25 Haziran 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Merkez Bankası faizi yüzde 9’da sabit tuttu

Merkez Bankası faizi yüzde 9’da sabit tuttu

Haberton - Haberton
22 Aralık 2022
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Merkez Bankası faizi yüzde 9'da sabit tuttu

Merkez Bankası faizi yüzde 9'da sabit tuttu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Politika faizinin yüzde 9 düzeyinde sabit tutulmasına karar verildiği bildirildi.

TCMB’den yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu’nun politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 9 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi. Açıklamada, gelişmiş ülke ekonomilerinde durgunluğa dair endişelerin devam ettiği belirtilerek, “Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini sürdürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.

Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artarak devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir. Ayrıca finansal piyasalar, artan durgunluk risklerine karşı faiz artışı yapan merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaya başlamıştır” denildi.

‘İSTİHDAM KAZANIMLARI OLUMLU’

Türkiye’de 2022’nin ilk 3 çeyreğinde güçlü büyüme gerçekleştiği, yılın son çeyreğine dair öncü göstergelerin ise zayıflayan dış talebin de etkisiyle büyümedeki yavaşlama eğilimini gösterdiği ifade edilerek şöyle denildi:

“Bununla birlikte, imalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerindeki etkilerinin şimdilik sınırlı düzeyde kaldığı görülmektedir. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında, büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı devam etmektedir.

Bunun yanında enerji fiyatlarındaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyetle buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir. Uygulanacak politikalar aralık ayında açıklanacak olan 2023 Yılı Para ve Kur Politikası metninde kapsamlı olarak ilan edilecektir.”

‘DEZENFLASYONİST SÜRECİN BAŞLAYACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR’

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olduğu vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

“Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlarla birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha da arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesiyle arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem arz etmektedir.

Bu çerçevede kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Asgari ücretteki artış enflasyon oranının üzerinde

Sonraki Haber

Yeneroğlu, KPSS’ye giren öğretmen adaylarını sordu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

ATSO Başkanı'nın ölümüne ilişkin davada eşi: Kanaatim, tartışma sırasındaki itiş kakıştan denize düştü
Öne Çıkan

Ali Bahar davasında eşinden çarpıcı ifade: “İtiş kakış sonucu denize düştü”

24 Haziran 2026
Araçta ölü bulunan Cansu ve Ufuk'tan biyolojik numune alındı, cenazeleri toprağa verildi
Öne Çıkan

Araçta ölü bulunan Cansu ve Ufuk’tan biyolojik numune alındı

24 Haziran 2026
Keşan Belediye Başkanı CHP'den istifa etti
Öne Çıkan

Keşan Belediye Başkanı CHP’den istifa etti

24 Haziran 2026
CHP'den istifa eden Nimet Özdemir AK Parti’ye katıldı!
Öne Çıkan

CHP’den istifa eden Nimet Özdemir AK Parti’ye katıldı!

24 Haziran 2026
Sinan Ateş cinayeti ana davasından ayrılan davada, adli kontrol tedbirlerinin devamı kararı
Öne Çıkan

Sinan Ateş davasında aileden sert çıkış: “Adalet yalnızca yazıda kalmasın”

24 Haziran 2026
Ödüllü keman sanatçısı Laçin'in ölümüne neden olan sürücü serbest kaldı
Öne Çıkan

Ödüllü keman sanatçısı Laçin’in ölümüne neden olan sürücü serbest kaldı

24 Haziran 2026
Sonraki Haber
Yeneroğlu, KPSS'ye giren öğretmen adaylarını sordu

Yeneroğlu, KPSS'ye giren öğretmen adaylarını sordu

En Güncel Haberler

Moda uzmanlarına göre en büyük stil hataları: Şık görünmeye çalışırken yapılan kritik yanlışlar
Moda ve Kadın

Moda uzmanlarına göre en büyük stil hataları: Şık görünmeye çalışırken yapılan kritik yanlışlar

25 Haziran 2026
Vizyondaki filmler 26 Haziran-3 Temmuz 2026
Sinema Haberleri

Vizyondaki filmler 26 Haziran-3 Temmuz 2026

25 Haziran 2026
Venezuela'da 39 saniye arayla 7.2 ve 7.5 büyüklüğünde 2 deprem
Dış Haberler

Venezuela’da 39 saniye arayla 7.2 ve 7.5 büyüklüğünde 2 deprem

25 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kars’ta yüzlerce kişi ağıtlar yakıp, sine vurarak Kerbela şehitlerini andı

25 Haziran 2026
Yaşam

Sakarya’da tren raylarının yer altına alınması için ilk adım atıldı

24 Haziran 2026
Yaşam

Düştüğü havuzda çamura saplanan inek kurtarıldı

24 Haziran 2026
Yaşam

Diyarbakır sıcağında, minibüsüne kurduğu ‘sulu klima’ ile yolcularını serinletiyor

24 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Silivri'de ambulansa yol vermeyen sürücü kamerada

Silivri’de ambulansa yol vermeyen sürücü kamerada

- Haberton
25 Haziran 2026

Silivri'de vakaya giden ambulansa yol vermeyen otomobil sürücüsü, cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Olay, dün öğle saatlerinde D-100 Karayolu'nda yaşandı. İddiaya...

Sık unutkanlık neyin habercisi olabilir? Uzmanlardan kritik uyarılar

Karın şişkinliğini hafife almayın: Uzmanlar uyardı

Bankadan arıyoruz diyenlere dikkat! Telefon dolandırıcılığında yeni tuzak büyüyor

Ghosting neden bu kadar arttı? Modern ilişkilerin görünmeyen krizi büyüyor

Güncel Haber

Moda uzmanlarına göre en büyük stil hataları: Şık görünmeye çalışırken yapılan kritik yanlışlar

Moda uzmanlarına göre en büyük stil hataları: Şık görünmeye çalışırken yapılan kritik yanlışlar

25 Haziran 2026
Vizyondaki filmler 26 Haziran-3 Temmuz 2026

Vizyondaki filmler 26 Haziran-3 Temmuz 2026

25 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton