26 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Küresel güçler, terör örgütleriyle karşımızda

Küresel güçler, terör örgütleriyle karşımızda

Haberton - Haberton
5 Nisan 2023
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Küresel güçler, terör örgütleriyle karşımızda

Küresel güçler, terör örgütleriyle karşımızda

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Küresel güçler, tarihte maşa olarak kullandıkları Ermeni terör çeteleri yerine günümüzde FETÖ, PKK/PYD/YPG, DEAŞ ve benzeri terör örgütleriyle karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Hulusi Akar, Ankara Bilim Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘1915 Ermeni Olayları Konusunda Politika Metni Üretme Çalıştayı’na katıldı. Bakan Akar, İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskına ilişkin, “İsrail’in inancını ifade etmekten, uygulamaktan, ibadet etmekten başka duygu ve düşüncesi olmayan insanlara yaptığı eylemi şiddetle kınıyor ve lanetliyorum” dedi. 

‘ERMENİLER, BAŞLANGIÇTA DESTEKLEMEDİ’

Bakan Akar, Ermeni meselesinin tüm açıklığıyla ortaya çıkarılması için döneme ilişkin arşivlerin önemli yere sahip olduğunu söyledi. Osmanlı topraklarında faaliyet gösteren Batılı misyonerlerin, radikal Ermeni gruplarını kendileri için araç olarak gördüğünü belirten Akar, “Osmanlı idaresinde ‘Millet-i Sadıka’ olarak yaşayan Ermenilerin, başlangıçta bu girişimleri desteklemedikleri de bilinmektedir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa ve Rusya gibi büyük güçlerin, Ermenileri kendi menfaatleri doğrultusunda kışkırtmaları Ermeni sorununu ortaya çıkarmıştır. Bu sorunun resmi olarak uluslararası ilişkilerin ve Doğu sorununun bir parçası haline gelmesi ise Berlin Antlaşması ile olmuştur. Bu durum, büyük devletlerin Osmanlı içişlerine karışması için yeni bir bahane teşkil etmiştir” diye konuştu.

1’inci Dünya Savaşı yıllarında Ermeni isyanlarının hat safhaya çıktığını ve Ermeni çetelerinin Ruslarla iş birliği yaparak Osmanlı ordusunu arkadan vurduğunu söyleyen Akar, “Bunun üzerine Osmanlı Devleti, 24 Nisan 1915’te Ermeni komitalarını kapatıp önde gelen yöneticilerini tutuklamış, 27 Mayıs’ta ise ‘Geçici Sevk ve İskan Kanunu’ çıkartarak Doğu Anadolu’da yaşayan Ermenilerin ülkenin diğer bölgelerine sevk ve iskanını gerçekleştirmek durumunda kalmıştır” dedi.

Bakan Akar, ABD’nin o dönem Osmanlı topraklarında inceleme yapan heyetinin raporuna değinerek, “Heyet tarafından hazırlanan 28 Ağustos 1919 tarihli raporda; Ermeni mandasının kabul edilmesi önerilse de Türk tezleri açısından en önemli çıkarım, Ermenilerin devlet kurmak için belirlenen bölgelerin hiçbirinde, nüfus çoğunluğunu oluşturmadığıydı. Raporun nasıl kullanılacağı konusunda bir uzlaşma sağlanamayınca rapor, Dörtler Konseyi (ABD, İtalya, İngiltere, Fransa) tarafından dikkate alınmamıştır” diye konuştu. 

‘HARBORD’UN ÖN RAPORU ERMENİ PROPAGANDASINI ÇÜRÜTMÜŞTÜR’

ABD’li General Harbord’un da bölgedeki incelemeleri sonucu bir rapor hazırladığını kaydeden Akar, “Harbord’un bu ön raporu, süregelen Ermeni propagandasını çürütmüş ve ABD Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Amiral Bristol’ün Orta Doğu’daki ABD siyasetini eleştirmekte haklı olduklarını da ispatlamıştır. Bu nedenle Harbord Askeri Heyeti, nihai raporunu yazmadan önce gönderdiği bu bilgiyle bile ABD karar alma mekanizmaları üzerinde büyük bir etki uyandırmıştır” dedi.

Bakan Akar, 58 günlük inceleme sonucunda hazırlanan Harbord Raporu’nun ABD’nin Ermeni meselesine yaklaşımında değişikliğe neden olduğunu söyleyerek, “Ermeni lobisi tarafından yapılan propaganda, ilk defa eleştirel bir açıdan incelenmiştir. Heyetin tespitleri, ABD yönetimi ve kamuoyu üzerinde etkili olmuş ve ilk defa Türkiye ile ilgili gerçeklerle yüzleşilmiştir. Nitekim ABD Senatosu’nda, Ermeni manda yönetiminin reddedilmesini öngören teklifte, Harbord Raporu da etkili olmuştur” diye konuştu. 

‘SUNİ BİR TARİH OLUŞTURMAK İSTEMİŞLERDİR’

Ermeni meselesinin, tarihi gerçeklerinden koparılarak siyasi bir araç olarak kullanıldığını ifade eden Akar, şunları kaydetti: “Ermeniler, sevk ve iskan uygulamasının sözde soykırım olarak tanınması için yoğun gayret göstermiş, bu kapsamda 24 Nisan’ı bütün dünyada soykırım günü ilan ederek adeta sanal bir bellek ve suni bir tarih oluşturmak istemişlerdir. Ermeni vatandaşların zorunlu göçe tabi tutulmasını sözde soykırım olarak birçok ülkeye resmen kabul ettirmişlerdir. Bu ülkelerin sözde soykırımı kabul etmesi, aynı şekilde ABD’li yöneticilerinin 1915 olaylarına ilişkin soykırım ifadesini kullanması, tarihi gerçekleri inkar etmek ve çarpıtmaktan başka bir anlam taşımamaktadır.”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Küresel güçler, tarihte maşa olarak kullandıkları Ermeni terör çeteleri yerine günümüzde FETÖ, PKK/PYD/YPG, DEAŞ ve benzeri terör örgütleriyle karşımıza çıkmaktadır” dedi.

‘BU ATEŞKES ANLAŞMASI ÖNEMLİ BİR FIRSAT’

Ermenistan’ın yayılımcı politikasının Azerbaycan toprakları üzerinde de gerçekleştiğini söyleyen Akar, bu kapsamada Ermenistan’ın yaklaşık 30 yıl önce dağlık Karabağ ve civarındaki 12 şehri işgal ettiğini hatırlattı. Akar, Azerbaycan’ın 2020 yılında başlattığı ve 44 gün süren ‘Tek Vatan Harekatı’ ile işgal altındaki topraklarını kurtardığını belirterek,

“Bu zafer neticesinde Ermenistan ile Azerbaycan arasında 9 Kasım 2020’de ateşkes anlaşması imzalanmıştır. Bu ateşkes anlaşmasını, yeni bir sayfa açılabilmesi için önemli bir fırsat olarak görmekteyiz. Ermenistan’ın, kendisine uzatılan barış ve dostluk elini tutmasını bekliyoruz. Bunun hem kendisi hem de bölgenin refahı, barışı ve istikrarı bakımından önemli olduğu kanaatindeyiz. Biz de Azerbaycan ve Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik her türlü çabayı destekliyoruz” dedi.

Bakan Akar, Türkiye’nin 100 yıl önce olduğu gibi bugün de farklı araçlarla çok yönlü tehdit ve saldırılara maruz kaldığını belirterek, “Küresel güçler, tarihte maşa olarak kullandıkları Ermeni terör çeteleri yerine günümüzde FETÖ, PKK/PYD/YPG, DEAŞ ve benzeri terör örgütleriyle karşımıza çıkmaktadır. İçerde ve dışarda düşmanlarımız fırsat kollamakta, Türkiye’nin zayıflamasını ve tökezlemesini dört gözle beklemektedir. Bunlara karşı eğitim başta olmak üzere ekonomide, sanayide, özellikle savunma sanayisinde, bilimde, sanatta daima ilerlemek mecburiyetindeyiz. Dolayısıyla her zamankinden daha çok çalışmalı ve bu hain planları tarihte olduğu gibi bugün de bozmalıyız” diye konuştu. 

Etiketler: Hulusi Akar
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Eş katilinden “yazılı savunma” talebi

Sonraki Haber

Avukatlar Günü’nde İstanbul Barosu’ndan açıklama

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Politika

Kılıçdaroğlu: Siyaset zenginleşme aracı değildir

25 Ağustos 2026
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kan tüccarları kaybedecek

25 Ağustos 2026
Özgür Özel, eylemdeki madencileri ziyaret etti
Politika

Özgür Özel’den iktidara sert çıkış: “Gücünüz bu holdinge niye yetmiyor?”

25 Ağustos 2026
Hava Kuvvetleri filosuna katılacak T-625 GÖKBEY için uçuş ekibi eğitimlerini tamamladı
Politika

Hava Kuvvetleri filosuna katılacak T-625 GÖKBEY için uçuş ekibi eğitimlerini tamamladı

25 Ağustos 2026
Alanya Otoyolu’nda fiziki gerçekleşme yüzde 30’a ulaştı
Politika

Antalya-Alanya arası 36 dakikaya düşecek! Dev projede yüzde 30 tamamlandı

25 Ağustos 2026
İletişim Başkanı Duran: Dezenformasyona karşı bilincimizi güçlendireceğiz
Politika

İletişim Başkanı Duran: Dezenformasyona karşı bilincimizi güçlendireceğiz

25 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Avukatlar Günü'nde İstanbul Barosu'ndan açıklama

Avukatlar Günü'nde İstanbul Barosu'ndan açıklama

En Güncel Haberler

Sancaktepe'de demirci dükkanı alev alev yandı
Yerel Haberler

Sancaktepe’de demirci dükkanı alev alev yandı

26 Ağustos 2026
Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

26 Ağustos 2026
Manisa’da uyuşturucu şüphelileri polisten kaçarken kaza yaptı: 3 yaralı
Yerel Haberler

Manisa’da uyuşturucu şüphelileri polisten kaçarken kaza yaptı: 3 yaralı

26 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

26 Ağustos 2026
Yaşam

Dere kenarında ölü bulunan kız kardeşler, 30 metreden düşmüş

25 Ağustos 2026
Yaşam

Silahlı kavgada yaralandı, 3 gün sonra hastanede öldü

25 Ağustos 2026
Yaşam

Plakası kapalı aracıyla drift atan sürücüye 281 bin TL ceza

25 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Asit sızıntısı ekipleri harekete geçirdi

Asit sızıntısı ekipleri harekete geçirdi

- Haberton
26 Ağustos 2026

Sakarya’nın Hendek ilçesinde seyir halindeki asit yüklü kamyonda meydana gelen sızıntı nedeniyle D-100 kara yolunun yan yolu geçici olarak trafiğe...

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

İnternetten alınan ürün kaç gün içinde iade edilir? 14 günlük süreyi kaçırmayın

Araba rölantide neden titrer? Motor çalışırken hissedilen sarsıntının nedeni bu parçalar olabilir

Telefonunuza gelen bu linklere sakın tıklamayın: Sahte bağlantı nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Sancaktepe'de demirci dükkanı alev alev yandı

Sancaktepe’de demirci dükkanı alev alev yandı

26 Ağustos 2026
Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

26 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton