16 Temmuz 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - Marmara Denizi’nde müsilaj sonrası oksijen azlığı

Marmara Denizi’nde müsilaj sonrası oksijen azlığı

Haberton - Haberton
20 Eylül 2021
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Marmara Denizi'nde müsilaj sonrası oksijen azlığı

Marmara Denizi'nde müsilaj sonrası oksijen azlığı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yücel Marmara Denizi’nde müsilaj ile ilgili oksijen azlığı uyarısı yaptı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) araştırma gemisi Bilim-2, aylardır Marmara Denizi’nde müsilaj incelemesi yapıyor. Gemideki bilim insanları elde edilen son verileri paylaştı. 

“GÖRÜNÜRDE BİR MÜSİLAJ KALMAMIŞ DURUMDA”

Son 10 gündür Marmara Denizi’nde 110’dan fazla istasyonda inceleme yapan bilim insanları bu istasyondan örnekler aldı. 

Son durumla ilgili bilgi veren Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, ” Haziran ayında özellikle yoğun olarak gördüğümüz bu müsilaj tabakaları şu an gözlemlenmiyor. Hem gözle görülür değil hem de örnekleme cihazlarımıza gelmiyor. Denizin içine gönderdiğimiz kameralarla da aslında teyit ettik. Görünürde bir müsilaj kalmamış durumda.  Müsilajın bir  göstergesi olan, çeşitli diğer veriler de şu an müsilajın aktif olmadığını ve Marmara’dan neredeyse tamamıyla ortadan kalktığını bizlere gösteriyor. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

Marmara Denizi’nde müsilaj sonrası oksijen azlığı

“OKSİJEN AZLIĞI DAHA DA CİDDİLEŞMİŞ DURUMDA”

Bu tespiti yaptıkları ancak iki sonucun daha olduğunu belirten Yücel,”Birincisi müsilajın ortadan kalkması nasıl oldu diye sorarsanız. İki şekilde olduğunu düşünüyoruz. Üst tabakaya özellikle yığılı olduğunu bildiğimiz için önemli bir bölümü Ege’ye taşınmış gibi görünüyor. Çok Marmara’nın derin bölgelerine müsilaj düşmemiş gibi görünüyor.

Ancak Ege‘ye çıkmayan kısmı muhtemelen yüzeyde bir oksijen faturası keserek bakteriler tarafından çözülmüş, bozulmuş gibi görülüyor. Şu andaki verilerimizle bunu söyleyebiliriz. Tabi ki bunun ilk sonucu bir oksijen faturası kesmiş olması Marmara’ya. Haziran ayına göre şu an oksijen azlığı daha da ciddileşmiş durumda bazı bölgelerde. Özellikle İstanbul’un güneyi de olan doğu Marmara’da, İzmit Körfezi’nde oksijen azlığı çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. 22 metreden sonra bir balığın girebileceği kadar oksijen kalmamış durumda. Bu Haziran ayında 30 metreydi. 28-30 metre gibi bir banttaydı. Bunda müsilajın bir rolü olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

“AKDENİZ SUYUNUN OKSİJEN GETİRDİĞİNİ BULDUK”

Olumlu olarak söylenebilecek tespitlerinin de olduğunu ifade eden Yücel, “Diğer bölgelerde aslında dip kesimlerde oksijen de gördük. Özellikle Güney Marmara  ve Batı Marmara’da Akdeniz suyunu yeni bir Akdeniz suyunun oksijen getirdiğini bulduk. Bu da iyi bir haber tabii ki müsilajın yaratacağı etkileri bir nebze hafifletecektir. Gerçekten bu yıl içerisinde müsilaj nasıl başladı, nasıl çoğaldı ve nasıl yok oldu yapacağımız analizlerle çok detaylı biçimde ortaya koyma şansımız olacak” dedi. 

DAHA AZ BALIK OLABİLİR 

Balık yemenin sağlıklı olup olmadığı ile ilgili ODTÜ Deniz Bilimleri Öğretim Görevlisi ve Bilimsel Sefer Koordinatörü Dr. Hasan Örek ise doğrudan bu konuda çalışma yapmadıklarını söyleyerek,” İlk bakışta çok sağlıklı olmadığı görülüyor bunların. Ancak bu tabi insan sağlığına zararlı mı değil mi balıklar? Bunu söylemek için daha ileri analizler yapmak gerekiyor. Muhtemelen benim kişisel görüşüm biraz daha az balık olacak bu sene Marmara’da. Ama sağlıklı mı değil mi ne yazık ki onu şu anda bizim topladığımız verilerden söylemek mümkün değil” diye konuştu. 

“CANLILARIN YAŞAMASINI ZORLAŞTIRAN SEVİYELERDE”

Oksijenin en az olduğu noktaların körfezler olduğunu dikkat çeken ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde araştırmacı olarak görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Mantıkçı ise, “İzmit Körfezi’nde oksijensizlik zaten vardı. Yine 20-22 metreden, 25 metreden sonra yani ara tabaka dediğimiz tabakada bir oksijensizlik zaten vardı hala da devam ediyor. Bütün Marmara genelinde devam ediyor. Körfezler genel anlamıyla İzmit Körfezi, Gemlik Körfezi, Bandırma Körfezi gibi körfezlerde oksijen sıkıntısı 20-25 metreden sonra  başlıyor. Canlıların yaşamasını zorlaştıran seviyelerde. Şu an oksijen ölçüyoruz” şeklinde konuştu.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel ise ,”Bu sefer de Bandırma Körfezi’ni çok kötü durumda gördük özel olarak. Mesela Gemlik Körfezi bir miktar hani bir oksijen girişi gördük ama Bandırma Körfezi ayrı bir sanki izole bir su kütlesi gibi  görünüş çok kötü, görüş çok az. Oksijen zaten az. Aslında Marmara’yla ilgili planlarımızı tabii ki entegre yapmamız gerekiyor. Bölgesel yerel olarak da ayrı ayrı bakmamız gerekiyor. Bu sefer kötüydü gerçekten” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bitlis’te 2 köyde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sonraki Haber

Bakan Özer’den öğretmenlere teşekkür

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Çanakkale’de dereye yuvarlanan cip sürücüsü hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Çanakkale’de dereye yuvarlanan cip sürücüsü hayatını kaybetti

16 Temmuz 2026
Kağıthane’de '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' anma programı düzenlendi
Yerel Haberler

Kağıthane’de ’15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ anma programı düzenlendi

16 Temmuz 2026
Malatya'da otobüs bakım onarım atölyesinde yangın
Yerel Haberler

Malatya’da otobüs bakım onarım atölyesinde yangın

16 Temmuz 2026
Esenler’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı düzenlendi
Yerel Haberler

Esenler’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Programı düzenlendi

16 Temmuz 2026
Bisikletiyle yolun karşısına geçerken taksinin çarptığı kadın yaralandı
Yerel Haberler

Bisikletiyle yolun karşısına geçerken taksinin çarptığı kadın yaralandı

16 Temmuz 2026
Galata Kulesi'nde 15 Temmuz'un 10'uncu yılında ışık gösterisi gerçekleştirildi / Geniş haber
Yerel Haberler

Galata Kulesi’nde 15 Temmuz’un 10’uncu yılında ışık gösterisi gerçekleştirildi

16 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Bakan Özer'den öğretmenlere teşekkür

Bakan Özer'den öğretmenlere teşekkür

En Güncel Haberler

Manisa'daki orman yangını 14 saat sonra kontrol altında
Gündem

Manisa’daki orman yangını 14 saat sonra kontrol altında

16 Temmuz 2026
İlkyaz Kocatepe'den yeni tekli: "Kalp Bize Tuzak"
Yazarlar

İlkyaz Kocatepe’den yeni tekli: “Kalp Bize Tuzak”

16 Temmuz 2026
Bursaspor - Shakhtar Donetsk maçının biletleri satışa çıkıyor
Spor Haberleri

Bursaspor – Shakhtar Donetsk maçının biletleri satışa çıkıyor

16 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Takım elbise ve topuklu ayakkabıyla ayrıldığı tersaneye kaynakçı üniformasıyla döndü

16 Temmuz 2026
Yaşam

Minik Arden’in her sabah selamı, temizlik personeliyle sevgi bağına dönüştü

16 Temmuz 2026
Yaşam

1600 rakımlı Stare Dağı’na tırmanıp, yıpranan bayrağı yenisiyle değiştirdiler

16 Temmuz 2026
Yaşam

Venezuela’daki arama kurtarma ekipleri yurda döndü

16 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Vizyondaki filmler 17 Temmuz-24 Temmuz 2026

Vizyondaki filmler 17 Temmuz-24 Temmuz 2026

- Haberton
16 Temmuz 2026

Vizyondaki filmler 17 Temmuz-24 Temmuz 2026 haftasında sinemaseverlerle buluşuyor. Bu hafta 6 film vizyonda. The Odyssey 16 yaş ve üzeri...

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

Manisa'daki orman yangını 14 saat sonra kontrol altında

Manisa’daki orman yangını 14 saat sonra kontrol altında

16 Temmuz 2026
İlkyaz Kocatepe'den yeni tekli: "Kalp Bize Tuzak"

İlkyaz Kocatepe’den yeni tekli: “Kalp Bize Tuzak”

16 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton