16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Orman yangınları için kabiliyetlerimiz gelişmiş vaziyette

Orman yangınları için kabiliyetlerimiz gelişmiş vaziyette

Haberton - Haberton
21 Mart 2024
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Orman yangınları için kabiliyetlerimiz gelişmiş vaziyette

Orman yangınları için kabiliyetlerimiz gelişmiş vaziyette

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman varlığını artıran ülkeler arasında Türkiye’nin Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sırada olduğunu belirterek, “Orman yangınları için kabiliyetlerimiz son derece gelişmiş vaziyette” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir dizi ziyaret ve programa katılmak için Çanakkale’ye geldi. Bakan Yumaklı ilk olarak Çanakkale Valiliği’ni ziyaret edip, Vali İlhami Aktaş ile bir araya geldi. Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Bakan Yumaklı’ya, Vali Aktaş ziyaretin anısına 57’nci Alay Sancağı’nı takdim etti.

ÖĞRENCİLERLE FİDE DİKİP, FİDAN DAĞITTI

Ardından İskele Meydanı’na geçin Bakan Yumaklı, Dünya Ormancılık Günü programı kapsamında Yeşil Vatan Eğitim TIR’ını ziyaret ederek, öğrencilerle birlikte saksılara fide dikip, fidan dağıttı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ardından Radar Tepesi’nde düzenlenen fidan dikim etkinliğine katıldı. Bakan Yumaklı’ya Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir eşlik etti. Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik, Çanakkale Mehteran Takımı’nın gösterisiyle devam etti.

‘YANGINLARIN SEBEBİ BAŞINDA YÜZDE 90 İNSAN ETKENİ GELİYOR’

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümünü kutlayarak konuşmasına başlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Tam 109 evvel bin yıllık varlığımızı müdafaa eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizi minnetle yad ediyorum. Allah hepsinden razı olsun. Bugün 21 Mart ve Dünya Ormancılık Günü vesilesiyle bir aradayız. 21 Mart Dünya Ormancılık Günü olmasının yanı sıra aynı zamanda bir uyanışında sembolü, baharın müjdeleyicisi tarihlerde derin izler taşıyan nevruz. Bu sene ağaçlandırma için Çanakkale’yi seçtik. Çünkü geçen sene hepimiz şahit olduk.

Anlatılabilir gibi değildi ancak Çanakkalelilerle birlikte bakanlığımızın bütün teşkilatı, devlet kurumlarımızın tamamı hiçbirisi eksik kalmaksızın omuz omuza mücadele verdik. O istenmeyen hadiseyi sona erdirmiş olduk. Bugün de küllerinden yeniden doğacak şekilde bu zarar görmüş alanı yeniden yeşillendirmek için tohumları ve fidanlarımızı toprakla buluşturmuş olacağız. Her zaman yaptığımız gibi yeniden eski haline getireceğiz” dedi.

“Ülkemiz iklim değişikliğinden çok fazla etkileniyor ve etkilenmeye devam edecek” diyen Bakan Yumaklı, şöyle devam etti:

“Son yıllarda sadece orman yangınları değil aynı zamanda sel ve taşkın felaketleri de bunun bir diğer örneği. Küresel anlamda tarihteki en sıcak 10 yıl oldu. Aşırı iklim olaylarında rekor artışlar yaşandı. Sıcak hava dalgaları, seller, yangınlar, orman yangınları, kuraklık, insan hayatını tehdit eder bir boyuta geldi. Milyarlarca dolarlık ekonomik zarara sebep oldu. Bu bütün dünyanın yaşadığı bir husus. Elbette bizim ülkemizde de ormanlara en çok zarar veren etkenlerin başında geldi. Kuru hava, az nem şu an içinde bulunduğumuz alanda olduğu gibi çok şiddetli rüzgar bunların tetikleyicisi oldu. Ancak geri dönmek gerekiyor. Yangınların sebeplerini başında, yüzde 90 insan etkeni geliyor.”

‘TÜRKİYE ÇAPINDA KAMPANYA BAŞLATACAĞIZ’

139 orman şehidi olduğuna dikkati çeken Bakan Yumaklı, “Bu vatanı savunmak için gözünü kırpmadan canı feda edecek olan bir ülkeyiz, ülkenin evlatlarıyız. Hem ülkemizi hem yeşil vatanı hem de mavi vatanı korumak üzere canını feda eden şehitlerimizi buradan minnetle, rahmetle anmak istiyorum. Orman yangınlarıyla mücadele konusunda da bunun öncesi orman yangını esnası ve sonrasını konuşuyoruz. Çok fazla şey söylenebilir ancak bir cümle ile ifade etmem gerekiyorsa en büyük başarı ‘orman yangının çıkmamasını sağlamaktır.’

Dolayısıyla bugün burada küçük kardeşlerimizden, üniversite öğrencilerimize kadar çeşitli toplum kuruluşlarına kadar bu konuda hassas olan bütün toplum katmanları var. Biz istiyoruz ki, hep beraber, yeni bir dayanışma ile nisan ayından itibaren bir kampanya başlatalım. Bunun detaylarını açıklayacağız. Bizler ‘Temiz Ormanlar ve Temiz Gelecek’ başlığında bütün Türkiye çapında özellikle de yangına hassas bölgelerden başlamak üzere bir kampanya başlatacağız ki, yeni dönem de etkenler ne olursa olsun dezavantajlarımız ne olursa olsun yangın etkisini en aza indirecek, oluşmasını engelleyecek hususları hep birlikte idrak edelim, gerçekleştirelim” diye konuştu.

‘ORMAN VARLIĞIMIZI ARTIRMAYA DEVAM EDİYORUZ’

Son 22 yıldaki toprakla buluşturulan fidan ve tohum miktarının 7 milyar olduğunu vurgulayan Bakan Yumaklı, “Sadece ağaçlandırma çalışmaları değil, koruma kullanma dengesini de gözeterek orman varlığımızı artırmaya devam ediyoruz. Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sıradayız. Orman yangınlarıyla mücadele için kabiliyetlerimiz son derece gelişmiş vaziyette, 104 helikopterimiz, 26 uçağımız, 14 insansız hava aracımız, 5 bin kara aracımız, 776 kulemiz, 25 bin orman yangınlarıyla mücadele edecek olan kardeşim ve yaklaşık 130 bine yakın gönüllümüzle biz hazırız” dedi.

Bakan Yumaklı’nın konuşmasının ardından beraberindekilerle fidan dikiminin ardından etkinlik sona erdi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ardından Devlet Su İşleri tarafından yapımı devam eden Sarıçay 3’üncü köprüsünde incelemelerde bulundu.

Etiketler: Orman Yangını
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Siyasi parti broşürü kavgasında 2 kardeş tek mermiyle vuruldu

Sonraki Haber

Fidan, Azerbaycan ve Pakistan Dışişleri bakanıları ile görüştü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde
Politika

Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

15 Mayıs 2026
İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi
Politika

İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi

15 Mayıs 2026
Büyük Birlik Partisi'nin 13'üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak
Politika

Büyük Birlik Partisi’nin 13’üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak

15 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak
Politika

Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak

15 Mayıs 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz
Politika

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
Vali Gül: Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak
Politika

Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Fidan, Azerbaycan ve Pakistan Dışişleri bakanıları ile görüştü

Fidan, Azerbaycan ve Pakistan Dışişleri bakanıları ile görüştü

En Güncel Haberler

Trump: İran'da her şeyi iki günde yok edebiliriz
Dış Haberler

Trump: İran’da her şeyi iki günde yok edebiliriz

16 Mayıs 2026
Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama
Yerel Haberler

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

16 Mayıs 2026
Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı
Yerel Haberler

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Okulun asansörü arızalandı, müdür yardımcısı bedensel engelli öğrencisini sırtında taşıdı; o anlar kamerada

16 Mayıs 2026
Yaşam

Erdemli Vadisi’nde selin zarar verdiği alanlara ‘imece’ usulü tadilat

15 Mayıs 2026
Yaşam

Tekirdağ’da 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla ‘Gençlik Yürüyüşü’

15 Mayıs 2026
Yaşam

Mehmetçikten, dost ve müttefik ülkelerle ortak eğitim

15 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Fatih'te dron destekli asayiş ve narkotik denetimi

Fatih’te dron destekli asayiş ve narkotik denetimi

- Haberton
15 Mayıs 2026

Fatih'te polis ekiplerince dron destekli asayiş ve narkotik denetimi yapıldı. Denetimlerde durdurulan araçlar tek tek aranırken sürücü ve yolculara Genel...

Instagram keşfete nasıl düşülür? 2026 algoritmasının öne çıkardığı kritik detaylar

Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Telefon ve sosyal medya beyni nasıl etkiliyor?

Panik atak anında ne yapılır? İşte uzmanların hayat kurtaran önerileri

İngilizce nasıl geliştirilir? Dizi izlemek gerçekten işe yarıyor mu?

Güncel Haber

Trump: İran'da her şeyi iki günde yok edebiliriz

Trump: İran’da her şeyi iki günde yok edebiliriz

16 Mayıs 2026
Okulun asansörü arızalandı, müdür yardımcısı bedensel engelli öğrencisini sırtında taşıdı; o anlar kamerada

Okulun asansörü arızalandı, müdür yardımcısı bedensel engelli öğrencisini sırtında taşıdı; o anlar kamerada

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton