27 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Kurtulmuş’tan GKRY’nin ‘Demir Kubbe’ alımına tepki

Kurtulmuş’tan GKRY’nin ‘Demir Kubbe’ alımına tepki

Haberton - Haberton
6 Aralık 2024
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan GKRY'nin 'Demir Kubbe' alımına tepki
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) ‘Demir Kubbe’ alımına tepki gösterdi.

Kurtulmuş, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve onun üzerinden Türkiye’ye ayar vermeye çalışanların Güney Kıbrıs’taki bu silahlanma tutkusunu da görmezden gelmelerini anlayamayız. Hatta tam tersine, Kıbrıs’a bu nasihatleri yapanların Güney’i nasıl silahlandırdıkları, nasıl oralarda birtakım üsleri tahkim ettiklerini biliyoruz” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, TBMM’de ortak basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, Kıbrıs meselesinin milli bir mesele olduğunu belirterek, “Bu sene bildiğiniz gibi KKTC’nin 1974’teki Barış Harekatıyla birlikte başlayan sürecinin 50’nci yılını idrak ettik. Bu süre içerisinde çok badireler atlatıldı. Çok zor zamanlardan geçildi. Büyük bedeller ödendi. Çok şükür geldiğimiz noktada artık olgunlaşmış, dirençli bir devlet olarak KKTC ortaya çıkmış oldu. Kıyamete kadar da KKTC’nin baki olmasını, Türkiye’yle birlikte müşterek hedeflere kol kola yürümesinin nasip olmasını temenni ediyorum. Her bakımdan Kıbrıs Türk halkının ve Kıbrıs Türk Devleti’nin yanında olduğumuzun bilinmesini teyit etmek istiyorum” dedi.

‘KKTC İZOLE EDİLMEYE ÇALIŞILDI’

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile KKTC’nin beraber yaşama noktasında Kıbrıs Türklerinin üzerine düşen her türlü sorumluluğunu yerine getirdiğini ve fedakarlıklar ortaya koyduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Rum tarafının tek taraflı yaklaşımları, batılı ülkelerin oldu- bittiye getirmek için acele olarak attıkları adımlar ve hatta çifte standartlı bir şekilde gerçekleştirdikleri baskılarla KKTC uluslararası alanda izole edilmeye, çeşitli ambargolarla da ekonomik ve siyasi bakımdan zor durumda bırakılmaya çalışılmıştır. Çok şükür bugün geldiğimiz noktada KKTC güçlü bir devlet olarak ayaktadır” dedi.

Ayrıca KKTC’nin tanınırlılığının arttığına da dikkat çeken Kurtulmuş, “KKTC şu an Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi’nin ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın gözlemci üyesidir. Önümüzdeki dönemde KKTC’nin tanınması noktasında başta dost ve kardeş ülkelerimiz olmak üzere, olumlu adımlar atılacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

Kurtulmuş, gelinen noktada iki devletli çözümden başka hiçbir çözümün olmadığını vurgulayarak, “Kıbrıs halkı egemen, eşit, toprak bütünlüğü sağlanmış Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin özgür yurttaşlarıdır” diye konuştu.

‘GERİLİMLERİN TARAFI OLMUYORUZ’

Daha fazla çatışma ve gerilim istemediklerini belirten Kurtulmuş, “Bizim tavrımız barışçıl müzakerelerle var olan sorunların çözülmesi için siyasi iradenin ortaya konulmasıdır. Bu çerçevede biz daha fazla gerilimlerin tarafı olmuyoruz, tarafı olanları da bu şekilde davranmamaları konusunda ikaz etmeyi bir vazife olarak terakki ediyoruz” dedi. Kurtulmuş, sözlerine son verirken Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 90’ıncı yıldönümünü de tekrar kutladı.

‘KKTC’NİN TEMSİLİ ADINA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI’

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Öztürkler ise TBMM’de olmaktan onur duyduğunu belirterek, “KKTC’nin daha ileriye, daha güzel günlere gidebilmesi için anavatanımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz. KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti hükümeti arasında her yıl mali ve iktisadi iş birliği anlaşmaları yapılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin desteklerinin devamı bizler açısından önemlidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 3 kez ‘KKTC’yi tanıyın’ çağrısı yaptığını hatırlatan Öztürkler, Cumhurbaşkanına teşekkürlerini iletti. Öztürkler, ayrıca TBMM’nin katkısıyla KKTC’nin temsili adına çok önemli adımlar atıldığını da vurguladı. Dünyanın zor dönemlerden geçtiğini de söyleyen Öztürkler, “Hem bölgemizde hem de dünyada çatışmaların, savaşların olduğu bir dönem. Gazze’de yaşanan insanlık dramı, insanlık suçları tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşiyor. Defalarca bu soykırımın bitmesi yönünde çağrıda bulunduk. Çağrımızı tekrardan yineliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliği önemlidir. KKTC’nin de güvenliği önemlidir. Bu yaşananları gördükçe anavatanımızın desteğinin ne kadar önemli olduğunun altını çizmek istiyorum” dedi.

‘ALDIKLARI SİLAHLARIN İŞE YARAMAZ OLDUĞUNU GÖRECEKLER’

GKRY’nin ‘Demir Kubbe’ hava savunma sistemi alımına yönelik haberlere ilişkin değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Savaş lordları artık silahlarını satmak için yeni yerler arıyorlar herhalde, öyle görünüyor, yeter artık. Dünyayı kan gölüne çevirmiş olan bu savaş lordlarının, savaş araçlarını satarak bu bölgeyi daha fazla istikrarsız hale getirmemeleri gerekir. Kimin hangi silahı aldığı, alacağı bizi ilgilendirmez. Silahlanmanın durdurulmasını arzu ederiz. Ama ikide bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve onun üzerinden Türkiye’ye ayar vermeye çalışanların Güney Kıbrıs’taki bu silahlanma tutkusunu da görmezden gelmelerini anlayamayız. Hatta tam tersine, Kıbrıs’a bu nasihatleri yapanların Güney’i nasıl silahlandırdıkları, nasıl oralarda birtakım üsleri tahkim ettiklerini biliyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, biz de elimizdeki bütün imkanlarla, isteriz ki Türk ve Rum halkı barış içerisinde kendi devletlerinin bayrağı altında kıyamete kadar huzur içinde yaşasınlar ama Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin huzurunu bozmak isteyen kimseye de müsaade etmeyiz. Bu anlamda Türkiye, kim karşısında olursa olsun bütün gücüyle Kıbrıs Türk halkının, Kıbrıs Türk devletinin yanındadır, yanında olmaya devam edecektir. Başkalarına silahlanmama uyarısında bulunuruz, kimden ne silah alacaklarına biz karar verecek değiliz. Aldıkları silahların da işe yaramaz olduğunu göreceklerdir.”

Etiketler: Numan Kurtulmuş
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Alanya’da mobilya ve beyaz eşya deposunda yangın

Sonraki Haber

30 kilogram ağırlığındaki gelinlik 1 milyon dolara satışta

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Fidan, Ottava'da Kanada Dışişleri Bakanı Anand ile bir araya geldi
Politika

Bakan Fidan, Ottava’da Kanada Dışişleri Bakanı Anand ile bir araya geldi

27 Haziran 2026
AK Parti 33'üncü İstişare ve Değerlendirme Toplantısı başlıyor
Politika

AK Parti 33’üncü İstişare ve Değerlendirme Toplantısı başlıyor

26 Haziran 2026
Bakan Güler, Kara Kuvvetleri personelini kabul etti
Politika

Bakan Güler, Kara Kuvvetleri personelini kabul etti

26 Haziran 2026
Özgür Özel Diyarbakır’da Demirtaş’ın selamını iletti: Başımızın gözümüzün üstünde
Politika

Özgür Özel Diyarbakır’da Demirtaş’ın selamını iletti: Başımızın gözümüzün üstünde

26 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öğrencilere karne tebriği
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öğrencilere karne tebriği

26 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye'de yapay zeka pazarının 1,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor
Politika

Türkiye’de yapay zeka pazarının 1,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor

26 Haziran 2026
Sonraki Haber
30 kilogram ağırlığındaki gelinlik 1 milyon dolara satışta

30 kilogram ağırlığındaki gelinlik 1 milyon dolara satışta

En Güncel Haberler

Kütahya’da traktör devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Yerel Haberler

Kütahya’da traktör devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

27 Haziran 2026
Düzce'de uyuşturucu operasyonunda 115 bin hap ele geçirildi
Yerel Haberler

Düzce’de uyuşturucu operasyonunda 115 bin hap ele geçirildi

27 Haziran 2026
Bakan Fidan, Ottava'da Kanada Dışişleri Bakanı Anand ile bir araya geldi
Politika

Bakan Fidan, Ottava’da Kanada Dışişleri Bakanı Anand ile bir araya geldi

27 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Suriye’de rahatsızlanıp şehit olan başçavuş toprağa verildi

26 Haziran 2026
Yaşam

Emekli olan 2 öğretmene duygusal veda töreni

26 Haziran 2026
Yaşam

TÜBİTAK Fen Lisesi, ilk mezunlarını verdi

26 Haziran 2026
Yaşam

Dedesinin hediye ettiği saat tutkuya dönüştü; 25 senede 500 saat biriktirdi

26 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Ankara İl Emniyet Müdürü Yüksek, NATO Zirvesi öncesi denetimleri yerinde inceledi

Ankara İl Emniyet Müdürü Yüksek, NATO Zirvesi öncesi denetimleri yerinde inceledi

- Haberton
27 Haziran 2026

Ankara İl Emniyet Müdürü Maksut Yüksek, 36'ncı NATO Zirvesi öncesi Yenimahalle ve Keçiören ilçelerinde alınan önlemleri ve polis kontrol noktalarını...

Dil öğrenirken yapılan en büyük hatalar

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahtesi nasıl ayırt edilir?

Gece sık sık uyanmak hangi hastalığın habercisi olabilir?

Market fiyatları neden sürekli artıyor? Uzmanlar perde arkasını anlattı

Güncel Haber

Kütahya’da traktör devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

Kütahya’da traktör devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

27 Haziran 2026
Düzce'de uyuşturucu operasyonunda 115 bin hap ele geçirildi

Düzce’de uyuşturucu operasyonunda 115 bin hap ele geçirildi

27 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton