25 Ağustos 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Önünü alamazsak rakamlar 1500’e doğru tırmanır

Önünü alamazsak rakamlar 1500’e doğru tırmanır

Haberton - Haberton
9 Ağustos 2020 - Güncellenme Tarihi 20 Ağustos 2021
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Önünü alamazsak rakamlar 1500'e doğru tırmanır

Önünü alamazsak rakamlar 1500'e doğru tırmanır

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Vaka artış eylemi yüzde 8-9 gibi gidiyor bunun önünü alamazsak rakamlar 1500’e doğru tırmanır” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan, DHA’ya yaptığı açıklamada, son günlerde tatil beldelerinde kurallara uyulmadığını gözlemlediklerini söyledi. İlhan, özellikle plajlarda fiziksel mesafeye uyulmadığını ve maske takılmadığını gördüklerini belirtti. İlhan, insanlarda, ‘Denizde koronavirüs bulaşmaz’ diye yanlış algı olduğunu belirterek, “Oysa denizde de koronavirüs bulaşabilir. Denizde insanlar suya girdiği için öksürük, aksırık çok oluyor.

Bu sırada eğer fiziksel mesafeye uyulmazsa bir koronavirüs hastası suyun içindeyse ve öksürürse diğer kişilere bulaş olabilir. Kumsalda insanlar denizden çıkıyor ve fiziksel mesafeye uymadan oturuyorlar. Deniz, kumsal; çok farklı yerlerden insanların bir araya geldiği yerler. İstanbul’dan, Ankara’dan, belki de salgının daha yoğun olduğu yerden insanlar orada bulunuyor. Oralarda bir başka risk daha var. Soyunma kabinleri, duşlar ve tuvaletler dar alanlar ve hızlı insan giriş- çıkışının olduğu yerler. Bu hızlı sirkülasyon olan yerlerde havalandırma ve dezenfeksiyon yeterli yapılmazsa yine buralardan da koronavirüs bulaşının yüksek olduğunu söyleyebiliriz” dedi. 

‘İŞLETMELER KURALLARA UYMUYOR’

Prof. Dr. İlhan, Sağlık Bakanlığı‘nın deniz ve plajlar için rehber yayımladığını anımsatarak, “Maalesef vatandaşların bunlara zaman zaman uymadığını gözlemliyoruz. İşletmelerin bir bölümü kurallara uymuyor. Halk plajlarında denetim yeterince yapılmıyor. Denetim yapılmayınca insanlar birbirleriyle çok yan yana oturuyor, bu da riski artırıyor. Burada en önemlisi, vatandaşlarımızın şuna inanması gerekiyor; ‘Plajda koronavirüs bulaşmaz, suda koronavirüs bulaşmaz’ diye bir şey yok. Eğer sıcaklık koronavirüsü etkileseydi, şu an kuzey yarımküre koronavirüsten kırılıyor.

Avrupa’da vaka sayısı artmış durumda. Yunanistan, biz de yükseliş trendindeyiz. İran, Hindistan, Afganistan; her yerde koronavirüs var, bu yüzden sıcaklığa, denize güvenmemek gerekiyor. Vatandaşımız şunu yapmalı; plaja, denize gitmeye niyet etti ya çok erken saatte gitsin ya da çok geç saatte gitsin. Ya da baktı plaja gitmeye niyet etti, çok kalabalıksa geri dönsün. Çünkü bir gün yüzmemek koronavirüs hastası olmaya çok daha rahatlıkla tercih edilebilecek bir durum aslında” diye konuştu.

‘RAKAMLAR 1500’E DOĞRU TIRMANIR’

Türkiye’de vaka sayılarında son 9 gündür artış eğilimi olduğunu belirten İlhan, şunları kaydetti:

“9 günün son 2 gününde 1000’in üzerinde devam ediyoruz. Şu an 1000’in üzerinde devam edecek gibi görünüyor. Bu rakamlar yükselerek gidiyor. Bugün tanı alanlar hemen bugün koronavirüse temas edenler değil. Geçen hafta tam bayramın başladığı gün denizde olanlar, sahilde olanlar, bayramlaşma kurallarına uymayanlar aslında kabaca baktığımızda. Geçtiğimiz birkaç gün içinde de bu şekilde tanı alanlar oldu. Önümüzdeki birkaç gün içinde de bu aktiviteleri gerçekleştirenlerden de tanı alanlar olacaktır.

Kumsalda da olsa memleketinde caddede yürüyüşte yapıyor olsa fiziksel mesafe, maske ve hijyen kuralına uymak gerek. Eğer bunlara uymazsak bu artış eylemi yüzde 8-9 gibi gidiyor. Dünkü rakamlar, artış yüzdesi açısından bir önceki güne göre daha; ama yüzde 8-9 olarak bakarsak ve bunun önümü alamazsak rakamlar 1500’e doğru tırmanır. Sonra yine aşağı doğru yönelebilir vatandaşların davranışları ile. Bir yerlerin kapatılmasını istemiyorsak hepimizin kişisel koruyucu önlemlere uymamız gerekiyor. Türkiye’de her 20 vakadan 1’i ağır vaka. Vefatların da ağır hastanın olduğunu düşündüğümüzde, her gün 15-20 kişiyi kaybettiğimizi düşündüğümüzde ağır hasta olanların da vefat riskinin olduğunu söyleyebiliriz.” 

‘VATANDAŞLARIMIZ VİRÜSÜ ENFEKTE OLARAK GETİRECEK’

Koronavirüsün sadece büyüklerin hastalığı olmadığını kaydeden İlhan, “Koronavüs sadece büyüklerin hastalığı değil. 3 gün öncesinde bir psikiyatri uzmanı 35 yaşında meslektaşımız hayatını kaybetti. Yine şu an Türkiye’de 18-20 yaşında hiçbir hastalığı olmadığı halde yoğun bakımda yatan vatandaşlarımız var. Tüm bunları düşünerek vatandaşlarımızın hem kendilerini hem de sevdiklerini korumak için kurallara dikkat etmesi gerekiyor.

Tatil beldesine, memleketine gidenlerin de başka bir ilden geldikleri için kendilerini karantinaya almaları gerekiyor. Şimdi dönüşler başladı. Dönüşte de vatandaşlarımız oralardaki virüsü enfekte olarak getirecekler. Dönüşte de kişilerin kendilerini en az 7 gün karantina almaları gerekiyor. Bu tabi çalışma koşulları nedeniyle pek mümkün olmayabilir; ama en azından fiziksel mesafe, maske ve hijyene çok dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Etiketler: Sağlık BakanlığıVaka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kaçkar Dağı zirvesine tırmandılar

Sonraki Haber

Koronavirüs genç yaşlı dinlememekte

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Çocuğun kulağından canlı kene çıkarıldı
Sağlık Haberleri

Çocuğun kulağından canlı kene çıkarıldı

25 Ağustos 2026
Sağlık Haberleri

Sünnet öncesi çocuklar mutlaka muayene edilmeli

25 Ağustos 2026
SMA hastası Feyyaz Alperen için zaman daralıyor
Sağlık Haberleri

SMA hastası Feyyaz Alperen için zaman daralıyor

25 Ağustos 2026
Fil hastası Kazım'ın tedavi olabilmesi için 82 kilo vermesi gerekiyor
Sağlık Haberleri

Fil hastası Kazım’ın tedavi olabilmesi için 82 kilo vermesi gerekiyor

25 Ağustos 2026
2 yaşındaki Aras’ın soluk borusundaki darlık balon ve lazerle açıldı
Sağlık Haberleri

Minik Aras’ın nefes borusundaki darlığa lazerli müdahale

25 Ağustos 2026
Çankaya Belediyesi’nden ücretsiz ağız ve diş sağlığı hizmeti
Sağlık Haberleri

Çankaya Belediyesi’nden ücretsiz ağız ve diş sağlığı hizmeti

24 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Sema Turan, ''Koronavirüs genç yaşlı dinlememekte. Hastalar çok ciddi hava açlığı içindeler" dedi.

Koronavirüs genç yaşlı dinlememekte

En Güncel Haberler

Çekmeköy'de bariyerlere çarpan otomobil sürücüsü yaralandı
Yerel Haberler

Çekmeköy’de bariyerlere çarpan otomobil sürücüsü yaralandı

25 Ağustos 2026
2 ilde uyuşturucu operasyonları: 3 tutuklama
Yerel Haberler

2 ilde uyuşturucu operasyonları: 3 tutuklama

25 Ağustos 2026
Samsun’da sahile vuran dolu çuvallar, ekipleri harekete geçirdi
Yerel Haberler

Samsun’da sahile vuran dolu çuvallar, ekipleri harekete geçirdi

25 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Çorum’da miras kavgasında kardeşini öldürdü

25 Ağustos 2026
Yaşam

Boyacı ustası, alacak kavgasında bıçaklanarak öldürüldü

25 Ağustos 2026
Yaşam

Antalya’da nem bulutları kenti kapladı

25 Ağustos 2026
Yaşam

Emekli olan narkotik köpeği Naz’a duygulandıran veda

25 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Antalya’da nem bulutları kenti kapladı

Antalya’da nem bulutları kenti kapladı

- Haberton
25 Ağustos 2026

Antalya’da hava sıcaklığının 35 dereceye ulaştığı öğle saatlerinde, yüksek nem nedeniyle hissedilen sıcaklık 42 dereceyi buldu. Kentin üzerini kaplayan nem...

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

İnternetten alınan ürün kaç gün içinde iade edilir? 14 günlük süreyi kaçırmayın

Araba rölantide neden titrer? Motor çalışırken hissedilen sarsıntının nedeni bu parçalar olabilir

Telefonunuza gelen bu linklere sakın tıklamayın: Sahte bağlantı nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Çekmeköy'de bariyerlere çarpan otomobil sürücüsü yaralandı

Çekmeköy’de bariyerlere çarpan otomobil sürücüsü yaralandı

25 Ağustos 2026
2 ilde uyuşturucu operasyonları: 3 tutuklama

2 ilde uyuşturucu operasyonları: 3 tutuklama

25 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton