26 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Kovid-19 enfeksiyonu böbrek yetmezliğine yol açıyor

Kovid-19 enfeksiyonu böbrek yetmezliğine yol açıyor

Haberton - Haberton
7 Mart 2022
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Kovid-19 enfeksiyonu böbrek yetmezliğine yol açıyor

Kovid-19 enfeksiyonu böbrek yetmezliğine yol açıyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Amerika’da 90 bin Kovid geçirmiş hastanın verilerinin incelendiği bir araştırma, Kovid-19 enfeksiyonunun, ileride böbrek yetmezliğine yol açabileceğini ortaya koydu.

Çalışmada, özellikle Kovid’i yoğun bakımda geçiren hastalarda, sonraki 6 ay içinde böbrek fonksiyonlarında yüzde 30’dan fazla kayıp gelişme riskinin 3 kat artırdığı görüldü.

10 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Şimdiye dek böbrek sağlığı açısından tansiyon, şeker hastalığı bir risk faktörüydü. Kovid de bu risk faktörleri arasında yer alacak gibi görünüyor” dedi. Timur Erk, özellikle nakilli ve kronik böbrek hastalığı olanların maske kullanımına kesinlikle aynı titizlikle devam etmesi gerektiğini söyledi.

Pandeminin üçüncü yılına girmek üzere olduğumuz bugünlerde, Kovid-19’un vücutta yarattığı uzun vadeli etkilerine dair yeni veriler de ortaya çıkmaya başladı. Son olarak Amerikan Nefroloji Derneği tarafından geçen Eylül ayında yayınlanan araştırmaya göre, özellikle 65 yaş üstü kesimde, hastaneye yatmasa dahi, Kovid-19 geçirmiş olmak, uzun vadede böbrek yetmezliğine yol açma riskini artırıyor.

Bugüne kadar Kovid-19 enfeksiyonunun, geçici olarak böbrekte hasar yarattığı ve tedavilerden sonra böbreklerin normale döndüğü biliniyordu. Ancak bu yeni çalışma, hastalığın uzun vadede de kronik böbrek hastalığı riskini artırabildiğini ortaya koydu. 10 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Böbrek Vakfı Mütevelli Üyesi ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü, Nefrolog Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu ile Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, önemli uyarılarda bulundu.

BÖBREKLERDEKİ ETKİSİ 6 AY SONRA BİLE SÜRÜYOR

Amerikan Nefroloji Derneğinin Dergisi’nde yayınlanan “Uzun Süreli KOVID’de Böbreğe İlişkin Sonuçlarö başlıklı araştırmada, ülke genelindeki Gazi Hastanelerine başvuran özellikle 60 yaş üstü erkek hastaların verileri izlendi.

Yapılan analizleri değerlendiren Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, şu bilgileri verdi: “ABD St Louis’de gerçekleştirilmiş bir çalışma verileri bunlar. Orada ve tüm ABD’deki Gazi Hastanelerine başvuran hastalardan elde edilmiş ve Kovid geçiren bir grupla, Kovid’e yakalanmayıp başka şikayetlerle hastaneye başvuran hastalar, 6 aylık bir süreç içinde böbrek hastalığı gelişme riski ya da mevcut böbrek hastalığının ilerlemesi açısından kıyaslanmış.

90 bine yakın Kovid geçiren hastalara karşılık 1,5 milyona yakın Kovid dışı hastanın kayıtları incelenmiş ve 6 ay boyunca izlenmiş. Burada da Kovid’i evde geçirenler, hastanede geçirenler veya yoğun bakımda yatanlar şeklinde bir kategorilendirme yapılmış. Çalışmayı yaparken de (böbrek hastalıkları açısından) 29 farklı parametreyi de birbiriyle eşit hale getirmişler ve oldukça ince analizler yapılmış. Çalışma gösteriyor ki Kovid’i ne kadar ağır geçiriseniz, iyileştikten 6 ay sonrasında dahi böbrek üzerindeki etkileri devam ediyor.

Kovid-19 enfeksiyonu böbrek yetmezliğine yol açıyor
Kovid-19 enfeksiyonu böbrek yetmezliğine yol açıyor

Bu çalışma bize gösteriyor ki bir kere Kovid geçirince, iyileşseniz de genel sağlık kontrolü yaparken böbreklere de baktırmayı unutmamamız gerektiğini göstermiş oldu. Böbrek hastalığı riski açısından şimdiye dek hep hipertansiyon, şeker hastaığı gibi risk faktörlerinden bahsederken, bundan böyle Kovid geçirmiş olmak da parametreler arasında yer alacak gibi görünüyor.”

PANDEMİDE KULLANIMI ARTAN BİTKİSEL ÜRÜNLER BÖBREĞİ TEHDİT EDİYOR

Türk Nefroloji Derneğinin de böbrek hastalarında Kovid geçirmiş olmanın yarattığı etkilere dair bir çalışma yürütüldüğünü de vurgulayan Prof. Dr. Kazancıoğlu, “Bu çalışmanın ikinci aşamasında da aslında Kovid geçiren hastalar ile geçirmemiş kişilerin böbrek hastalıkları açısından nasıl farklar oldu, varsa böbrek hastalıkları daha mı kötüleşti diye birtakım analizler yapmaya gayret ediyoruz” dedi.

Bitkisel takviye veya vitaminlerin böbrek sağlığını tehlikeye atabileceğini de belirten Prof. Dr. Kazancıoğlu, “Vücut direncimizi koruyalım, hastalık bize bulaşmasın kaygısıyla gerçekten birtakım ürünler, takviyeler, bitkisel ürünlere ciddi bir yöneliş oldu. Onu içelim, bu vitamini alalım diyerek bu ürünler kontrolsüzce kullanıldı. Ama ilaçların veya kullandığınız takviyelerin dozu çok önemli.

Her ilaç veya takviye ürün, herkese iyi gelmeyebilir. Kullandığınız başka ilaçlar olabilir, onlarla etkileşimi olabilir, yan etkiler yapabilir, aynı zamanda bunların vücuttan atılım yolu da böbrekler ve böbreğe gereksiz bir yük bindirip onun daha çabuk yorulmasına ya da bozulmasına yol açabilir. Bu konuda en büyük veri yine geçtiğimiz aylarda Çin’den geldi. Çin tıbbında bitkisel ürünlerin bilinçsizce kullanılması sonrası ortaya çıkan akut böbrek hasarı olguları sunuldu. Artık ‘bitkisel ürünlerle ortaya çıkan böbrek hasarı tablosu’ tanıma var bizim kitaplarımızda” dedi.

“HALA BÖBREĞE İYİ GELİYOR DİYE İNEK İDRARI İÇEN VAR”

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ise halk arasında böbreğe iyi geleceği düşünülerek halen farklı farklı yöntemlere riayet edildiğini ve bunun da tam tersine böbrek sağlığını tehlikeye attığını söyleyerek şunları kaydetti: 

“İnek ve deve idrarı böbrek şikayetleri için başvurulan yöntemlerden biri. Ama bizim daha ziyade denenmiş ve kabul görmüş bitkisel ürünlere değinmemiz lazım. Bunu da uzmanlara sorarak yapmak lazım. Vaka sayıları 30 binlerin altına inmeye başladı. Herkeste bir rehavet görülüyor. Aşılanma oranımız üçüncü doz değil, iki dozda bile yüzde 65’lerde.

Dolayısıyla işi sıkı tutmaya devam etmemiz gerekiyor. Hele ki riskli grubun başında gelen böbrek nakli geçirmiş olanlar, böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girenler ya da kronik böbrek hastalığı bulunanların özellikle çok dikkat etmesi gerekiyor. Ne olursa olsun maske kullanmaya devam etmelerini söylüyoruz.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

“Ben Olmadan Önce” kitabı raflarda yerini aldı

Sonraki Haber

Kahvaltı yapmak neden önemli?

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Kayıt alan gözlüğe yazılım geliştirdi, depresyon ve psikiyatrik hastalıkların tanısında kullanılacak
Sağlık Haberleri

Kayıt alan gözlüğe yazılım geliştirdi, depresyon ve psikiyatrik hastalıkların tanısında kullanılacak

25 Ağustos 2026
Çocuğun kulağından canlı kene çıkarıldı
Sağlık Haberleri

Çocuğun kulağından canlı kene çıkarıldı

25 Ağustos 2026
Sağlık Haberleri

Sünnet öncesi çocuklar mutlaka muayene edilmeli

25 Ağustos 2026
SMA hastası Feyyaz Alperen için zaman daralıyor
Sağlık Haberleri

SMA hastası Feyyaz Alperen için zaman daralıyor

25 Ağustos 2026
Fil hastası Kazım'ın tedavi olabilmesi için 82 kilo vermesi gerekiyor
Sağlık Haberleri

Fil hastası Kazım’ın tedavi olabilmesi için 82 kilo vermesi gerekiyor

25 Ağustos 2026
2 yaşındaki Aras’ın soluk borusundaki darlık balon ve lazerle açıldı
Sağlık Haberleri

Minik Aras’ın nefes borusundaki darlığa lazerli müdahale

25 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Kahvaltı yapmak neden önemli?

Kahvaltı yapmak neden önemli?

En Güncel Haberler

Adıyaman’da 2 saatte 8 deprem meydana geldi
Yerel Haberler

Adıyaman’da 2 saatte 8 deprem meydana geldi

26 Ağustos 2026
Bursa'da zincirleme kaza: 4 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da zincirleme kaza: 4 yaralı

26 Ağustos 2026
Bursa'da depoda çıkan yangın kısa sürede söndürüldü
Yerel Haberler

Bursa’da depoda çıkan yangın kısa sürede söndürüldü

26 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

26 Ağustos 2026
Yaşam

Dere kenarında ölü bulunan kız kardeşler, 30 metreden düşmüş

25 Ağustos 2026
Yaşam

Silahlı kavgada yaralandı, 3 gün sonra hastanede öldü

25 Ağustos 2026
Yaşam

Plakası kapalı aracıyla drift atan sürücüye 281 bin TL ceza

25 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Gaziosmanpaşa'da eski sevgilisini öldüren şüpheli emniyete getirildi

Gaziosmanpaşa’da eski sevgilisini öldüren şüpheli emniyete getirildi

- Haberton
26 Ağustos 2026

Gaziosmanpaşa’da bir yufkacının önünde eski sevgilisi olduğu öğrenilen Şerife Gezer (41)'i vuran Hakan Sayacı (51), sorgulanmak üzere emniyete getirildi. Olay,...

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

İnternetten alınan ürün kaç gün içinde iade edilir? 14 günlük süreyi kaçırmayın

Araba rölantide neden titrer? Motor çalışırken hissedilen sarsıntının nedeni bu parçalar olabilir

Telefonunuza gelen bu linklere sakın tıklamayın: Sahte bağlantı nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Adıyaman’da 2 saatte 8 deprem meydana geldi

Adıyaman’da 2 saatte 8 deprem meydana geldi

26 Ağustos 2026
Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

26 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton