15 Mayıs 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Otizmli Deniz’in 3 boyutlu çizimleri Japonya’da sergilendi

Otizmli Deniz’in 3 boyutlu çizimleri Japonya’da sergilendi

Haberton - Haberton
12 Mart 2024
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Otizmli Deniz'in 3 boyutlu çizimleri Japonya'da sergilendi

Otizmli Deniz'in 3 boyutlu çizimleri Japonya'da sergilendi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İzmir’de yaşayan 17 yaşındaki otizmli Deniz Candoğan’ın çizdiği 3 boyutlu resimler, Japonya’daki Tokyo Haneda Uluslararası Havalimanı’nda sergilendi. Ailesinin 3 yaşında yeteneğini keşfettiği Deniz, dünyanın farklı ülkelerinden otizmli sanatçıların eserlerinin yer aldığı sergide çizimleri bulunan tek Türk oldu.

Neslin Candoğan (39) ve Erkan Candoğan (45) çiftinin, 9’uncu sınıf öğrencisi, otizmli oğlu Deniz Candoğan’ın çizim yeteneği sınırları aştı. Henüz 3 yaşındayken dışarıda gördüğü otomobil, bina, metro trenlerini gözlemine dayanarak en ince detayına kadar evde çizmeye başlayan oğlu Deniz’in okuma yazma öğrenmeden önce evde resim çizmeye başladığını söyleyen Erkan Candoğan, evde sürekli kalem ve kağıt bulundurarak onu desteklediklerini anlattı. Resim yapmaya başladığı zaman saatlerce masadan kalkmayan Deniz’i teşvik ettiklerini dile getiren Candoğan, oğlunun eserlerinin Türkiye’deki farklı sergilerin ardından Tokyo Haneda Uluslararası Havalimanı’nda sergilendiğini ifade etti.

Candoğan, “Deniz 2 yaşına geldiğinde konuşmada eksiklik fark etmemiz üzerine öncelikle işitme problemi olduğunu düşünerek bu konunun üzerine gittik. Ancak bir sıkıntı tespit edilmeyince Ege Üniversitesi Çocuk Psikiyatri Bölümü’nde otizm teşhisi konuldu. Raporumuz çıktıktan sonra 3 yaşından itibaren özel eğitime başladı. Deniz ilkokul çağına geldiğinde iyi bir devlet ilkokuluna kaynaştırma öğrencisi olarak yazdırdık. Deniz 4 yıl boyunca normal çocuklarla birlikte okula devam etti. Sonrasında ortaokulda Deniz’in kaynaştırma öğrencisi olmasını istemedik. Çiğli Gülen Kora Ortaokulu Özel Eğitim Sınıfı’nın ardından şu an Çiğli Rotary Lisesi’nde okuyor” dedi.

İLK SERGİSİNİ 7 YAŞINDA AÇTI

Deniz’in Karşıyaka Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezi’nde resim öğretmeni Gonca Yılmazer’den resim dersleri aldığını anlatan Candoğan, sayısız metro, tren, apartman ve otomobil çizen oğlunun profesyonel olarak sergilenen 50’den fazla eseri bulunduğunu kaydetti. İlk sergisi ve ilk ödülünün ilkokul 1’inci sınıfta iken, 23 Nisan’da bütün sınıfların katıldığı bir yarışmadan geldiğini söyleyen Candoğan, “Kanada Vancouver’da Anca Vakfı’nın düzenlediği Dünya Otizm Festivali’ne 2017 için Türkiye adayı olarak Kanada’dan davet aldık ve 2017 yılı Eylül ayında Kanada BC. Vancouver şehrinde festivale katıldık.

Burada da Deniz’in bir sergisi gerçekleşti ve Deniz festivalde Genç Yetenekler Özel Başarı Ödülü aldı. 2019 yılında Alanya’da düzenlenen Dünya Otizm Fesitvali’nde de bir sergimiz oldu. Sonrasında Karşıyaka Kısa Süreli Engelli Merkezi’nde iki sergisi daha oldu” diye konuştu.

FARKLI ÜLKELERDEN ÖZEL ÇOCUKLAR ARASINDA BİR KÖPRÜ KURULDU

Japonya’ya dünyanın sayılı piyano virtüözlerinden otizmli Takuto ve annesi Mayumi Koyanagi aracılığıyla davet edildiklerini anlatan Erkan Candoğan, büyük bir gurur yaşadıklarını ifade ederek şunları anlattı:

“Kanada’da düzenlenen dünya otizm festivalinde tanıştığımız Mayumi bize Tokyo Haneda Uluslararası Havalimanı’nda, Uluslararası Kapsayıcılık Derneği Kuruluş Töreni gerçekleşeceğini, oğlu Takuto’nun burada bir konser vereceğini, dünyanın farklı ülkelerinden otizmli sanatçıların çizimlerinin sergileneceğini ve Türkiye’yi temsilen Deniz’in çizimlerinin de sergilenmesini istediklerini iletip bizi törene davet etti. Davet kapsamında Deniz’in çizimlerini gönderdik ve Deniz’in resimleri orada en iyi konumda sergilendi.

Derneğin amacı Japonya’da ve dünyanın diğer ülkelerinde daha kapsayıcı bir toplum gerçekleştirmek için sivil toplum kuruluşlarını aktif bir şekilde teşvik etmek ve herkesin mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmesi için engelsiz bir toplum yaratma ve engelsiz zihin fikrini yaymak. Japonya’daki engelli çocuklar ile dünyanın dört bir yanındaki engelli çocuklar arasında bir köprü oluşturarak uluslararası toplumda kapsayıcı bir toplumun kurulmasına katkıda bulunmak istiyorlar. Bu sergide Deniz’in eserlerinin ve Türk bayrağının yer alması bizi çok nurlandırdı.”

Etiketler: İzmir
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Milli sörfçü Sarp Şarlı, Türkiye Şampiyonu oldu

Sonraki Haber

Manisa’da Atatürk büstüne baltalı saldırı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Üsküdar'da 19 Mayıs coşkusu; Pinhani konser verecek
Kültür ve Sanat

Üsküdar’da 19 Mayıs coşkusu; Pinhani konser verecek

15 Mayıs 2026
Liseli Zeynep'in kara kalem çalışmaları kent müzesinde sergileniyor
Kültür ve Sanat

Liseli Zeynep’in kara kalem çalışmaları kent müzesinde sergileniyor

15 Mayıs 2026
TV+ mayıs ayı içeriklerini paylaştı
Kültür ve Sanat

TV+ mayıs ayı içeriklerini paylaştı

15 Mayıs 2026
Kadınların el emeği motifleri, dev Türkiye haritasına dönüştü
Kültür ve Sanat

Kadınların el emeği motifleri, dev Türkiye haritasına dönüştü

15 Mayıs 2026
Necip Fazıl’ın 90 yıl önce kaleme aldığı 'Bir Adam Yaratmak' beyazperdede
Kültür ve Sanat

Necip Fazıl’ın 90 yıl önce kaleme aldığı ‘Bir Adam Yaratmak’ beyazperdede

15 Mayıs 2026
“Kemeraltı’nın büyüsü” konuşulacak
Kültür ve Sanat

“Kemeraltı’nın büyüsü” konuşulacak

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Manisa'da Atatürk büstüne baltalı saldırı

Manisa'da Atatürk büstüne baltalı saldırı

En Güncel Haberler

Jandarma Piyade Tüfeği ve Tabanca Atış Yarışması'nın kazananları belli oldu
Yerel Haberler

Jandarma Piyade Tüfeği ve Tabanca Atış Yarışması’nın kazananları belli oldu

15 Mayıs 2026
Adana'da ATM'ye taşlı saldırı kamerada
Yerel Haberler

Adana’da ATM’ye taşlı saldırı kamerada

15 Mayıs 2026
Fenerbahçe Beko'da EuroLeague Final Four'u öncesi medya günü düzenlendi
Spor Haberleri

Fenerbahçe Beko’da EuroLeague Final Four’u öncesi medya günü düzenlendi

15 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mehmetçikten, dost ve müttefik ülkelerle ortak eğitim

15 Mayıs 2026
Yaşam

Muğla’da engellilerin askerlik sevinci

15 Mayıs 2026
Yaşam

İstanbul Boğaz Komutanlığı’nda engelli bireyler için temsili askerlik töreni

15 Mayıs 2026
Yaşam

Aynı gün hayatını kaybeden anne ve oğlu toprağa verildi

15 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

- Haberton
15 Mayıs 2026

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, “Hürmüz Boğazı ile ilgili söylenen iki çift lafın, vahşi kapitalizmin elinde ne...

Instagram keşfete nasıl düşülür? 2026 algoritmasının öne çıkardığı kritik detaylar

Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Telefon ve sosyal medya beyni nasıl etkiliyor?

Panik atak anında ne yapılır? İşte uzmanların hayat kurtaran önerileri

İngilizce nasıl geliştirilir? Dizi izlemek gerçekten işe yarıyor mu?

Güncel Haber

Jandarma Piyade Tüfeği ve Tabanca Atış Yarışması'nın kazananları belli oldu

Jandarma Piyade Tüfeği ve Tabanca Atış Yarışması’nın kazananları belli oldu

15 Mayıs 2026
Adana'da ATM'ye taşlı saldırı kamerada

Adana’da ATM’ye taşlı saldırı kamerada

15 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton