7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yaşam - Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi

Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi

Haberton - Haberton
17 Temmuz 2026
- Yaşam
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi

Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde yürütülen doktora tez projesi kapsamında, kentin önemli gen kaynaklarından Norduz koyunlarının davranış profilleri inceleniyor.

Proje, iklim değişikliği nedeniyle giderek verimsizleşen mera alanlarını hangi davranış profiline sahip koyunların daha etkin kullandığını, GPS, hareket sensörü, dron ve uydu görüntülerinden elde edilen bitki örtüsü verileriyle ortaya koymayı amaçlıyor. YYÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Karaca, çalışmanın temel amacının, iklim değişikliği nedeniyle giderek parçalı ve verimsiz hale gelen mera alanlarını hangi davranış profiline sahip koyunların daha etkin değerlendirdiğini ortaya koymak olduğunu söyledi.

Van YYÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Karaca danışmanlığında doktora çalışmalarını sürdüren Necla Aydoğdu, farklı davranış özelliklerine sahip Van’ın önemli gen kaynaklarından olan Norduz koyunlarının merayı kullanma biçimleri ile üretim performansları arasındaki ilişkiyi araştırıyor. Van Yyü Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından da desteklenen proje çalışmaları, Gürpınar’ın Norduz Yaylalarında bir yetiştiricinin, gerçek sürü yönetimi koşullarında yapılıyor. Mart ayında başlayan araştırmanın ilk aşamasında koyunlar çeşitli davranış testlerinden geçiriliyor ve hayvanların yeni ortamlara uyumu, keşfetme ve merak düzeyi, sürüden bağımsız hareket edebilme, yem kaynağına yönelme ve insanla temas gibi özellikleri değerlendirilerek davranış profilleri oluşturuluyor.

Proje kapsamında, farklı davranış profillerini temsil edecek şekilde sürüden seçilen 50 koyun, takılan Gps cihazı ve hareket sensörleriyle merada izleniyor, günlük hareketleri kayıt altına alınıyor.

Elde edilen verilerle koyunların kullandıkları alanlar, katettikleri mesafe, sürüden uzaklaşma düzeyleri ve belirli bölgelerde geçirdikleri süre analiz ediliyor. Uydu görüntülerinden elde edilen bitki örtüsü ve nem verileri de Gps kayıtlarıyla eşleştirilerek farklı davranış profillerine sahip koyunların mera tercihleri ortaya konuluyor. Çalışmada yalnızca hayvanların hareketleri değil, sürü yönetimini etkileyen çevresel faktörler de değerlendiriliyor. Çobanlar ve sürü köpekleri de Gps cihazlarıyla takip edilerek, yönlendirme etkilerinin yanı sıra, su kaynaklarının konumu, eğim, yükseklik ve mera yapısının sürü hareketleri üzerindeki etkisi analiz ediliyor.

Projenin sonunda ise farklı davranış profillerine sahip koyunların süt verimi, canlı ağırlık değişimi ile kuzularının büyüme ve sağlık performansları karşılaştırılacak. Böylece merayı daha verimli kullanan hayvanların üretim performansı, açısından taşıdığı önem ortaya konulacak.

Merayı Ne Kadar Etkili Kullandıklarını Takip Ediyoruz

Prof. Dr. Serhat Karaca, Türkiye’de koyunculuğun büyük ölçüde meraya dayalı yürütüldüğünü belirterek, iklim değişikliği ve diğer baskılar nedeniyle mera kaynaklarının giderek verimsizleştiğini söyledi. Van’da da kuraklığın son yıllarda önemli bir sorun olduğunu belirten Prof. Dr. Karaca, “Çalışmanın temel amacı, daha önce davranış testleriyle belirlediğimiz farklı davranış profillerine sahip koyunların merayı nasıl kullandığını ortaya koymak. Önce hayvanların keşfetme, merak ve sürüden bağımsız davranabilme gibi özelliklerini değerlendirerek davranış profilleri oluşturuyoruz. Daha sonra Gps ve hareket sensörleriyle bu hayvanların merayı ne kadar etkili kullandıklarını takip ediyoruz” dedi.

İki Farklı Davranış Profiline Odaklandık

Çalışmada iki farklı davranış profiline odaklandıklarını belirten Prof. Dr. Karaca, “Bir grup daha temkinli ve sürüye bağlı davranırken, diğer grup daha araştırmacı ve bağımsız hareket ediyor. Amacımız, parçalı ve verimsiz hale gelen mera alanlarında hangi davranış profiline sahip hayvanların kaynakları daha etkin kullandığını belirlemek. Bunun üretime yansımasını da süt verimi ve kuzuların büyüme performansı üzerinden değerlendireceğiz” diye konuştu.

Yapay Zeka Araçlarından Yararlanıyoruz

Verilerin analizinde yapay zeka araçlarından da yararlandıklarını belirten Prof. Dr. Karaca, “Davranış profillerini sayısallaştırarak objektif şekilde karşılaştırıyoruz. Aynı zamanda Gps verilerini uydu görüntülerinden elde edilen Ndvı (Uydu görüntülerinden elde edilen bitki örtüsü verileri) verileriyle eşleştiriyoruz. Böylece hangi hayvanın hangi ot verimine sahip alanlarda ne kadar zaman geçirdiğini belirleyebileceğiz. Bir hayvanın çok dolaşması merayı iyi kullandığı anlamına gelmiyor. Daha az enerji harcayarak merayı verimli kullanabilmesi de önemli” dedi.

Davranış Testlerini Mart Ayında Tamamladık

Prof. Dr. Karaca, araştırmanın mera mevsiminin başında başladığını belirterek, “Davranış testlerini mart ayında tamamladık. Çalışmalar önce Kurubaş mevkisindeki meralarda başladı, daha sonra sürülerle birlikte Norduz Yaylalarına taşındı. Norduz koyunu önemli bir yerel genetik kaynak. Bu çalışmayla hem bu ırkın davranış özelliklerini ortaya koymayı hem de gelecekte damızlık seçimi, sürü yönetimi ve mera planlamasında kullanılabilecek bilimsel veriler üretmeyi hedefliyoruz” dedi.

Necla Aydoğdu ise zorlu bir coğrafyada projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını belirterek, “İnşallah çok güzel sonuçlar elde edeceğiz. Bizim için de yeni bir çalışma. İlk kez hem Norduz Yaylalarını hem de çalışmaları deneyimliyoruz. İnşallah ülkemize de güzel bir çalışma kazandırmış olacağız” dedi.

Etiketler: TürkiyeVanYapay Zeka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

TOBB, kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı

Sonraki Haber

Göztepe dolu dizgin

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Tekirdağ'da Kur'an kursu öğrencileri, harçlıklarını Filistin'e bağışladı
Yaşam

Tekirdağ’da Kur’an kursu öğrencileri, harçlıklarını Filistin’e bağışladı

7 Ağustos 2026
Böbrek hastası Zehra'nın 'Ay'ı gözlemleme hayali’ gerçek oldu
Yaşam

Böbrek hastası Zehra’nın ‘Ay’ı gözlemleme hayali’ gerçek oldu

7 Ağustos 2026
İtfaiyeci baba, kızını kortlarda şampiyonluğa hazırlıyor
Yaşam

İtfaiyeci baba, kızını kortlarda şampiyonluğa hazırlıyor

7 Ağustos 2026
3'üncü Selim'in türbesinin örtüsü, Diyarbakır'da ilmek ilmek işleniyor
Yaşam

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
DMD'li Kerem'in umut çağrısı: Koşmak, oynamak, hayallerime kavuşmak istiyorum
Yaşam

DMD’li Kerem, koşmak, oynamak, hayallerine kavuşmak istiyor

7 Ağustos 2026
58 yıllık kalay ustası mesleğini yaşatmaya çalışıyor
Yaşam

58 yıllık kalay ustası mesleğini yaşatmaya çalışıyor

7 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Göztepe dolu dizgin

Göztepe dolu dizgin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava
Öne Çıkan

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı
Öne Çıkan

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026
Yüksel Yıldırım: Gabriele Guarino, Samsunspor’a hayırlı olsun
Spor Haberleri

Yüksel Yıldırım: Gabriele Guarino, Samsunspor’a hayırlı olsun

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekirdağ’da Kur’an kursu öğrencileri, harçlıklarını Filistin’e bağışladı

7 Ağustos 2026
Yaşam

Böbrek hastası Zehra’nın ‘Ay’ı gözlemleme hayali’ gerçek oldu

7 Ağustos 2026
Yaşam

İtfaiyeci baba, kızını kortlarda şampiyonluğa hazırlıyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Altay'a ilk destek Folkart'tan

Altay’a ilk destek Folkart’tan

- Haberton
7 Ağustos 2026

3'üncü Lig'de mücadele edeceği yeni sezon öncesi mali ve idari sıkıntılar nedeniyle hazırlıklarına bugün başlayacak Altay'a ilk can suyu Folkart'tan...

Aşırı Kıskançlık Neden Olur? Sürekli Kıskanma Hissinin Altında Hangi Nedenler Yatabilir?

Para Biriktirmeye Nereden Başlanmalı? Uzmanlardan Etkili Tasarruf İçin İlk Adımlar

Sabah uyanınca ilk 10 dakikada yapılan bu hata gün boyu yorgun hissettiriyor

Yazın Araç Neden Hararet Yapar? En Yaygın Nedenler ve Alınabilecek Önlemler

Güncel Haber

'Casperlar' suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

‘Casperlar’ suç örgütüne yönelik 149 şüpheli hakkında yeni dava

7 Ağustos 2026
İzmit Belediyesi'nde 'rüşvet' iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar'ın ifadesi ortaya çıktı

İzmit Belediyesi’nde ‘rüşvet’ iddialarına ilişkin görüntüyü kayda alan Emre Can Özkar’ın ifadesi ortaya çıktı

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton