28 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Libya vatandaşları için kolaylaştırıcı bir vize sistemine geçtik

Libya vatandaşları için kolaylaştırıcı bir vize sistemine geçtik

Haberton - Haberton
18 Eylül 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Libya vatandaşları için kolaylaştırıcı bir vize sistemine geçtik
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “15 Eylül itibarıyla Libya vatandaşları için kolaylaştırıcı bir vize sistemine geçmiş bulunuyoruz” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed Salim eş-Şehubi ile Ankara’da bir araya geldi. Bakanlıktaki toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Bakan Bolat, 13 Ağustos 2020’de iki ülke arasında Türkiye-Libya Ortak Çalışma Grubu kurulmasının kararlaştırıldığını belirterek, “O zaman ki Covid salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Türkiye’de gerçekleşen depremler nedeniyle bu çalışma grubu ilk toplantısını 29 Nisan 2025’te Trablus’ta gerçekleştirmişti. Bu Türkiye-Libya Ortak Çalışma Grubu; 2011 yılı Mart ayında başlayan Libya’daki iç karışıklıklar sırasında gerek iş bitirme gerekse hakediş gibi birçok yarım kalmış işlerle alakalı ihtilafları ortadan kaldırmak için kurulmuştu.

29 Nisan 2025’te Trablus’ta yapılan ilk toplantı sonucunda işveren ve müteahhit firmalar ve idare görüşmeleri konusunda yol haritası üzerinde mutabık kalınmış ve bir tutanak imzalanmıştı. Bir gün sonra 30 Nisan’da benim resmi ve özel sektör heyetimizle Trablus’a yaptığım ziyarette Libya Başbakanı Sayın Dibeybe, Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Muhammed el-Huveyc ve Libya Merkez Bankası Başkanı Sayın Naci İsa Bey ile çok verimli görüşmelerimiz olmuştu. Ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri her alanda ilerletme konusunda görüş birliğimiz vardı. Aynı zamanda da Türk ve Libya özel sektör ve resmi heyet mensupları arasında iş forumu toplantısı yapmıştık” dedi.

‘5 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ HEDEFLİYORUZ’

Türkiye-Libya Ortak Çalışma Grubu’nun Libya tarafına Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed Salim eş-Şehubi’nin başkanlık ettiğini belirten Bakan Bolat, “Eş-Şehubi, heyetiyle 4 ay içinde hemen Türkiye’ye ziyaretimize gelmiş bulunuyor. Bu çalışma grubunun Türkiye tarafına da Ticaret Bakanlığı olarak biz başkanlık ediyoruz. Gerek bakanlık heyetim gerekse diğer kamu ilgili kuruluşlardan gelen başkan ve temsilciler ve özel sektör başkanlarımızla birlikte bugün Ankara’da inşallah verimli toplantılar yapacağız.

İki ülke arasında 500 yıldan fazla köklü tarihi kardeşlik ilişkileri olduğu gibi aynı zamanda çok derin ekonomik, ticaret ve yatırım ilişkilerimiz de bulunmaktadır. Bu yıl karşılıklı ticaretimiz ilk 8 ayda yüzde 25 artışla 3 milyar dolara ulaştı. İnşallah yılın tamamını en az 4 milyar dolarla kapatmayı hedefliyoruz. Gelecek yılda 5 milyar dolar bir ticaret hacmi hedefliyoruz” diye konuştu.

‘BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE JETCO ANLAŞMASINI İMZALAYACAĞIZ’

Müteahhitlik alanında Libya’nın Türkiye için çok kıymetli bir ülke olduğunu ifade eden Bakan Bolat, “1972 yılında Türk müteahhitler yurt dışında ilk işe Libya’da başlamışlardı. Bugüne kadar 641 proje, 31,5 milyar dolar değerinde müteahhitlik çalışması gerçekleştirdiler. Aramızda eğitimde, sağlıkta, turizmde de çok yakın bir iş birliği ve geliş gidişler vardır. Dünyanın en kaliteli petrolünü üreten Libya ile enerji alanında da ciddi bir ticaretimiz bulunmaktadır ve iş birliği yapılmaktadır.

Enerji bakanlıklarımız ortak çalışma yapıyorlar. Bundan sonraki süreçte tarım, balıkçılık, madencilik, yer altı kaynakları ve güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerjide de iş birliğimiz için büyük fırsatlar bulunmaktadır. Malum nedenlerden dolayı 2009 yılında beri yapılamayan Karma Ekonomik Komisyon toplantısının bu yıl aralık ayı içinde yapılmasını Libya tarafına memnuniyetle önerdik. Daha sık ve etkin bir şekilde toplantılarımızı gerçekleştirmek adına birkaç hafta içinde JETCO (Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi) anlaşmasını imzalayacağız” ifadelerini kullandı.

‘CUMHURBAŞKANIMIZ BİZİ TALİMATLANDIRDI’

Bakan Bolat, bugün verimli bir çalışma yapacaklarını söyleyerek, “Çünkü bunun temelini 4 ay önce Trablus’ta ilk mutabakat zaptıyla atmıştık. Her iki tarafta da bu konuda iyi niyet, samimiyet ve güçlü bir irade var. Türkiye’den Libya’da çalışmak isteyen, devam etmek isteyen müteahhitler de bu toplantıyı ilgi ile takip ediyor. 4 ay önceki Libya ziyaretimizde Başbakan Sayın Dibeybe, ‘Yapacak çok işimiz var. Libya’nın gelişmesi, kalkınması için çok sayıda işlerimiz, projelerimiz var.

Geçmişte olan konuları artık geride bırakıp birlikte çalışmak için ileriye bakalım’ dedi. Aynı şekilde bizim değerli Cumhurbaşkanımız da Libya’nın huzuru, ikrarı, kalkınması ve karşılıklı iş birliğini arttırma konusunda her zaman büyük bir gayret içinde oldu ve biz bakanları da bu konuda talimatlandırmıştır. Bu ziyaret öncesinde 15 Eylül itibarıyla Libya vatandaşları için kolaylaştırıcı, uzun süreli ve çok girişli yeni bir vize sistemine geçmiş bulunuyoruz” diye konuştu.

Libya Ulaştırma Bakanı eş-Şehubi de iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi maziye dayandığını ifade ederek, ortak çıkarları doğrultusunda bu ilişkilerin daha da ileri taşınması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

RTÜK’ten 5 dijital platforma ceza

Sonraki Haber

Eşini ve oğlunu öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanan doktor cezaevinde intihara kalkıştı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Sarıgül: Yeni Parti üyeliğimin askıya alınması için müracaat edeceğim
Politika

Sarıgül: Yeni Parti üyeliğimin askıya alınması için müracaat edeceğim

28 Ekim 2026
Bilal Erdoğan: Her bir çocuğumuz kendi toprağından beslenerek büyüsün
Politika

Bilal Erdoğan: Her bir çocuğumuz kendi toprağından beslenerek büyüsün

28 Ekim 2026
Bakan Güler'den Yunanistan ve Ege mesajı: "Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz"
Politika

Bakan Güler’den Yunanistan ve Ege mesajı: “Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz”

27 Ekim 2026
Bakan Bolat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay ile görüştü
Politika

Bakan Bolat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile görüştü

27 Ekim 2026
30 üniversiteye 'TYÇ logosu' kullanım hakkı
Politika

30 üniversiteye ‘TYÇ logosu’ kullanım hakkı

27 Ekim 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan'ı kabul etti
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan’ı kabul etti

27 Ekim 2026
Sonraki Haber
Eşini ve oğlunu öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanan doktor cezaevinde intihara kalkıştı

Eşini ve oğlunu öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanan doktor cezaevinde intihara kalkıştı

En Güncel Haberler

Başından vurulan Nurmuhammet’in ailesine 'Size kim selam verirse vuracağız' tehdidi
Yerel Haberler

Başından vurulan Nurmuhammet’in ailesine ‘Size kim selam verirse vuracağız’ tehdidi

28 Ekim 2026
Su kuyusuna düşen kadını itfaiye kurtardı
Yerel Haberler

Su kuyusuna düşen kadını itfaiye kurtardı

28 Ekim 2026
Sarıgül: Yeni Parti üyeliğimin askıya alınması için müracaat edeceğim
Politika

Sarıgül: Yeni Parti üyeliğimin askıya alınması için müracaat edeceğim

28 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Jandarmadan Alparslan’a sürpriz ziyaret; hayalindeki devriyeye çıktı, dron uçurdu

28 Ekim 2026
Yaşam

Mardin’in tescilli Derik zeytininde hasat başladı

28 Ekim 2026
Yaşam

Almanya’da hayatını kaybeden ‘İyilik meleği’ vasiyetiyle de umut oldu

28 Ekim 2026
Yaşam

Konuşmaya başlamadan resim yapmayı öğrenen otizmli Eylül, Güzel Sanatlar Fakültesi’ne başladı

28 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Berkay ve Ivi Adamou 14 Kasım’da Günay Restaurant’ta Aynı Sahnede Buluşacak!

Berkay ve Ivi Adamou 14 Kasım’da Günay Restaurant’ta aynı sahnede buluşacak!

- Haberton
28 Ekim 2026

İstanbul gece hayatının efsane mekanlarından, gazino kültürünün son mirasçısı Günay Restaurant, yeni kış sezonuna damga vuracak yıldız buluşmalarıyla eğlence dünyasının...

Türkiye’de vergi adaleti: Gelir dağılımı, vergi yükü ve sosyal politikaların ekonomiye etkisi

“Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz!” Atatürk o tarihî sözü nasıl söyledi? 28 Ekim 1923 gecesinde Çankaya Köşkü’nde neler yaşandı?

Okulda akran zorbalığı, tehdit ve şiddet varsa ne yapılmalı? Veliler nereye şikâyet edebilir, öğrencilere hangi cezalar uygulanır?

Sonbaharda zihninizi dinlendiren 7 farkındalık egzersizi! Doğada mindfulness ile stresten uzaklaşmanın yolları

Güncel Haber

Başından vurulan Nurmuhammet’in ailesine 'Size kim selam verirse vuracağız' tehdidi

Başından vurulan Nurmuhammet’in ailesine ‘Size kim selam verirse vuracağız’ tehdidi

28 Ekim 2026
Su kuyusuna düşen kadını itfaiye kurtardı

Su kuyusuna düşen kadını itfaiye kurtardı

28 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton