1 Eylül 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - MİT’ten MOSSAD casuslarına operasyon: 2 gözaltı

MİT’ten MOSSAD casuslarına operasyon: 2 gözaltı

Haberton - Haberton
6 Şubat 2026
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
MİT'ten MOSSAD casuslarına operasyon: 2 gözaltı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), ‘MONİTUM’ operasyonu sonucu MOSSAD casuslarını yakaladı.

MİT, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucu Mehmet Budak Derya ve Veysel Kerimoğlu gözaltına alındı. Maden mühendisi olan Mehmet Budak Derya, 2005 yılında Mersin’in Silifke ilçesinde mermer ocağı açtı. Dünyanın birçok ülkesine ticaret yapmaya başlayan Derya, İsrail istihbarat servisinin dikkatini çekti. İsrail’in kurduğu paravan şirketin yetkilisi ‘Ali Ahmed Yassın’ kod adlı kişi, Eylül 2012’de Mehmet Budak Derya’yı ofisinde ziyaret ederek şirketinin onunla iş yapmak istediğini söyledi. Patronları ile tanışması için Avrupa’da bir ülkeye davet etti. Bunu bir iş fırsatı olarak gören Mehmet Budak Derya, Ocak 2013’te Avrupa’da şirketi sahibi kimliği altında İsrail istihbarat servisi mensupları ile bir araya geldi.

Mehmet Budak Derya ile bir araya geldiği kişiler yapacakları mermer ticaretine ilişkin hususları görüştü. Kod adı ‘Luis’ olan İsrail istihbaratçısı Derya’ya, Filistin asıllı Türk vatandaşı Veysel Kerimoğlu’nu işe almasını söyledi. Mehmet Budak Derya, Kerimoğlu ile birlikte yürüttükleri faaliyetler hakkında kendilerine bilgi vermeleri yönünde talimat aldı. Eş zamanlı olarak Mehmet Budak Derya ile ilk irtibatı kuran ‘Ali Ahmed Yassın’ da Veysel Kerimoğlu’nu Derya ile çalışması hususunda yönlendirdi.

FİLİSTİNLİ MUHALİFLERİ TAKİP ETTİLER

MOSSAD mensuplarından aldığı talimat doğrultusunda Veysel Kerimoğlu’nu işe alan ve maaşını bile istihbaratçılardan temin eden Mehmet Budak Derya, arkadaşlık ilişkisi de geliştirdi. Derya ve Kerimoğlu, attıkları her adımı İsrail servisi ile paylaştı. Mehmet Budak Derya, Veysel Kerimoğlu vesilesiyle Orta Doğu ülkelerine yönelik ticari faaliyetlerini arttırdı. Yine Kerimoğlu sayesinde tanıştığı, İsrail’in Orta Doğu ülkelerine yönelik politikalarına muhalif Filistinliler ile sosyal ve ticari ilişkilerini geliştirdi. Bu kişiler hakkında topladığı bilgileri İsrail servisine aktardı. İsrail’in Gazze’yi işgal politikası çerçevesinde tesis ettiği ticari ilişkileri de kullanarak Gazze’ye giriş izni almaya çalıştı. Gazze’de aradığı depoların fotoğraflarını İsrail istihbaratına iletti.

İSRAİL SERVİSİNİN DESTEĞİ İLE İŞLERİNİ BÜYÜTTÜ

Ticari faaliyetlerini mermer alanıyla kısıtlamak istemeyen Veysel Kerimoğlu, 2016 yılı başlarında Mehmet Budak Derya’ya dron parçaları ticareti yapmaları üzerine bir teklifte bulundu. Attıkları her adımı İsrail servisine bildiren Derya, bu teklifi anında görüştüğü istihbaratçılara iletti. İsrail servisinin de işine gelen bu girişimin ilk numuneleri de MOSSAD tarafından temin edildi. Mehmet Budak Derya ve Veysel Kerimoğlu’nun birlikte dron satmaya çalıştığı Mohamed Zouari, İsrail istihbarat servisi tarafından Aralık 2016’da Tunus’ta suikasta uğradı.

YALAN MAKİNESİ TESTLERİNİ GEÇTİ

Mehmet Budak Derya, İsrail istihbaratı ile 2013’te başlayan ilişkisini bugüne kadar sürdürdü. Bu süreç içerisinde ‘Luis’, ‘Jesus/Jose’, ‘Dr.Roberto/Ricardo’, ‘Dan/Dennis’, ‘Mark’, ‘Elly/Emmy’ ve ‘Michael’ kod adlı birçok istihbaratçı ile çeşitli Avrupa ülkelerinde üçüncü ülke görüşmeleri gerçekleştirdi. İsrail servisi, uzun yıllardır yürüttükleri operasyonu riske atmamak adına gizliliğe son derece önem veriyordu. Bu kapsamda, İsrail servisi Mehmet Budak Derya’ya kriptolu bir haberleşme sistemi sağladı. Ayrıca, Derya sıkı tedbirler çerçevesinde 2016 yılında bir Asya ülkesinde yalan makinesi uygulamasına tabi tutuldu.

Derya testi başarı ile tamamladı. Yalan makinesi testine girmesi sonrasında durumun ciddiyetini anlayan Derya, içinde bulunduğu faaliyet konusunda daha da hassas davranmaya başladı. İsrail servisi tarafından Derya’ya ikinci yalan makinesi testi Ağustos 2024’te bir Avrupa ülkesindeki otelde yapıldı. İsrail’in bu testini de sorunsuz atlatan Derya, operasyonda bir üst aşamaya geçti. Mehmet Budak Derya, MOSSAD mensuplarının talimatları doğrultusunda Türkiye ve diğer ülkelerden sim kartları, internet modem ve router cihazları satın alarak, bunların şifre, seri numarası, üretim bilgileri ve MAC adresleri gibi bilgilerinin yer aldığı etiketlerin fotoğraflarını muhataplarına iletti.

Ocak 2026’da Avrupa’da yapılan son görüşmede, MOSSAD’ın Derya üzerinden büyük bir operasyona hazırlandığı deşifre edildi. Plan kapsamında; yurt dışında kurulacak paravan firmalar aracılığıyla uluslararası tedarik zincirine sızılması, belirlenen ülkelerden alınan ürünlerin, Asya merkezli üç farklı firma üzerinden ambalaj ve depo değiştirilerek nihai kullanıcıya ulaştırılması hedefleniyordu. Bu yöntemle İsrail istihbarat servisinin hedef aldığı ülke ve kurumlara yönelik lojistik bir operasyon hazırlığında olduğu değerlendirildi.

MİT’in takibi sonucu, Ocak 2026’daki son planlama aşamasında düğmeye basıldı. Gözaltına alınan Mehmet Budak Derya ve Veysel Kerimoğlu’nun emniyetteki işlemleri sürüyor.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Adıyaman’da deprem felaketinin 3’üncü yıldönümünde sessiz yürüyüş

Sonraki Haber

Deprem felaketinin 3’üncü yıldönümünde Hatay’da sessiz yürüyüş

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Seferihisar Belediyesi soruşturmasında gözaltına alınan 2 şüpheli adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

Seferihisar Belediyesi soruşturmasında gözaltına alınan 2 şüpheli adliyeye sevk edildi

1 Eylül 2026
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: "Yarın ikinci geminin desteğiyle bu çalışma devam edecek"
Öne Çıkan

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: “Yarın ikinci geminin desteğiyle bu çalışma devam edecek”

1 Eylül 2026
ABB'den, Melih Gökçek hakkında suç duyurusu
Öne Çıkan

ABB’den Melih Gökçek hamlesi: Savcılığa suç duyurusu

1 Eylül 2026
Girne’deki gemi kazasında kaybolan kadının çocuklarından acı çağrı: "Annemizi bulun"
Öne Çıkan

Girne’deki gemi kazasında kaybolan kadının çocuklarından acı çağrı: “Annemizi bulun”

1 Eylül 2026
Gülistan Doku soruşturmasında 1 kişi daha tutuklandı
Öne Çıkan

Gülistan Doku soruşturmasında kritik gelişme! 1 kişi daha tutuklandı

1 Eylül 2026
İBB'ye yönelik 'Yolsuzluk' davasında 73’üncü duruşma devam ediyor: Sanıklar tahliyelerini talep etti
Öne Çıkan

İBB’ye yönelik ‘Yolsuzluk’ davasında 73’üncü duruşma devam ediyor: Sanıklar tahliyelerini talep etti

1 Eylül 2026
Sonraki Haber
Deprem felaketinin 3'üncü yıldönümünde Hatay'da sessiz yürüyüş

Deprem felaketinin 3'üncü yıldönümünde Hatay'da sessiz yürüyüş

En Güncel Haberler

Eski İngiltere Başbakanı Starmer milletvekilliğinden de istifa etti
Dış Haberler

Eski İngiltere Başbakanı Starmer milletvekilliğinden de istifa etti

1 Eylül 2026
Trabzonspor’da Fatih Tekke dönemi sona erdi: Amedspor mağlubiyeti sonrası yollar ayrıldı
Spor Haberleri

Trabzonspor’da Fatih Tekke dönemi sona erdi: Amedspor mağlubiyeti sonrası yollar ayrıldı

1 Eylül 2026
Araştırma: Yapay zeka robotlaştırıyor
Bilim & Teknoloji

Robotlar insana, insanlar robotlara benziyor

1 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Arnavutköy’de dalından sebze ve meyve toplama deneyimi başladı

1 Eylül 2026
Yaşam

Ankara’da ilginç olay: Başıboş eşeği çekiciyle otoparka götürdüler

1 Eylül 2026
Yaşam

Kars’ta Türk Kızılay’ın aşevi açıldı

1 Eylül 2026
Yaşam

Muğla’da yine eski sevgili vahşeti: Eski sevgilisini tabancayla öldürüp, intihar etti

1 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bursa'da orman yangını

Bursa’da alevlerle mücadele: Orman yangınına müdahale sürüyor

- Haberton
1 Eylül 2026

Bursa’nın İznik ilçesinde orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, alevlere karadan ve havadan müdahale ediyor. Yörükler Mahallesi’ndeki tarım arazisinde...

Türkiye kültürle dolu bir yazı geride bıraktı: Festivaller Anadolu’ya yayıldı, müzelerde gece ziyaretleri öne çıktı

Bir milletin kaderini değiştiren zafer: 30 Ağustos ve Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsızlığa uzanan büyük mücadelesi

Elektrik faturasını yükselten cihazlar belli oldu! Evde en çok elektriği hangisi tüketiyor?

Sürekli gaz ve şişkinlik yaşayanlar dikkat! Masum bir nedenden kaynaklanabileceği gibi hastalık belirtisi de olabilir

Güncel Haber

Eski İngiltere Başbakanı Starmer milletvekilliğinden de istifa etti

Eski İngiltere Başbakanı Starmer milletvekilliğinden de istifa etti

1 Eylül 2026
Trabzonspor’da Fatih Tekke dönemi sona erdi: Amedspor mağlubiyeti sonrası yollar ayrıldı

Trabzonspor’da Fatih Tekke dönemi sona erdi: Amedspor mağlubiyeti sonrası yollar ayrıldı

1 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton