16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Omicron Avrupa’daki vakaları katlayabilir

Omicron Avrupa’daki vakaları katlayabilir

Haberton - Haberton
5 Aralık 2021
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Omicron Avrupa'daki vakaları katlayabilir

Omicron Avrupa'daki vakaları katlayabilir

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Uluslararası Pediatri Kurumu: “Yeni yıl arifesinden endişeliyiz, Omicron Avrupa’daki vakaları katlayabilir”.

Dünyanın en büyük çocuk sağlığı kuruluşu olan ve 1 milyon 200 bin çocuk hekimini temsil eden Uluslararası Pediatri Kurumu Dış İlişkiler Direktörü Kerem Hasanoğlu, Omicron varyantının, adil aşı dağıtımının önemini bir kez daha ortaya çıkardığını söyledi. Hasanoğlu, “ABD, Avrupa, aşıların etkinlik oranını tartışırken, Afrika veya Asya’daki gruplarımız ‘Bu yıl bize aşı ulaşır mı acaba’ diye düşünüyor. Örneğin Afrika’da sağlık çalışanlarının bile sadece yüzde 27’si aşılı. O yüzden ülkelerin ciddi kapanmalara gitmesi vs, aşı adaletsizliği olduğu sürece işe yaramayacaktır” dedi.

Avustralya’dan ABD’ye, Çin’den Zimbabwe’ye, dünya üzerindeki 150’ye yakın ülkeden pediatri kurumlarının üye olduğu Uluslararası Pediatri Kurumu (International Pediatric Association) IPA Dış İlişkiler Direktörü Kerem Hasanoğlu, Avrupa’da yükselen vaka sayılarından endişeli olduklarını belirterek Demirören Haber Ajansı’na önemli değerlendirmelerde bulundu.

Geçtiğimiz dalgalarda Avrupa’daki artıştan birkaç hafta sonra Türkiye’de de vaka sayılarının artış trendine girdiği dikkate alındığında, kışın henüz başlarında olmamıza rağmen Ukrayna, Polonya, hatta Almanya’da dahi günlük vaka ve ölüm sayılarının hızla artış göstermesinin endişe verici olduğuna işaret eden Hasanoğlu, “Şu an Avrupa’da kış mevsimi henüz yeni başlamış olmasına rağmen özellikle Polonya, Ukrayna ve Almanya’daki veriler oldukça ağır durumda görünüyor. Örneğin Polonya ve Ukrayna’da günlük ölüm sayıları 500 civarında gidiyor.

Almanya’ya baktığımızdaysa günlük vaka sayıları 50 binlerden 75 binlere çıkmış durumda ve ölüm sayısı da 400 civarında seyrediyor. Bizi esas endişelendiren konu ise, özellikle yeni yıl ve Noel ile beraber, Noel tatiline girecek olan Avrupalılar’ın daha çok hareket ve temas halinde olacakları ve 5’nci dalganın içinde olduğumuz bu günlerde ağırlaşan durumu daha da ağırlaştırabileceği” dedi.

“SALGININ MERKEZ ÜSSÜ AVRUPA VE ORTA ASYA”

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre şu an Avrupa ve Orta Asya’nın salgının merkez üssü olduğunu belirten Hasanoğlu, “Dördüncü dalgayı konuştuğumuz zamanlarda, yani Delta varyantı konuştuğumuz dönemlerde, Hindistan’dan başlayarak yola çıktı yeni virüs. Sonra İngiltere ve ardından Avrupa’da bir anda baskın virüs haline geldi. Dünyanın dört bir tarafına da yayıldı. Şimdi (5’inci dalganın içindeyken) Omicron varyantını konuşuyoruz. İki alternatif düşünülüyor, bir tanesi virüsün bulaştırıcılık açısından pozitif bir etki yaratıp yaratmayacağı, diğeri ise ağır senaryo olan insanlarda daha ağır bir hastalığa yol açıp açmayacağı, bunun da ölüm sayılarına nasıl yansıyacağı. Şu ana kadar DSÖ Omicron varyantına bağlı ölüm bildirilmediğini açıkladı. Ama yine de yeterli gözlemin yapılabilmesi için birkaç haftalık bir sürece daha ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Omicron Avrupa'daki vakaları katlayabilir
Omicron Avrupa’daki vakaları katlayabilir

“AŞI ADALETSİZLİĞİ YENİ VARYANTLAR ÇIKARIYOR”

Yeni varyantların çıkmasında aşı adaletsizliğinin büyük bir etken olduğuna işaret eden Hasanoğlu, şunları söyledi: “Dünya Sağlık Örgütü 2021 yılı itibariyle Covax programıyla 2 milyar aşıyı dünyadaki ülkelere dağıtacağını duyurmuştu. Ama ne yazık ki ülkelerin sözlerini tutmamaları, özellikle Güney Afrika’da aşılanma oranlarının çok düşük kalmasına neden oldu. Örneğin 2021 Eylül ayına kadar DSÖ, kendisine üye olan ülkelerdeki nüfusun en az yüzde 10’una tek doz aşı yapılmasını hedeflerken, biz bugün Afrika’da bu oranın yüzde 2 de kaldığını görüyoruz.

Yani Afrika’nın sadece yüzde ikisi, o da tek doz aşıya ulaşabildi. Bu oldukça düşük bir oran. Böyle olduğu için yeni varyantlar kaçınılmaz oluyor. Yoksul ülkelerde aşı adaletsizliği ortaya çıkıyor. Örneğin sağlık çalışanları açısından baktığımızda, Afrika’daki sağlık çalışanlarının, doktorların, yalnızca yüzde 27’sinin aşılandığını biliyoruz IPA olarak yaptığımız toplantılardan. Yüksek risk grubu olan sağlık çalışanlarının dahi, üçte birinden daha az azı aşıya ulaşabilmiş durumda.”

“DÜNYADA 56 ÜLKE AŞI PAZARINDAN DIŞLANDI!”

Dünya nüfusunun sadece yüzde 13’ünü oluşturan G7 ülkelerinin, aşıların üçte birine sahip olmasının, dünyanın diğer ülkeleri açısından oldukça endişe verici bir durum olduğunu vurgulayan Hasanoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Herkes güvende olmadan hiç kimse güvende değildir. İki yıl boyunca yaşadığımız pandemide bunu hep birlikte gördük. Örneğin Amerika ve Avrupa’daki ülkeler aşının etkinlik oranı, koruma oranı, bunları konuşurken; daha uzaktaki Asya ve Afrika’daki ülkelerde yer alan gruplarımız, ‘Bu aşı acaba bize bu yıl gelecek mi?’ diye soruyorlar. O yüzden de Avrupa’daki ülkelerin sert önlemler alması, vatandaşlarına aşı zorunluluğu getirmesi vb, tek başına yeterli bir çözüm değil.

Esas önemli olan, dünyadaki tüm insanların aşıya rahatça ulaşma imkanlarını sağlamak; yoksul ülkelere de aşı gitmesini sağlamak. Biz diğer ülkelere bunları ulaştıramazsak, o zaman yoksul ülkelerde çıkan yeni varyantlar süreci uzatacak. Yani tek başımıza kendimizi korumamız yetmiyor. Dünyada 56 ülke ki bunun 50 tanesi Afrika’da, aşı pazarından tamamen dışlanmış durumda. Yeni varyant da zaten Güney Afrika’da ortaya çıktı. Şu anda Güney Afrika’daki vaka sayılarına baktığımızda ise bir hafta içinde 5 katına çıktığını görüyoruz. Ümit ederiz ki Avrupa’daki ülkelerde ya da dünyanın geri kalanında bu hızlı yayılma devam etmez. Çünkü şu anda 30’dan fazla ülkede Omicron varyantı görülmüş durumda.”

Etiketler: Vaka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

CNN’den kovulan Chris Cuomo açıklama yaptı

Sonraki Haber

2022’de geri dönüşüm kumaşlar rağbet görecek

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Karahan: Sanal medyada kanser hastalarını suistimal edenler olabilir
Sağlık Haberleri

Sanal medyada kanser hastalarını suistimal edenler olabilir

15 Mayıs 2026
Uzmanı uyardı: Şekli değişen benler dikkate alınmalı
Sağlık Haberleri

Uzmanı uyardı: Şekli değişen benler dikkate alınmalı

15 Mayıs 2026
‘Çölyak her yaşta ortaya çıkabiliyor’
Sağlık Haberleri

Çölyak her yaşta ortaya çıkabiliyor

15 Mayıs 2026
Nutricia Türkiye’den inek sütü proteini alerjisine yönelik ‘Bi’ Nedeni Var’ projesi
Sağlık Haberleri

Nutricia Türkiye’den inek sütü proteini alerjisine yönelik ‘Bi’ Nedeni Var’ projesi

15 Mayıs 2026
Kontrolü zor hipertansiyon sessizce hayatı tehdit ediyor
Sağlık Haberleri

Kontrolü zor hipertansiyon sessizce hayatı tehdit ediyor

15 Mayıs 2026
Obezite ile mücadelede yeni dönem
Sağlık Haberleri

Obezite ile mücadelede yeni dönem

14 Mayıs 2026
Sonraki Haber
2022'de geri dönüşüm kumaşlar rağbet görecek

2022'de geri dönüşüm kumaşlar rağbet görecek

En Güncel Haberler

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı
Yerel Haberler

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı
Yerel Haberler

Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

16 Mayıs 2026
İzmir’de 2 firari hükümlü yakalandı
Yerel Haberler

İzmir’de 2 firari hükümlü yakalandı

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Erdemli Vadisi’nde selin zarar verdiği alanlara ‘imece’ usulü tadilat

15 Mayıs 2026
Yaşam

Tekirdağ’da 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla ‘Gençlik Yürüyüşü’

15 Mayıs 2026
Yaşam

Mehmetçikten, dost ve müttefik ülkelerle ortak eğitim

15 Mayıs 2026
Yaşam

Muğla’da engellilerin askerlik sevinci

15 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Erzurum’da halk otobüsü ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Erzurum’da halk otobüsü ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

- Haberton
15 Mayıs 2026

Erzurum’un Palandöken İlçesi'nde özel halk otobüsü ile çarpışan otomobildeki 5 kişi yaralandı. Kaza, akşam saatlerinde Hüseyin Avni Ulaş Mahallesi'nde meydana...

Instagram keşfete nasıl düşülür? 2026 algoritmasının öne çıkardığı kritik detaylar

Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Telefon ve sosyal medya beyni nasıl etkiliyor?

Panik atak anında ne yapılır? İşte uzmanların hayat kurtaran önerileri

İngilizce nasıl geliştirilir? Dizi izlemek gerçekten işe yarıyor mu?

Güncel Haber

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton