Filistin ve Gazze'ye destek için Yenikapı'da biraraya gelenler 20 kilometrelik parkurda bisiklet sürdü.
Filistin ve Gazze'ye insani yardım ulaştırmak ve ablukayı kırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu'nu destekleyenler Türk ve Filistin bayraklarıyla süslenen bisikletlerle güzergah boyunca pedal çevirdi. Yenikapı'dan başlayan program Karaköy, Beşiktaş, Unkapanı, Balat ve Eyüpsultan'ın geçilmesinin ardından Sepetçiler Kasrı'nda sona erdi.
Gazze’ye insani yardım ulaştırmak ve ablukayı kırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu'nu destekleyenler Yenikapı'da buluştu. Filistin ve Gazze'de yaşananlara, ölen anne ve çocuklara da dikkat çekilen programda katılımcılar, 20 kilometrelik parkur boyunca pedal çevirdi. Programa Ak Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, Filistin'e Destek Platformu Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, çok sayıda kişi katıldı. Katılımcılar Sepetçiler Kasrı’ndan başlayan 20 kilometrelik turda Karaköy, Beşiktaş, Unkapanı, Balat ve Eyüpsultan güzergâhını geçerek Sepetçiler Kasrı’na kadar bisiklet sürdü.
Annelerin Evlatlarıyla Geleceğe Bakabilmeleri İçin Buradayız
Programa katılan Ak Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, "Gazze'de son dönemin en büyük soykırımını maalesef hep birlikte görüyoruz. Buna karşı dünyanın her bölgesinde muazzam bir duyarlılık söz konusu. Ülkemizde de başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın bu duyarlılığı en üst ölçekte gösterdiğine bizzat şahidiz. Bu mücadele ve bu yapılan çalışmalar oradaki kardeşlerimizin ferahlamasına vesile olacaktır. Bu mücadele için var gücümüzle bizler her türlü imkanlarımızla seferber olacağız. Bugün aynı zamanda Anneler Günü; ben bu vesileyle Gazze'de evlatlarını kaybeden, evlatlarını maalesef engelli olarak şu anda büyütmeye çalışan tüm annelerin Anneler Günü'nü kutluyorum. Daha güzel Anneler Günü'nde inşallah evlatlarıyla birlikte geleceğe güvenle bakabilecekleri bir dünyanın da var olması için özellikle bu yürüyüşümüzü, bu turumuzu gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Ölenlerin 20 Bini Çocuk 20 Bini Anne
Filistin’e Destek Platformu Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ise, "Hakikaten bugün çok anlamlı bir gün. Gazze'de malum 7 Ekim'den sonra İsrail'in katlettiği 70 binin üzerindeki Gazzeli Filistinli insanımızın yaklaşık 20 bini çocuk, bir 20 bini de anne. Anneler Günü'nde katledilen 20 bin anne ve onların katledilen 20 bin çocuğu. Aynı zamanda artık barış olsun, yeni çocuklarımız, yeni annelerimiz ölmesin diye bugün de böyle anlamlı bir programla Yeşilayımız barışı, huzuru, annelerin gözyaşının dinmesini hedef alan; Gazze'ye mama gitsin, su gitsin, insani yardım gitsin diye yola çıkan 'Sumut Filosu' konusundaki duyarlılığı anlatabilmek maksadıyla bugünkü bisiklet turunu Filistin-Gazze üzerine adamış olması ayrı bir önem taşıyor. İnanıyoruz ki pedalların dönmesi gibi, pedalların hiç susmaması gibi biz bu duyarlılık, mazlumun yanında, çocukların yanında, annelerin yanında olduğumuz; barışın yanında olduğumuz, adaletin yanında olduğumuzu gösterdiğimiz bu duyarlılık o dairesel, evrensel hareket gibi, pedaldan hareketle devam etsin ve sürsün. Türkiyemizde bu ve benzeri etkinlikler hakikaten küresel barışın sağlanması, küresel adaletin sağlanması, coğrafyamızda işgallerin ve gözyaşlarının ve kan gölü olma durumunun sona erdirilmesi noktasında ciddi bir katkı sunacak" diye konuştu.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç ise, "Bu katliama karşı Sumut Filosu insanlığın vicdanı olarak yola çıktı. Biz de bugün burada binlerce insan o filonun yalnız olmadığını, sadece onlardan ibaret olmadığını göstermek için bir araya geldik. Gazze'deki katliama karşı ses veriyoruz, birlik gösteriyoruz, vicdanımızın ölmediğini burada ifade ediyoruz" dedi.
Her Zaman Filistin'in Yanındayız
Destek için gelenlerden Niyazi Dilek, "Her zaman Filistin'in yanındayız. Kendimi bildim bileli Filistin ile beraber hareket ediyorum. Gazze'yi, Filistin'i, Kudüs'ü ve Mescid-i Aksa'yı destekliyorum. Filistin’in tüm şehirlerine sekiz kere gittim. Bugün de buradayım. Yeterli değil ama yine de bir eylemdir, sesimizi duyurmaktır. Yol boyunca hem kendi insanımız hem de turistler, misafirler bize destek oldular. Çok güzeldi" dedi. Emre Güven, "Bugün günlerdir hatta aylardır süren Filistin'deki durum için, oradaki katliam için pedal çevirdik. Oradakilere bir nebze olsun destek olabilmek için, yanlarında olduğumuzu duyurabilmek için güzel bir etkinlikti. Onlar da bizimle beraber pedal çevirdiler. Yollarda gördüğümüz turistler bizlere selam verdiler, onlar da bizlerle beraber sloganlar attılar. Gerçekten güzeldi; birlik duygusunu sonuna kadar hissettik" ifadelerini kullandı.
Lübnanlı öğrenci Rawan Chaker ise, "Çok iyi hissettik. Filistin için hep beraberiz. Hep beraber geldik. Sadece Türk değil; Arap, İngiliz var, Avrupalı var. Filistin için pedal çevirdik. Çok iyi bir gün. Ben burada öğrenciyim. Lübnanlıyım. Filistin için buradayız" diye konuştu.




















