16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - ‘Müslüman Türkler temel haklarından mahrum’

‘Müslüman Türkler temel haklarından mahrum’

Haberton - Haberton
22 Mart 2022 - Güncellenme Tarihi 25 Mart 2022
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
'Müslüman Türkler temel haklarından mahrum'

'Müslüman Türkler temel haklarından mahrum'

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İslam İşbirliği Teşkilatı 48. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Batı Trakya’da 7 asırdır, Kıbrıs’ta 5 asırdır ezan-ı muhammediyeyi canlı tutan Müslüman Türkler temel haklarından mahrum” dedi.

Bakan Çavuşoğlu konuşmasına şöyle başladı;

“Toplantımızın teması ‘Birlik, Adalet ve Kalkınma İçin Ortaklık.’ Bu temanın bir slogandan ibaret kalmaması, içinin somut adımlarla doldurulması lazım. Çünkü ancak birlik olduğumuzda muvaffak oluruz. BM Genel Kurulu tarafından geçen hafta Christchurch saldırısının yıldönümü, Uluslararası İslam Karşıtlığıyla Mücadele Günü kabul edilmesi bizim hepimizin ortak başarısıdır. Yine 2018’de Filistin konusunda kabul edilen tarihi BM Genel Kurul kararı, bir başka başarımız. 2011’de BM İnsan Hakları tarafından kabul edilen ayrımcılıkla mücadele kararı yine birliğimizin sonucudur.”

“KUDÜS, ŞAM, HALEP, KABİL GİBİ MEDENİYETLERİMİZİN KLASİK MERKEZLERİ TAHRİP OLDU”          

‘Müslüman Türkler temel haklarından mahrum’

Öz eleştiri yapılması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Türkçe’de bir söz var, dost acı söyler, bugün dostlar meclisindeyiz. Öz eleştiri yapıp ‘önce kendi evimize nasıl çeki düzen veririz’ diye çalışmalıyız. Dünyamız zor günlerden geçiyor. Avrupa’daki savaş herkesi etkiliyor. Çıkarların insani değerlerin önüne geçtiği ve ahlaki değerlerin zayıflatılmaya çalışıldığı bir dönem. Mutluluğu tüketimle özdeştiren bir anlayış, tabiatı tahrip eden bir tüketim hırsı. İslam’ın 14 asırlık kültürü, sanatı, medeniyeti, ilim ve irfanı yeniden keşfedilmeyi bekliyor. Kudüs, Şam, Halep, Kabil gibi medeniyetlerimizin klasik merkezleri tahrip oldu. Kimliklerini yitirdi. Birçok İslam ülkesinin adı savaş, terör, acı ve katliamlarla anılır oldu. İşgal altındaki Kudüs-ü Şerif’te asırlardır nesilden nesile mülklere zorla el konuluyor” ifadelerini kullandı.

“BİZİM İÇİN HARKİV’DE DÖKÜLEN KAN İLE HALEP’TE DÖKÜLEN KAN BİR”

Çavuşoğlu konuşmasına şöyle devam etti;

“Batı Trakya’da 7 asırdır, Kıbrıs’ta 5 asırdır ezan-ı muhammediyeyi canlı tutan Müslüman Türkler, 21’inci asırda temel haklarından mahrum. Keşmir’deki kardeşlerimizin temel hakları ihlal ediliyor. Avrupa’da İslam düşmanlığı yükseliyor. Çin’de Uygur Türkleri ve diğer Müslümanlar dini haklarını ve kültürel kimliklerini korumada zorluklarla karşı karşıya.  En fazla Müslümana ev sahipliği yapan ülkelerden biri olan Hindistan’da başörtüsü hakkı reddediliyor. Rohingyalar artık dünyanın dikkatini bile çekmiyor. Libya’da Suriye’de, Yemen’de kardeş kanı akmaya devam ediyor. Bugün Ukrayna’da yaşanan, hepimizin karşı çıktığı savaş çifte standardı da göz önüne serdi. ‘Burası Ortadoğu değil, Afganistan değil, neden kan dökülüyor’ diyenleri de duyduk. Bizim için Harkiv’de dökülen kan ile Halep’te dökülen kan bir. Çünkü bizim medeniyetimiz bunu buyuruyor.”

‘Müslüman Türkler temel haklarından mahrum’

“İİT VAZİFESİ, İSLAM DÜNYASININ BU DAVALARIMIZDA ORTAK SESİ OLMAK”

İslam dünyasının içinde bulunduğu durumla ilgili başkalarını suçlamamak gerektiğini belirten Çavuşoğlu “Başkalarını suçlamak en kolay iş. Peki bu neyi değiştiriyor. Neyi değiştirebiliyoruz başkalarını suçlayarak. Önce kendimizi hesaba çekmemiz lazım. Peygamber Efendimiz, müminlerin bir vücuda benzediğini, vücudunun bir yeri hastalandığı zaman diğer uzuvlarının da bundan rahatsız olduğunu söylüyor. İslam alemi Saraybosna’dan Urumçi’ye, Bahçesaray’dan Mali’ye çeşitli dertlerden mustarip.

Peki geri kalanımız bu rahatsızlığı duyuyor muyuz? Türkiye ile anlaşmazlığınız var diye, Kıbrıs’taki Batı Trakya’daki Müslümanların haklarına sahip çıkmaktan geri durmak hakkaniyetli olur mu? Cemmu ve Keşmir’in statüsünü ve demografisini değiştirme girişimlerine göz yummak doğru mu? Uygur Türklerinin durumunu görmezlikten gelmek doğru mu? Müslüman devletler bu ülkelerle sorun yaşasın demiyoruz. Tam tersine, iyi ilişkilerimizi Müslüman toplumların durumlarını iyileştirmek için kullanalım diyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı olarak hepimizin ortak davası için var olduğumuzu biliyoruz. Vazifesi, İslam dünyasının bu davalarımızda ortak sesi olmak. Tekrar başa dönersem ümmet olarak tek vücut olursak karşımıza çıkan her engeli aşarız. Allah yar ve yardımcımız olsun” dedi.  

Etiketler: Mevlüt Çavuşoğlu
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bakan Koca’dan mesleki sorumluluk açıklaması

Sonraki Haber

Cinsel saldırı davasında tahliye kararı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Politika

Emine Erdoğan’dan Kazakistan paylaşımı

16 Mayıs 2026
Bakan Uraloğlu: Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde
Politika

Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi
Politika

İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi

15 Mayıs 2026
Büyük Birlik Partisi'nin 13'üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak
Politika

Büyük Birlik Partisi’nin 13’üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak

15 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak
Politika

Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak

15 Mayıs 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz
Politika

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Cinsel saldırı davasında tahliye kararı

Cinsel saldırı davasında tahliye kararı

En Güncel Haberler

Ayvalıkgücü 2'nci Lig için finalde
Spor Haberleri

Ayvalıkgücü 2’nci Lig için finalde

16 Mayıs 2026
Eskişehir Kültür Yolu Festivali başladı
Yerel Haberler

Eskişehir Kültür Yolu Festivali başladı

16 Mayıs 2026
2'nci İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi, 22 Mayıs'ta düzenlenecek
İş Dünyası

2’nci İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi, 22 Mayıs’ta düzenlenecek

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Binalarına sızan suya çözüm istiyorlar

16 Mayıs 2026
Yaşam

Kırşehir’de kent merkezine inen karaca kamerada

16 Mayıs 2026
Yaşam

Avcılar sahilinde erkek cesedi bulundu

16 Mayıs 2026
Yaşam

Beykoz ve Pendik’te uyuşturucu operasyonu; 2 şüpheli gözaltına alındı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bodrum FK Süper Lig hayallerine veda etti

Bodrum FK Süper Lig hayallerine veda etti

- Haberton
16 Mayıs 2026

1'inci Lig Play-Off yarı finalinde ilk maçta evinde 1-0 yendiği Arca Çorum Fk'ya rövanş karşılaşmasında deplasmanda uzatmalarda yediği golle 2-0...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Ayvalıkgücü 2'nci Lig için finalde

Ayvalıkgücü 2’nci Lig için finalde

16 Mayıs 2026
Binalarına sızan suya çözüm istiyorlar

Binalarına sızan suya çözüm istiyorlar

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton