25 Haziran 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Oluz Höyük ve Harşena Kalesi’nde buluntuları tanıtıldı

Oluz Höyük ve Harşena Kalesi’nde buluntuları tanıtıldı

Haberton - Haberton
7 Aralık 2021
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Oluz Höyük ve Harşena Kalesi'nde buluntuları tanıtıldı

Oluz Höyük ve Harşena Kalesi'nde buluntuları tanıtıldı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Amasya’da Oluz Höyük ve Harşena Kalesi’nde 11 yıldır sürdürülen arkeolojik kazılarda elde edilen bulgular, düzenlenen toplantıyla tanıtıldı

Kazı başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, Oluz Höyük kazılarında bulunan bin yıllık Türk mezarlığı ile Kırgızistan’daki Suttuu-Bulak mezarlığında ölülerin aynı geleneklerle defnedildiğinin tespit edildiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle 2009 yılında başlatılan, Harşena Kalesi ve Oluz Höyük’teki kazı çalışmaları devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez başkanlığında sürdürülen  çalışmalarda bugüne kadar 15’inci yüzyıla ait cami, zaviye, imarethane, soğuk hava deposu ve ocak kalıntısı günyüzüne çıkarıldı, 600 yıllık Osmanlı Külliyesi keşfedildi.  11 yıldır süren arkeolojik kazı çalışmalarında elde edilen tarihi eserleri anlatım ve tanıtımını içeren basın toplantısı yapıldı.  

Toplantıda Harşena Kalesi Kızlar Sarayı Kazısı Başkanı Prof. Dr. Emine Dönmez ve Oluz Höyük Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez 11 yıllık süreçte elde edilen bulgular hakkında katılımcılara sunumda bulundu. Toplantıya Amasya Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Belediye Başkanı Mehmet Sarı, kurum müdürleri, muhtarlar ve STK temsilcileri de katıldı.

" Yaklaşık 2011-2012 yılında bu mezarları kazmaya başladık ve tabii bunun bir akademik çalışması vardı"
” Yaklaşık 2011-2012 yılında bu mezarları kazmaya başladık ve tabii bunun bir akademik çalışması vardı”

OLUZ HÖYÜK’TE 15’İNCİ DÖNEM KAZI ÇALIŞMALARI BİTİRİLDİ

Amasya yakınlarındaki Oluz Höyük’te 15’inci dönem kazı çalışmalarını bitirdiklerini belirten İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez, Oluz Höyük kazılarında bulunan bin yıllık Türk Mezarlığı ile Kırgızistan’daki Suttuu-Bulak mezarlığında ölülerin aynı geleneklerle defnedildiğinin  tespit edildiğini  belirterek, şöyle konuştu:

“Bundan sonraki çalışmalarımız arazide çevre düzenleme ve korumaya yönelik olarak devam edecek. Oluz Höyük her dönemiyle önemli bir yerleşme. Bunların içinde Orta Çağ katmanında açığa çıkarttığımız göçebe mezarlığı yani erken Türklere ait olduğunu düşündüğümüz bir göçebe mezarlığı öne plana çıkıyor. Yaklaşık 2011-2012 yılında bu mezarları kazmaya başladık ve tabii bunun bir akademik çalışması vardı. Bunu da yeni yeni tamamlamaya başladık, şimdi meyvelerini alıyoruz. Yapmış olduğumuz ileri çalışmalarda göçebe unsurları barındırarak gömülmüş bu mezarlıktaki insanların, bu insanlara ait mezarların benzerlerini binlerce kilometre doğuda Orta Asya’da Sirderya boylarında Sirderya Oğuzlarının yaşadığı bölgede Seyhun Irmağı civarındaki Kırgızistan topraklarında rastladık.

Işık Gölü’nün batısındaki bölgelerde yoğun mezarlık alanları ve bu mezarlık alanlarından bir tanesi de Suttuu-Bulak olarak anılan bir merkez.  Suttuu-Bulak mezarlığında Oluz höyük Mezarlığı ile aynı geleneklerde gömülmüş ve aynı yüzyıllarda defnedilmiş insanlara rastladık. Bu mezarlar yaklaşık 1020 yıllarına tarihleniyor. Ve burada 6 yaşındaki bir kız çocuğunun mezarında bazı küpe gibi buluntular bulmuştuk ve bunlardan da bu mezarların Oğuzlar’a ait olduğunu anlamıştık. 1020 yılında vefat etmiş bu bireylerin mezarını oluşturmaya başladıklarını görüyoruz. Eğer 1020 yılında mezarlık oluşuyorsa bu insanların en az bu bölgede 50 yıldır dolaşıyor olmaları gerektiği noktasında geliyoruz. Bu da bu Oğuz göçlerinin Kırgızistan bölgesinden gerçekleştirildiğini ve bunların Malazgirt Savaşı’nda tam yüzyıl önce Anadolu’ya geldiklerini gösteriyor”

"Yine mezarda cep yaparak ölü gömme geleneği ya da ahşapla birlikte ölü gömme gelenekleri Suttuu-Bulak'la bire bir benziyor"
“Yine mezarda cep yaparak ölü gömme geleneği ya da ahşapla birlikte ölü gömme gelenekleri Suttuu-Bulak’la bire bir benziyor”

‘ÖLÜ GÖMME GELENEKLERİ SUTTUU-BULAK’LA BİREBİR BENZİYOR’

“Anadolu’ya Selçukluların gelişi noktasında çok fazla bir bilinmezlik yok” diyen Prof. Dr. Dönmez, “Bir mezar da Oluz Höyük’te bir kadın mezarıydı, ayağının üzerinde bir Bizans kiremiti gördük ve bunun anlamını çözememiştik. Ama Suttuu- Bulak’ta benzer bir mezarda bir bireyin ayağında ahşap eyer gördük. Çok büyük olasılıkla bu geleneği devam ettiren bir uygulama yapmışlar ama herhalde burada Anadolu’da biraz daha tabii göçebe oldukları için yokluk ve sıkıntı içindeydiler. Herhalde orada bir eyeri bir mezarda değerlendirmek yerine onu temsil eden bir kiremidi yine mezarın ayak üstüne koydular. Yine mezarda cep yaparak ölü gömme geleneği ya da ahşapla birlikte ölü gömme gelenekleri Suttuu-Bulak’la bire bir benziyor” diye konuştu.

‘BU ŞEHRİ UNESCO ‘YA SOKMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Kentte 2009 yılından bu yana kazı çalışması yapıldığını söyleyen Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı da “Bu şehri UNESCO ‘ya sokmaya çalışıyoruz, İhalemizi yaptık sözleşmemizi bu ay içerisinde imzalıyoruz. Bu şehri dünya şehri yapmak istiyoruz. Kimse verdiğiniz sözü yapamazsınız, demesin. Biz yapmayacağız işi sizlerin huzuruna çıkıp da söyleyemeyiz. Yani işi söyleyip de ertesi gün çıkıp da nerede bu iş kimseye kendimize dedirttirmeyiz. Neyimiz varsa, ne gücümüz varsa, ne planımız varsa, ne dostluklarımız varsa, Amasya için kullanıyoruz. Müreffeh bir Amasya bırakabilmek, çoluğunuza çocuğunuza yaşanabilir bir Amasya bırakabilmek, ekonomik seviyesi üst düzeyde olmasa da orta derecede kendini idare edebilen bir belediye bırakabilmek için elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz. Bu şehri turizm şehri yapmak benim boynumun borcudur” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

PKK’nın hacker gruplarına soruşturma

Sonraki Haber

Kasım ayında fizy’nin yıldızı Sefo

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Sümela Manastırı'nda bakım çalışmalarının ilk etabı tamamlandı
Kültür ve Sanat

Sümela Manastırı’nda bakım çalışmalarının ilk etabı tamamlandı

25 Haziran 2026
Vanlı tiyatrocu, '30 günde 30 farklı tek kişilik oyun' ile rekora hazırlanıyor
Kültür ve Sanat

Vanlı tiyatrocu, ’30 günde 30 farklı tek kişilik oyun’ ile rekora hazırlanıyor

25 Haziran 2026
Vizyondaki filmler 26 Haziran-3 Temmuz 2026
Sinema Haberleri

Vizyondaki filmler 26 Haziran-3 Temmuz 2026

25 Haziran 2026
Başkentte Yaz Festivali’nin ikincisi gerçekleştirildi
Kültür ve Sanat

Başkentte Yaz Festivali’nin ikincisi gerçekleştirildi

24 Haziran 2026
Teknolojiden uzak, anılara yakın; köy evinde 70'lere yolculuk
Kültür ve Sanat

Teknolojiden uzak, anılara yakın; köy evinde 70’lere yolculuk

24 Haziran 2026
“Genç Sahne Genç Ses” yarışmasında final heyecanı yaşandı
Kültür ve Sanat

“Genç Sahne Genç Ses” yarışmasında final heyecanı yaşandı

23 Haziran 2026
Sonraki Haber
Kasım ayında fizy'nin yıldızı Sefo

Kasım ayında fizy'nin yıldızı Sefo

En Güncel Haberler

CHP YDK, ihraç kararlarına yapılan itirazları reddetti
Öne Çıkan

CHP YDK, ihraç kararlarına yapılan itirazları reddetti

25 Haziran 2026
Murat Emir’den NATO Zirvesi tepkisi: Bu sansür ve OHAL nereye kadar sürecek?
Öne Çıkan

Murat Emir’den NATO Zirvesi tepkisi: Bu sansür ve OHAL nereye kadar sürecek?

25 Haziran 2026
Erhan Karaal'ın aracında GPS cihazı bulundu
Öne Çıkan

Erhan Karaal’ın aracında GPS cihazı bulundu

25 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Iğdır’da Kerbela şehitleri anıldı

25 Haziran 2026
Yaşam

Meslek lisesi, elektriğini güneşten karşılıyor

25 Haziran 2026
Yaşam

Deprem şehidi babasının izinden giden Şehriban, polis oldu

25 Haziran 2026
Yaşam

Polis adayı, mezuniyet töreninde kız arkadaşına evlilik teklifi etti

25 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Dikmen Vadisi ve Botanik Parkı Macron için kapatılacak mı?

Dikmen Vadisi ve Botanik Parkı Macron için kapatılacak mı?

- Haberton
25 Haziran 2026

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi NATO Zirvesi kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sabah yürüyüşü için Ankara'daki Dikmen Vadisi ve Botanik...

Duş alma sıklığı sağlık açısından önemli mi? Uzmanlar doğru dengeyi açıkladı

Emekli maaşında yeni düzenleme gelir mi? Gözler kritik tarihte

Telefon bataryası neden hızlı tükenir? En yaygın 7 hata

Sıcaklıklar neden mevsim normallerinin üzerine çıktı? Uzmanlar kritik nedenleri açıkladı

Güncel Haber

CHP YDK, ihraç kararlarına yapılan itirazları reddetti

CHP YDK, ihraç kararlarına yapılan itirazları reddetti

25 Haziran 2026
Murat Emir’den NATO Zirvesi tepkisi: Bu sansür ve OHAL nereye kadar sürecek?

Murat Emir’den NATO Zirvesi tepkisi: Bu sansür ve OHAL nereye kadar sürecek?

25 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton