16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Orhan Kemal’in oturduğu ev 10 milyon liraya satışa çıkarıldı

Orhan Kemal’in oturduğu ev 10 milyon liraya satışa çıkarıldı

Haberton - Haberton
31 Aralık 2024
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Orhan Kemal'in oturduğu ev 10 milyon liraya satışa çıkarıldı

Orhan Kemal'in oturduğu ev 10 milyon liraya satışa çıkarıldı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türk edebiyatının usta isimlerinden Orhan Kemal’in oturduğu ev satışa çıkarıldı. Cibali’deki 2 katlı eve mülk sahibi tarafından emlakçı aracılığıyla satılık afişleri asıldı.

3 ay önce 10 milyon liradan satışa çıkarılan evde Orhan Kemal’in 35’e yakın eserini yazdığı biliniyor. 2 katlı eve bu zamana kadar İstanbul, Ankara ve Antalya’dan alıcı çıktı. Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’nün de doğduğu ev olan 2 katlı yapı alıcısını bekliyor. Işık Öğütçü, “Bugün geldiğimiz noktada ben de basından öğrendim. İlanlar var; evi satışa çıkarmışlar. Çok şaşırdım. Orası yine bir Orhan Kemal evi olabilir. Çocuklara atfedilen bir kütüphane, bir atölye olabilir. En yüksek makam Cumhurbaşkanlığı, Kültür Bakanlığı veya hatta başka bir bakanlık Ticaret Bakanlığı da olur, bu işe el atabilir” diye konuştu.

Türk edebiyatının önemli yazarlarından Orhan Kemal’in 1954-1966 yılları arasında Fatih Cibali’de kiracı olarak oturduğu ev satışa çıkarıldı. Mülk sahibi tarafından emlakçı aracılığıyla satışa çıkarılan eve 10 milyon lira değer biçildi. Orhan Kemal’in 35’e yakın eserini yazdığı eve İstanbul dışında Ankara ve Antalya’dan da alıcı çıktı. Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, “Şu var en yüksek makam Cumhurbaşkanlığı, Kültür Bakanlığı veya hatta başka bir bakanlık Ticaret Bakanlığı da olur, bu işe el atabilir. Orasını yani yine bir Orhan Kemal evi olabilir; belki Orhan Kemal’in resimlerinden oluşan çünkü o evde çekilen fotoğraflar var. Fotoğraflar dışarıya konularak güzel bir süsleme yapılabilir. Çocuklara atfedilen edilen bir kütüphane, bir atölye olabilir” diye konuştu.

‘CİBALİ’DEKİ EVDE DÜNYAYA GELDİM’

Orhan Kemal’in oğlu olan Işık Öğütçü, “Orhan Kemal’in dördüncü çocuğuyum. Bugünlerde çok gündemde olan Cibali’deki evde ben dünyaya geldim. Zaten 1954-1966 arasında bir 12 yıllık yaşanmışlık orada söz konusu. Ben de ilkokul 2’ye kadar oradaydım. Babamın 35’e yakın eseri orada yazıldı. Ayrıca; ‘Suçlu’, ‘Sokakların Çocuğu’, ‘Müfettişler Müfettişi’, ‘Üçkağıtçı’, ‘Evlerden Biri’, ‘Bir Filiz Vardı’ gibi kitapları o semtten söz eder. Çok önemli bir semttir Cibali. Bizim 12 yıllık yaşam sürecimizde tatlı acı anılar var. Daha sonra oradan taşındık. Babam 1951’de Adana’dan İstanbul’a göç edip ölümüne kadar tam 5 tane yer değiştirdi. En uzun kaldığı Cibali’deki yer. 2000 yılında ben şu anda bulunduğumuz Cihangir’deki müzesini açtım” dedi.

Orhan Kemal'in oturduğu ev 10 milyon liraya satışa çıkarıldı
Orhan Kemal’in oturduğu ev 10 milyon liraya satışa çıkarıldı

‘2010’A KADAR OLAN SÜREÇTE EVİ ALABİLİRDİM’

Öğütçü, “Tabi hep o ev hatırımda. ‘Ne yapabilirim, satış olabilir mi?’ diye ben sahiplerine de ulaştım. Hatta babamın kiracılığını yaptığı o evin sahibiyle de görüştüm. Bizimkileri çok iyi anlıyordu; ama o sırada böyle bir niyetlerinin olmadığını söyledi. Daha sonraki süreçte bir ara satışa çıkardılar. Bugün sözü edilen rakamın da çok çok altında bir rakamdı. Ben gittim hem binaya alıcı gözle bir daha baktım. Hem de tabi imkan meselesiydi. İlk 2000-2010’a kadar olan süreçte olsaydı belki hiç kaçırmazdım hemen alabilirdim. Fakat sonra ekonomik durum biraz daha yavaşlayınca alma olayından vazgeçtim. 2018-2019 yılları arasında sanırım evin çökme tehlikesi, yıkılma durumu söz konusu olur diye basın bayağı bir ilgi gösterdi. Bu haberleri gören Valilikten makamlar ilgilenmişler. Hatta ben isimlerini de aldım. ‘Biz Valilik olarak, İstanbul Valiliği olarak ilgileniyoruz. Burayı alacağız’ dediler. Fakat sonra galiba yine bir doğal afet oldu. O proje yine kaldı” şeklinde konuştu.

‘EVİ SATIŞA ÇIKARMIŞLAR ÇOK ŞAŞIRDIM’

Öğütçü, “Fatih Belediyesi sağ olsun, binanın biraz bakımını yaptı, boyasını yaptı. Binanın üstüne de ben bilgileri verdim ‘Orhan Kemal burada oturmuştur’ diye bir tabela da koydular ve o süreçte hem başkana teşekkür ziyaretinde bulunduğumda ‘Evi bir kültür mirası olarak alabilirler mi? Fatih Belediyesi bu şekilde değerlendirebilir mi?’ diye söyledim. Onlar da ‘Bir araştıralım’ dediler fakat oradan da yine bir şey çıkmadı. Şu son süreçte de çeşitli makamlarla hep görüştüm. İBB ile de görüştüm, Valilik makamı, Fatih Belediyesiyle hep görüştüm. Bugün geldiğimiz noktada ben de basından öğrendim. İlanlar var; evi satışa çıkarmışlar, çok şaşırdım” dedi.

‘KÜLTÜR BAKANLIĞI DEVREYE GİREBİLİR’

Işık Öğütçü, “Cibali Tütün Fabrikasının mesai borusunun öttüğünü duyan insanlardan birisiyim. Fabrikaya çalışmaya giden işçilerin bizim evin önünden geçtiklerini biliyorum. Babam da çok etkilenmiştir. Abidin Dino’ya da böyle bir mektupta söz etmiştir. ‘Benim sıkıntım var. Ekonomik olarak dar boğazdayım. Geçinemiyorum; ama şu benim önümden geçen işçiler, bu kadar soğukta çoluk çocukla birlikte işe gidiyorlar. Onlar çok daha fazla hak ediyorlar konuşulmayı, yazılmayı’ diyerek kendi acısını, kendi sıkıntısını bile arka plana atıyor. Bunlara tanıklık etmiş ve o semt gerçek anlamda önemli bir konumda. Hiç Kültür Bakanlığı devreye girmedi. Belki Kültür Bakanlığı’nın devreye girmesi lazım. Belki en büyük makam olarak Cumhurbaşkanlığı da Cumhurbaşkanlığı’nın belki bir kültür dairesi, bir miras dairesi vardır bu tür eski eserlere bakan bir daire vardır. O daire bu evi kamulaştıracak.

Söylenen o rakamlar çok yüksek bir rakam. Sadece o evin alınmasıyla bitmeyecek iş. Bir de onun tamiratı var, geleceğe taşınması var. Şu var en yüksek makam Cumhurbaşkanlığı, Kültür Bakanlığı veya hatta başka bir bakanlık Ticaret Bakanlığı da olur, bu işe el atabilir. Orasını yani yine bir Orhan Kemal evi olabilir; belki Orhan Kemal’in resimlerinden oluşan çünkü o evde çekilen fotoğraflar var. Fotoğraflar dışarıya konularak güzel bir süsleme yapılabilir. Çocuklara atfedilen edilen bir kütüphane, bir atölye olabilir. Mesela orada müzik öğrenirler, resim öğrenirler, güzel yazı öğrenirler, matematik çalışırlar. Geleceğin belki müzisyenlerini, ressamlarını, bilim insanlarını orada yetiştirme şansına sahip olur. Onlar da diyecek ki ‘Orhan Kemal evinden yetiştik’ yani bunu düşünmek bile müthiş bir keyif. Ne olacak ben de merakla bekliyorum” diye konuştu.

‘EV 3 AY ÖNCE 10 MİLYON LİRADAN SATIŞA ÇIKARILDI’

Mülk sahibi tarafından emlakçı aracılığıyla satışa çıkarılan ev hakkında bilgiler veren satıştan sorumlu Cem Baydar DHA muhabirine evle ilgili bilgiler verdi. Baydar, “Mülk sahipleri evi ihtiyaç duyduğu için değil, ihtiyaç fazlası olduğu için satıyor. Ev 3 ay önce, 10 milyon liradan satışa çıkarıldı. Satışa çıktığı günden beri İstanbul dışında eve Antalya’dan, Ankara’dan ve çeşitli şehirlerden aranıyorum. Sanat camiasından arayanlar da fazlasıyla var. Ev için 1 milyon lira, 5 milyon lira teklif edenler de var” şeklinde konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Suriyelilere ait kaçak diş muayenehanesine baskın; 2 gözaltı

Sonraki Haber

Bursa’da mobilya imalathanesinde çıkan yangın, söndürüldü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cesedi Kırşehir'de bulunan İranlı kadının cinayet şüphelileri adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

Cesedi Kırşehir’de bulunan İranlı kadının cinayet şüphelileri adliyeye sevk edildi

16 Mayıs 2026
Ahırkapı'da gemide ölü bulunan Rus mürettebatın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı
Öne Çıkan

Ahırkapı’da gemide ölü bulunan Rus mürettebatın cenazesi Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Kadir İnanır’ın sağlık durumu hakkında hastaneden açıklama!

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

İBB soruşturmasını yürüten Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü görevden alındı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Başhekim, Gülistan’ın son görüldüğü bölgeden aracıyla geçmiş

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Silah bırakmanın ivmelenmesi için İstihbarat Teşkilatımız çalışıyor

16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Bursa'da mobilya imalathanesinde çıkan yangın, söndürüldü

Bursa'da mobilya imalathanesinde çıkan yangın, söndürüldü

En Güncel Haberler

Mardin'de otomobil takla attı; 1 ölü, 2 yaralı
Yerel Haberler

Mardin’de otomobil takla attı; 1 ölü, 2 yaralı

16 Mayıs 2026
Cip, otoyolda alev alev yandı
Yerel Haberler

Cip, otoyolda alev alev yandı

16 Mayıs 2026
Bakan Güler, NATO Daimi Temsilcilerini kabul etti
Politika

Bakan Güler, NATO Daimi Temsilcilerini kabul etti

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Osmaniye’de ‘Lezzet Festivali’ renkli görüntülerle başladı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin için Nevşehir’e geldi

16 Mayıs 2026
Yaşam

Erzincan’da saklı cennet; Sohmarik Yaylası

16 Mayıs 2026
Yaşam

Çanakkale’de ‘Boğazın Minik Çobanları’ yarışması

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Çankaya Belediyesi, 3’üncü Kent Lokantasını Seyranbağları’nda hizmete açtı

Çankaya Belediyesi, 3’üncü Kent Lokantasını Seyranbağları’nda hizmete açtı

- Haberton
16 Mayıs 2026

Çankaya Belediyesi, ekonomik ve sıcak yemek hizmeti sunduğu Kent Lokantalarının üçüncüsünü Seyranbağları’nda hizmete açtı. Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner,...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Mardin'de otomobil takla attı; 1 ölü, 2 yaralı

Mardin’de otomobil takla attı; 1 ölü, 2 yaralı

16 Mayıs 2026
Osmaniye’de 'Lezzet Festivali’ renkli görüntülerle başladı

Osmaniye’de ‘Lezzet Festivali’ renkli görüntülerle başladı

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton