16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - KKTC’ye 4 milyar 250 milyon TL kaynak ayırdık

KKTC’ye 4 milyar 250 milyon TL kaynak ayırdık

Haberton - Haberton
14 Nisan 2022
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
KKTC'ye 4 milyar 250 milyon TL kaynak ayırdık

KKTC'ye 4 milyar 250 milyon TL kaynak ayırdık

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “KKTC’ye 4 milyar 250 milyon TL kaynak ayırdık. Kıbrıs Türkünün hak ettiği refah seviyesine ulaşması için bugüne kadar hiçbir çabayı esirgemedik” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde KKTC Başbakanı Faiz Sucuoğlu ve beraberindeki heyetle görüştü. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Oktay, bugün Türkiye ve KKTC arasındaki İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması imzaladıklarını söyledi. Anlaşma ile Türkiye ve KKTC’nin yıllardır sergilediği dayanışmayı bir kez daha perçinlediklerini, tüm dünyanın zorlu bir süreçten geçtiği bu dönemde KKTC‘yi kalkınma hedeflerine bir adım daha yaklaştırdıklarını dile getiren Oktay, “Bu anlaşma ilgili kurumlarımızın da katkılarıyla uzun soluklu bir istişare süreci sonrasında şekillendirilmiştir.

Önceliğimiz bir kez daha KKTC’nin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulmuş, katma değer üreten, iş ve aş odaklı, istihdamı, sürdürülebilir büyümeyi ve rekabetçi üretim yapısını güçlendirecek alanlara ağırlık vermek oldu. Bu kapsamda anlaşmamız; ‘Kamu Yönetimi ve Kamu Maliyesi Politikaları, Ekonomi ve Finans Politikaları, Sosyal Politikalar, Savunma, Güvenlik ve Adalet’ olmak üzere dört ana eksen üzerine odaklanmış politikaları içermektedir.

Bu politikalar ve bileşenleri olan eylemler, KKTC kamu kurum ve kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, bütçe açığının önemli ölçüde giderilmesi, verimlilik çerçevesinde gelir artırıcı ve gider azaltıcı önlemlerin alınması ve savunma sektörünün ihtiyaçlarının karşılanması ile sanayi ve ticaretin geliştirilmesi imzalanan mali protokolün önemli hedeflerinden bazılarıdır” dedi.

‘KKTC’YE 4 MİLYAR 250 MİLYON TL KAYNAK AYIRDIK’

Sivil toplumun desteklenmesi, istihdam, sağlık, sosyal politikalar, eğitim, yükseköğretim, ulaştırma ve enerji altyapısının takviye edilmesi, tarımsal üretimin artırılması ve kırsal kalkınmanın geliştirilmesi gibi konularında anlaşmanın ön plana çıkan hususlarından olduğuna vurgu yapan Oktay, “Bu vesileyle, ağırlıkla hibe ve bir kısmı da kredi olarak KKTC’ye 4 milyar 250 milyon TL kaynak ayırdık.

KKTC halkına dünya standartlarında yatırım ve altyapı hizmeti sağlama vizyonumuz ve anlayışımızla; Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Hizmet Binaları, ihale aşamasının ve yer tesliminin ardından 750 günde tamamlanmayı planladığımız Lefkoşa 500 Yataklı Devlet Hastanesi, tıbbi donanımı ve tedavi birimleriyle önde gelen sağlık merkezlerinden birisi olması için temelini attığımız 100 yataklı Girne Askeri Hastanesi, içme suyu, Güzelyurt ve Mesarya Ovaları sulamaları ve atıksu arıtma kapsamında DSİ Projeleri, Karayolları Master Plan Uygulama Projesi kapsamında çevre yolu, bölünmüş yol ve köy yolları bakım ve onarım projeleri gibi Kıbrıs Türkünün hayatına doğrudan dokunacak, birçok hizmete ulaşılmasını kolaylaştıracak çok sayıda projeyi KKTC makamları ile eşgüdüm halinde hayata geçireceğiz.

Bu eşgüdüm ve uyumun artırılmasını teminen, KKTC tarafının belirlenen kalkınma hedeflerini ve projelerin ilerlemesini yavaşlatan veya engelleyen hususları hızlıca tespit ederek mevzuata uygun olacak şekilde bunları gidereceğine olan inancımız da tamdır. Türkiye olarak Kıbrıs Türkünün hak ettiği refah seviyesine ulaşması için bugüne kadar hiçbir çabayı esirgemedik, bundan sonra da gayretlerimizi aynı şekilde sürdüreceğiz. KKTC hükümetinden de beklentimiz popülist yaklaşımlardan uzak, yapısal ve sürdürülebilir politikaları hayata geçirmeleridir” diye konuştu.

‘ADA’DA İKİ EŞİT HALK, İKİ EŞİT DEVLET VARDIR’

Bugünkü görüşmede ayrıca Kıbrıs meselesindeki gelişmeleri de değerlendirdiklerini kaydeden Oktay, “Türk tarafı, Kıbrıs meselesinin adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması için bugüne kadar yapıcı bir biçimde her türlü çabayı göstermiştir. Ancak bu olumlu anlayış maalesef hiçbir dönemde Kıbrıs Rum kesimi tarafından karşılık görmemiştir. Kıbrıs Türk halkının müzakere masalarında kaybedecek, ambargolar altında ziyan edilecek bir 50 yılı daha yoktur. Uluslararası toplum, hiçbir şekilde uzlaşmaya niyeti olmayan, Ada’nın ortak sahibi Kıbrıs Türkleriyle birlikte yaşamayı dahi reddeden Kıbrıs Rum tarafına verdiği koşulsuz desteği gözden geçirmeli, KKTC’nin önerisini ciddiyetle değerlendirmelidir.

Ada’da bugün iki eşit halk, iki eşit devlet vardır. Bu nedenle, Cenevre’de sunulan, Ada’daki iki tarafın egemen eşitliğine ve eşit uluslararası statüsüne dayalı çözüm, sahadaki gerçekleri tam olarak yansıtan, en gerçekçi öneridir. Türkiye’nin bu öneriye desteği tamdır. Bu çözüm iradesinden geri adım atmamız söz konusu değildir. KKTC makamlarının Maraş’ta attığı adımları ve bundan sonraki planlarını da aynı anlayışla destekliyoruz.

Türkiye Doğu Akdeniz’de hem kendi kıta sahanlığında kendi haklarını, hem de Kıbrıs Türklerinin meşru hak ve çıkarlarını korumaya kararlı olduğunu göstermiştir. Bu kararlılık aynı inanç ve irade ile sürdürülecektir. Sahada ve masada bu kararlılığımızı test etmeye çalışanlar, KKTC ile birlikte Türkiye’yi karşılarında bulmaya devam edeceklerini bilsinler” ifadelerini kullandı. 

Etiketler: KKTC
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türk ekonomisindeki büyümeyi sanayi sürüklüyor

Sonraki Haber

Yıldız Holding’den 291 milyon dolarlık ihracat

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Güler, NATO Daimi Temsilcilerini kabul etti
Politika

Bakan Güler, NATO Daimi Temsilcilerini kabul etti

16 Mayıs 2026
Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan
Politika

Bakan Şimşek: Teknoloji bizim için kritik bir alan

16 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Türkiye son 24 yılda sosyal politika alanında sessiz fakat çok derin bir devrim gerçekleştirdi
Politika

Türkiye son 24 yılda sosyal politika alanında çok derin bir devrim gerçekleştirdi

16 Mayıs 2026
Politika

Bakan Memişoğlu’ndan öğrencilerin çağrısına yanıt

16 Mayıs 2026
Bakan Tekin, 'Eğitim Kurumları Yönetici Yetiştirme Programı'nın ilk dersini verdi
Politika

Bakan Tekin, ‘Eğitim Kurumları Yönetici Yetiştirme Programı’nın ilk dersini verdi

16 Mayıs 2026
Bakan Uraloğlu: Tokat-Niksar kara yolu ile yılda 1,5 milyar lira tasarruf sağlanacak
Politika

Tokat-Niksar kara yolu ile yılda 1,5 milyar lira tasarruf sağlanacak

16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Yıldız Holding’den 291 milyon dolarlık ihracat

Yıldız Holding’den 291 milyon dolarlık ihracat

En Güncel Haberler

Bursa'da sahte diş hekimlerinin işlettiği kaçak muayenehaneye baskın: 2 gözaltı
Yerel Haberler

Bursa’da sahte diş hekimlerinin işlettiği kaçak muayenehaneye baskın: 2 gözaltı

16 Mayıs 2026
Düzgün Baba Ziyaretgahı’ndaki tahribat soruşturmasında 4 gözaltı
Yerel Haberler

Düzgün Baba Ziyaretgahı’ndaki tahribat soruşturmasında 4 gözaltı

16 Mayıs 2026
Efeler Yolu Ultra Trail’de heyecan başladı
Spor Haberleri

Efeler Yolu Ultra Trail’de heyecan başladı

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Osmaniye’de ‘Lezzet Festivali’ renkli görüntülerle başladı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin için Nevşehir’e geldi

16 Mayıs 2026
Yaşam

Erzincan’da saklı cennet; Sohmarik Yaylası

16 Mayıs 2026
Yaşam

Çanakkale’de ‘Boğazın Minik Çobanları’ yarışması

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Hatay'da kaybolan Uğur Çalışkan'ı arama çalışmaları 87'nci günde yeniden başlatıldı

Hatay’da kaybolan Uğur Çalışkan’ı arama çalışmaları 87’nci günde yeniden başlatıldı

- Haberton
16 Mayıs 2026

Hatay’ın Antakya ilçesinde 19 Şubat’ta kaybolan Uğur Çalışkan’ı (27) arama çalışmaları, yeniden başladı. İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'nin çağrısının ardından tekrar...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Bursa'da sahte diş hekimlerinin işlettiği kaçak muayenehaneye baskın: 2 gözaltı

Bursa’da sahte diş hekimlerinin işlettiği kaçak muayenehaneye baskın: 2 gözaltı

16 Mayıs 2026
Düzgün Baba Ziyaretgahı’ndaki tahribat soruşturmasında 4 gözaltı

Düzgün Baba Ziyaretgahı’ndaki tahribat soruşturmasında 4 gözaltı

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton