Adana’nın Kozan ilçesinde başlayıp İmamoğlu ve Aladağ ilçelerine sıçrayan orman yangını, 2’nci gününde devam ediyor. Gece boyunca karadan sürdürülen söndürme çalışmalarına, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan da destek verilmeye başlandı.
Dün sabah saatlerinde Kozan ilçesi Enizçakırı Mahallesi’nde başlayan orman yangını, ilerleyen saatlerde Doğanalanı Mahallesi’ndeki ormana sıçradı. İhbar üzerine bölgeye Orman Genel Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri sevk edildi.
Havadan ve karadan yapılan müdahalelerle kontrol altına alınmaya çalışılan yangın sırasında 40 ev tahliye edildi, alevlerin ortasında kalan 7 ev ise yanarak kullanılamaz hâle geldi. Gün batımıyla birlikte havadan müdahaleye ara verilirken, söndürme çalışmaları gece boyunca karadan sürdürüldü. Akşam saatlerinde yangın, Aladağ ve İmamoğlu ilçelerine sıçradı. İmamoğlu ilçesi Musulu köyü ile Aladağ ilçesi Dailer köyü tedbir amacıyla tahliye edildi. Gece saatlerinde rüzgârın etkisinin azalmasıyla yangının ilerlemesi yavaşladı.
Havadan müdahale yeniden başladı
Günün ilk ışıklarıyla birlikte yangına havadan müdahale yeniden başladı. Ekiplerin, yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ediyor.



16 Kişi Dumandan Etkilendi, 795 Kişi Tahliye Edildi
Adana'nın Kozan ilçesinde başlayıp, İmamoğlu ve Aladağ ilçelerine sıçrayan orman yangınına 3 uçak, 9 helikopter, 2 insansız hava aracı, çok sayıda arazöz ve personel ile müdahale edilirken dumandan etkilenen 16 kişi ambulanslarla çevredeki hastanelere götürülerek ayakta tedavi edildi. Alevlerin 3 ilçede ilerlediği Enizçakırı, Kirizli, Sarıağaç, Aydın, Doğanalanı, Üçtepe, Elifçeler, Eğriçam, Musullu, Dailer ve Musahacılar mahallelerindeki 265 hane boşaltıldı. Tahliye edilen 795 kişi, misafirhanelere yerleştirildi. Ekiplerin yangına müdahalesi devam ediyor.
Aladağ'daki Yangın Kontrol Altında
Adana Valisi Mustafa Yavuz, İmamoğlu ilçesindeki Üçtepe Mahallesi'nde yürütülen yangın söndürme çalışmalarını yerinde takip etti. Burada açıklamalarda bulunan Vali Yavuz, ekiplerin yangınları söndürmek için canla başla çalıştığını söyledi. Kozan'da dün çıkan yangının rüzgarın da etkisiyle büyüdüğünü ancak bugün rüzgarın hızının yavaşladığını kaydeden Yavuz, Aladağ ilçesindeki alevlerin kontrol altına alındığını kaydetti.
285 Hanede 835 Kişi Tahliye Edildi
Rüzgarın artmaması durumunda çalışmalarda bu akşam saatlerine kadar büyük yol katedileceğini anlatan Yavuz, "Yangına şu anda 3 uçak, 12 helikopterimiz havadan müdahale ediyor. 1 insansız hava aracımız sürekli bize görüntü gönderiyor. Yolda olan uçak ve helikopterlerimiz de var. Toplamda 177 aracımız ve 717 personel yangına müdahale ediyor. Yangın şu ana kadar 3 ilçemizi etkiledi.15'e yakın mahallemizde etkili oldu. 285 hanede 835 vatandaşımızın tahliyesi gerçekleştirildi. Yeşil vatanımız yanıyor, ormanlarımızın içinde bizlere emanet olan canlılarımız zarar görüyor ama vatandaşlarımızın canına bir şey gelmemesi tek tesellimiz" diye konuştu.
Vali Yavuz, yangının söndürülmesinin ardından AFAD koordinasyonunda zarar tespit çalışmalarının başlatılacağını kaydederek, ev ve ahırlarını kaybeden vatandaşlara destek vereceklerini anlattı.
Musa Hacılı Mahallesi'nde 19 Ev Yandı
Adana’nın Kozan ilçesinde başlayıp, İmamoğlu ve Aladağ ilçelerine sıçrayan orman yangınında Musa Hacılı Mahallesi’ndeki 19 ev yanarak kullanılamaz hale geldi. Mahalledeki çok sayıda hayvan da öldü. Evi yanan Fadime Daşdemir (74), “Çocuklarımı aradım, ‘Kendinizi kurtarın, yoldayız’ dediler. Köyde bulduğumuz bir otomobile binip baraj gölüne indik. Sonrasında evimi görünce dünyam yıkıldı. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Kendimiz kurtulduk çok şükür” diye konuştu.
Bezleri Islatıp Üzerimize Sardık
Evlerindeki yaşlı iki kadını kurtaran Veli İncitmez (76), “Çocuklarım bizi kurtarmaya geliyordu ama onları yukarı çıkarmadılar. Evdeki kadınlar kaçamayacaklardı. Zehirlenmesinler diye onları kurtardım. Baraj gölüne gittik. Kadınları kurtarmasam vicdan azabı çekerdim. Bezleri ıslatıp, üzerimize sardık. Sonrasında evime döndüm. Ahırda iki ineğim vardı. Onları ve traktörlerimi kurtardım ama her şeyimiz yandı” diyerek gözyaşı döktü.
‘Kıyafetim Kalmadı’
Evi yanan Hatice Gültekin (61) ise “Buradaydık, hiç gitmedik. Göz açıp kapatıncaya kadar her yer yandı. Hiçbir şeyimiz kalmadı, evimiz kül oldu. Kıyafetim bile kalmadı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.
Yangına Müdahale Ederken Düşüp, Yaralandı
Adana’nın Kozan ilçesinde devam eden orman yangınına müdahale eden ekiplere destek veren Doğanalan Mahallesi Sarıağaç Küme Evleri sakini Halit Sürek, çalışma sırasında düşerek yaralandı. Sürek, bölgede hazır bulunan sağlık ekibi tarafından ambulansla Kozan Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan Sürek’in hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.












