24 Ekim 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Müttefiklerimiz Airbus’tan 12 adet A400 modeli uçak alacak

Müttefiklerimiz Airbus’tan 12 adet A400 modeli uçak alacak

Haberton - Haberton
7 Temmuz 2026
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
NATO Genel Sekreteri Rutte: Müttefiklerimiz Airbus'tan 12 adet A400 modeli uçak alacak

NATO Genel Sekreteri Rutte: Müttefiklerimiz Airbus'tan 12 adet A400 modeli uçak alacak

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, "Savunmamızı ve caydırıcılığımızı artırmayı amaçlıyoruz. Bugün birçok müttefikimiz tanker transport filolarının bir parçası olarak Airbus'tan 12 tane uçak alacaklar" dedi.

36'ncı NATO Liderler Zirvesi Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'NATO Savunma Sanayii Forumu' ile başladı. Foruma, üye ülkelerin savunma bakanları, savunma sanayi şirketlerinin temsilcileri katıldı. Roketsan, Aselsan, Baykar gibi Türk savunma sanayinin önemli firmalarının temsilcileri de fuarda yer aldı. Fuarda, NATO üyesi ülkeler arasında sağlanan iş birlikleri kapsamında üretilen yeni savunma ürünleri tanıtıldı.

Fuarın sabahki bölümünde konuşan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, "Gururla söylüyorum ki bugün size göstereceğimiz çok şey var. 1 yıl önce Lahey'de savunma sanayiye daha fazla yatırım yapma kararı almıştık; 2035 yılına kadar gayrisafi yurt içi hasılamızın yüzde 5'i kadar bütçeyi savunma sanayiye ayıracağız. Bununla alakalı da önemli bir ilerleme kaydettik ve savunma sanayi ile inovasyonu da merkeze koyduk. 1 yıl sonra Ankara'da sonuçları görmeye başladık. Atlantik'in her iki tarafından müttefiklerimiz ve sanayi kuruluşları büyük projelere imza attılar ve milyarlarca dolar değerinde sözleşmeler imzaladılar. Bunlar bizim güvenliğimiz, ekonomimizi yukarıya çekebilmek ve on binlerce yeni istihdam yaratabilmek için iyi harcanan bir para. Şimdi tüm dünya; Kuzey Amerika ve Avrupa'nın el ele beraber inovasyonu yaptığının kanıtı ve yeni nesil kabiliyetlerimizi ortaya koyacağız. Bu kabiliyetler NATO içerisinde yapıldı; tek bir ülke tarafından değil, birden fazla ülkenin yakın iş birliği içerisinde ortaya koyduğu şeyler. Bu, ittifakımızı daha güçlü hale getiriyor. 1 milyar insanı koruyoruz ve biz ittifakımızın her bir santimetresini bu şekilde korumuş olacağız" dedi.

Önümüzdeki 10 Yıllara Artık Hazırız

Rutte, ilk duyurularının havadan havaya yakıt ikmali yapabilecek yeni hava gücü ile alakalı olduğunu söyleyerek, "Savunmamızı ve caydırıcılığımızı artırmayı amaçlıyoruz. Bugün birçok müttefikimiz tanker transport filolarının bir parçası olarak Airbus'tan 12 tane uçak alacaklar. Airbus A400 modeli ile alakalı yeni bir platform da ortaya koyulacak. A400 ile birlikte oldukça yüksek kabiliyetli ve çok uluslu bir proje görüyoruz. Bu çok önemli bir duyuru; çünkü çok uluslu bir iş birliği var. Airbus platformu Avrupa'da endüstri liderliği yapıyor ve NATO-AB iş birliğini genişleterek, ABD'deki sanayi ortaklarımıza kadar bu süreci yürütüyor. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yıllara artık hazırız" diye konuştu.

İstihbarat, Gözetleme Ve Keşif Anlaşması

Rutte, istihbarat, gözetleme ve keşif ile ilgili yeni bir anlaşmanın da yapıldığını belirterek, "İstihbarat bizim için hayati bir yetenektir. Bu yetenek bize, doğru kararlar almamızı ve tehditlerin bir adım önünde kalmamızı sağlayan durumsal farkındalığı kazandırır. Bugün müttefikler bu yeteneği güçlendirmek adına somut bir adım atıyor. NATO'nun istihbarat, gözetleme ve keşif (Isr) gücüne, 5 adede kadar Triton tipi yüksek irtifa, uzun havada kalış süreli insansız hava aracı ekliyoruz. Bu ilave hava araçları, geniş deniz alanları üzerinde gece gündüz kesintisiz gözetleme imkanı sunacak. Bu araçlar, yüksek irtifada uzun süre uçabilir ve açık denizler de dahil olmak üzere geniş alanları ve diğer pek çok hava aracına kıyasla çok daha verimli bir şekilde tarayabilir. Triton; tehditleri erkenden tespit etmemize, deniz ulaştırma hatlarımızı korumamıza ve Kuzey Kutbu bölgesi gibi zorlu coğrafyalardaki operasyonları desteklememize yardımcı olacaktır. Özetle, bu araçlar NATO'nun istihbarat, gözetleme ve keşif kapasitesini önemli ölçüde güçlendirmektedir. Triton hava araçlarının üretimini Northrop Grumman üstlenirken; transatlantik endüstrisi de görev desteği, veri sistemleri ve altyapı çalışmaları üzerinde faaliyet göstermektedir. Bu, kelimenin tam anlamıyla bir 'NATO yapımı' projesidir ve Atlantik'in her iki yakasında da istihdam yaratmaktadır. İşte, hayata geçirilmiş bir Transatlantik iş birliği örneği" dedi.

10 Adede Kadar Saab Global Eye Uçağı

E3 sisteminin NATO'nun havadan erken uyarı ve kontrol kabiliyetini üst seviyeye taşıdığını kaydeden Rutte, "NATO, onlarca yıldır göklerdeki gözümüz olan E3 havadan erken uyarı ve kontrol sistemi filosuna güvenmektedir. Bu sistemler, kuzey Norveç'ten güney Türkiye'ye kadar geniş bir coğrafyada konuşlandırılmıştır. Bize büyük hizmetler vermişlerdir ve vermeye de devam etmektedirler; ancak artık hizmet ömürlerinin sonuna yaklaşmaktadırlar. Bugün, çeşitli müttefikler, bunların yerini alacak 10 adede kadar Saab Global Eye uçağının ortak tedarikini duyuruyor. Bu adım, NATO'nun sahip olduğu ve işlettiği gözetleme ve erken uyarı kabiliyetinin önümüzdeki on yıllar boyunca güçlü ve güvenilir kalmasını sağlayacaktır. Buna ek olarak, çeşitli müttefikler bugün, ulusal gereksinimlerini karşılamak amacıyla Global Eye gibi daha fazla havadan erken uyarı kabiliyetinin tedariki ve sahaya sürülmesi konusunda iş birliği yapacakları çok uluslu bir projeyi başlatıyor. Global Eye; hava, deniz ve kara sahalarında tek bir platform üzerinden eş zamanlı gözetleme sağlayarak komutanlara net bir harekat resmi sunacaktır. Sistem; dron sürüleri, balistik füzeler ve seyir füzeleri dahil olmak üzere karmaşık tehditleri tespit etme, izleme ve tanımlama konusunda kanıtlanmış bir yeteneğe sahiptir. Kendisinden önceki sistemde olduğu gibi Global Eye da ABD endüstrisinin hayati katkılarıyla, Avrupalı ve Kanadalı endüstriler tarafından hayata geçirilen transatlantik bir programdır. Bu, yine NATO bünyesinde ortaya konmuş gerçek bir başarı hikayesidir" değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler: ABDAnkaraNatoTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İstanbul’da düzenlenen operasyonda 116 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Sonraki Haber

Kayıp olarak aranan kişi, dere yatağında yaralı bulundu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay görevden uzaklaştırıldı
Öne Çıkan

Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay görevden uzaklaştırıldı

24 Ekim 2026
İstanbul'da mal varlığı aklama soruşturması: 3 şüpheliye tutuklama talebi
Öne Çıkan

Mustafa Sarıgül’ün yakın korumasına ev hapsi talebi! 3 şüpheli için tutuklama istendi

24 Ekim 2026
Silivri'de kritik duruşma! İmamoğlu'nun 'makam aracı ve kamu zararı' davasında ikinci celse
Öne Çıkan

Silivri’de kritik duruşma! İmamoğlu’nun ‘makam aracı ve kamu zararı’ davasında ikinci celse

23 Ekim 2026
İBB davasında 2 milyon dolar iddiası! Mücahit Birinci’ye hapis istemi
Öne Çıkan

İBB davasında 2 milyon dolar iddiası! Mücahit Birinci’ye hapis istemi

23 Ekim 2026
İzmir’de nişanlısı tarafından öldürülen 26 yaşındaki avukat Özge Penbegül’e acı veda! Tabutuna avukat cübbesi örtüldü
Öne Çıkan

İzmir’de nişanlısı tarafından öldürülen 26 yaşındaki avukat Özge Penbegül’e acı veda! Tabutuna avukat cübbesi örtüldü

23 Ekim 2026
İletişim Başkanı Burhanettin Duran'dan, yaşamını yitiren madenciler için başsağlığı mesajı
Öne Çıkan

İletişim Başkanı Burhanettin Duran’dan, yaşamını yitiren madenciler için başsağlığı mesajı

23 Ekim 2026
Sonraki Haber
Kayıp olarak aranan kişi, dere yatağında yaralı bulundu

Kayıp olarak aranan kişi, dere yatağında yaralı bulundu

En Güncel Haberler

Sahte araç kiralama siteleriyle dolandırıcılığa 12 tutuklama
Yerel Haberler

Ucuz araç kiralama tuzağına ‘Patinaj’ operasyonu! 226 milyon TL’lik işlem hacmi, 12 tutuklama

24 Ekim 2026
Bağcılar'da zincirleme kaza; yaralılar var
Yerel Haberler

Bağcılar’da zincirleme kaza; yaralılar var

24 Ekim 2026
KPMG: CEO'lar dijital dayanıklılık ve yapay zekâya odaklanıyor
Bilim & Teknoloji

KPMG: CEO’lar dijital dayanıklılık ve yapay zekâya odaklanıyor

24 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Milleyha’da sonbaharda göçmen kuş hareketliliği

24 Ekim 2026
Yaşam

İstanbul’da Cumhuriyet Bayramı tören provası nedeniyle bazı cadde ve yollar trafiğe kapatıldı

24 Ekim 2026
Yaşam

Bursa’da kıraathanede çıkan yangın söndürüldü

24 Ekim 2026
Yaşam

Bitlis Nemrut Kalderası milli parkında 2 yaban keçisi doğaya salındı

24 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Ankara’da suç gelirlerinin aklanmasına yönelik operasyonda 650 milyon liralık mal varlığı inceleniyor

Ankara’da suç gelirlerinin aklanmasına yönelik operasyonda 650 milyon liralık mal varlığı inceleniyor

- Haberton
24 Ekim 2026

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2022 yılında suç gelirlerinin aklandığı şüphesiyle başlatılan soruşturma kapsamında değeri yaklaşık 650 milyon lira olduğu belirlenen...

Dünya Çocuk Felci Günü: Bir zamanlar binlerce çocuğu felç ediyordu! 2026’da tehlike hâlâ devam ediyor

Türkiye’de sigara kullanımında alarm! Yeni yasaklar gündemde, bilim dünyasından peş peşe uyarılar

Zihnimiz bizi nasıl yanıltıyor? Günlük hayatta fark etmeden yaptığımız 12 düşünme hatası

Gürültü yapan komşuya karşı sessiz kalmayın! Apartmanda bu haklarınız var: Şikâyet nereye yapılır?

Güncel Haber

Sahte araç kiralama siteleriyle dolandırıcılığa 12 tutuklama

Ucuz araç kiralama tuzağına ‘Patinaj’ operasyonu! 226 milyon TL’lik işlem hacmi, 12 tutuklama

24 Ekim 2026
Milleyha'da sonbaharda göçmen kuş hareketliliği

Milleyha’da sonbaharda göçmen kuş hareketliliği

24 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton