16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - NATO’nun en büyük düşmanı NATO’nun kendisi

NATO’nun en büyük düşmanı NATO’nun kendisi

Haberton - Haberton
13 Nisan 2025 - Güncellenme Tarihi 20 Mayıs 2025
- Dış Haberler
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
NATO'nun en büyük düşmanı NATO'nun kendisi
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “NATO’nun en büyük düşmanı NATO’nun kendisi. Bunu da baskın gelebilmek için kullanıyorlar” dedi.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Avrasya güvenliği ile alakalı Rusya ve Belarus arasında bir toplantı yaptık. Bu konferansa NATO ve AB üyesi ülkeler de davet edildi. Bu hiç kimseye karşı bir şey değil. Bu NATO’ya karşı da bir şey değil. NATO’nun en büyük düşmanı NATO’nun kendisi. Bunu da baskın gelebilmek için kullanıyorlar” dedi.

Bu yıl ‘Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek’ temasıyla 4’üncüsü düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF), 2’nci gününde devam ediyor. Forum kapsamında düzenlenen ‘ADFTalks2025’in konuğu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov oldu. Alican Ayanlar’ın moderatörlük yaptığı program için salon dolunca izleyicilerin bir kısmı içeri alınmadı. İçeri girenlerin bir bölümü ise programı ayakta izlemek zorunda kaldı.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “1999’da AGİT zirvesi yapılmıştı. Burada yayımlanan deklarasyonda, ülkelerin güvenliğinin bölünmez ve eşit olduğu, herkesin güvenlik ittifakı yapma hakkı vardı. Ancak yapılacak bu ittifak diğerlerinin güvenliğine zarar verecek şekilde olamaz dendi. Putin geldikten sonra da defalarca uyardı. 2008’deki toplantıda Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO’da olmayacağına dair imza verdiler. 2010 yılında Astana’da İstanbul formülü aynen tekrar edildi. NATO’nun genişlemesi devam etti ve AGİT içerisinde eşit ve bölünmez ilkenin uygulanmayacağı açığa çıkmaya başladı. Burada olan biteni anlatan en güzel kelime hile yapmak. 2008 ve 2010 yıllarında Rusya ve NATO arasında anlaşma taslakları hazırladık. Burada NATO güvenliğini güçlendirme noktasında başarısız oldu ve sabote edildi” dedi.

‘DEFALARCA BAŞARISIZ OLDUKLARI ŞEKİLDE DEVAM ETMEK İSTİYORLARSA EDEBİLİRLER’

Avrasya’nın kendisine ait bir çatı örgütü olmadığını söyleyen Lavrov, “Bütün kıtaların kendilerine ait kıtasal çatı örgütleri var. Bir tek Avrasya’da yok. Bu potansiyeli açığa çıkarmak gerekiyor. Avrasya güvenliği ile alakalı Rusya ve Belarus arasında bir toplantı yaptık. Bu konferansa NATO ve AB üyesi ülkeler de davet edildi. Bu hiç kimseye karşı bir şey değil. Bu NATO’ya karşı da bir şey değil. NATO’nun en büyük düşmanı, NATO’nun kendisi. Bunu da baskın gelebilmek için kullanıyorlar. Avrupa’da kendi kendilerine kalacaklarına yönelik bir korku var. Daha önce defalarca başarısız oldukları şekilde devam etmek istiyorlarsa edebilirler. Avrasya’nın meseleleri bu kıta üzerindeki ülkeler tarafından çözülmelidir. Birisinin bölgesine geldiğiniz zaman bölgeye mütecaviz davranamazsın. Kurallarınızı onlara dikte edemezsiniz. Bu küresel rolünüze takıntılı olmanızdan kaynaklanan bir şey” diye konuştu.

‘SAVAŞ OLURSA ÇOK BÜYÜK YIKIMA NEDEN OLUR’

Lavrov, “Birçok ülke ABD ile müzakere etmek istiyor. Barışçıl yoldan her iki taraf da isteklerini aldıysa bir sıkıntı yok. Herkes için en önemli konu sistemin işler olması. ABD ve Rusya’nın iyi ilişkilerinde, Çin ile ilişkilerinin iyi olmasında bir beis görmüyorum. Herhangi bir şart öne süremeden konuşulabilir. Çin ve ABD arasında doktrinler açısından birçok farklılık var. Çin, ABD ile bir rekabet halinde dünya ekonomisi açısından. Kim daha fazla etki sahibi olacak. Asya’da kim daha etki sahibi olacak. Çin ve ABD sürekli farklı şeyler açıklıyor, birbirlerine iyi davranmıyorlar. Tayvan konusunda tek Çin politikası uygulanıyor. ABD’den bazı tehditler savuruyorlar. Savaş olursa çok büyük bir yıkıma neden olur. Böyle tehditlere rağmen alttan görüşmeleri devam ediyor” dedi.

‘ABD’NİN DÜNYA İŞLERİNE BU KADAR KARIŞMASI REZİLLİK’

ABD ile iş birliği konusuna hiçbir zaman hayır demediklerini belirten Lavrov, “Biden yönetimi Rusya’nın bir ceza alması gerektiğini söyledi. Bu aptallık. Trump dedi ki, ‘Normale dönelim, bu saçma sapan duruşu ortadan kaldıralım’ dedi. ABD’nin dünya işlerine bu kadar karışması rezillik. Koşulların normalleştirilmesi öncelikle. Obama yönetimi diplomatlarımızı sınır dışı etmeye başlamıştı. Biden yönetimi Rusya’nın varlıklarına el koydu. Şimdi bunları ne yapacaklarını düşünüyorlar. Çaldıkları paranın ana parasına dokunmamaları lazım. Bunun faizini yiyorlar. Yeni sömürgeci düşünce bu insanların zihninden hiç çıkmadı” diye konuştu.

‘NAZİLERLE İŞ BİRLİĞİ YAPILIYOR’

Ukrayna lideri Zelenski’ye yönelik eleştirilerde bulunan Lavrov, “Başkan Trump batılı liderler arasında defalarca bu konuyu dile getiren tek lider. Ukrayna ateşkes istiyor ama Rusya istemiyor diye düşünülüyor. Temel konu NATO ve toprak meselesi. Amerikalılar tarafından dile getirildikten hemen sonra Zelenski, ‘Silah gönderin’ dedi. ‘Barış koruma unsurları gelsin’ dendiğinde ‘Biz savaşmaya devam edeceğiz’ dedi. Karşılıklı yapılan açıklamalar şizofrenik yapıyı ortaya koyuyor. Biz toprak derdinde değil, insan ve halkların derdindeyiz. Ukrayna’da Rus dili, Rusça kitaplar yasaklandı. Son dönemlerde Rus ve Rusça her şeyi aforoz etmeye başladı. İsrail Arapçayı hiçbir zaman yasaklamadı. Ukrayna bu noktada tek ülke. Hem çok uluslu bir yapı ve çok etnik bir dili yasakladı. Zelenski ve ekibi sizin isteğiniz ülkeyi kuranlarını dilini yasaklamak, değeriniz Nazilerle iş birliği yapmak. Odesa’da bir heykel yıkıldı, o heykel Nazi’ye karşı savaşan birinin heykeli” dedi.

‘IRKÇI REJİMİ KORUMAK İÇİN KULLANIYORLAR’

Ukrayna’da ırkçı bir rejimin hakim olduğunu söyleyen Lavrov, “Avrupa, Ukrayna’daki insan hakları ile ilgili hiçbir şey söylemedi. Referandum yapmak isteyen insanlar aslında kanunlarla korunmak zorunda. Ortak bir barış gücü oluşturulabilir mi? Trump kendisi mevcut durumu herhangi bir Avrupa liderinden daha iyi anlıyor. Zelenski ‘Barış gücüne değil savaşçılara ihtiyacımız var’ demişti. Herkes ana noktayı gözden kaçırıyor. Barış gücü orada konuşlansın istiyorsunuz. Herhangi bir askeri grubun gücünü barışı teşkil etmek için değil buradaki ırkçı rejimi korumak için kullanıyorlar” diye konuştu.

‘ADF’DE UKRAYNA İLE HERHANGİ BİR TEMAS OLMADI’

Trump ve ekibinin deneyimli olduğunu söyleyen Lavrov, “Geçen sene Sayın Erdoğan, Sayın Putin’e herhangi şekilde Karadeniz’de silahların taşınmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Putin bunu destekleyeceğini ancak Ukraynalı temsilcileri disipline etmesi gerektiğini söyledi. Sayın Erdoğan ile Sayın Putin daha sonra nükleer santrallere saldırılmaması ile ilgili görüştü ancak Zelenski bunu kabul etmedi. Zelenski bütün Ruslardan nefret ediyor ve saldırı emirlerini veriyor. Bu emirleri verdiği konusunu inkar edip yalan söylüyor. ADF’de Ukrayna ile herhangi bir temas olmadı” dedi

Etiketler: Nato
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bu turnuvaya uzun süredir planlı ve disiplinli bir şekilde hazırlanıyoruz

Sonraki Haber

Toplumsal olaylar karşısında dünyaya örnek oldunuz

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Dış Haberler

Putin’in Çin’e gideceği tarih belli oldu

16 Mayıs 2026
İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 6 kişi hayatını kaybetti
Dış Haberler

İsrail’in Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırılarda 6 kişi hayatını kaybetti

16 Mayıs 2026
İtalyan mayın gemileri Hürmüz Boğazı için yola çıktı
Dış Haberler

İtalyan mayın gemileri Hürmüz Boğazı için yola çıktı

16 Mayıs 2026
İngiltere'de bir öğrenci menenjit nedeniyle hayatını kaybetti
Dış Haberler

İngiltere’de bir öğrenci menenjit nedeniyle hayatını kaybetti

16 Mayıs 2026
DSÖ: Hantavirüsün küresel nüfus için riski hala düşük
Dış Haberler

Hantavirüsün küresel nüfus için riski hala düşük

16 Mayıs 2026
ABD Başkanı Trump ve Japonya Başbakanı Sanae Takaichi telefonda görüştü
Dış Haberler

ABD Başkanı Trump ve Japonya Başbakanı Sanae Takaichi telefonda görüştü

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Toplumsal olaylar karşısında dünyaya örnek oldunuz

Toplumsal olaylar karşısında dünyaya örnek oldunuz

En Güncel Haberler

5 bin liralık borcunu ödemeyen kuzenini öldürdü, Suriye’ye kaçmak isterken yakalandı
Yerel Haberler

5 bin liralık borcunu ödemeyen kuzenini öldürdü, Suriye’ye kaçmak isterken yakalandı

16 Mayıs 2026
'Dijital dolandırıcılar, 'oltalama' yöntemiyle yaşlıları ve çocukları hedef alıyor'
Yerel Haberler

‘Dijital dolandırıcılar, ‘oltalama’ yöntemiyle yaşlıları ve çocukları hedef alıyor’

16 Mayıs 2026
Dış Haberler

Putin’in Çin’e gideceği tarih belli oldu

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Türkiye’nin en büyük canlı hayvan pazarında ‘kurban’ hareketliliği

16 Mayıs 2026
Yaşam

Tekstilde sentetik boyalara alternatif bakterilerden doğal renk üretildi

16 Mayıs 2026
Yaşam

Küçükçekmece D-100 Karayolu’nda otomobil bariyerlere çarparak takla attı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Bodrum merkezli 3 ilde dolandırıcılık operasyonu; 7 tutuklama

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Tekstilde sentetik boyalara alternatif bakterilerden doğal renk üretildi

Tekstilde sentetik boyalara alternatif bakterilerden doğal renk üretildi

- Haberton
16 Mayıs 2026

Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Neslihan Dikbaş ile Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Türkiye'nin en büyük canlı hayvan pazarında 'kurban' hareketliliği

Türkiye’nin en büyük canlı hayvan pazarında ‘kurban’ hareketliliği

16 Mayıs 2026
5 bin liralık borcunu ödemeyen kuzenini öldürdü, Suriye’ye kaçmak isterken yakalandı

5 bin liralık borcunu ödemeyen kuzenini öldürdü, Suriye’ye kaçmak isterken yakalandı

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton