25 Haziran 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - ODTÜ’deki 10 bin 600 öğrenci ve araştırmacıya 4,8 milyar lira destek verdik

ODTÜ’deki 10 bin 600 öğrenci ve araştırmacıya 4,8 milyar lira destek verdik

Haberton - Haberton
15 Nisan 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Kacır: ODTÜ'deki 10 bin 600 öğrenci ve araştırmacıya 4,8 milyar lira destek verdik

Bakan Kacır: ODTÜ'deki 10 bin 600 öğrenci ve araştırmacıya 4,8 milyar lira destek verdik

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Odtü) Milli Teknoloji Atölyesi’nin açılışını yaptı.

Bakan Kacır, “2002’den bu yana TÜBİTAK’ın bilim insanlarına ve öğrencilere yönelik bursları kapsamında Odtü’deki 10 bin 600 öğrenci ve araştırmacıya yaklaşık 4,8 milyar lira destek verdik” dedi.

Bakan Kacır, Odtü bünyesindeki Milli Teknoloji Atölyesi’nin açılış törenine katıldı. Odtü Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen törende Bakan Kacır’ın yanı sıra Ankara Valisi Vasip Şahin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, Odtü Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci yer aldı. Bakan Kacır, Milli Teknoloji Atölyesi’nin hayırlı olmasını dileyerek, “Tarih boyunca bilim insanlarını himaye eden, bilgiyi en kıymetli hazinesi bilen ve bilime yatırım yapan milletler; tarihin akışına yön veren, çağ açan ve istikbali şekillendiren medeniyetler kurdu. Bilimi ihmal eden, teknolojik dönüşüme seyirci kalan toplumlarsa ne yazık ki zamanla hem ekonomik güçlerini hem de medeniyet iddialarını kaybettiler. Tarihin bizlere anlattığı bu hakikat, bugün de geçerlidir. Yapay zekadan biyoteknolojiye, uzaydan yenilenebilir enerjiye uzanan farklı sahalarda nitelikli insan kaynağı yetiştiren, altyapılar inşa eden ülkelerin dünyanın geleceğini şekillendirdiği bir çağda yaşıyoruz. Bu doğrultuda, Milli Teknoloji Hamlesi’ni gerçekleştirmek ve ülkemizi dünyada hak ettiği konuma ulaştırmak için Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bilimsel araştırma kapasitemizi dünyada örnek gösterilen bir konuma taşıdık” dedi.

Kadın Buluşçu Oranında Dünya Birincisiyiz

Türkiye kaynaklı yıllık bilimsel yayın sayısının 23 yılda 9 binden 52 bine yükseltildiğini kaydeden Bakan Kacır, “Dünya genelinde en fazla bilimsel yayın üreten ülkeler arasında 22’nci sıradan 14’üncü sıraya çıktık. Araştırmacılarımızın her geçen yıl niceliği ve niteliği artan bilimsel çalışmaları, fikri mülkiyet kapasitemizde kayda değer bir ilerlemenin önünü açtı. 2002’de 414 olan yerli patent başvuru sayısı geçtiğimiz yıl 11 bin 394’e ulaştı. Yerli patent başvurularında dünyada 10’uncu sıradayız. Kadın buluşçu oranında dünya birincisiyiz. Elbette araştırmadan ürüne, fikirden patente, laboratuvardan fabrikaya uzanan zinciri kuvvetlendirmek, bilimsel araştırmaların ülkemizin kalkınma yolculuğunu hızlandırması için hayati önem arz ediyor. Bu anlayışla üniversitelerimiz ile sanayimiz arasındaki sinerjiyi güçlendirmeye yönelik adımlar attık. Üniversitelerimizdeki bilimsel bilginin ekonomik değere ve yüksek katma değerli ürünlere dönüşmesinde köprü vazifesi gören teknoparklarımızın sayısı, bundan 23 yıl önce yalnızca 2’ydi. Bugün fikirlerin ürüne, projelerin markaya dönüştüğü, nitelikli Ar-Ge çalışmalarının yürütüldüğü 114 teknoparkı kapsayan güçlü bir Ar-Ge ekosistemine sahibiz” diye konuştu.

1936 Projeye 10,2 Milyar Lira Finansman Sunduk

Milli Teknoloji Atölyesi’nin TÜBİTAK’ın sağladığı 30 milyon lira destekle Odtü bünyesinde hayata geçirildiğini ifade eden Bakan Kacır, “Gençlerimizin hayallerini, fikirlerini ve projelerini hayata geçirmelerine olanak sağlayacak bir altyapıyı tesis ediyoruz. Gençlerimizin kampüs içerisinde edindikleri derin akademik bilgiyi, somut projelere ve yüksek teknolojili işlere dönüştürebileceği bir ortam sunuyoruz. Bizler yetiştirdiği mühendislerle, araştırmacılarla ve bilim insanlarıyla Milli Teknoloji Hamlemize çok kıymetli katkılar sunan Odtü’nün; bilimde, teknolojide ve yenilikte öncü rolünü pekiştirecek her projeyi desteklemeyi sürdüreceğiz. 2002’den bu yana TÜBİTAK’ın bilim insanlarına ve öğrencilere yönelik bursları kapsamında Odtü’deki 10 bin 600 öğrenci ve araştırmacıya yaklaşık 4,8 milyar lira destek verdik. Özel sektöre, akademiye ve kamuya yönelik destek programları kapsamında 1936 projeye 10,2 milyar lira finansman sunduk. Uluslararası Lider ve Genç Araştırmacılar Programı’yla ülkemize dönen 31 araştırmacının çalışmalarını Odtü’de sürdürmesini sağladık. İnanıyorum ki bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da yetiştireceği nitelikli insan kaynağı, yürüteceği öncü araştırmalar ve geliştireceği yenilikçi projelerle Odtü, ülkemizin bilim ve teknoloji temelli kalkınma yolculuğuna önemli katkı sağlayacak” dedi.

Yozgatlıgil: Ay Yüzeyinde Görev Yapacak Roverlar Burada Üretiliyor

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ise Milli Teknoloji Atölyesi’nin daha önce bir arşiv binası olarak kullanıldığını belirterek, “Bugün geldiğimiz noktada aynı mekanda Milli Teknoloji Atölyesi’nde bambaşka şeyler oluyor. Şimdi burada projeler üretiliyor. Hatta ay yüzeyine erişecek ve ay yüzeyinde görev yapacak roverlar (uzay keşif aracı) burada üretiliyor. Bu dönüşümün kendisi aslında çok şey anlatıyor bize. Odtü’de çok güçlü bir öğrenci ekosistemi var. 200’ün üzerinde öğrenci topluluğumuz bulunuyor ve bunların önemli bir kısmı doğrudan teknoloji ve girişime odaklı çalışıyor. Zaten üreten, deneyen, yarışan bir öğrenci grubumuz var. Milli Teknoloji Atölyesi ile birlikte bu üretimin çok daha hızlı ve daha somut çıktılara dönüşeceğine inanıyoruz. Burada geliştirilen projelerin kısa süre içinde yarışmalarda ve uluslararası platformlarda, firmalarda ve şirketlerde ticarileşme noktasında karşılık bulunacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek Milli Teknoloji Atölyesi’nin açılışı yapıldı.

Etiketler: AnkaraAydınEğitimKadınTeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Rally Bodrum ile Ege’de ralli rüzgarı esecek

Sonraki Haber

Türkiye’yi yasa boğan saldırı! 5 silah, 7 şarjör; 5 ölü, 20 yaralı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Bolat: Şikayet ettiğimiz Türkiye ekonomisi son 6 yılda yüzde 35 büyümüş
Politika

Şikayet ettiğimiz Türkiye ekonomisi son 6 yılda yüzde 35 büyümüş

25 Haziran 2026
CHP'li Emir: Kılıçdaroğlu'nun 45 gün içinde kurultayı toplaması gerekir
Politika

Kılıçdaroğlu’nun 45 gün içinde kurultayı toplaması gerekir

24 Haziran 2026
‘Can Dalton’ için Rusya’ya iade talebi yenilendi
Politika

‘Can Dalton’ için Rusya’ya iade talebi yenilendi

24 Haziran 2026
Bu ülkede aklanmanın yeri; iktidar partisinin binası değil, mahkemelerdir
Politika

Bu ülkede aklanmanın yeri; iktidar partisinin binası değil, mahkemelerdir

24 Haziran 2026
CHP İzmir İl Başkanı Gümrükçü: Cemil Tugay'ı yeniden parti saflarına davet ettim
Politika

CHP İzmir İl Başkanı Gümrükçü: Cemil Tugay’ı yeniden parti saflarına davet ettim

24 Haziran 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İSİPAB Konferansı'na katıldı
Politika

Numan Kurtulmuş, İSİPAB Konferansı’na katıldı

24 Haziran 2026
Sonraki Haber
Türkiye’yi yasa boğan saldırı: 4 ölü, 20 yaralı

Türkiye’yi yasa boğan saldırı! 5 silah, 7 şarjör; 5 ölü, 20 yaralı

En Güncel Haberler

Vanlı tiyatrocu, '30 günde 30 farklı tek kişilik oyun' ile rekora hazırlanıyor
Kültür ve Sanat

Vanlı tiyatrocu, ’30 günde 30 farklı tek kişilik oyun’ ile rekora hazırlanıyor

25 Haziran 2026
Karne günü söylenen bir cümle yıllarca unutulmuyor
Sağlık Haberleri

Karne günü söylenen bir cümle yıllarca unutulmuyor

25 Haziran 2026
NATO Genel Sekreteri Rutte: İran hiçbir şekilde nükleer silah kapasitesine sahip olmamalı
Dış Haberler

İran hiçbir şekilde nükleer silah kapasitesine sahip olmamalı

25 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bağcılar’da takip ettikleri sürücüye silah doğrultup araçtaki 2 milyon 568 bin lirayı çaldılar

25 Haziran 2026
Yaşam

Galata’da ‘fırça düşürme’ bahanesiyle dolandırmaya çalıştığı kadını Rus turistler kurtardı; şüpheli yakalandı

25 Haziran 2026
Yaşam

Kars’ta yüzlerce kişi ağıtlar yakıp, sine vurarak Kerbela şehitlerini andı

25 Haziran 2026
Yaşam

Sakarya’da tren raylarının yer altına alınması için ilk adım atıldı

24 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Trump, depremlerin ardından Venezuela'ya yardım etmeye hazır olduklarını açıkladı

Venezuela’daki çifte depremin ardından Trump’tan acil yardım talimatı

- Haberton
25 Haziran 2026

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'da meydana gelen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki iki depremin ardından her türlü yardıma hazır olduklarını bildirdi....

Duş alma sıklığı sağlık açısından önemli mi? Uzmanlar doğru dengeyi açıkladı

Emekli maaşında yeni düzenleme gelir mi? Gözler kritik tarihte

Telefon bataryası neden hızlı tükenir? En yaygın 7 hata

Sıcaklıklar neden mevsim normallerinin üzerine çıktı? Uzmanlar kritik nedenleri açıkladı

Güncel Haber

İran’dan ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması

25 Haziran 2026
Vanlı tiyatrocu, '30 günde 30 farklı tek kişilik oyun' ile rekora hazırlanıyor

Vanlı tiyatrocu, ’30 günde 30 farklı tek kişilik oyun’ ile rekora hazırlanıyor

25 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton