26 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Kirada artış oranı yüzde 45,8 oldu

Kirada artış oranı yüzde 45,8 oldu

Haberton - Haberton
3 Haziran 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Kirada artış oranı yüzde 45,8 oldu
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mayıs ayı enflasyon verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksine (TÜFE) bağlı kirada artış oranı Haziran ayından itibaren yüzde 45,8 oldu.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akçam, “Bu ay içerisinde 20 bin lira kirayla oturan bir kiracımız, önümüzdeki ayın artışında eğer yılı doldu ise, 45,8 oranında bir artış yaparak 29 bin küsur liraya ulaşan bir rakamla yeni yılda kira bedelini devam ettirecek” dedi.

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre enflasyon, Mayıs’ta aylık bazda yüzde 1,53 olurken, yıllık bazda yüzde 35,41’e geriledi. TÜFE’ye bağlı 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirlenen kirada tavan zam oranı ise yüzde 45,8 oldu. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akçam, “Geçen aya göre 3 puan daha aşağı inmesiyle dükkanlarda ve konutlarda 45,8 oranında bir kira artışı olacak gayrimenkul sahipleri tarafından.

Geçtiğimiz temmuz ayı içerisinde yüzde 25’lik zam uygulaması 2 yıl sürdü ve bitti. O kalktıktan sonraki süreçte de ticarilerdeki artışın aynısı konutlarda da seyretti. İlk başlangıcında 60’lardaydı artış oranları. Ama birkaç ay içerisinde yüzde 45,8’e kadar düştü. Önümüzdeki ayda da biz bununla ilgili aşağıya doğru gideceğini öngörüyoruz. Çünkü enflasyonun aşağıya doğru gitme eğiliminde olduğu bir dönemde de kira artışlarında aşağıya doğru inmemesi mümkün değil” dedi.

’20 BİN LİRA OLAN BİR KİRA, 29 BİN LİRAYA ULAŞACAK’

Akçam, Ankara’da kiracı sirkülasyonunun fazla olmasından kaynaklı konut ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, “Örneğin bu ay içerisinde 20 bin lira kirayla oturan bir kiracımız, önümüzdeki ayın artışında eğer yılı doldu ise 45,8 oranında bir artış yaparak aşağı yukarı 29 bin küsur liraya ulaşan bir artışla yeni yılda kira bedelini devam ettirecek. Enflasyon oranlarının yüksek olmasından kaynaklı bu artışların da tamamen bir anda aşağı inmesi söz konusu değil. Ama zamanla, önümüzdeki dönemde yüzde 25’lik artışın daha aşağısına doğru inmesi beklentisi içerisindeyiz.

Ankara’da kiralık konut tarafında, büyükşehir olduğu için, başkent olduğu için öğrenci sayımız fazla, memur sayımız fazla, genç nüfusumuz fazla, dolayısıyla sirkülasyonu çok olan bir il. Aynı zamanda doğal afetler olduğu zaman bölge olarak daha güvenli görülen bir il olduğu için, kiralık konut ihtiyacı biraz daha fazla. Ama geriden gelen bir imalat, bir arz noktasında eksik olduğu için, Türkiye genelinde olduğu gibi, yüksek fiyatlarla bir çıkış var. Ve son birkaç ay içerisinde de kış olması sebebiyle biraz stabil seyirde gidiyor. Ama önümüz yaz, yazın memur tayinleri, öğrencilerimizin okullara yerleşmesi gibi birçok nedenlerle bir miktar daha yukarıya doğru bir artış gösterir diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘GAYRİMENKUL SAHİPLERİNE FİYAT ARTIŞI CEZASINI OLUMLU KARŞILADIK’

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren fiyat artışlarının tespiti ve cezalandırılmasına ilişkin değişiklikten memnun olduklarını ifade eden Akçam, “Tabii hükümetimizin, devletimizin aldığı önlemler var. Kira fiyatlarının yukarıya doğru çıkmamasıyla ilgili elektronik takip sistemleri kuruldu. Elektronik kontrat sistemleri kurulması gibi yukarı doğru çıkmanın önüne geçecek bir sürü engel konuldu. Yine gayrimenkul sahipleri ilan portallarında fiyat artışı gösterdiği zaman 250 bin lira bir cezayla karşı karşıya kalacak. Türkiye’deki fiyatlama neyse Ankara’mızda da bu oranda bir artış söz konusu; ama eksik konuttan kaynaklı ister istemez yüksek rakamlarla tekrar devam edeceğini düşünüyoruz.

Depremden hemen sonra, fiyatları ilan portallarında yukarı çıkaran gayrimenkul sahiplerinin tespitiyle her birine 250’şer bin lira bir ceza yazıldı Ticaret Bakanlığı tarafından. 2 gün önce de bu yönetmelik değişikliği resmi gazetede yayımlandı. Bundan sonraki süreçte fiyatı yukarıya çıkaracak ‘art niyetli’ diye tabir ettiğimiz gayrimenkul sahipleri ilan portallarında fiyatı yukarı çıkardığı zaman o algoritmaya takılacak ve cezayla karşı karşıya getirilecek. Bundan önceki dönemlerde de sadece emlak danışmanlarına bir ceza yazılıyordu. Ama şu an doğal olan, olması gereken durum olarak esas fiyatı yükselten taraf gayrimenkul sahibi olduğu için bu uygulama da camiamız tarafından çok olumlu karşılandı” diye konuştu.

Akçam, “Buradan ben aslında gayrimenkul sahiplerine bir mesaj göndermek istiyorum. Lütfen çok böyle aşırı bir fiyatla, kiracıları üzecek ve önümüzdeki dönemde de yoracak, ödeyemeyecek şekle sokacak rakamlarla evlerini kiraya vermesinler. Çünkü çok anlamsız hareketlerin içerisinde oluyorlar bazı art niyetli ev sahipleri. Örneğin 30 bin liralık bir evin kiracısını farklı şekilde çıkarıp o evi 100 bin liraya kadar yükselten ev sahiplerine zaman zaman şahit oluyoruz. Ve dolayısıyla tabii ki vicdanı da biraz elden bırakmamak lazım diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler: TÜİK
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara’nın ifadesi ortaya çıktı

Sonraki Haber

Numan Kurtulmuş yeniden TBMM Başkanı seçildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Rojin Kabaiş dosyasında çarpıcı iddia: Bayıltılıp felç edilerek mi öldürüldü?
Öne Çıkan

Rojin Kabaiş dosyasında çarpıcı iddia: Bayıltılıp felç edilerek mi öldürüldü?

25 Ağustos 2026
Öne Çıkan

Bursa’da korkutan yangın! Alevler ormana sıçradı

25 Ağustos 2026
Öne Çıkan

Sıcak hava yerini sağanağa bırakıyor! Meteoroloji’den kuvvetli yağış uyarısı

25 Ağustos 2026
Cem Küçük soruşturmasında 3 şüpheli hakkında yakalama kararı
Öne Çıkan

Cem Küçük soruşturmasında yeni gelişme! 3 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı

25 Ağustos 2026
Çanakkale’de alevler rüzgarla yayıldı! 10 hava aracıyla müdahale ediliyor
Öne Çıkan

Çanakkale’deki yangın kontrol altına alındı! Alevler ormana sıçramadan söndürüldü

25 Ağustos 2026
Hasan İmamoğlu’ndan mahkemede dikkat çeken sözler: “Hiç kirli para kazanmadım, aklanmaya ihtiyacım olmadı”
Öne Çıkan

Hasan İmamoğlu’ndan mahkemede dikkat çeken sözler: “Hiç kirli para kazanmadım, aklanmaya ihtiyacım olmadı”

25 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Numan Kurtulmuş yeniden TBMM Başkanı seçildi

Numan Kurtulmuş yeniden TBMM Başkanı seçildi

En Güncel Haberler

Sancaktepe'de demirci dükkanı alev alev yandı
Yerel Haberler

Sancaktepe’de demirci dükkanı alev alev yandı

26 Ağustos 2026
Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

26 Ağustos 2026
Manisa’da uyuşturucu şüphelileri polisten kaçarken kaza yaptı: 3 yaralı
Yerel Haberler

Manisa’da uyuşturucu şüphelileri polisten kaçarken kaza yaptı: 3 yaralı

26 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

26 Ağustos 2026
Yaşam

Dere kenarında ölü bulunan kız kardeşler, 30 metreden düşmüş

25 Ağustos 2026
Yaşam

Silahlı kavgada yaralandı, 3 gün sonra hastanede öldü

25 Ağustos 2026
Yaşam

Plakası kapalı aracıyla drift atan sürücüye 281 bin TL ceza

25 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Asit sızıntısı ekipleri harekete geçirdi

Asit sızıntısı ekipleri harekete geçirdi

- Haberton
26 Ağustos 2026

Sakarya’nın Hendek ilçesinde seyir halindeki asit yüklü kamyonda meydana gelen sızıntı nedeniyle D-100 kara yolunun yan yolu geçici olarak trafiğe...

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

İnternetten alınan ürün kaç gün içinde iade edilir? 14 günlük süreyi kaçırmayın

Araba rölantide neden titrer? Motor çalışırken hissedilen sarsıntının nedeni bu parçalar olabilir

Telefonunuza gelen bu linklere sakın tıklamayın: Sahte bağlantı nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Sancaktepe'de demirci dükkanı alev alev yandı

Sancaktepe’de demirci dükkanı alev alev yandı

26 Ağustos 2026
Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Aydın’da otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

26 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton