6 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Metaverse’de arsa almak için henüz erken

Metaverse’de arsa almak için henüz erken

Haberton - Haberton
13 Ocak 2022 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Metaverse'de arsa almak için henüz erken

Metaverse'de arsa almak için henüz erken

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Şahin, “Nasıl ki kripto para manipülasyona çok açık bir yapı sunuyorsa, Metaverse arsası olarak satılan arsalar için de aynı şey geçerli. Metaverse’de arsa almak için henüz erken” dedi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, sanal gerçeklik teknolojisiyle sanal ortamda arsa satın alınmasına olanak sağlayan Metaverse sisteminin henüz hazırlık aşamasında olduğunu söyledi. Bu nedenle sanal arsa alımları için henüz erken olduğunu ifade eden Doç. Dr. Şahin, “Nasıl ki kripto para manipülasyona çok açık bir yapı sunuyorsa, Metaverse arsası olarak satılan arsalar için de aynı şey geçerli. Gördüğüm kadarıyla, dijital teknolojilerden çok uzak insanlar bile bu arsalara yatırım yapıyorlar” dedi.

Metaverse'de arsa almak için henüz erken
Metaverse’de arsa almak için henüz erken

Sanal evren anlamına gelen ve internet ortamında arsa satışının yapıldığı sanal gerçeklik teknolojisi Metaverse, yoğun ilgi görüyor. SODİGEM Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin ise Metaverse teknolojisinin henüz hazırlık aşamasında olduğunu ifade ederek temkinli yaklaşılması gerektiğini söyledi. Teknolojiden uzak insanların bile sanal ortamda arsa yatırımları yaptığını belirten Şahin, şöyle konuştu:

“Uzmanlığım itibarı ile bu anlamda bir yatırım tavsiyesi verme noktasında yetkili değilim. Bir şey, insanların ona yükledikleri değer kadar değerlidir. Özellikle bu bir yatırım aracıysa psikoloji önemli rol oynar. Sizin, neye, ne kadar değer yüklediğiniz çok önemlidir. Yani bu tarz arsaların alım satımından bir kar elde edebilirsiniz? Karın temeli de bu fikre dayanır. Ama özellikle Metaverse dediğimiz kavram, geleceğin önemli bir kavramı olmakla beraber, hazırlıkları süren ve halen hazırlık aşamasında olan bir kavram.

Bu noktada günümüzde birtakım arsalar almak bana biraz erken gibi geliyor. Bu noktada insanlar değer yükleyip, arsalar alabilir, aldığı arsaları halen değer kazanıyorken aldığı fiyattan daha yüksek fiyata da satabilir ama bu önemli risk barındıran bir eylem olur. Çünkü henüz protokolleri ortaya çıkmış durumda değil. Metaverse derken, uygulama geliştirme arayüzleri, sunucusunun nasıl olacağı, istemcisinin nasıl olacağı, hangi protokole göre ne şekilde çalışacağı bile belli olmayan bir şeyden bahsediyoruz. Bu kadar erken aşamada birtakım arsaların alınıp satılması, tamamen bu arsaları satan kişi ya da kurumların güvenilirliği ile alakalı diye düşünüyorum.”

‘BU İŞTEN KAR ETMEK DE MÜMKÜN’

Sanal ortamda yatırım yapılan ya da satışı yapılan arsaların değerini ne kadar koruyacağı konusunda da soru işaretleri olduğunu belirten Doç. Dr. Şahin, şunları söyledi:

“Metaverse ile ilgili teknoloji yerleştikten sonra, sattığı arsanın ne kadar arkasında duracak? Bu arsalar değerini ne kadar koruyacak? Bunlar aslında çok öngörülmesi mümkün olmayan şeyler. O noktada bu tarz alım satımları yapan insanların çok dikkatli olmasını istiyorum. Çünkü satın aldığınız bir arsanın, Metaverse oluştuktan sonra sahipsiz kalması da söz konusu olabilir. Bugün siz de isterseniz haritayı açıp, ‘Şuradan arsa satıyorum.

Şahin, "Nasıl ki kripto para manipülasyona çok açık bir yapı sunuyorsa, Metaverse arsası olarak satılan arsalar için de aynı şey geçerli. Metaverse'de arsa almak için henüz erken" dedi.
Şahin, “Nasıl ki kripto para manipülasyona çok açık bir yapı sunuyorsa, Metaverse arsası olarak satılan arsalar için de aynı şey geçerli. Metaverse’de arsa almak için henüz erken” dedi.

Bana güvenebilirsiniz, arkasında ben varım’ deyip arsa satabilirsiniz. Ama yarın arkasında durmayabilirsiniz ya da o projeyi sonlandırabilirsiniz. Bu noktada çok çok dikkatli olunması gerekir. Yatırım tavsiyesi olarak değil, kişisel fikrim olarak bu tarz yatırımların çok risk barındırdığını düşünüyorum. Ben şahsen girmezdim böyle bir işe. Ama bu işten kar etmek de mümkün. Çünkü ortada gerçek bir değer olmasa bile, insanların ona ne kadar değer yüklediği önemli ve şu an insanlar da bu arsaların gelecekte çok değerleneceğini düşünüyor. Zaten aslında alımı ve satımı yapılan şey de bu düşünce gibi geliyor. Bu satışı yapan kişiler arkasında durmazsa, mutlaka birilerinin elinde kalacak o arsalar değersiz dijital varlıklar olarak kalacaklar.”

‘YATIRIM ARACI OLARAK KULLANILMASI HER ZAMAN RİSKLİ’

Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, sanal gerçeklik teknolojisiyle sanal ortamda arsa satın alınmasına olanak sağlayan Metaverse sisteminin ardında bir devlet garantisi olmadığını söyledi. Sistemin yeni ve tamamen manipülasyona açık olduğunu anlatan Doç. Dr. Şahin, şöyle devam etti:

“Aslında bunlar çok güzel teknolojiler. Özellikle Blockchain’e dayalı kripto paralar ve NFT gibi teknolojiler geleceğin teknolojisi olarak görülebilir ancak bir yatırım aracı olarak kullanılmaları her zaman risklidir. Çünkü arkasında bir devlet garantisi yoktur ve tamamen manipülasyona açık araçlardır. Bu da tabii ki birtakım suistimallerin ortaya çıkmasını sağlıyor. İşte Metaverse arsası da bir yönü ile buna benzetilebilir.

Nasıl ki kripto para manipülasyona çok açık bir yapı sunuyorsa, Metaverse arsası olarak satılan asalar için de aynı şey geçerlidir diyebiliriz. Gördüğüm kadarıyla, dijital teknolojilerden çok uzak insanlar bile bu arsalara yatırım yapıyorlar. Metaverse kavramının ne olduğu ile ilgili teknik hiçbir fikre sahip olmayan insanlar bile bu tarz yatırımlara giriyor. Benim insanlara tavsiyem tabii ki yatırım yapın ya da yapmayın olmaz ama en azından Metaverse kavramının altında yatan şeyleri biraz araştırmaları yararlı olur.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

1 ay içinde 3 defa Omicron’a yakalananlar var

Sonraki Haber

Ayşenur’un annesi ve dayısı tutuklandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

TCMB Başkanı Karahan: Fonlardaki çıkışlar büyük oranda mevduata yöneldi
İş Dünyası

Fatih Karahan’dan fon çıkışları açıklaması: “Büyük oranda mevduata yöneldi”

6 Ekim 2026
Yapı Kredi World, 35’inci yılını kutladı
İş Dünyası

Yapı Kredi World, 35’inci yılını kutladı

6 Ekim 2026
THY ev sahipliğinde IATA Dünya Emniyet ve Operasyon Konferansı başladı
İş Dünyası

THY ev sahipliğinde IATA Dünya Emniyet ve Operasyon Konferansı başladı

6 Ekim 2026
Türk Telekom, TahtApp ile az gören çocukların eğitimine desteğini sürdürüyor
İş Dünyası

Türk Telekom, TahtApp ile az gören çocukların eğitimine desteğini sürdürüyor

6 Ekim 2026
TÜRGEV, 'Güzel İşler Fabrikası'nın yeni sezon açılışını yaptı
İş Dünyası

TÜRGEV, ‘Güzel İşler Fabrikası’nın yeni sezon açılışını yaptı

6 Ekim 2026
Güneş ve rüzgâr kaynaklı elektrik üretiminde rekor: 9,9 kilovat saat üretime ulaşıldı
İş Dünyası

Güneş ve rüzgâr kaynaklı elektrik üretiminde rekor: 9,9 kilovat saat üretime ulaşıldı

6 Ekim 2026
Sonraki Haber
Ayşenur'un annesi ve dayısı tutuklandı

Ayşenur'un annesi ve dayısı tutuklandı

En Güncel Haberler

Fon soruşturmasında adı geçen banka başkanı Ali Emre Ballı otomobilinde ölü bulundu
Öne Çıkan

Fon soruşturmasında adı geçen banka başkanı Ali Emre Ballı otomobilinde ölü bulundu

6 Ekim 2026
TEKNOFEST Güneydoğu, 1,5 milyon ziyaretçiyle teknoloji şölenine dönüştü
Bilim & Teknoloji

TEKNOFEST Güneydoğu, 1,5 milyon ziyaretçiyle teknoloji şölenine dönüştü

6 Ekim 2026
Bakan Işıkhan: İşsizliği daha aşağı çekmek için yeni politika araçlarını devreye alıyoruz
Politika

Çalışma hayatında yeni dönem: Bakan Işıkhan’dan “yeni nesil çalışma modelleri” açıklaması

6 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakanlıktan kimyasal risk taşıyan masa tenisi takımı için yasak kararı

6 Ekim 2026
Yaşam

Hatay’da ak pelikanların geçişi seyirlik manzara oluşturdu

6 Ekim 2026
Yaşam

Seyir halindeki cenaze nakil aracından yola tabut düştü

6 Ekim 2026
Yaşam

Mardin’de park halindeki otomobile yorgun mermi isabet etti

6 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Eski Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber toprağa verildi

Eski Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber toprağa verildi

- Haberton
6 Ekim 2026

İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybeden Galatasaraylılar Derneği eski Başkanı ve Fransa’nın Muğla Fahri Konsolosu Fidel Berber (55),...

Gençlerde kanser vakaları artıyor mu? Dünya Kanser Araştırma Fonu yeni verileri açıkladı

Anayasa ve şehircilik kesişiminde kamusal alan: Haklar, sınırlar ve yetkiler

Filizlenmiş patates yenir mi? Ne zaman atılmalı?

Şarj aletini prizde bırakanlar dikkat: Telefon bağlı olmasa bile elektrik harcıyor mu?

Güncel Haber

Fon soruşturmasında adı geçen banka başkanı Ali Emre Ballı otomobilinde ölü bulundu

Fon soruşturmasında adı geçen banka başkanı Ali Emre Ballı otomobilinde ölü bulundu

6 Ekim 2026
TEKNOFEST Güneydoğu, 1,5 milyon ziyaretçiyle teknoloji şölenine dönüştü

TEKNOFEST Güneydoğu, 1,5 milyon ziyaretçiyle teknoloji şölenine dönüştü

6 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton