7 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Mamografi taraması yaşam kaybı riskini azaltıyor

Mamografi taraması yaşam kaybı riskini azaltıyor

Haberton - Haberton
7 Ekim 2024
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Yeni çalışma mamografi taramasının önemini bir kez daha ortaya koydu

Yeni çalışma mamografi taramasının önemini bir kez daha ortaya koydu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Pittsburgh Üniversitesi Radyoloji ve Cerrahi Bölümleri tarafından yapılan ve 8 bin 145 kadın üzerinde gerçekleştirilen bir araştırma, 40 ila 79 yaş arasında her yıl düzenli mamografi taramasının, meme kanseri nedeniyle yaşam kaybı riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya koydu.

Çalışmada, meme kanserinin en yaygın görüldüğü 40-49 yaş aralığındaki kadınların yanı sıra, 49 yaşın üzerindeki kadınların da tarama programlarına devam etmeleri gerektiğinin altı çiziliyor. 

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan Gökçe, mamografi taramalarının düzenli olarak yapılmasının meme kanseri tedavisinde erken teşhis açısından önem taşıdığını belirterek, “Bu gerçekleştirilen çalışma, her yıl yapılan mamografi taramalarının meme kanserinin ölümcül olma olasılığını yüzde 41 oranında azalttığını gösteriyor. Oysa taramalar iki yılda bir yapıldığında, meme kanseri vakalarının yaşam kaybı riski çok daha yüksek oluyor. Bu nedenle mamografilerin her yıl yapılması gerektiğini çok net şekilde ortaya koyuyor” diye konuştu.

  ’49 YAŞ ÜSTÜ KADINLAR DA İHMAL EDİLMEMELİ’

  Prof. Dr. Gökçe, meme kanserinin en yaygın görüldüğü yaş grubunun 40-49 yaş olduğunu belirtirken, 49 yaş üzerindeki kadınlarda taramaların devam etmemesinin büyük bir hata olduğunu vurguladı: “Meme kanserine yakalandıktan sonra yaşam kaybı riski 49 yaşın üzerinde artıyor çünkü taramalar genellikle bu yaş grubunda ihmal ediliyor. Ancak 49 yaş üzeri kadınların da her yıl düzenli mamografi yaptırmaları gerektiğini vurgulamak istiyorum. Çünkü erken evre meme kanseri ‘Stage 2B’ ya da ‘Evre 2B’ dediğimiz durumun altında olmasıdır. Bu çalışma 79 yaşına kadar olan kadınlarda yapıldığına göre o yaşa kadar her yıl yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Zaten son yıllarda artık insanlığın ömrü uzadı. Dolayısıyla ortalama yaşam 80 ila 90’ın üzerine çıktığı bir dünyada erken evrede meme kanserini yakalayabilmek için 49 yaşında taramaları bırakmak değil, 49 yaşın üzerinde de her yıl taramayı devam etmek gerekir.”

Yeni çalışma mamografi taramasının önemini bir kez daha ortaya koydu
Yeni çalışma mamografi taramasının önemini bir kez daha ortaya koydu

 ‘MAMOGRAFİ SIRASINDA ALINAN RADYASYON, BİR AYLIK ZEMİN RADYASYONU KADARDIR’

  Prof. Dr. Özcan Gökçe, mamografinin meme kanserini tetiklediğine dair yanlış bir inanış olduğunu belirterek, “Bir şehir efsanesi olarak, mamografinin meme kanserini artırıcı etkisi olduğu düşünülüyor. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Mamografi sırasında alınan radyasyon, bir aylık zemin radyasyonu kadardır. Yani hepimiz dünyada doğal olarak radyasyona maruz kalıyoruz ve mamografinin buna ek bir zarar oluşturmayacağı çok açık” ifadelerini kullandı.

 Yapılan çalışma sonuçlarına göre alınacak önlemlerin hastaların yaşam kalitesinin koruyabileceğini aktaran Prof. Dr. Gökçe “Bu çalışmanın bize sağladığı en önemli sonuç; evre 2 ve altındaki meme kanserini erken yakalayabilmemiz sayesinde, hem hastanın yaşamını koruyabildiğimiz hem de meme ameliyatında oluşabilecek hasarın minimuma indirilmesi mümkün olabildiğidir. İleri evre meme kanserinde kemoterapi ve radyoterapi kaçınılmaz olurken, bu tedavilere rağmen başarı şansı daha düşük olabilir. Ancak, bu tür erken tanı çalışmaları sayesinde hem hastanın yaşam kalitesini koruyabilir hem de estetik açıdan daha olumlu sonuçlar elde edebiliriz” dedi.

‘MEME KANSERİNİN İKİYE KATLANMA SÜRESİ 180 GÜNDÜR VE HER YIL YAPILAN TARAMALAR KANSERİ ERKEN EVREDE YAKALAYABİLİR’

Günümüzde kullanılan tarama cihazlarıyla milimetrik seviyelerde bile tümörleri tespit edilebildiğini hatırlatan Prof. Dr. Gökçe sözlerine şöyle devam etti: “Meme kanseri tarama sırasında cihazdan kaçabilir; ancak bu, hastanın kötü bir durumda olduğu anlamına gelmez. Çünkü meme kanserinin ikiye katlanma süresi 180 gündür, yani yaklaşık altı ay. Örneğin, 1 mm boyutundaki bir tümör altı ay sonra 2 mm’ye, bir yıl içinde ise 4 mm’ye ulaşır. İki yılın sonunda ise tümör 16 mm (1.6 cm) boyutlarına erişir ki bu büyüklükte bir tümörü hiçbir tarama cihazı gözden kaçırmaz.

Milimetrik seviyelerde bile günümüz cihazları tümörleri tespit edebilmektedir. Diyelim ki ilk yıl tümör gözden kaçtı, ancak ertesi yıl yapılan mamografi ile iki kat büyümüş olma ihtimali var ve bu durumda tümör mutlaka fark edilecektir. Bu yüzden, her yıl mamografi yapılmasının amacı kanseri erken evrede yakalayabilmektir. İlk yıl tespit edilmeyen bir tümör, ikinci yıl yakalanacaktır ve bu da tedaviyi geciktirmeyecektir. Çünkü erken evre meme kanseri genellikle 2 cm’in altında kalır ve tedavi açısından fark yaratmaz. Sonuç olarak, her yıl düzenli mamografi yaptırmak, hem kanseri erken evrede yakalayarak hastanın yaşamını kurtarır hem de estetik açıdan koruma sağlar. Bu nedenle yıllık taramalar son derece önemlidir.”

  ‘AİLE ÖYKÜSÜ OLAN KADINLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI’

  Ailesinde meme kanseri öyküsü olan kadınların taramalar konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Gökçe, “Bu kişilerin daha düzenli takip edilmesi gerekir. Taramalarını aksatmadan, doktorlarının yönlendirmelerine uyarak hareket etmeleri hayati önem taşıyor” dedi. Prof. Dr. Özcan Gökçe, meme kanseriyle mücadelede erken teşhisin ve her yıl düzenli mamografi yaptırmanın önemine bir kez daha dikkat çekerek, “Bu çalışma, mamografi taramalarının sadece erken teşhis sağlamakla kalmayıp, hastaların hayatını da kurtardığını çok net bir şekilde gösteriyor” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Obezite yaşam süresini kısaltıyor

Sonraki Haber

‘Sibel’in Çorbası’yla gönüllülere dokunuyorlar

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

GEN İlaç, Azerbaycan’da ilaç üretim tesisini faaliyete geçirdi
Sağlık Haberleri

GEN İlaç, Azerbaycan’da ilaç üretim tesisini faaliyete geçirdi

6 Ekim 2026
Evde bakım hizmetiyle 490 bin engelli vatandaşa destek olundu
Sağlık Haberleri

Evde bakım hizmetiyle 490 bin engelli vatandaşa destek olundu

6 Ekim 2026
QNB Türkiye ‘Pembe Top’la meme kanseri farkındalığına dikkat çekti
Sağlık Haberleri

QNB Türkiye ‘Pembe Top’la meme kanseri farkındalığına dikkat çekti

6 Ekim 2026
Epilepsi hastalarına “nöbet” uyarısı: Nöbet esnasında hastayı mutlaka yan çevirin
Sağlık Haberleri

Epilepsi hastalarına “nöbet” uyarısı: Nöbet esnasında hastayı mutlaka yan çevirin

6 Ekim 2026
Uzmanlar hareket ve spor vurgusunu yineliyor: "İleri yaşta hareket hayat kurtarıyor"
Sağlık Haberleri

Uzmanlar hareket ve spor vurgusunu yineliyor: “İleri yaşta hareket hayat kurtarıyor”

6 Ekim 2026
Doğu Karadeniz'de 'robotik cerrahi' dönemi: Hasta başvurularında artış oldu
Sağlık Haberleri

Doğu Karadeniz’de ‘robotik cerrahi’ dönemi: Hasta başvurularında artış oldu

6 Ekim 2026
Sonraki Haber
'Sibel'in Çorbası'yla gönüllülere dokunuyorlar

'Sibel'in Çorbası'yla gönüllülere dokunuyorlar

En Güncel Haberler

Elektrikli bisiklete çarpan otomobil sürücüsünün kaçtığı kaza kamerada: 2 yaralı
Yerel Haberler

Elektrikli bisiklete çarpan otomobil sürücüsünün kaçtığı kaza kamerada: 2 yaralı

7 Ekim 2026
Ankara'da uygulama noktasında polise ateş açıldı: 1 şehit
Yerel Haberler

Ankara’da uygulama noktasında polise ateş açıldı: 1 şehit

7 Ekim 2026
İzmir'in 5 ilçesinde kaçakçılık operasyonu: 1 gözaltı
Yerel Haberler

İzmir’in 5 ilçesinde kaçakçılık operasyonu: 1 gözaltı

7 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Çorum’da otomobil ile cip çarpıştı: 4 ölü, 1 ağır yaralı

7 Ekim 2026
Yaşam

Bakanlıktan kimyasal risk taşıyan masa tenisi takımı için yasak kararı

6 Ekim 2026
Yaşam

Hatay’da ak pelikanların geçişi seyirlik manzara oluşturdu

6 Ekim 2026
Yaşam

Seyir halindeki cenaze nakil aracından yola tabut düştü

6 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Girne açıklarındaki gemi kazasında kaybolan 2 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Girne açıklarındaki gemi kazasında kaybolan 2 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

- Haberton
7 Ekim 2026

Mersin'de Defnedilecek KKTC'deki gemi kazasında cansız bedeni bulunan kayıp yolculardan üniversite öğrencisi Özgür Gönül'ün (20) cenazesinin, yarın öğle namazına müteakip...

Gençlerde kanser vakaları artıyor mu? Dünya Kanser Araştırma Fonu yeni verileri açıkladı

Anayasa ve şehircilik kesişiminde kamusal alan: Haklar, sınırlar ve yetkiler

Filizlenmiş patates yenir mi? Ne zaman atılmalı?

Şarj aletini prizde bırakanlar dikkat: Telefon bağlı olmasa bile elektrik harcıyor mu?

Güncel Haber

Elektrikli bisiklete çarpan otomobil sürücüsünün kaçtığı kaza kamerada: 2 yaralı

Elektrikli bisiklete çarpan otomobil sürücüsünün kaçtığı kaza kamerada: 2 yaralı

7 Ekim 2026
Çorum'da otomobil ile cip çarpıştı: 4 ölü, 1 ağır yaralı

Çorum’da otomobil ile cip çarpıştı: 4 ölü, 1 ağır yaralı

7 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton