5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Kurallara uyulursa turizm alanında risk olmayabilir

Kurallara uyulursa turizm alanında risk olmayabilir

Haberton - Haberton
13 Ağustos 2020 - Güncellenme Tarihi 25 Ağustos 2021
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Kurallara uyulursa turizm alanında ciddi bir risk olmayabilir" dedi.

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Kurallara uyulursa turizm alanında ciddi bir risk olmayabilir" dedi.

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Kurallara uyulursa turizm alanında ciddi bir risk olmayabilir” dedi.

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Ülkemize gelecek turistler, koronavirüs testlerini yapıp giriş yaparlarsa, biz de ülke olarak daha rahat ederiz. Bizim zaten her gelen kişiye ‘koronavirüs varmış’ gibi yaklaşmamız gerekiyor. Kurallara uyulursa turizm alanında ciddi bir risk olmayabilir” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı, Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, yaptığı açıklamada, Türkiye’ye yurt dışından olan her girişin risk oluşturabileceğini söyledi. İlhan, risklere karşı otellerin ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ almış olması gerektiğini belirterek, “Bu konuyu Kültür ve Turizm Bakanı’mız da açıklamıştı.

50 ve üzeri odaya sahip olan otellerin bu sertifikaya sahip olması gerekiyor. Gelen turistlere 30 euro karşılığında koronavirüs testi yapılabilecek. Bu testler tabii ki tanınmış sağlık kuruluşu tarafından yapılabilecek. Bu oteller il müdürlükleri ile koordinasyon halinde koronavirüs testlerinden sorumlu bir kişi belirlemeleri ve takiplerini buradan yapmaları gerekecek. Eğer gelen turistlerde koronavirüs saptanırsa, bununla ilgili gerekli tıbbi girişimler yapılacak” diye konuştu.

‘DİNLENDİRİLMİŞ ODA TAHSİL EDİLMESİ GEREKİYOR’

Prof. Dr. İlhan, turistlerin alması gereken tedbirleri ne kadar uygulayacakları konusunda emin olamadıklarını belirterek, “‘Güvenli Turizm Belgesi’ne sahip olan otellerde, otelin girişinde ateş ölçümünden valizlerin dezenfeksiyonuna kadar odaların temizliğine dikkat edilmeli. ‘Dinlendirilmiş oda’ dediğimiz yani bir önceki turist odadan çıktıktan sonra bir sonraki kişinin hemen odayı kullanması değil de, en az belli bir zaman zarfında dinlendirilmiş, havalandırılmış ve dezenfeksiyon koşullarında odaların tahsil edilmesi gerekiyor. Otelin giriş aşamasından hatta uçaktan inip Türkiye’ye ayak bastıktan sonra servis ile gidilen aşamadan itibaren koronavirüsle mücadele kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘TURİSTLERE DE UYARI YAPILMASI GEREKİYOR’

Otellerin yemekhanelerinde ‘açık büfe’ sisteminden vazgeçilmesi ve tek tek kişilere yemek servisi yapılması gerektiğini kaydeden İlhan, şunları söyledi:

“Yine turistik alanlarda bir araya yakın olarak gelme kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor. 1,5 metre kuralını mutlaka burada uygulamak gerekiyor. Bir turist ailesi otele gelmişse, başka bir turist ailesi ile arasına 1,5-2 metre mesafe koyulması gerekiyor. Plajdaki şezlongların sık olmaması gerekiyor. Otellerde yapılan çeşitli aktivitelerde fiziksel mesafeye dikkat edilmesi ve hepsinde maske takılması gerekiyor.

Biliyorsunuz ki, suyun içerisinde olan durumlar dışarısında otel içerisinde maske takılması gerekiyor. Hem bizim vatandaşlarımız da hem de dünyada ‘koronavirüs plajda, suda bulaşmaz’ gibi yanlış bir algı var. Oysa ki suda yüzerken de mesafeye dikkat etmek gerekiyor. Zira 1,5-2 metre yanınızda yüzen bir kişi hem de suda daha çok öksürüp, hapşırma söz konusu olabileceğini düşündüğümüzde elbette koronavirüs bulaşı da söz konusu olabilir.

Bunun yanı sıra insanlar genelde güneşlenirken maske takmamayı tercih ediyor. Turistler içinde bu uyarının mutlaka yapılması gerekiyor. Hizmet veren çalışanlarında fiziksel mesafe koşullarında hizmet vermesi, maske takmasına dikkat edildiği takdirde olabildiğince güvenli bir şekilde gelen yabancı turistlerin turizmden hizmet alabileceklerini düşünüyorum.”

‘ALDIĞIMIZ ÖNLEMLERİN YETERLİ OLDUĞU GÖZÜKÜYOR’

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Almanya’nın Türkiye’nin 4 turizm şehrine yönelik seyahat kısıtlamasını kaldırdığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

 “Bunda bizim aldığımız önlemlerin yeterliliğinin iyi olduğu gözüküyor. Biliyorsunuz ki, Almanya İspanya ile sınırlarını tekrar kapattı çünkü İspanya’daki vaka sayısında ciddi bir artış var. Evet, bizde de artış olan illerimiz var ancak belli illerimizde bu durum söz konusu. Buna göre de Almanya’dan ya da Rusya’dan veya başka ülkelerden gelebilecek turistler, güvenle ülkemizi tercih edebilecekler. Ancak onların da mutlaka kurallara uyması gerekiyor. Burada tur acentalarına ve rehberlerine de büyük görev düşüyor. Türkiye’deki koronavirüs ile mücadele kuralları dünyadan farklı değil.

Fiziksel mesafe, maske ve hijyen koşullarına özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Aynı şekilde koronavirüs testi de uygulanabilir. Hatta kimi oteller kendi otellerine giriş yapılmadan önce koronavirüs testi de isteyebilirler. Bu da bir tercih olacaktır, doğru bir yaklaşım olacağının kanısındayım. Eğer ülkemize gelecek turistler koronavirüs testlerini yapıp giriş yaparlarsa, biz de ülke olarak daha rahat ederiz. Biz zaten her gelen kişiye ‘koronavirüs varmış’ gibi yaklaşmamız gerekiyor. Kurallara uyulursa turizm alanında ciddi bir risk olmayabilir.”

Etiketler: Sağlık BakanlığıTurizm
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Koronavirüs aşısına ilişkin bilimsel çalışmalara ulaşamadık

Sonraki Haber

Tarihi Kızılay Hamamı restore ediliyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Attan düşen kadının organları 4 hastaya umut oldu
Sağlık Haberleri

Attan düşen kadının organları 4 hastaya umut oldu

4 Haziran 2026
Özel Adatıp Hastanesi'nde yeni radyoterapi cihazı hizmete girdi
Sağlık Haberleri

Özel Adatıp Hastanesi’nde yeni radyoterapi cihazı hizmete girdi

4 Haziran 2026
Bebelac, ‘Mutlu Bebekler Mutlu Anneler’ projesiyle Ankara’da annelerle buluştu
Sağlık Haberleri

Bebelac, ‘Mutlu Bebekler Mutlu Anneler’ projesiyle Ankara’da annelerle buluştu

4 Haziran 2026
Medicana International İstanbul Hastanesi, AACI akreditasyonunu yeniledi
Sağlık Haberleri

Medicana International İstanbul Hastanesi, AACI akreditasyonunu yeniledi

4 Haziran 2026
'Yaza fit girmek isterken sakatlanmayın'
Sağlık Haberleri

Yaza fit girmek isterken sakatlanmayın

4 Haziran 2026
Ağabeyinden yapılan nakille sağlığına kavuştu, balonlarla taburcu edildi
Sağlık Haberleri

Ağabeyinden yapılan nakille sağlığına kavuştu, balonlarla taburcu edildi

4 Haziran 2026
Sonraki Haber
Tarihi Kızılay Hamamı restore ediliyor

Tarihi Kızılay Hamamı restore ediliyor

En Güncel Haberler

İnşallah herkesin karşılaşmak istemediği takım biz oluruz
Spor Haberleri

İnşallah herkesin karşılaşmak istemediği takım biz oluruz

5 Haziran 2026
İstanbul'da göçmen kaçakçılığı ve sahte belge operasyonu: 18 gözaltı
Yerel Haberler

İstanbul’da göçmen kaçakçılığı ve sahte belge operasyonu: 18 gözaltı

5 Haziran 2026
Engel tanımayan öğretmen, bağlamayla öğrencilerine ilham oluyor
Kültür ve Sanat

Engel tanımayan öğretmen, bağlamayla öğrencilerine ilham oluyor

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Ot biçme makinesine kolunu kaptıran kadın yaralandı

5 Haziran 2026
Yaşam

Bıçaklanarak öldürülen Tahsin’in annesi: Oğlum çok gençti, başka analar yanmasın

4 Haziran 2026
Yaşam

İzmit Körfezi’ne 100 yapay resif ile 6 bin balık bırakıldı

4 Haziran 2026
Yaşam

Bağcılar’da yangından dönen itfaiye aracı devrildi; 2 yaralı 

4 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Buca Belediyesi'ne yönelik ‘yolsuzluk’ operasyonunda şüpheliler adliyede

Buca Belediyesi operasyonunda şüpheliler adliyede

- Haberton
5 Haziran 2026

İzmir'in Buca Belediyesi'ne yönelik 6 ilde düzenlenen 'yolsuzluk' operasyonunda, Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ve eski Buca Belediye Başkanı Erhan...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Ot biçme makinesine kolunu kaptıran kadın yaralandı

Ot biçme makinesine kolunu kaptıran kadın yaralandı

5 Haziran 2026
İnşallah herkesin karşılaşmak istemediği takım biz oluruz

İnşallah herkesin karşılaşmak istemediği takım biz oluruz

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton