16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Kovid yoğun bakımları tek tek kapanıyor

Kovid yoğun bakımları tek tek kapanıyor

Haberton - Haberton
6 Nisan 2022
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Kovid yoğun bakımları tek tek kapanıyor

Kovid yoğun bakımları tek tek kapanıyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, pandeminin başından bu yana kovid yoğun bakımlarında hasta sayılarında neredeyse en düşük noktaya ulaşıldığını söyledi.

Demirkıran, “Birçok yerde Kovid için ayrılan yoğun bakımların kapatıldığını görüyoruz” derken Türkiye’nin en büyük pandemi merkezlerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yoğun bakım servisinde ise bu hafta itibarıyla sadece bir Kovid hastası kaldı.

Türkiye, Kovid yoğun bakım doluluk oranlarında, pandeminin başından bu yana belki de ilk kez en dip noktayı gördü. Aşılanma ve hafif seyirli yeni varyantlarla beraber, Kovid enfeksiyonunda hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacı oldukça azaldı. İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı üçte bir oranındaki Kovid yoğun bakım doluluk oranının, bu hafta daha da düşeceğini hatırlatarak, “Türkiye genelinde yoğun bakımlarda Kovid hastaları gerçekten çok azaldı.

Kovid yoğun bakımları tek tek kapanıyor

Çoğu merkezde Kovid yoğun bakımlar tek tek kapatılıyor ve artık elektif dediğimiz, pandemi nedeniyle ertelenen cerrahi hastalarımız için yataklar hazırda bekletiliyor” dedi. Kendi kliniklerinde de bir tane kritik durumdaki Kovid hastası kaldığına işaret eden Prof. Dr. Demirkıran, Demirören Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu.

“KOVİD’E AYRILAN YOĞUN BAKIMLAR TEK TEK KAPATILIYOR”

Prof. Dr. Demirkıran, geçen yıl bu aylarda yoğun bakımlardaki hasta sayılarında ciddi bir artış görüldüğüne işaret ederek, “Hasta sayısı bin 300-bin 400’lerde ve entübe hasta sayısı da bin civarındaydı. Daha sonra ciddi bir artış gerçekleşti. Bu, artışın başlangıç dönemiydi. Ama bu yıla baktığımızda, bu oran epeyce düşmüş durumda.

Örneğin bizim hastanemizde geçen yıl bütün yataklar dolu, hatta ek yoğun bakım açılmışken, bugün itibariyle kalan sadece bir Kovid-19 kritik hastamız var. Türkiye genelinde de yoğun bakımlarda doluluk oranının düştüğünü bize gelen verilerle anlıyoruz. Türk Yoğun Bakım Derneği’ne ülke genelinde yoğun bakımlardan ulaşan sonuçlar da gerçekten ciddi anlamda düşüşü gösteriyor. Sayın Bakanımız üçte bir oranında diye açıkladı ama belki bu hafta, daha da aşağıya düşmüş olabilir bu oranlar. Biz çok yerde Kovid için ayrılan yoğun bakımların kapatıldığını, normal yoğun bakımlara doğru geçişler olduğunu öğreniyoruz” dedi.

“BU SÜRECE GELİNMESİNDE AŞININ ETKİSİ BÜYÜK”

Kovid yoğun bakımları tek tek kapanıyor

Ağır hasta sayılarındaki azalmanın en önemli nedeninin aşılama politikası olduğunu da belirten Prof. Dr. Demirkıran,  “Sağlık Bakanlığı’nın aşılama politikasını iyi bir şekilde yürütmüş olması, bize bu konuda çok ciddi yarar sağladı. Tedavilerdeki gelişmeler açısından ise ne iyi gelir diye düşünerek yaptığımız tedaviler oldu baştan beri, bütün dünyada da aynı şekilde gerçekleşti bu. Çok değişen bir durum olmadı. O yüzden aşılama çok önemliydi. Aşılamada oran arttıkça Kovid-19 hastalarının azalması da sağlandı. Şu anda vaka sayıları hala devam ediyor ama kritik noktaya gelmeleri daha düşük oranda artık. Aşılanması gereken yaşlı ve bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalar da (hatırlatma) aşılamalarını tamamladıkça ve buna özen gösterdikçe, sayılar beklendiği üzere aşağıya düşüyor” diye konuştu.

“YOĞUN BAKIMLARDA TRAVMA VAKALARI YENİDEN ARTTI”

Tüm Türkiye’de olduğu gibi geçen yıl Cerrahpaşa’da da neredeyse tüm yoğun bakım yataklarının tamamen Kovid 19 hastalarına ayrıldığını belirten Prof. Dr. Demirkıran, artık Kovid hastalarının yerini, bekleyen planlı ameliyatlar sonrası hastalar ile son dönemde artan travma vakalarının doldurmaya başladığını söyledi.  Demirkıran, “Dünyada da böyle oldu. Elektif dediğimiz planlı ameliyatlar ertelendi. Onlar beklemeye alındı. Acil hastalar dışında yoğun bakıma yatışlar durduruldu bir süre. Eve kapanma döneminde dışarı çıkışlar, hareketlilik azaldığı için, trafik kazaları bile azaldı ve onların yoğun bakım ihtiyacı da azalmış oldu.

Kovid yoğun bakımları tek tek kapanıyor

Biz de diğer hastanelerde olduğu gibi bir bölümümüzü Kovid dışı hastalara, bir bölümü de Kovid hastalarına ayırmıştık. Kovid dışı yoğun bakımımız yüzde 100 oranında doluluğa ulaştı. İhtiyacı olan hastalarımızı normal yoğun bakıma alabilmek için de Kovid azalmasından da yararlanarak tekrar bu ünitemizi de normal yoğun bakıma çeviriyoruz. Şu anda bu boş gördüğünüz yataklar, bugün itibarıyla diğer hastalarla dolacak. Şu anda (ameliyat için) sırada bekleyen 8 hastamız, biraz sonra bu yataklara gelmiş olacak. Kovid için ise daha küçük bir yoğun bakım ünitesini aktif tutacağız. Hastalar oldukça, orada bakmaya devam edeceğiz.

Çok ilerlememiş kanser hastaları beklemeye alınmıştı pandemi döneminde. Şimdi onların operasyonları gerçekleşecek. Ayrıca çeşitli yandaş hastalıkları olan ve ameliyat sonrası yoğun bakım ihtiyacı doğabilecek kritik durumdaki hastalar var. Pandemi hastaları bitmeye başladıkça, travma hastaları, kafa travmaları, trafik kazası, yaygın vücut travmaları gibi hastalar artmaya başladı. Pandemide yoğun bakımda olmayan bu hastaları tekrar yatırmaya başladık. Yoğun bakımların yatak sorunu, hiç bitmeyen bir sorun. Bunu ancak yaşayanlar bilir ve yoğun bakımın önemine dair pandemiden önce belki de bu kadar farkındalık yoktu. Pandemi, yoğun bakımın öneminin ortaya çıkmasını sağladı” şeklinde konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Stres ve endişe seviyeleri pandemide arttı

Sonraki Haber

Bulgar polisinden Türk şoföre tokat

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cesedi Kırşehir'de bulunan İranlı kadının cinayet şüphelileri adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

Cesedi Kırşehir’de bulunan İranlı kadının cinayet şüphelileri adliyeye sevk edildi

16 Mayıs 2026
Ahırkapı'da gemide ölü bulunan Rus mürettebatın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı
Öne Çıkan

Ahırkapı’da gemide ölü bulunan Rus mürettebatın cenazesi Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Kadir İnanır’ın sağlık durumu hakkında hastaneden açıklama!

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

İBB soruşturmasını yürüten Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü görevden alındı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Başhekim, Gülistan’ın son görüldüğü bölgeden aracıyla geçmiş

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Silah bırakmanın ivmelenmesi için İstihbarat Teşkilatımız çalışıyor

16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Bulgar polisinden Türk şoföre tokat

Bulgar polisinden Türk şoföre tokat

En Güncel Haberler

Fenerbahçe Beko, Basketbol Süper Ligi’nde sezonu lider tamamladı
Spor Haberleri

Fenerbahçe Beko, Basketbol Süper Ligi’nde sezonu lider tamamladı

16 Mayıs 2026
Putin, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile telefonda görüştü
Dış Haberler

Putin, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile telefonda görüştü

16 Mayıs 2026
Cesedi Kırşehir'de bulunan İranlı kadının cinayet şüphelileri adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

Cesedi Kırşehir’de bulunan İranlı kadının cinayet şüphelileri adliyeye sevk edildi

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Havza’daki sel felaketinde 70 konut ile 385 iş yeri zarar gördü

16 Mayıs 2026
Yaşam

Üniversitelilerin düzenlediği kermesin geliri, SMA hastası Efrayim’e bağışlandı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Akın 1071 gençle Anıtkabir’i ziyaret etti

16 Mayıs 2026
Yaşam

Ankara’da zincirleme kaza: 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan

Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan

- Haberton
16 Mayıs 2026

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman'da yaptığı konuşmada, "Artık eskisi gibi değil. İlköğretim, ortaöğretim, lise, üniversite okuduk, artık ‘eğitim...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Fenerbahçe Beko, Basketbol Süper Ligi’nde sezonu lider tamamladı

Fenerbahçe Beko, Basketbol Süper Ligi’nde sezonu lider tamamladı

16 Mayıs 2026
Putin, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile telefonda görüştü

Putin, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile telefonda görüştü

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton