17 Haziran 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Örgüt silahları bırakma takvimine riayet etmiş olsaydı süreç çoktan bitmiş olurdu

Örgüt silahları bırakma takvimine riayet etmiş olsaydı süreç çoktan bitmiş olurdu

Haberton - Haberton
23 Nisan 2026 - Güncellenme Tarihi 24 Nisan 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ile ilgili "İşin çok zor kısmı geride kaldı. Bundan sonraki kısımlarında az önce dediğim gibi örgütün silah bıraktığı ve hakikaten kendisinin feshettiğini net bir şekilde ortaya konulmasıyla birlikte bu süreç çok hızlanır. Eğer en başta ortaya konulmuş olduğu şekliyle örgüt silahları bırakma takvimine riayet etmiş olsaydı süreç çoktan bitmiş olurdu" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM'nin açılışının 106'ncı yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle Meclis'te düzenlenen, '23 Nisan Resepsiyonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 'Terörsüz Türkiye' süreci kapsamında yasal düzenlemelerin ne zaman hayata geçeceğine ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, "Öncelikle bu işin bu noktaya gelmesi için gerçekten çok yoğun bir emek sarf edildi, çok samimi bir mesai harcandı. Bu salonda biliyorsunuz aylar süren 21 uzun toplantının sonunda bu konuyla ilgili görüşü olan herkes dinlendi ve sonunda da çok daha titiz bir çalışmayla partilerin temsilcileri ile beraber nihai bir rapor ortaya çıktı. Yani bu raporda ortaya çıkan irade; katılan bütün partilerin ittifakıyla oluşmuş bir iradedir. O iradede de özellikle 6 ve 7'inci bölümlerde dile getirilen somut önerilerin bir an evvel hayata geçirilmesi, yansıması lazım. Şu anda tabii ki komisyon çalışmalarını bitirmiştir. Elbette bu komisyonun ortaya koyduğu rapor bir yol haritasıdır. Bu yol haritasını takip ederek ve en kısa süre içerisinde gerekli yasal düzenlemelerin yapılması Türkiye’nin selameti ve bu başlayan işin sağlıklı bir şekilde bitirilebilmesi için önemlidir" ifadelerini kullandı.

Silahlı Faaliyeti Bıraktım' Diyenlerin Muhatap Olacakları Yasal Çerçevenin Ortaya Çıkması Lazım

Tüm partilerin ittifak ile terör örgütü PKK'nın feshi ve silahları bırakmasının devletin güvenlik birimleri tarafından teyit edilip raporlanması üzerinde uzlaşıldığını belirten Kurtulmuş, "Burada örgütün silahları bırakma konusunda zamana yayılmış bir durum var. Bunun bir an evvel düzeltilmesi ve çok hızlı bir şekilde örgütün silahları bırakmasıyla birlikte komisyon raporunda yer alan ifadelerle birlikte yasal düzenlemelerin yapılması gerekli. Gelecek olan, 'Ben artık vazgeçtim, örgütsel faaliyetlerden ayrıldım, silahlı faaliyetleri bıraktım' diyen insanların muhatap olacakları bir yasal çerçevenin ortaya çıkması lazım. Bunun için bizim şu anda beklentimiz tüm siyasi partilerin özellikle TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin bu konuyla ilgili kendi yasal teklif hazırlıklarını gerçekleştirmesi, parti grupları arasında müzakerelerin yapılmaya başlanması ve sonunda da çok kısa bir süre içerisinde; neyin nasıl yapılacağı da aşağı yukarı ortadadır. Bunların da gerçekleştirilerek Mecliste yasalaşma sürecinin başlamasıdır. Dolayısıyla süreç; komisyon çalışmaları bittiğine, komisyon vazifesini tamamladığına göre siyasetin ortaya koyduğu bu siyasal irade beyanının bundan sonraki sürece yansımasını temenni ediyoruz. Öyle olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Örgütün Feshettiğinin Ortaya Konulmasıyla Süreç Çok Hızlanır

Kurtulmuş yasal düzenleme çalışmalarının başlangıç tarihinin sorulmasına ilişkin, "Komisyon kurulmadan önce başlayarak sürekli 'Takvim' soruldu. Komisyon kurulsun mu kurulmasın mı, ne zaman kurulacak, komisyon çalışmaları nasıl tamamlayacak, ne şekilde tamamlayacak? Burada, bir takvimden ziyade herkesin bu konuyu hakikaten görüşlerini teksif etmiş olan bütün siyasi partilerin bir an evvel bu işin halledilmesi ile ilgili niyetlerini, kararlılıklarını ortaya koymaları ve buna göre de hazırlıklarını kamuoyuyla paylaşmaları ya da en azından Meclis içerisinde bunların müzakere edilmeye başlanmasını ümit ederim. Dolayısıyla ben size, 'Şu gün olur, bugün olur' demem. Ama 'bir an evvel' lafının da altını çiziyorum çünkü hakikaten hayırlı işlerde acele etmek lazım. İşin çok zor kısmı geride kaldı. Bundan sonraki kısımlarında az önce dediğim gibi örgütün silah bıraktığı ve hakikaten kendisinin feshettiğini net bir şekilde ortaya konulmasıyla birlikte bu süreç çok hızlanır. Eğer en başta ortaya konulmuş olduğu şekliyle örgüt silahları bırakma takvimine riayet etmiş olsaydı süreç çoktan bitmiş olurdu" dedi.

Komisyon Cumhuriyet Tarihimizin En Zor Meselesini Ele Aldı

Önümüzdeki günlerde siyasi partilerle görüşme olup olmayacağı ile ilgili soru üzerine değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, "Biz Meclisteyiz. Bugün konuşmamda da ifade ettim; her türlü konunun konuşulacağı yer Meclistir. Millet adına karar verecek olan yer Meclis'tir. Kurulan bu komisyon Cumhuriyet tarihimizin en zor meselesini ele aldı ve yüz akıyla bir raporu ortaya koyarak sonuçlandırdı. Bundan sonraki gelişmelere bağlı olarak tabii ki ben de TBMM Başkanı olarak, bu meseleye de başından itibaren çok ciddi emek vermiş birisi olarak bu konunun gerçekten milletimizin çoğunluğunun, 'tamam oldu, böyle olması gerekiyordu' diyebileceği bir şekilde sonuçlanması için üzerime düşen her türlü gayreti ortaya koyacağım" değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler: Numan KurtulmuşPkkTBMMTerörTerör ÖrgütüTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Tuba Demir bronz madalyanın sahibi oldu

Sonraki Haber

Bahçeli’den ‘Demirtaş’ açıklaması: Sözümüz sözdür

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yeni Sayıştay Başkanlığı için Metin Yener ile Bahtiyar Sazlık aday olarak seçildi
Politika

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yeni Sayıştay Başkanlığı için Metin Yener ile Bahtiyar Sazlık aday olarak seçildi

17 Haziran 2026
TBMM’de emniyet teşkilatına ilişkin düzenlemeleri de içeren teklifin tümü üzerinde görüşmeler tamamlandı
Politika

TBMM’de emniyet teşkilatına ilişkin düzenlemeleri de içeren teklifin tümü üzerinde görüşmeler tamamlandı

17 Haziran 2026
Bakan Tekin: Aynı lokmayı paylaşmak, aynı kaderi paylaşabilme iradesinin de göstergesidir
Politika

Aynı lokmayı paylaşmak, aynı kaderi paylaşabilme iradesinin de göstergesidir

16 Haziran 2026
Genelkurmay Başkanı, Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı ile görüştü
Politika

Genelkurmay Başkanı, Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı ile görüştü

16 Haziran 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan'ı kabul etti
Politika

Numan Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreterini kabul etti

16 Haziran 2026
Cevdet Yılmaz, Milli Güvenlik Konferansları kapsamında sunum yaptı
Politika

Cevdet Yılmaz, Milli Güvenlik Konferansları kapsamında sunum yaptı

16 Haziran 2026
Sonraki Haber
Bahçeli'den 'Demirtaş' açıklaması: Sözümüz sözdür

Bahçeli'den 'Demirtaş' açıklaması: Sözümüz sözdür

En Güncel Haberler

Dev vinç gemisi İstanbul Boğazı'ndan geçiyor
Gündem

Dev vinç gemisi İstanbul Boğazı’ndan geçiyor

17 Haziran 2026
Esenyurt’ta iki grup arasında silahlı çatışma kamerada
Yerel Haberler

Esenyurt’ta iki grup arasında silahlı çatışma kamerada

17 Haziran 2026
Bursa'da silahlı kavga: 1 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da silahlı kavga: 1 yaralı

17 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mülki İdare Amirleri Atama Kararnamesi Resmi Gazete’de

17 Haziran 2026
Yaşam

Tuz Gölü Ovası’nda doludan zarar gören tarım arazilerinde hasar tespit çalışması başlatılıyor

16 Haziran 2026
Yaşam

Yargıtay’da ‘Yapay Zekanın Yargı Alanında Kullanımı Sempozyumu’

16 Haziran 2026
Yaşam

İstanbul’da ‘Kaçakçılık’ suçuna yönelik 28 kişi hakkında gözaltı kararı

16 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakan Tekin: Aynı lokmayı paylaşmak, aynı kaderi paylaşabilme iradesinin de göstergesidir

Aynı lokmayı paylaşmak, aynı kaderi paylaşabilme iradesinin de göstergesidir

- Haberton
16 Haziran 2026

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Aynı lokmayı paylaşmak, aynı kaderi paylaşabilme iradesinin de göstergesidir. Sofralar etrafında kurulan muhabbet, toplumun farklı...

Telefonu şarjda bırakmak bataryaya zarar veriyor mu? Uzmanlardan net cevap

İnsanlar neden giderek daha yalnız hissediyor? Uzmanlar sebebini açıkladı

Dolandırıcılık mağdurları paralarını geri alabilir mi? Hukukçular yanıtladı

Nem oranı yükselince vücutta neler oluyor? Sessiz risk sandığınızdan büyük

Güncel Haber

Dev vinç gemisi İstanbul Boğazı'ndan geçiyor

Dev vinç gemisi İstanbul Boğazı’ndan geçiyor

17 Haziran 2026
Esenyurt’ta iki grup arasında silahlı çatışma kamerada

Esenyurt’ta iki grup arasında silahlı çatışma kamerada

17 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton