30 Ekim 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Mehmet Şimşek açıkladı: 43 bin fon katılımcısının parası bankalara aktarıldı

Mehmet Şimşek açıkladı: 43 bin fon katılımcısının parası bankalara aktarıldı

Haberton - Haberton
8 Ekim 2026 - Güncellenme Tarihi 9 Ekim 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Mehmet Şimşek açıkladı: 43 bin fon katılımcısının parası bankalara aktarıldı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İstanbul’da düzenlenen ‘Ekonomi ve Finansta Milli Vizyon Zirvesi’nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “43 bin fon katılımcısına bugün itibariyle paraları ilgili bankalara transfer edildi. Dolayısıyla 3 fonda, 3 önemli portföy yönetim şirketi, bunlar normal tasfiyeye tabii, önemli ölçüde sorun giderildi” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da düzenlenen ‘Ekonomi ve Finansta Milli Vizyon Zirvesi’ne katıldı. Burada konuşan Bakan Şimşek, “Biz kira problemini, konut problemini sosyal konutla çözeceğiz, arz yönlü politikalarla çözeceğiz. 2027 bütçesinde belki dikkatinizi çekmiştir; Bütçe daha Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmadı, sunulacak ama makro büyüklükler üç aşağı beş yukarı belli. Savaş var, zor bir coğrafyadayız. Savunma sanayi harcamalarını yüzde 229 arttırıyoruz. enflasyon gelecek sene hedeflenen yüzde 21. Yüzde 229 ne demek? 9 kattan fazla arttırmak demek. Savunma sanayi harcamalarını arttıracağız. İki; en büyük artış sosyal konut bütçesinde. Sosyal konut bütçesini yüzde 150 arttıracağız. öngörülen enflasyonun neredeyse 6 kat kadar arttırmış olacağız. Organize tarım bölgeleri var, önceliklendirdiğimiz. Oraların bütçesini 100’ün üzerinde arttırıyoruz. Sosyal konut önümüzdeki inşallah 2-3 yıl içerisinde deprem konutları büyük oranda bitirildi, 621 bin konut, şimdi 750 bin sosyal konut bu bütün Türkiye’de konuta erişimi ve kiraları, kira artışını çok daha makul seviyelere çekecek” dedi.

‘2027 YILINDA DEZENFLASYON DEVAM EDECEK’

Bakan Şimşek, “Eğitimde de sorun özel eğitim. Türkiye’de öğrencilerin yüzde 90’ı devlet üniversitelerine, devlet okullarına gidiyorlar ve orada herhangi bir ücret yok. Bizim bahsettiğimiz sepetteki payı yüzde 2 civarı olup ama nüfusumuzun yüzde 10’u civarı çocuklarını özel okullara gönderiyor, üniversitelere gönderiyor. 2022’den bu yana üniversite harçlarında neredeyse 15 katlık bir artış var. Biz orada birtakım kurallar getirdik. Belki bu şekilde fahiş fiyatlamaya devam ederlerse ilk girişlere de bu kuralları yaymamız gerekebilir. Açık konuşuyorum, çünkü bu fahiş fiyatlamalar gerçeklikten kopuk. Zamanla burası da düzelecek. Onun için 2027 yılında dezenflasyon devam edecek. Savaş bitmese de devam edecek” dedi.

‘2 BİN 900’E YAKIN FONDAN 131’İNDE Kİ BİR KISMI TEDBİREN TASFİYE KAPSAMINA ALINDI’

Bakan Şimşek, “Sermaye piyasalarımız bizim için değerli. Sadece bankacılık sektörüne dayalı bir finans sistemi olmaz. Sermaye piyasalarının sağlıklı bir şekilde gelişmesi, büyümesi bizim için çok değerli. Toplamda 2 bin 900’e yakın fondan 131’inde ki bir kısmı tedbiren tasfiye kapsamına alındı, 131’inde bir sorun yaşandı. Sorunu küçümsemiyoruz. Ama bir daha yaşanmaması için çok ciddi düzenlemeler yapıldı. İlave düzenlemeler de yapılacak. Serbest fonlar dahil olmak üzere yatırım fonunun ihraç sayısını şirketin kurumsal kapasitesine bağladık. Bunlar için tabi geçiş öngördük. Para piyasası fonu niteliğindeki serbest fonlara da asgari yüzde 10 devlet iç borçlanma senedi veya kira sertifikası şartı. Likidite açısından bu önemli. Aslında biz bunu 2024’te para piyasası fonları için getirmiştik. Nitekim bu son dönemde yaşanan sorunlarda yani en az yüzde 10’luk bir geri dönüş imkanı söz konusu olacak, en kötü piyasa bozucu faaliyette bulunan fonlarda dahi. Biz bunu getirirken çok itiraz edildi. Halbuki milletin parası buraya park edilecekse likidite açısından birtakım şartlar gerekiyor” dedi.

‘7 ŞİRKETİN 3 TANESİ, ÜÇ PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETİ OLAĞAN TASFİYE KAPSAMINDA’

Bakan Şimşek, “Peki, piyasa bozucu faaliyetler içerisinde bulunan fonlar? Bir kere Cumhurbaşkanımız da, Adalet Bakanımız da, bizler de net olarak söylüyoruz. Hukuk önünde piyasa bozucu faaliyetler içerisine girenler geçmişte tespit edilen tamamı hesap verecek. Bütün mal varlıklarıyla içeride, dışarıda sorumlu olacaklar. Bu TMSF tarafından bunlar bankalarda olduğu gibi çok katı kurallarla takip edilecek. Buna ilişkin de bir yasa tasarısı yakında inşallah sadece bu tasfiyeyi içeren ama bu kurallar setini içeren bir tasarı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yakında sunulmuş olacak. Bunlarla da yetinmeyeceğiz. Aceleye getirmeden fon piyasasını da tabii ki sağlıklı bir şekilde büyütecek ilave hukuki ve idari düzenlemeler de yapılacak. 7 portföy yönetim şirketine ait 131 fon tasfiye tabi, biliyorsunuz. Bunlardan 3 tanesinin finansal yapısı bu fonların görece olarak sağlıklı ama riskliydi. Onun için tasfiye kapsamına alındı. İsimlerini söyleyeyim; A1 Capital, Buz, Pardus. Olağan tasfiye sürecinde olan 7 şirketin 3 tanesi, üç portföy yönetim şirketi olağan tasfiye kapsamında. Bugün itibariyle, bakın, TEFAS’a açık 17 fonun tasfiyesi yapıldı. 43 bin fon katılımcısına bugün itibariyle paraları ilgili bankalara transfer edildi. Dolayısıyla 3 fonda, bu tekrar söylüyorum, 3 önemli portföy yönetim şirketi, bunlar normal tasfiyeye tabi, gördüğünüz gibi önemli ölçüde sorun giderildi. Burada kapalı fonlar var. Kapalı fonlar zaten tanım gereği birkaç kişiden oluşuyor. O fonlar ayrı bir alan. Terzi usulüyle onlar çözülecek. Orada da çok büyük bir sorun görünmüyor. Şimdi bir tane daha portföy yönetim şirketi var. Sahipleri, ‘Bırakın rakam biz kendimiz tasfiyede yardımcı olalım, teminat getireceğiz’ dediler. Bir ihtimal belki o da bu hafta o çerçevede çözülür. Diğer üç sorunlu ise portföy yönetim şirketi ise ona ilişkin süreç biraz daha zaman alabilir. Ama şunun altını çizmek istiyorum; önceliği biz para piyasası fonlarına ve tabii ki küçük yatırımcılara verdik. Bunun yasal altyapısı da hazırlanıyor. Şimdi buna ilişkin tabii ki burada piyasa bozucu faaliyetler içerisinde olup da mal varlığı şu veya bu şekilde dışarıda veya başka Türkiye’de bir yerlerde fark etmiş olan, zaten onları TMSF üzerinden tekrar ilgili fonlara aktaracağız. Adalet Bakanlığımız ile yaptığımız çalışmada yine TMSF bünyesinde 131 fona ilişkin 131 hesap açtık. Bir de genel anlamda bir hesap açtık. Burada yine bu piyasa bozucu faaliyetler içerisinde fon yönetim boyutuyla içinde olmayıp da bir şekilde buradan fahiş bir şekilde kazanç elde edenlerin de bunu gönüllü bir şekilde iadesinin de önünü açmış oluyoruz” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İsmail Saymaz, Murat Ağırel ve Şaban Sevinç ifadeye çağırıldı

Sonraki Haber

Maltepe’de çöken binada son durum: 11 kişi çıkarıldı, 3 kişi enkaz altında

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Açlık sınırı 38 bin TL'yi aştı! Hasan Karal'dan asgari ücret ve emekli maaşı tepkisi
Politika

Açlık sınırı 38 bin TL’yi aştı! Hasan Karal’dan asgari ücret ve emekli maaşı tepkisi

30 Ekim 2026
Politika

Müsavat Dervişoğlu Devlet Bahçeli’nin koluna girmişti! Dervişoğlu’ndan eleştirilere yanıt

30 Ekim 2026
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay: Türk dünyası Avrasya’nın atan kalbidir
Politika

Fuat Oktay’dan 250 milyonluk Türk dünyasına mesaj: Potansiyelimiz çok yüksek

30 Ekim 2026
CHP'li Sarıbal: Türkiye Cumhuriyeti'nin özü; laik, demokratik ve sosyal hukuk devletidir
Politika

CHP’li Sarıbal’dan dikkat çeken Cumhuriyet açıklaması: Laiklikten ayrı düşünülemez

30 Ekim 2026
Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşu kutlandı
Politika

Kars Belediye Başkanından 30 Ekim mesajı: Bağımsızlık iradesinin zaferi

30 Ekim 2026
Hayatını kaybeden eski Bakan Erkan için Emniyet Genel Müdürlüğü'nde tören
Politika

Eski Devlet Bakanı Ünal Erkan için Emniyet Genel Müdürlüğü’nde tören düzenlendi

30 Ekim 2026
Sonraki Haber
Maltepe’de çöken binada son durum: 11 kişi çıkarıldı, 3 kişi enkaz altında

Maltepe’de çöken binada son durum: 11 kişi çıkarıldı, 3 kişi enkaz altında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Yatırım fonlarında ödeme süreci başladı mı? SPK'dan 1 milyon TL sınırı ve ödeme takvimi açıklaması
Öne Çıkan

Yatırım fonlarında ödeme süreci başladı mı? SPK’dan 1 milyon TL sınırı ve ödeme takvimi açıklaması

30 Ekim 2026
MSB subay ve astsubay alımı başvuruları ne zaman bitiyor? 2 Kasım ve 23 Kasım tarihlerine dikkat!
Öne Çıkan

MSB subay ve astsubay alımı başvuruları ne zaman bitiyor? 2 Kasım ve 23 Kasım tarihlerine dikkat!

30 Ekim 2026
15 yaş altına sosyal medya yasağında yeni dönem! 1 Kasım'da ne değişecek?
Öne Çıkan

15 yaş altına sosyal medya yasağında yeni dönem! 1 Kasım’da ne değişecek?

30 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakanlıktan Ardeşen Belediyesi’ne 2,3 milyon lira vahşi depolama cezası

30 Ekim 2026
Yaşam

Erzurum’da kış yüzünü gösterdi! Palandöken Dağı beyaza büründü

30 Ekim 2026
Yaşam

Çorum’da mermiler havada uçuştu: 1 ölü, 2 yaralı

30 Ekim 2026
Yaşam

Mersin’de denizin rengi kahverengiye döndü

30 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İzmir'de olası depreme karşı büyük hazırlık! 120 bin yapı mercek altında

İzmir’de olası depreme karşı büyük hazırlık! 120 bin yapı mercek altında

- Haberton
30 Ekim 2026

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim 2020 depreminin ardından kentin deprem riskini azaltmak için zemin araştırmalarından yapı envanterine, Deprem Master Planı’ndan...

Türkiye’de kış saati neden uygulanmıyor? Kalıcı yaz saatinin uyku ve sağlığa etkileri

Kapadokya’da peribacaları neden çöküyor? Doğal oluşumlarda aşınma ve yıkılma tehlikesi

2026 KPSS ön lisans sonuçları açıklandı! P93 puanı nasıl hesaplanıyor, sonuçlara nasıl itiraz edilir?

Afet anında hayat kurtaran hazırlık: Kızılay Haftası’nda bilinmesi gerekenler

Güncel Haber

Yatırım fonlarında ödeme süreci başladı mı? SPK'dan 1 milyon TL sınırı ve ödeme takvimi açıklaması

Yatırım fonlarında ödeme süreci başladı mı? SPK’dan 1 milyon TL sınırı ve ödeme takvimi açıklaması

30 Ekim 2026
MSB subay ve astsubay alımı başvuruları ne zaman bitiyor? 2 Kasım ve 23 Kasım tarihlerine dikkat!

MSB subay ve astsubay alımı başvuruları ne zaman bitiyor? 2 Kasım ve 23 Kasım tarihlerine dikkat!

30 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton