26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Numan Kurtulmuş, Cezayir Dışişleri Bakanı’nı kabul etti

Numan Kurtulmuş, Cezayir Dışişleri Bakanı’nı kabul etti

Haberton - Haberton
8 Eylül 2023
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Numan Kurtulmuş, Cezayir Dışişleri Bakanı'nı kabul etti

Numan Kurtulmuş, Cezayir Dışişleri Bakanı'nı kabul etti

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf’ı kabul etti. Kurtulmuş, “Afrika kıtasının yeniden uyanması, kendi gücünün farkına varması ve refahının, huzurunun sağlanması için Cezayir ve Türkiye’nin ortak bir perspektifte hareket ettiğini görüyoruz ve bundan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, TBMM’de, Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ve beraberindeki heyeti kabul etti. Attaf ve heyetini TBMM’de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un karşılıklı olarak iki ülkenin ilişkilerini çok daha ileri noktalara taşımak için ortaya koyduğu vizyonun tarihi önemde olduğunu vurguladı.

‘CEZAYİR HALKIYLA TÜRK HALKI ÇOK YAKIN DOST, KARDEŞ İKİ HALKTIR’

İki ülke arasında bu genel çerçevenin ortaya konulmuş olmasının, hükümetlerin çok daha güçlü bir şekilde çalışmasına, devlet kurumlarının bu istikamette yol almasına neden olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Ekonomide, ticarette, kültürel alanda yapılan iş birlikleri önemlidir ve büyük mesafe alınmaktadır. Ama bunlar yeterli değildir. Aramızdaki ilişkinin geldiği noktanın çok daha ileriye taşınması ortak bir hedef olarak kabul edilmelidir. Tabii ki tarihten gelen çok büyük ortaklıklarımız var, ortak hissiyatımız, ortak kültürümüz, ortak inançlarımız ve anlayışlarımız var. Cezayir halkıyla Türk halkı çok yakın dost, kardeş iki halktır. Ayrıca Türk halkının nezdinde, gönlünde Cezayir’in emperyalistlere karşı vermiş olduğu kurtuluş mücadelesinin unutulmaz bir yeri vardır ve bu mücadele fevkalade önem verdiğimiz bir direniştir, mücadeledir. Bugünden geçmişe doğru baktığımızda Cezayir halkının ortaya koyduğu cesur direniş ve emperyalizme karşı mücadelesi aslında bugün bile Afrika halklarına örnek teşkil etmektedir.”

AFRİKA KITASINDA SON DURUM

Afrika’nın hem istikrarsızlaştırılması hem birtakım terör örgütleri vasıtasıyla vekalet savaşlarının konusu haline getirilmesi hem de bu vesileyle Afrika halkının zenginliklerinin sömürülmesi için hesaplar yapıldığını dile getiren Kurtulmuş, “Mesela Boko Haram diye bir örgüte verilen destek. Bu örgütü kim ortaya çıkardı, kimler destekledi, kimler arkasında durdu ve bu örgütün Afrika’ya sağladığı sonuç nedir? Bunlar çok açık ortada.

Birçok ülkenin, sadece bu örgütün varlığı üzerinden nasıl istikrarsızlaştırıldığı ortadadır. Türkiye olarak şu anda Afrika kıtasındaki hemen her ülkede büyükelçiliğimiz vardır. Bir Afrika politikası çerçevesinde son yıllarda yeni bir açılım içerisindeyiz. Bizim Afrika kıtasına temel yaklaşımımız şudur. Gelin hep beraber el ele, kol kola tutunalım ve Afrika halklarının daha zengin daha müreffeh daha huzurlu bir hale gelmesi için birlikte çalışalım” ifadelerinde bulundu. 

Bazı batılı ülkelerin Afrika kıtasına iş makineleriyle ya da oranın halkını, madenlerini sömürmek için gittiğini belirten Kurtulmuş konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Afrika kıtasının yeniden uyanması, kendi gücünün farkına varması ve refahının, huzurunun sağlanması için Cezayir ve Türkiye’nin ortak bir perspektifte hareket ettiğini görüyoruz ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Akdeniz’in ve İslam dünyasının iki önemli ülkesi olarak Cezayir ve Türkiye, ortak hareket etmeyi sürdürdükçe ve artırdıkça hem iki ülkenin hem de Afrika’nın geleceğini çok daha güçlü hale getirecektir. Ülkeler arasındaki ilişkilerde nasıl hükümetler ve devlet kuruluşları arasındaki ilişkiler önemliyse aynı şekilde parlamentolar arasındaki ilişkinin de çok önemli olduğunu biliyoruz. Bunun için Cezayir Millet Meclisi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasındaki ilişkilerin çok daha ileriye götürülmesi için gayret sarf etmeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Bu vesileyle de Sayın Cezayir Millet Meclisi Başkanına selamlarımızı ve sevgilerimizi ifade ediyorum.”

ATTAF: BİZE DÜŞEN GÖREV DE HALKLARIMIZA EN İYİ GÖREVİ SUNMAKTIR

Cezayir Dışişleri Bakanı Attaf ise Kurtulmuş ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Attaf, TBMM Başkanlığına seçilen Kurtulmuş’a tebriklerini ileterek, Türk halkının evinde olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Türkiye ve Cezayir halklarının kardeş olduğunu, tarihi ve köklü ilişkilerinin bulunduğunu belirten Attaf, Türkiye- Cezayir ilişkilerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun’un ellerinde, emin yerde olduğunu ifade etti.

Erdoğan ve Tebbun’un geniş vizyonları neticesinde bu ilişkilerin iyi yöne doğru gittiğini belirten Attaf, “Bu gelişmelerden bir tanesi parlamento alanındadır. Hükümetler arasındaki ilişkiler her zaman çok çok iyi bile olsa hep eksiktir. Çünkü bunu tamamlayacak olan parlamentolardır. Bildiğiniz gibi bir diplomatik, resmi ilişkiler vardır bunu hükümetler yürütür, bir de parlamento diplomasisi dediğimiz diplomasi vardır, bu da zaten halkın içinden gelen bir şeydir. Bizdeki en önemli hedef burada. Bize düşen görev de halklarımıza en iyi görevi sunmaktır” diye konuştu. 

Etiketler: Numan Kurtulmuş
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ağustos ayı yolcu ve kargo trafik verileri açıklandı

Sonraki Haber

Kırşehir’in 63 yıllık fotoğraf sanatçısı ‘Yılın Ahisi’ seçildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanlığı Hocalı Katliamı'na ilişkin anma mesajı yayınladı
Politika

Dışişleri’nden Mali’deki terör saldırılarına kınama

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

25 Nisan 2026
Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz
Politika

Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz

25 Nisan 2026
Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz
Politika

Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu'nda kafede vatandaşlarla sohbet etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu’nda kafede vatandaşlarla sohbet etti

25 Nisan 2026
Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul'da bir araya geldi
Politika

Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul’da bir araya geldi

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Kırşehir'in 63 yıllık fotoğraf sanatçısı 'Yılın Ahisi' seçildi

Kırşehir'in 63 yıllık fotoğraf sanatçısı 'Yılın Ahisi' seçildi

En Güncel Haberler

Verimlilik Dini
Yazarlar

Verimlilik Dini

26 Nisan 2026
Yunanistan ve Fransa savunma iş birliği anlaşmasını yeniledi
Dış Haberler

Yunanistan ve Fransa savunma iş birliği anlaşmasını yeniledi

26 Nisan 2026
İran: ABD'nin diplomasi konusunda ciddi olup olmadığını henüz görmedik
Dış Haberler

İran: ABD’nin diplomasi konusunda ciddi olup olmadığını henüz görmedik

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bursa'da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Bursa’da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

- Haberton
26 Nisan 2026

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde iki otomobilin çarpıştığı kazada 1 kişi yaralandı. Kaza, saat 01.00 sıralarında Sanayi Caddesi Ankara istikametinde meydana geldi....

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Verimlilik Dini

Verimlilik Dini

26 Nisan 2026
Yunanistan ve Fransa savunma iş birliği anlaşmasını yeniledi

Yunanistan ve Fransa savunma iş birliği anlaşmasını yeniledi

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton