26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Mülakat emeğin gaspıdır!

Mülakat emeğin gaspıdır!

Haberton - Haberton
16 Aralık 2024
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Mülakat emeğin gaspıdır!
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

“Mülakat emeğin gaspıdır!” diyen DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, mülakatın kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi verdi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, mülakat sistemini Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) gündemine taşıdı. Avşar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunda sözlü sınav olarak belirtilen ‘mülakatın’ kaldırılması ve ilgili diğer hususların bu kapsamda değiştirilmesini içeren kanun teklifini Meclise sundu.

Avşar, kanun teklifinin gerekçesinde; adil ve liyakat esaslı aday belirleme kriterleri aşıldığından; gençlerin ülke hizmetinde bulunma istek ve ideallerinin yok olduğu, 2023 Genel Seçimleri öncesinde kaldırılmasının vaat edildiği ancak üzerinden geçen onca zamana rağmen kaldırılmadığı gibi bu sistemi iyileştirmeye yönelik bir düzenlemeye de gidilmediğini belirtti.

Avşar,  liyakatli, bilgi, beceri ve temsiliyet gibi kabiliyetlere sahip idealleri olan gençlerin hiçbir korku ve endişeye kapılmadan ülke hizmetinde bulunma istek ve azminin kalmadığını, kimi acı olayların yaşandığını ve bu gerekçeyle ‘657 sayılı Devlet Memurları Kanununda; Devlet kamu hizmet ve görevlerine Devlet memuru olarak atamalarda sözlü sınav olarak belirtilen “mülakatın” kaldırılması ve uzman yardımcılığı giriş sınavının merkezi sınav sonuçlarına göre; yalnızca yazılı sınavdan oluşması ile diğer hususların bu çerçevede düzenlemesini içeren kanun teklifinde bulunduklarını ifade etti. Avşar, böylece liyakat esaslı; kaynakları etkili, ekonomik ve verimli kullanan; ülkenin yüksek hedeflerine ulaşmasını sağlayacak nitelikli insan kaynağına ulaşılabileceğini söyledi.

 ‘Adil ve liyakat esaslı aday belirleme kriterleri aşıldığından; gençlerin ülke hizmetinde bulunma istek ve idealleri yok olmaktadır’

Avşar, kamu personeli alımlarında adalet ve şeffaflığın sağlanması; devletin her kademesinde liyakat ilkesine uygun atamaların gerçekleştirilmesi ve kamu hizmetlerinin etkin, ekonomik ve verimli bir şekilde sunulabilmesi için hayati önem arz ettiğini söyledi.

 “İlgili yasal düzenlemeler dışında çıkılarak adil ve liyakat esaslı aday belirleme kriterleri aşıldığında; gençlerin ülke hizmetinde bulunma istek ve idealleri örselenmekte, umutla çalışma ve bu doğrultuda yeteneklerini geliştirme azimleri yok olmaktadır.”, diyen Avşar; “Bu durum gençleri çoğunlukla geleceklerini yurtdışında aramaya sevk etmekte ve dolayısıyla her bir genç için ayrılan zaman, emek ve kaynak kamu yararına değil, dışarıya aktarılmış olmaktadır” şeklinde ifadelere yer verdi.

‘Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 2023 Genel Seçimleri öncesinde kaldırılması vaat edilen mülakat sistemi, üzerinden geçen onca zamana rağmen kaldırılmadığı gibi bu sistemi iyileştirmeye yönelik bir düzenlemeye de gidilmemiştir’

Avşar, ülkemizin temel zenginliklerinden olan yetişmiş genç potansiyelinin ülkede tutulması ve kamu hizmetinde kullanılması ülkemizin esas gelecek meselelerinden biri olduğunu, bu gerçeklik ışığında Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 2023 Genel Seçimleri öncesinde bu sorunun temel sebebi olan mülakat sisteminin kaldırılacağına dair vaatler verildiğini; ancak üzerinden geçen onca zamana rağmen bu sistem kaldırılmadığı gibi bu sistemi iyileştirmeye yönelik adil ve liyakat esaslı düzenlemelere de gidilmediğini belirtti.

‘Liyakatli, bilgi, beceri ve temsiliyet gibi kabiliyetlere sahip, idealleri olan gençlerin hiçbir korku ve endişeye kapılmadan ülke hizmetinde bulunma istek ve azmi kaybolmaktadır’

“Bu durum toplumsal infilak oluşturan çeşitli problemlere yol açtığı gibi bireysel sonuçlar da doğurmaktadır.”, diyen Avşar; “Geçtiğimiz günlerde basına da yansıyan Millî Eğitim Bakanlığı web sitesinde öğretmen mülakat sonuçları ‘yanlışlıkla’ açıklanması olayı bu durumun bariz örneğidir. Başka bir örnek ise Samsun’da kaldığı yurdun 6. katından atlayarak hayatına son veren 22 yaşındaki gencin, olaydan üç gün önce açık ara puan farkıyla birinci sıradan girdiği mülakattan elendiği ve bu ruh haliyle intihar ettiği iddia edilmesidir.”, dedi. Teklifin amacını vurgulayan Avşar; “Buna karşın bu teklifle, liyakatli; bilgi, beceri ve temsiliyet gibi kabiliyetlere sahip idealleri olan tüm gençlerin hiçbir korku ve telaşa kapılmadan ülke hizmetinde bulunma istek ve azmini ortaya koymalarını sağlamak ve bununla birlikte, herkesin emeğinin karşılığını objektif kriterlere göre aldığı ve toplumun tasvip etmediği bu tarz acı olayların da bir daha yaşanmadığı bir sistem amaçlanmaktadır” şeklinde ifadelere yer verdi.

‘Devlet kamu hizmet ve görevlerine Devlet memuru olarak atamalarda ek olarak sözlü sınavın kaldırılmasını şarttır

Avşar, bu bağlamda önerdikleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin 1’inci maddesiyle; Emniyet Hizmetleri Sınıfı, Jandarma Hizmetleri Sınıfı, Sahil Güvenlik Hizmetleri Sınıfı ve Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfı istisna tutarak Devlet kamu hizmet ve görevlerine Devlet memuru olarak atamalarda ek olarak sözlü sınavın kaldırılmasını ve sözlü sınava tabi tutulmadan girilebilecek hizmet ve görevler ve bunların tabi olacağı esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanacak bir genel yönetmelikle düzenlenmesini öngördüklerini beyan etti.

‘Uzman yardımcılığı giriş sınavı merkezi sınav sonuçlarına göre; yalnızca yazılı sınavdan oluşmalıdır.’

Avşar, kanun tekliflerinin 2’nci maddesinde ise; uzman yardımcılığına giriş sürecini düzenlediklerini belirtti.

Avşar, “Bu kapsamda uzman yardımcılığı giriş sürecinde değişiklik öngören teklifimizin 2 nci maddesinde ise; uzman yardımcılığı giriş sınavının merkezi sınav sonuçlarına göre; yalnızca yazılı sınavdan oluşması ve diğer bütün süreçlerin bu çerçevede yeniden düzenlenmesini öngörmektedir” dedi.

‘Liyakat esaslı; kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılması ve ülkenin yüksek hedeflerine ulaşması nitelikli insan kaynağıyla mümkündür.’

Böylece, liyakat ve performans esaslı bir personel sisteminin kurulması ve dolayısıyla kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması, ülkenin ali menfaatlerine ve yüksek hedeflerine ulaşması bakımından son derece önem arz eden bir unsur olan insan kaynağının nitelikli kadrolardan oluşması sağlanacaktır.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları göz ardı edilemez

Sonraki Haber

Salda Gölü’nde yüzey alanı kaybı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanlığı Hocalı Katliamı'na ilişkin anma mesajı yayınladı
Politika

Dışişleri’nden Mali’deki terör saldırılarına kınama

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

25 Nisan 2026
Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz
Politika

Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz

25 Nisan 2026
Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz
Politika

Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu'nda kafede vatandaşlarla sohbet etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu’nda kafede vatandaşlarla sohbet etti

25 Nisan 2026
Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul'da bir araya geldi
Politika

Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul’da bir araya geldi

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Salda Gölü'nde 5 yılda, 3 kilometrekarelik yüzey alanı kaybı

Salda Gölü'nde yüzey alanı kaybı

En Güncel Haberler

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü
Yerel Haberler

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

26 Nisan 2026
Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı
Yerel Haberler

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

25 Nisan 2026
Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama
Yerel Haberler

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı

Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı

- Haberton
25 Nisan 2026

- Sarı-lacivertliler, Galatasaray derbisinin hazırlıklarını tamamladı Süper Lig’in 31’inci haftasında yarın derbi maçta saat 20.00’de Galatasaray’a konuk olacak Fenerbahçe, maçın...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

26 Nisan 2026
Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton