep telefonu var. İletişimden banka işlemlerine, sağlık kontrolünden yol tarifine kadar, birçok işlemi telefonlarımızdan yapıyoruz.

Tabii bu işlemleri yaparken, cep telefonu günlük yaşantımıza yönelik birçok veriyi de içinde topluyor. Gerektiğinde bizi uyarıyor, yön veriyor ve yol gösteriyor. ‘Daha sağlıklı olmak için şu kadar mesafe yürümelisin’ diyor. ‘Banka ödemeni yap’ diyerek seni uyarıyor ve sinyal gönderiyor. ‘İstediğin adrese en hızlı şu yoldan ulaşabilirsin’ diyerek yol tarif ediyor. Şimdi biz de deyim yerindeyse, her büyükbaş hayvanın kulağına bir cep telefonu takıyoruz. Tabii bu, daha küçük, kullanımı ve işlevi daha kolay, pili yaklaşık 5 yıl giden bir cep telefonu.

Birçok teknolojik özelliğe sahip ‘akıllı küpe’, Hayvan Takip Sistemi’nin önemli bir parçasıdır. Mevcut durumda hayvansal üretim yapan belirli büyüklükteki işletmelerimiz, ithal sürü yönetim programları kullanmakta ve bu programların verileri yurt dışında tutulmaktadır. Yaptığımız Ar-Ge çalışmaları neticesinde kendi teknoloji ve imkanlarımızla geliştirdiğimiz bu teknolojiyi, ‘sürü yönetimi’ne hizmet edecek ‘Elektronik Hayvan Takip Sistemi’ni imkanlar ölçüsünde üreticimizle buluşturma ana hedefimizdir.”

Pakdemirli, Elektronik Hayvan Takip Sistemi’ni tanıttı_

‘VERİLER BAKANLIKTA MUHAFAZA EDİLECEK’

Sistem sayesinde elde edilecek hayvan verilerinin bakanlıkta muhafaza edileceğini ifade eden Pakdemirli, “Sistemin ilk hedefi; yetiştirici ve karar vericiler için önemli olan hayvan verilerinin toplanması ve bakanlığımız bünyesinde muhafaza edilmesidir. Bu amaçla dünyada bir ilk olan NB- IoT tabanlı ‘Elektronik Hayvan Takip Sistemi’ sayesinde hayvanların konumları, yem yeme ve geviş getirme gibi beslenme durumları, aşılama kayıtları, koordinasyon bilgisi ile hareket ve sevk durumları, kızgınlık ön uyarı bilgilendirmesi, kulak iç sıcaklığı gibi veriler anlık olarak merkezi programa aktarılmaktadır. Veriler, biraz önce bahsettiğim, hayvanın kulağına takılan takip cihazında bulunan ve algoritmaları yerli olarak geliştirilen sensörler vasıtasıyla, sim kart teknolojisiyle merkeze iletilmektedir.

Sisteme ileriki dönemlerde yerli ve milli olarak geliştirilecek; buzağı besleme robotları, sağım, yemleme ve otomasyon sistemleri ile süt ölçer gibi teknolojik donanımlar ilave edilerek, tam bir çiftlik yönetim sistemine dönüştürülecektir. Tanıtımını yaptığımız bu milli hayvan takip sistemi ile yetiştiricilerimiz online olarak, işletmelerindeki hayvanların beslenme durumlarını, kızgınlık bilgilendirmesi ile doğru zamanda tohumlanması ve döl verimi kayıplarının azaltılması, hayvan kaybolması veya çalınması durumunda yer bilgisi, hayvanlarındaki cihazlarının düşmesi, koparılması gibi durumlarda SMS ile bilgilendirilmesi, hayvan aşı bilgileri, bölgelerindeki karantina durumu, damızlık hayvan alımlarında hayvana ait tüm özgeçmiş bilgileri gibi birçok veriyi anlık öğrenme imkanına kavuşacaktır.

Koruyucu veteriner hekimlik uygulamaları, uygulayıcı hekim tarafından sisteme cep telefonu veya tablet üzerinden kolayca işlenecektir. Bakanlık olarak bizler de anlık hayvan mevcudiyetimizi, karantina ihlallerini, aşılama takiplerimizi sistem üzerinden takip edeceğiz. Ayrıca elektronik hayvan takip sistemi, hayvan pazarına giriş ve mezbaha da kesime giden hayvanları da anlık izleme fırsatı verecektir. Yine bu sistem aynı zamanda makine öğrenmesi yaparak, karar vericilere ileriki dönemlerde daha fazla bilgiyi sunabilecektir.

Yetiştiricinin, daha karlı bir faaliyet yapması için, hayvanlarının durumunu ve sağlığını takip etmesi gerekiyor. İlgili veteriner hekimin, sürü genelini ve her bir hayvanın sağlık, gebelik ve nakil durumunu bilmesi gerekiyor. Bakanlık birimlerinin ise hayvanların işletmede olup olmadığını, aşı durumunu, karantina durumunu, işletmedeki, ilçedeki, ildeki hayvanların sayısını, gebelik, kızgınlık, tohumlama gibi tüm süreçleri bilmesi ve aksadığında gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Çünkü hayvanlarınızın sağlık durumunu, gebelik durumunu, nerede olduğunu ve sürünün genel halini bilmeden hayvancılığı yönetemeyiz, verimi artıramayız, hayvan sağlığını yönetemeyiz. İşte ‘Elektronik Hayvan Takip Sistemi’, hayvanınızın nerde olduğunu, beslenip beslenmediğini, doğum, gebelik, kızgınlık gibi biyolojik durumlarının ne olduğunu takip eden ve ilgililere bildiren bir sistemdir.

Bu sistem, aldığı bilgilerle içindeki yerli yazılımımızla değerlendirip, yorumlayıp daha sağlıklı, daha verimli ve daha kontrollü bir işletmecilik yapmak için hayvanın sahibine, sorumlu veteriner hekime ve bakanlık görevlilerine bilgi ve uyarı veren bir sistemdir” diye konuştu. 

“Bu sistemin uygulandığı hayvancılık işletmelerinde; süt veriminde yüzde 25 artış, buzağı veriminde yüzde 20 artış ve sağlık giderlerinde yüzde 15 azalış tespit edilmiştir “

‘BİZE AİT VE BİZİM ÜRETTİĞİMİZ BİR SİSTEM’

Sistemin milli olduğunu hatırlatan Pakdemirli, “Milli-yerli, bize ait ve bizim ürettiğimiz bir sistemdir. Bu sistem bizimdir, verileri bizimdir, güvenlik ile ilgili tüm tedbirler alınmıştır. Bugün 5 ilde 400 baş hayvanda denemelerini tamamlayarak algoritmalarını oluşturduğumuz sistem, yüzde 94 isabet oranıyla çalışmaktadır. Sistemin olası sorunlarını önlemek için 20 bin baş sığırda test etmeye devam edeceğiz. Böylece sistemin her iklim ve ahır şartında kusursuz çalışmasını sağlayacağız. Proje sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde, bu sistemin uygulandığı hayvancılık işletmelerinde; süt veriminde yüzde 25 artış, buzağı veriminde yüzde 20 artış ve sağlık giderlerinde yüzde 15 azalış tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.  

‘HER AKILLI 100 KÜPE İLAVE 20 HAYVAN DEMEK’

Sistemin karlılık sağlayacağını da ifade eden Pakdemirli, şunları söyledi:

“Eğer bu sistemi sadece damızlık dişi hayvanlarımıza takabilirsek, ilave yem ve girdi kullanmadan yılda 1 milyon daha fazla buzağı, 2-3 milyon ton ilave süt elde edebiliriz. 100 akıllı küpe; ilave 20 hayvan demek. Elde edilen verim ve hayvan sayısıyla sağlık giderlerinin azalmasını dahil ettiğimizde, bu teknolojinin yaygın kullanımı sonucunda, ülke ekonomisine kısa vadede yıllık 5 milyar, orta vadede ise 10 milyar lira katkı sunabiliriz. Bunun için akıllı küpe, ilk aşamada 20 bin süt sığırına takılacak ve 2022 yılından itibaren kademeli olarak uygun il ve işletmelerde hayvanlara takacağız. Bu şekilde kademeli olarak 2 milyon hayvanımızı elektronik hayvan takip sistemine dahil ederek nihayetinde tüm ülkede kullanıma sunacağız.

” Geliştirdiğimiz bu yerli ve milli teknolojimizi dost ve kardeş ülkelerle de paylaşacağız. “

Sistem, tüm ülkeye yayıldığında nasıl ki hane hane nüfus sayımını bıraktıysak, ahır ahır hayvan sayımını da bırakacağız. İlk uygulamaya da Karaman ilimizden başlıyoruz. Böylece bakanlık imkanlarıyla geliştirdiğimiz bu sistemi üreticimize ilave bir maliyet getirmeden, yetiştiricimizle buluşturacak ve işletme karlılığını artıracağız. Ayrıca geliştirdiğimiz bu yerli ve milli teknolojimizi dost ve kardeş ülkelerle de paylaşacağız. Bu bağlamda ilk olarak önümüzdeki günlerde Azerbaycan da bin hayvana akıllı küpe takacağız.”

Pakdemirli, daha sonra tesisi gezdi. 

‘YARINLAR İÇİN UMUTLUYUM’

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Karaman’daki programda, AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. 2023’te yapılacak seçimlere değinen Bakan Pakdemirli, ”2023’e neredeyse vakit kalmadı. 2 seneden daha az bir zaman kaldı. Su gibi de akıp gidiyor. 2023 bana göre Türkiye’nin en önemli seçimlerinden bir tanesidir. Rahmetli İsmet İnönü’ye soruyorlar, ‘Lozan nedir?’ diyorlar. ‘Zaferdir’ demiyor, ‘Türkiye’ye verilen 100 yıllık müddettir’ diyor. Bu anlamda 100 yıl dolmak üzere. Gerçekten zor bir coğrafyadayız. Ben yarınlar için çok umutluyum. Türkiye’nin 21’inci yüzyılda dünyanın ve bölgenin zenginliğinden daha fazla pay alacağına inanıyorum ama birlik ve beraberliği muhafaza etmemiz lazım. Bunu vatandaşımıza anlatmamız lazım” dedi.

” Doğru yerde olmamız gerekiyor, sizler de doğru yerdesiniz. “

Bakan Pakdemirli, parti içinde görev değişikliklerinin bayrak yarışı olduğunu belirtip, şöyle konuştu:

”Hepimizin gönlünde mevkiler yatar. Kongreler yapılır. Ondan sonra görev değişikliği olur. Bu bir bayrak yarışıdır ama önemli olan AK Parti üyeliğinizdir. AK Parti üyeliğiniz varsa gerisinin pek bir önemi yok arkadaşlar, bunu net söyleyeyim. Bunun sebebi şu; bunu söyleyen kim? Bunu son 15 yıldır AK Parti yönetim ve teşkilatlarında önemli bir görev almamış ama her defasında ve her seçimde memleketimiz olan İzmir’de mümkün mertebe hep partimiz lehine çalışmış, gecesini gündüzüne katmış kardeşiniz olarak söylüyorum. Ben şunun bilincindeyim; evlatlarımızın geleceği için bu işi yapmamız gerekiyor. Doğru yerde olmamız gerekiyor, sizler de doğru yerdesiniz. Bana göre Sayın Cumhurbaşkanı’mız bu yüzyılın lideridir. Bunu bazıları duyunca biraz laf ediyorlar ama doğrusu da budur.”

‘FAST FOOD’ YERİNE GÜNDE 1 ELMA TÜKETİN’

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Karaman’daki programında elma bahçesindeki hasada katıldı. Traktör kullanıp ağaçtan elma toplayan Bakan Pakdemirli, gençlere ‘fast food’ yerine günde 1 elma tüketmeleri çağrısında bulundu. Pakdemirli, şunları söyledi:

”Elma, insanın beslenmesinde önemli. İngilizlerin bir atasözü var. Türkçesi şu; ‘Günde 1 elma evden doktoru uzakta tutar.’ Aslında meyve ve meyvelere karşı olan gençlerimizin de ilgisini artırmamız lazım ki, bu paketli ürünlerden çok meyveyi tüketmemiz, sağlığımız açısından da son derece önemli diye düşünüyorum. Türkiye’de 170 bin hektar alanda 4,5 milyon ton elma üretiliyor. 2002 yılından bu yana elma üretim alanlarında yüzde 15 artış olmasına rağmen, üretimimiz yüzde 95 artmış durumda. Bu tabi ki yapılan Ar-Ge faaliyetlerinin, doğru ekim-dikim metotlarının sayesinde elde ettiğimiz rakamdır. 2021 tahminimiz, 4 milyon 260 bin ton elmamız olacak. İnşallah ürünümüz bu sene bol ve bereketli.

Karaman, ağaç sayısı bakımından Türkiye’de ikinci sırada ama hedefi Isparta’yı geçmek. Onlara başarılar diliyoruz. Dünyada dekarında bin 670 kilo civarında verim alınıyor. Türkiye’de bin 750 kilolar civarında. Dekara veririmiz, biraz önce de söylediğim gibi, son 19 yılda yüzde 70’in üzerinde bir artışımız var. Dünya elma üretiminde, Türkiye üçüncü sırada. 2002’de 15 bin ton elma ihraç ederken, 2020’de 13 misli artışla 211 bin ton elma ihracatımız var. 111 milyon dolar parasal değerle, 2021 yılında da 2020’den ilk 8 ayda daha fazla ihraç yaparak 118 milyon dolarlık ihracata imza atılmış oldu. Gençlerimize fast food yerine günde 1 elma, obez olma diyoruz. Bunun çok ciddi önemi var, çikolata ve diğer ürünleri tüketeceğimize günde 1 elma tüketerek sağlıklı kalırız.”

Daha sonra bir otelde sektör temsilcileriyle bir araya gelen Pakdemirli, tarım ve hayvancılıkta yapılan yatırımları anlattı.

BAKAN PAKDEMİRLİ, DİVLE OBRUK PEYNİRİNİ İNCELEDİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Karaman’daki programında yerin 36 metre derinliğindeki mağarada 5 ay bekletilen ve özelliğini de mağaranın flora yapısından alan Divle obruk peyniri, mağaraya inip, yerinde inceledi. Fransızların dünyaca ünlü ‘rokfor’ peynirine rakip olarak görülen Divle obruk peynirini tadan Pakdemirli, şunları söyledi:

”Divle obruk peyniri daha önce bildiğim bir peynirdi. Özellikle nerede üretildiğini yerinde görmek için bölgeye geldim. Çok farklı bir ortamda, çok farklı bir üretim var. Türkiye coğrafyası hakikaten çok gizli lezzetleri barındırıyor. Bunları ortaya çıkarmak son derece önemli. Bizde bu maksatla buradayız. Arkadaşlarımızla mağaraya indik ve mağaradaki peynirleri inceledik. Olgunlaşma sürelerine baktık. Burada çok güzel bir üretim yapılıyor. Özellikle bu köylülerimizin de bu peyniri üretirken yapmış oldukları çok ciddi bir çaba var. Emek, alın teri var. Bundan dolayı kendilerini kutluyorum. İnşallah bizde bu ziyaretimizle birlikte ülkemize ve dünyaya tanıtılmasında rol oynayabiliriz” dedi. Bakan Pakdemirli’ye köylüler günün anısına Divle obruk peyniri hediye etti.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Filo kiralama hizmetinden tasarruf dönemi

Sonraki Haber

Türkiye LPG kullanımında Avrupa lideri

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanlığı Hocalı Katliamı'na ilişkin anma mesajı yayınladı
Politika

Dışişleri’nden Mali’deki terör saldırılarına kınama

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

25 Nisan 2026
Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz
Politika

Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz

25 Nisan 2026
Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz
Politika

Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu'nda kafede vatandaşlarla sohbet etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu’nda kafede vatandaşlarla sohbet etti

25 Nisan 2026
Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul'da bir araya geldi
Politika

Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul’da bir araya geldi

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Türkiye LPG kullanımında Avrupa lideri

Türkiye LPG kullanımında Avrupa lideri

En Güncel Haberler

Avcılar'da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Avcılar’da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
Trabzon'da boks maçında kavga kamerada
Spor Haberleri

Trabzon’da boks maçında kavga kamerada

26 Nisan 2026
Başakşehir'de polisin 'dur' ihtarına uymadı; otomobilin lastikleri indirilerek yakalandı
Yerel Haberler

Başakşehir’de polisin ‘dur’ ihtarına uymadı; otomobilin lastikleri indirilerek yakalandı

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Dışişleri Bakanlığı Hocalı Katliamı'na ilişkin anma mesajı yayınladı

Dışişleri’nden Mali’deki terör saldırılarına kınama

- Haberton
25 Nisan 2026

Dışişleri Bakanlığı, “Mali'nin farklı bölgelerinde bugün meydana gelen terör saldırılarını güçlü biçimde kınıyoruz” açıklamasında bulundu. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Mali'nin...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Avcılar'da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Avcılar’da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
Trabzon'da boks maçında kavga kamerada

Trabzon’da boks maçında kavga kamerada

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton