16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Oktay: Enflasyonu tek hanelere indirmeye kararlıyız

Oktay: Enflasyonu tek hanelere indirmeye kararlıyız

Haberton - Haberton
20 Ekim 2021
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Oktay: Enflasyonu tek hanelere indirmeye kararlıyız

Oktay: Enflasyonu tek hanelere indirmeye kararlıyız

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Enflasyonu tekrar tek hanelere indirmeye kararlıyız” dedi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin sunumunu yaptı. Bütçe görüşmelerinin hayırlı olmasını dileyen Oktay, 2022 yılı bütçesini Türkiye’yi daha da büyütmek, geliştirmek ve kalkındırmak üzere hazırladıklarını söyledi. 2022 yılı bütçesinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından hazırladıkları 4’üncü bütçe olduğunu anımsatan Oktay, “Bütçe teklifimizin temel misyonu; 2053’e giden yolda tüm sektör ve alanları kapsayan, sağlam, sürdürülebilir ve şeffaf bir mali sıçrama zemini oluşturmaktır. Amacı, küresel salgına da bağlı olarak dengelerin yeniden şekillendiği bir konjonktürde, Türkiye ekonomisinin güçlü bir biçimde yükselişini sürdürmesi ve halkımızın refahının artmasıdır” dedi.

“Bankacılık sektörümüz güçlü duruşunu sürdürmektedir “

‘ENFLASYONU TEKRAR TEK HANELERE İNDİRMEYE KARARLIYIZ’

Son çeyrekte ekonomide canlılığın devam ederek 2021 yılı genelinde ekonominin yüzde 9 büyümesinin beklendiğini belirten Oktay, “Ekonomik faaliyette beklenen olumlu görünümün katkısıyla istihdamın ve iş gücüne katılımın artması sonucunda, yıl sonunda işsizlik oranının yüzde 12,6 düzeyinde olacağı tahmin edilmektedir. Enflasyonu belirleyen en önemli faktörlerden biri olan enerji girdilerinde ve emtia fiyatlarında yaşanan olağan dışı gelişmelerin etkisiyle dünya genelinde beklentilerin üzerinde ve rekor seviyede bir fiyat artışı izlenmektedir. Söz konusu küresel eğilime rağmen, para ve maliye politikalarımızı arz yönlü yapısal politikalarımızla ve verimlilik artışı kanalıyla destekleyerek, enflasyonu tekrar tek hanelere indirmeye kararlıyız. Bu kapsamda uygulamakta olduğumuz politikalarla enflasyonun belirleyicilerinden olan enerji fiyatlarının enflasyona en az etki etmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

‘ENERJİ PİYASALARINDAKİ ANORMAL ARTIŞLARI GÖĞÜSLEDİK’

Oktay, 2021’in ilk 9 ayında Türkiye’de elektrik fiyat ortalamasının megavat-saat başına 41 avro ve Almanya, Fransa, İtalya‘ya göre 30-40 avro daha düşük seviyede olduğunu belirterek, “Küresel enerji piyasalarındaki anormal artışları göğüsleyerek vatandaşımıza yansıtmadık; bundan sonra da küresel eğilimlerin milletimize etkisini en asgari düzeyde tutmak için gayret göstermeye devam edeceğiz. Küresel konjonktür ve salgının getirdiği olumsuz koşullara rağmen, finansal piyasalarımız sağlıklı bir şekilde işlemektedir. Bankacılık sektörümüz güçlü duruşunu sürdürmektedir. Yüzde 17’nin üzerinde seyreden sermaye yeterlilik rasyosu, finansal sistemimizin sağlam duruşunun örneklerinden biridir” ifadesini kullandı.

‘SALGIN DESTEĞİMİZ 705,5 MİLYAR TL’YE ULAŞTI’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2002 yılında toplanan her 100 liralık verginin 85,7 lirasının faiz harcamaları için ödendiğini, 2022 yılı bütçesinde ise her 100 liralık verginin sadece 19,1 lirasının faiz harcamalarına ayrılacağının öngörüldüğünü kaydetti. Oktay, Salgın kapsamında ekonomiyi desteklemek amacıyla alınan tedbirler 2021 yılı Ağustos ayı itibarıyla toplam 705,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. Bu kapsamda Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan tedbirlerin ekonomik büyüklüğü ise gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 10,6’sına ulaşmıştır” diye konuştu.

‘CUMHURBAŞKANLIĞI BÜTÇESİ AZALIŞ GÖSTERDİ’

Eğitim yatırımlarının her sene olduğu gibi bu yıl da öncelik verdikleri alanların başında geldiğini kaydeden Oktay, şöyle konuştu:

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın yatırım bütçesini 11,3 milyar liradan 15,2 milyar liraya çıkarıyoruz. Böylece, Milli Eğitim Bakanlığı yatırım ödeneklerini 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 35 oranında artırıyoruz. Yükseköğretim de dahil edildiğinde bu artış yüzde 26,4 olacaktır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın toplam sermaye giderleri ödeneğini 17,8 milyar liraya çıkartarak, kent içi ulaştırma ve demir yolu yatırımlarına verdiğimiz desteği arttırıyoruz. Cumhurbaşkanlığı 2021 yılı bütçesinin başlangıç ödeneği olan 4 milyar 39 milyon lira iken, 2022 yılı bütçe teklifi yaklaşık yüzde 3,7 azalış göstermiş ve 3 milyar 890 milyon lira olarak belirlenmiştir.”

‘YARGI İŞLEYİŞİMİZDE HİÇBİR HÜKMÜ YOKTUR’

Oktay, yargı hizmetlerinin daha iyi sunulması için insan kaynakları, bilişim, kurumsal yapı ve fiziki altyapıda da önemli bir yol aldıklarını söyledi. Yargı reformlarıyla hukukun üstünlüğünün güçlendiğini belirten Oktay, şunları kaydetti:

“Demokrasinin işlerliğini artırıyoruz. Ne vesayet odaklarının, ne sosyal medyadan hukuk darbesi yapamaya niyetlenen diplomatların, ne de hukuki süreçleri siyasallaştırmaya çalışan çevrelerin yargı işleyişimizde hiçbir hükmü yoktur. AB Komisyonu‘nun yanlı Türkiye raporu da dahil olmak üzere adalet sistemimiz, dış etki ve yorumlardan, münezzeh, bağımsız, tarafsız ve adil şekilde işlemeye devam edecektir.”

Güvenlik alanında, terörle mücadeleye tüm kararlılıklarıyla devam ettiklerini dile getiren Oktay, “Vatanımızın ve milletimizin güvenliğini sağlamaya, hak ve menfaatlerini korumaya azami önem veriyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiğimiz operasyonlarla bölücü terör örgütünü kıpırdayamaz hale getirdik ve terör örgütüne katılımları tarihin en düşük seviyesine indirdik” dedi.

Etiketler: Enflasyon
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Harput Kalesi’nde 3 alan ziyaretçilere açıldı

Sonraki Haber

Nesli tükenen insanlar

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde
Politika

Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi
Politika

İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi

15 Mayıs 2026
Büyük Birlik Partisi'nin 13'üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak
Politika

Büyük Birlik Partisi’nin 13’üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak

15 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak
Politika

Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak

15 Mayıs 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz
Politika

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
Vali Gül: Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak
Politika

Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Nesli tükenen insanlar

Nesli tükenen insanlar

En Güncel Haberler

Bilim & Teknoloji

Yapay zekâ ile şarkı nasıl yapılır? Artık birkaç cümleyle beste üretmek mümkün

16 Mayıs 2026
Bilim & Teknoloji

Çocuklar kaç yaşında telefon kullanmalı?

16 Mayıs 2026
Cellulite problem. Slim woman in underwear holding orange on light blue background, closeup. Zoomed skin with dimples, view through magnifying glass
Moda ve Kadın

Kadınlarda selülit neden oluşuyor? Görünümünü azaltmak için hangi alışkanlıklar önemli?

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Küçükçekmece D-100 Karayolu’nda otomobil bariyerlere çarparak takla attı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

16 Mayıs 2026
Yaşam

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Little girl repeating for her teacher at the table, she learning to read in a right way

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

- Tuğba Mollamahmutoğlu
16 Mayıs 2026

Bazı çocuklar konuşurken kelimeleri tekrar ediyor, bazıları ise cümleye başlamakta zorlanıyor. Özellikle 2 ile 7 yaş arasında görülen konuşma akıcılığı...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Yapay zekâ ile şarkı nasıl yapılır? Artık birkaç cümleyle beste üretmek mümkün

16 Mayıs 2026

Çocuklar kaç yaşında telefon kullanmalı?

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton